Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

O bătaie soră cu onoarea

Încă dinainte de meciul de pe Wembley, boxul câștigase sau recâștigase ceva pierdut demult, de pe vremea lui Dempsey și Louis: educația. Anthony Joshua și Vitali Kliciko au participat la o conferință de presă comună, nu s-au bătut, nu s-au […]

Permalink to O bătaie soră cu onoarea
joi, 4 mai 2017, 12:24

Încă dinainte de meciul de pe Wembley, boxul câștigase sau recâștigase ceva pierdut demult, de pe vremea lui Dempsey și Louis: educația. Anthony Joshua și Vitali Kliciko au participat la o conferință de presă comună, nu s-au bătut, nu s-au înjurat și au reușit, chiar, să arate că sunt vertebrate cerebrale.

Lumea boxului mare a fost atâta timp prizoniera farselor golănești, jucate la conferințele de presă și la cântar. Joshua și Kliciko au dovedit cu mare ușurință că nu e nevoie de nicio baie de hormoni în fața presei.

Apoi, a venit proba finală. 90.000 de oameni au văzut pe Wembley o luptă deschisă și o dramă cu adevărat bărbătească. Joshua părea învins după un knock down în runda 5. Concluzia alerga, deja, spre titluri de ziar și spunea că experiența lui Kliciko a sufocat elanul atât de tânărului Joshua.

Ipoteza a durat doar câteva minute. În runda următoare, Kliciko era la podea și concluzia se ducea la reformulat: tinerețea lui Joshua a demolat experiența lui Kliciko. Până în runda 11, cele două concluzii s-au bătut într-o dispută fizică plină de consecințe morale: biologia proaspătă sau înțelepciunea veteranului, entuziasmul sau răbdarea care știe să sancționeze.

Joshua a forțat demolarea în rundul 11 și a scos din luptă un agregat uman puternic, dar depășit. Finalul a fost cu atât mai remarcabil cu cât Joshua e un campion în plină construcție și un mare campion încă prea tânăr.

Înțelesul uman pe care boxul l-a făcut accesibil după meciul de pe Wembley e cuprinzător. El spune că boxul pornește de la date extreme, adică e singurul sport în care lupta urmărește eliminarea fizică și nu simbolică a adversarului. Cu toate astea, boxul educă și salvează.

Joshua, de pildă, era acum doar 8 ani un ucenic zidar delincvent în nordul Londrei. După ultimul arest, Joshua a nimerit într-o sală obscură de box, a încăput pe mâna unui antrenor știrb, dur și în trening lăbărțat.

Rezultatul e un om diferit și salvat. Povestea lui Kliciko începe cu un tată ofițer în timpuri sovietice, trece prin box și duce, de asemenea, la bună creștere. Joshua și Kliciko au salvat reputația pierdută a boxului. După o bătaie soră cu onoarea.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

LegionarulJiji (1 comentarii)  •  4 mai 2017, 13:20

Tin eu minte gresit meciul? Nu cumva Klitschko a fost primu facut Knock Down de catre Joshua? Si runda urmatoare invers? Pentru ca Joshua era epuizat fizic.

Marius (1 comentarii)  •  4 mai 2017, 13:43

Ca la radio Erevan: Nu a boxat Vitali, ci Vladimir! In runda 5 nu a fost trimis la podea Joshua, ci Kliciko! In runda 6 nu a fost trimis la podea Kliciko, ci Joshua!

Tanase Alexandru (1 comentarii)  •  4 mai 2017, 13:44

1- numele lui este Wladimir Klitschko, Vitali este fratele sau mai mare. "Kliciko" e o romanizare a numelui, urata din punctul meu de vedere. 2- In runda 5, Joushua il face knockdown pe Wladimir. In runda 6, Wladimir il face knockdown pe Joshua. 3- desfiintarea PSD, nu?! ... halal democratie

Bizzzarre (1 comentarii)  •  4 mai 2017, 16:12

Macar ai vazut meciul? Ca din articol nu inteleg decat ca ai inventat...o poveste.

gig (1 comentarii)  •  4 mai 2017, 17:50

Domnule Ungureanu (sau cei care va ocupati de website) va rog insistent sa revizuiti acest articol inainte ca atat website-ul cat si autorul sa nu se faca de ras in continuare... Exista posibilitatea unei erori umane, nu judecam pe nimeni, dar va rog sa o remediati la timp.. De neconceput..

ovidiu_3003 (56 comentarii)  •  6 mai 2017, 18:46

...metafora fie cu tine ...

Catalin (1 comentarii)  •  7 mai 2017, 0:31

A boxat Wladimir Klicko la Londra!!! Vitali a fost si el acolo dar in coltul ringului. Dle Traian Ungureanu ce meci s a vazut la TVul dvs?

Comentează