Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Restul e friptură

În curând, Usain Bolt se va retrage. Şi vom afla uimiţi că îl chema Lance Armstrong

Permalink to Restul e friptură
joi, 6 aprilie 2017, 10:54

Drapelul olimpic ar avea de câștigat în diversitate și moralitate. Ar fi de ajuns o singură modificare. Pe albul pur și neocupat, imediat sub sau chiar deasupra cercurilor olimpice, ar trebui plasată o friptură. Mai exact, o friptură contaminată. Conturul ar putea urmări, în mare, Jamaica, așa cum apare ea pe hartă. Ca semn de reunoaștere a suferinței nedrepte ce întunecă şi carierele, și gloria marilor campioni olimpici. Spre deosebire de noi, muritorii sedentari, atleții olimpici nu se așază singuri la masă, ci numai însoțiți de ghinion. Iar între ei, sprinterii jamaicani sunt, de departe, cei mai loviți de soartă.

Aproape nu e dumicat nedopat pe masa acestor oameni care nu fac decât să mănânce tot ce li se pune în față. Așa de pildă la Olimpiada din 2008. S-a aflat acum că onor CIO și Agenția Mondială anti-doping (WADA) au găsit probe de steroid clenbuterol în probele luate de la sprinterii jamaicani. Știind probabil că jamaicanii sunt persecutați de bucătari, autoritățile au decis că nu e cazul să se formalizeze. CIO a decis că nivelul de la clenbuterol e neglijabil și vine, probabil, din fripturi. Regulamentul aceluiași CIO spune că, dacă e vorba de clenbuterol, nivelul n-are importannță și sportivul e clar dopat. Dar CIO a uitat de propriul regulament. Unul din motivele amneziei se găsește, probabil, în lista laureaților jamaicani de la Olimpiada 2008.

La 100 și 200 metri plat, pe primul loc, prietenul și idolul nostru neasemuit Usain Bolt. Iar Bolt, așa cum bine se știe și așa cum s-a hotărât demult, nu s-a dopat vreodată, nu se dopează și nu se va dopa vreodată. Acesta e și motivul pentru care Bolt câștigă împotriva sau în compania unor concurenți dopați. De pildă, americanul Justin Gatlin, suspendat și huiduit cu vârf și îndesat. Dar și fratele jamaican Nesta Carter, colegul dopat din ștafeta de 4 x100 de la Beijing.

Un canal tv german, același ARD care a dat de firul dopajului oficial aprobat la ruși, a reușit să stea la taclale cu Angel Heredia, un bun negustor mexican de doping. Heredia își aduce aminte foarte bine că jamaicanii nu i-au așteptat vizita, ci au trimis o solie care s-a interesat de clenbuterol.

Nu mai e mult și Bolt se va retrage. Apoi, după alți câțiva ani, vom afla ce știam: Usain Bolt e numele de atlet al lui Lance Armstrong. Restul e friptură.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Flaviu (1 comentarii)  •  6 aprilie 2017, 11:24

Respect pentru articol.absolut toti sportivii de mare performanta sunt dopati.

laurentiu (1 comentarii)  •  6 aprilie 2017, 11:31

Dom' Traian, daca va dopati si dvs bateti recodu' mondial...

mg (29 comentarii)  •  6 aprilie 2017, 12:44

..steroizii for fi cât de curând doar o amintire a metodelor primitive de dopaj. Modificările genetice sunt la ordinea zilei şi rezultatele nu vor întârzia să apară... Adică trecem de la oameni care-şi pun în pericol sănătatea la (incontrolabili)mutanţi. Ptiu drace..

Sorin (1 comentarii)  •  6 aprilie 2017, 13:11

un articol fara sens , deontologia asta fara sens ca toti se dopeaza !!! poti sa bagi clenbuteron si Epo pana iti iese pe nas ca tot nu faci 9,57 suta' sau castigi 7 tururi consecutive ! 99% e talent/genetica si restul de 0,01 e dopaj , Dopajul e doar pentru refacere pentru suoerdotarea genetica pe care o au .

Luci J. (1 comentarii)  •  6 aprilie 2017, 16:16

Superdotare genetica? Rid in hohote:)) Superdotare da, da' prin laboratoare! Am citit undeva opinia unui controlor antidoping, dupa care metodele de doping cele mai moderne actualmente sunt cu 10 ani mai evoluate decit metodele de control antidoping, iar avansul acesta ramine constant, datorita permanentelor "progrese" in doping. Iar orice sportiv de performanta, cam din orice sport, cu care am vorbit pina acum, mi-a spus: " Nu cistiga cel mai bun, ci cel mai dopat". Eu am mari indoieli asupra performantelor uluitoare ale unui Bolt, Phelps, chiar si a unui Messi sau Ronaldo (astia sunt primii mari fotbalisti care de mai bine de 10 ani nu au accidente grave, what the f...?). Am pomenit doar citeva "masini"de sport, asa cum era si Armstrong odata...

Sile (2 comentarii)  •  6 aprilie 2017, 17:06

Totuși, americanii sunt number one si la doping, sa fim serioși... Numai ca au si protecție pe măsură...

Dr. Dan Patru Tudosie (6 comentarii)  •  6 aprilie 2017, 17:10

Ce hater obosit si ce nesimtire sa-l comparti pe Usain cu trisorul ala penibil. A nu se intelege ca-l consider pe Bolt curat, dar a fost cel mai bun, spre deosebire de Lance, care pe langa trisat a folosit si amenintari ca sa fie campion. Esti penibil!

Dr. Dan Patru Tudosie (6 comentarii)  •  6 aprilie 2017, 17:11

Altfel, dopeaza-te si tu, Traiane, si du-te si bate-l pe Bolt la suta. Hatere!

CTPx (1 comentarii)  •  6 aprilie 2017, 20:56

Demonstrati ca s-a dopat inainte sa scrieti aiurelile astea. Daca va da in judecata ce faceti? Inchideti gazeta?

FYRY (10 comentarii)  •  6 aprilie 2017, 22:07

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Doctornik (1 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 4:59

Mananca si ziaristii o paine, ... pardon friptura. Unde naibii sa mai gasesti o iarba de calitate sa poti face jurnalism de performanta? Curand ni se va sugera ca nea Cosasu n- a fumat numai "Carpati" fara.

Ionut (1 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 9:18

Deci daca toti sunt dopati castiga cel mai bun. Simplu.

Thomas brams (1 comentarii)  •  7 aprilie 2017, 9:50

Doping este in sport "SPORT NATIONAL". Cine are talent si se dopeaza este in fata, cineva are talent si nu se dopeaza este .......Mai la coada. Monstri Sacri ca Usain nu Pot sa-l fie depistati, ei sunt intangibili, Altfel sportul ar fiiiiii mort. A se vedea impactul Ben Johnson la Tokio.

ovidiu_3003 (56 comentarii)  •  8 aprilie 2017, 19:56

...metafora fie cu tine ...friptura ...

Comentează