Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Antideprimantul meritat

Dacă Leicester va retrograda, mii de case de pariuri, ziare și cititori se vor declara șocați

Permalink to Antideprimantul meritat
joi, 16 februarie 2017, 9:36

În realitatea de limbă și fotbal englez, Leicester retrogradată e însă o simplă confirmare. Se va adeveri că „things turn round”, cum zice înțelepciunea subestimată a pub-urilor.

Se va adeveri și că Premier League e o variantă miniaturală și elitară a Cupei Angliei. Toată lumea s-a repezit la istoria îndepărtată a sezonului 1937-’38, anul în care Man City, campioana en titre, a retrogradat. Adevărul e un pic mai clar dacă luăm ca reper fapte mult mai recente.

Nottingham Forest a făcut operația inversă: în doar trei ani, a promovat, a câștigat campionatul și Cupa Campionilor. Lumea uită, de asemenea, că după ultimul titlu câștigat, Chelsea a avut un sezon atroce, echivalentul unei retrogradări din loja europeană într-o sală de așteptare locală. În Anglia, nimeni nu se miră și nu se înmoaie la vederea regilor detronați, tăiați sau exilați. Fotbalul urmează strict istoria.

Leicester e la un punct de retrogradare. Stafiile care se prăvălesc acum au aceleași nume cu rebelii care câștigau, campionatul trecut – mai puțin Kante, lăsat prostește să plece la Chelsea. Lipsa de voință și, până la urmă, o depresie multiactivă au luat locul foamei de gol și victorie.

Ranieri e plin de declarații civilizate, dar, din ce se aude, a pierdut vestiarul. Leicester începe, practic, fiecare meci deja învinsă.

De unde și de ce atâtea boli în capul și picioarele unei echipe iubite și lovite de noroc din toate părțile, acum doar un an? Lăsând la o parte  teoriile mari, e de știut că succesul omoară echipele obișnuite să trăiască modest. Leicester nu face față situației de campioană, așa cum unii milionari câștigători de loterie sfârșesc nebuni sau săraci. Nu numai că salariile au sărit de la 30 la 100 de mii de lire pe săptămână.

Tot ce face fotbalul să curgă sau să stea s-a schimbat. Adversarii au învățat să joace anti-Leicester, cu metodele Leicester. Așa, de pildă, Swansea, săptămâna trecută: poftiți, folosiți spațiul, noi jucăm pe contre! Publicul cere și așteaptă meciuri cu suflu și autoritate de campioană.

Iar Leicester e o echipă de provincie încoronată într-o pauză de lucru a corifeilor și incapabilă să întemeieze o dinastie. Cu toate astea, retrogradarea ar fi prea mult: de la Mahrez și Schmeichel la Vardy echipa e plină de talent. Niciodată n-a fost un antideprimant mai meritat.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

George (8 comentarii)  •  16 februarie 2017, 13:37

Pai exact pe asta au pariat doar cativa "insiders", inainte sa inceapa sezonul... Jucatorii isi vor incasa si ei partea ce li s-a promis la inceput si vor pleca multumiti, fara pic de remuscari in vacanta, stati linistiti, nimeni nu nu va pleca nemultumit la jumatatea lunii mai, nici macar maseurul echipei... Omerta functioneaza brici...

Anonim (61 comentarii)  •  18 februarie 2017, 19:54

V-as corecta in privinta londonezilor de la Chelsea: sezonul atroce avut dupa titlu a fost cauzat de Hazard (talent cat cuprinde, caracter 0) si compania, care nu l-au mai vrut pe Mourinho. Belgianul a mai si spus ca portughezul nu-i indruma corespunzator; cu alte cuvinte, in numai cateva luni, Mourinho si-a pierdut aptitudinile de mare antrenor! In rest, ma doare ca Arsenal a fost zdrobita de un Bayern deloc in cea mai buna perioada; culmea, diferenta s-a facut dupa ce a iesit Kos (compatriotul lui Arsene), iar Chamberlain a ajutat decisiv la golul de 5-1!

Venom (8 comentarii)  •  27 februarie 2017, 9:36

Lasă că îl aduc pe Bruce.

Comentează