Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Mase pentru opium

Sonata de Bach pentru Olimpiadă. Nu Johann Sebastian Bach, ci Thomas Bach

Permalink to Mase pentru opium
joi, 28 iulie 2016, 9:37

Ce a făcut Comitetul Internaţional Olimpic e mai complicat şi mai periculos decât s-ar putea înţelege la prima şi chiar la prima sută de vederi. Thomas Bach (foto), preşedintele CIO, trebuie să fi deprins arta diversiunii de la partenerul lui de dineuri Vladimir Putin. Aşadar, unde e lucrătura?

Nicăieri şi în văzul tuturor. CIO a încurajat confuzia care a făcut un amar de lume şi presă să creadă că tema sunt atleţii ruşi. Fals. CIO s-a întrunit pentru a discuta ce are de făcut faţă de faptele sistemului de stat care măsluieşte testele şi fraudează Mondiale şi Olimpiade în serie. Acestea erau faptele descrise în Raportul McLaren, cerut şi primit de CIO de la Agenţia Mondidală Antidoping (WADA). Prin urmare, tema nu era soarta cetăţenilor ruşi de profesie sportivi, ci sistemul organizat şi pus în aplicare de stat.
CIO trebuia să ia o decizie faţă de sistem, nu faţă de sportivii individuali. Sistemul putea fi sancţionat doar prin suspendarea delegaţiei ruse la Olimpiadă, ca delegaţie selectată de Comitetul Olimpic Rus, adică de braţul sportiv al sistemului. Bach a simulat foarte bine că nu înţelege cum stau lucrurile şi a recurs la o mascaradă derutantă, aducând în prim-plan problema sportivilor. Nu sistemul. În consecinţă, vinovatul a fost făcut scăpat. Cu asta, CIO se aşază lângă FIFA, iar Bach preia sceptrul, ochelarii şi reputaţia lui Blatter.

Restul e o potlogărie abilă, dar suplimentară. Pasând răspunderea federaţiilor internaţionale de resort, Bach s-a asigurat că paralizează sancţiunile cu mâna altora. În cele 7-8 zile care despart anunţul CIO de startul Olimpiadei, nici una din cele 27 de federaţii internaţionale nu are timp să filtreze. În plus, unele federaţii sunt slabe şi pătate. În box, de pildă, nu s-a auzit de teste în afara competiţiei în ultimele 12 luni.

Măgăria continuă cu cele două întrebări strecurate de propaganda rusă în presă şi în opinia publică. De ce Rusia? De ce acum? Simplu. Rusia pentru că în Rusia un ditamai stat lucrează la dopaj. Acum pentru că parteneriatul gangsteresc sport-politică a mers prea departe. După decizia CIO, sportul a făcut pasul spre condiţia de trafic politic global cu entertainment. Perlele coroanei, Mondialele de fotbal şi Olimpiadele de vară/iarnă au fost date Rusiei. CIO asigură narcoticul. Rusia – masele. E timpul să ne lăsăm de Olimpiade. Mase pentru opium.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

bubucul (5 comentarii)  •  28 iulie 2016, 11:46

De-acord cu dumneavoastră!

omidiu (1 comentarii)  •  28 iulie 2016, 12:20

Pana acum juma' de an Meladoniumul nu era pe lista neagra a WADA. El a fost bagat acolo la comanda pt. a lovi in Rusia, stiindu-se ca acolo e folosit la scara larga, si stiindu-se ca ramane in organism multe luni dupa ce s-a oprit administrarea. Cine crede ca SUA, de exemplu, nu foloseste mijloace de imbunatatire a performantelor sportivilor, legale pt. moment, sau nedetectabile pe moment, e un mare idiot. JO au fost mereu un joc politic, un mijloc de ati umfla muschii in fata celorlalte state, mai ales cu cele aflate in conflict, iar SUA si Rusia se afla in conflict, batalia ducandu-se pe toate planurile, inclusiv pe cel al dopajului.

Maxentiu (26 comentarii)  •  28 iulie 2016, 12:36

"Potlogaria abila" este includerea Meldoniumului pe lista substantelor interzise, cu citeva luni inainte de Olimpiada, la presiunea SUA. Da, stiu, sint propagandist rus, imi da Putin bani, consolarea mea e ca, iata, sint coleg cu presedintele CIO (si cu oricine are suficient bun simt sa recunoasca manevrele de culise).

adi_stelistul (10 comentarii)  •  28 iulie 2016, 12:58

Si totusi problema e intotdeauna individul, nu sistemul. Sistemul trebuie subordonat nevoilor individului si e important doar in virtutea rolului sau de instrument, niciodata de scop in sine. Asa ca nu sunt de acord ca mutarea prim-plan-ului pe sportivii rusi ar fi o greseala. Poate e o diversiune, menita sa duca la o solutie edulcorata in problema politicii de stat dusa de Rusia in domeniul sportului, dar nu e o greseala, principial vorbind. La indivizi trebuie sa ne gandim intotdeauna. Poate ca, nesuspendand delegatia Rusiei, CIO a incurajat politicile duse de ei in domeniul sportului (ma indoiesc, au fost destule sanctiuni drastice - vezi suspendarea intregii delegatii atletice) dar exista un principiu care spune ca mai bine scapa o suta de vinovati decat sa condamnam un singur nevinovat. Ori acest principiu nu e respectat daca toti atletii rusi sunt suspendati in corpore de la Rio. Se puteau aplica masuri de genul suspendarii delegatiei olimpice a Rusiei dar participarii atletilor individuali sub steagul CIO. S-a practicat: in 1980, de pilda, desi tari precum Italia, Franta, M.Britanie, Olanda, Belgia, Elvetia, Australia, etc, etc, au boicotat Jocurile, sportivi individuali din aceste tari au participat acolo, sub steagul CIO. La fel, in 1992, delegatia fostei URSS a participat sub drapelul olimpic (pentru ca asa-zisa Uniune a Statelor Suverane, forma sub care s-au prezentat fostii sportivi sovietici la Barcelona, nu era membra CIO) si la fel s-a intamplat cu reprezentantii Serbiei - care au concurat in competitiile individuale, in ciuda suspendarii Iugoslaviei, castigand si 3 medalii, toate la tir. Deci exista si precedentul, putea fi gasita solutia. Oricum, decat interzicerea participarii tuturor sportivilor rusi, vinovati sau nevinovati, orice alta solutie mi se pare mai buna.

pawn (10 comentarii)  •  28 iulie 2016, 13:26

rusii trebuie sa ia exemplu de la serena williams, care bea cel putin 2 litri de apa zilnic, nu consuma in exces sare, zahar si grasimi si face cel putin 2 ore de miscare in aer liber in fiecare zi. asa cum ne recomanda doctorul la televizor.

Martorul (1 comentarii)  •  28 iulie 2016, 14:03

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adi_stelistul (10 comentarii)  •  28 iulie 2016, 14:19

Da, e plin de scenarii pe aici. Carevasazica americanii au impus regulile pentru a-i elimina pe rusi. Nu stiu exact motivul, avand in vedere ca de la destramarea URSS americanii au castigat in clasamentul pe medalii la toate editiile olimpice. La ultima editie americanii au fost pe 1 iar rusii pe 4. O prognoza pentru Rio bazata pe rezultatele la toate competitiile importante in disciplinele olimpice pastreaza diferenta. Vezi aici: http://sportsdemo1.gracenote.com/files/Brochure_VMT.pdf Asa ca, de unde implicarea SUA si, mai ales, de ce??? Ei, ce conteaza!

dan (4 comentarii)  •  28 iulie 2016, 15:05

pt berbecii care behaie in nestiinta, complicitatea asta germano rusa n a adus niciodata nimic bun in istorie...

ovidiu_3003 (56 comentarii)  •  28 iulie 2016, 17:00

Da ,pornit esti ma nene impotriva Rusiei ...nimeni nu vrea dopaj in sport ...dar se dopeaza la greu si americanii ...ia scrie si impotriva fotbalului american ...Lance Amstrong ...a fost mereu declarat curat de antidopingul american ...dumneata nu vrei curatirea sportului de dopati ...dumneata vrei excluderea rusilor din sport ...Atat ...

Maxentiu (26 comentarii)  •  28 iulie 2016, 20:11

@adi_stelistul: 1. Ca SUA sint in spatele includerii MLD pe lista substantelor interzise nu e nici un secret: http://www.usatoday.com/story/sports/tennis/2016/03/09/maria-sharapova-meldonium-banned-wada/81537960/ 2. nu e vorba doar de clasamentul de la JO, lovitura e sa nu-si ia rusii medaliile lor, pe care le anticipau, e un razboi psihologic aici. Nu in ultimul rind, e vorba de un razboi economic pe piata produselor pharma, acolo unde americanii au interesul sa-i tina pe rusi la distanta.

adi_stelistul (10 comentarii)  •  28 iulie 2016, 21:00

@ maxentiu 1. N-am zis nimic de Meldonium și nici discuțiile despre suspendarea rușilor nu se leagă de asta. Ci de o politica de doping în sport, cu ascunderea și falsificarea probelor de către laboratoarele rusești antidoping. Povestea cu Meldonium e subsidiara, sa lăsăm diversiune. 2. Asta cu factorul psihologic e tare. Nu insist. Aia cu Pharma n-o comentez. Remarc doar ca toate secretele ascunse ale intrigantilor cei mai puternici ai lumii sunt devotate cu atâta ușurință pe un blog.

adi_stelistul (10 comentarii)  •  28 iulie 2016, 21:02

"devoalate" nu "devotate". Autocorrect...

ovidiu_3003 (56 comentarii)  •  29 iulie 2016, 17:49

Pe ce marturii se bazeaza raportul McLaren ?...de ce trebuie sa credem acest raport ?...cum de este asa sigur McLaren ca i a prins pe rusi cu trisul ?...i a filmat el ?...are proba video ?...asa ca mi s a parut ca am crezut nu poti sa interzici o intreaga delegatie ...sa vina cu proba video cand rusii inlocuiesc probele de urina .

Comentează