Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

UE şi FA

Anglia n-a pierdut cu Islanda în termenii generali ai sportului. Anglia a suferit o umilință catastrofală și s-a dezonorat pe un mileniu.

Permalink to UE şi FA
joi, 30 iunie 2016, 9:05

UEFA se compune din UE și FA dar tocmai asta poate duce la confuzii. Multă lume a înțeles că Anglia nu avea ce căuta la Europenele organizate de UEFA pentru că orgnizația ține, în vreme ce Anglia nu mai ține de UE. Nu e așa. UE și UEFA nu se înrudesc. Apropos, Anglia a fost mocirlită de Islanda, o altă țară care nu are de-a face cu UE. În schimb, Naționala engleză ține, hotărît de FA, inițialele care dau numele Federației Engleze. Pînă la urmă, Anglia s-a dezlegat – prin fotbal – rușinos de Europa   și totul se leagă: pentru prima oară Anglia și bolile ascunse ale fotbalului englez strălucesc prostește, la vedere.

Anglia n-a pierdut cu Islanda în termenii generali ai sportului. Anglia a suferit o umilință catastrofală și s-a dezonorat pe un mileniu. Iar asta pare de neînțeles. Cum anume e posibil ca, în același timp, Premier League să fie cel mare și mai tare campionat al lumii iar Naționala engleză o echipă de impostori? Explicația care lămurește rușinea engleză se bifurcă.

Mai întîi, Naționala Angliei a spus foarte exact ce ar putea fi Premier League fără străini: un obor de rupt oase și dat cu mingea în tabela de marcaj. Luați-l pe Pelle de la Southampton, pe Payet de la West Ham și  95% din echipă de la City, Chelsea sau Arsenal și veți obține baza de selecție a Naționalei engleze. În aparență, Smalling, Cahill, Kane și chiar Vardy sînt nume autosuficiente dar asta numai pentru că multă lume ignoră străinii care fac jocul care face gloria mai sus numiților.

Însă proba finală nu e nici calitatea jucătorilor sponsorizați de importuri, nici aventura politică de acasă. Proba cea mare e de găsit pe banca antrenorilor. Roy Hodgson, un om decent și cuminte, e un atrenor depășit, fără viziune și de mult părăsit voință. Un eșec generat tot de Premier League și tot de importuri. Cea mai spectaculoasă și cea mai gravă mutație trăită de Premier League e decerebrarea. Cu Guardiola, Klopp, Conte, Wenger, Mourinho, Pochetino, Koeman, Bilic și Ranieri în Premier League, fotbalul englez a coborît în pre-școlar. Favoriții englezi la postul lăsat liber de Hodgson sînt figuri uneori pitorești și, aproape mereu, slab calificate. De pildă, Neville, după un minidezastru la Valencia, a socotit tocmai pe acest considerent o varainată serioasă. Efectul general e o cădere de cunoaștere care duce pe drumul cel mai scurt la faliment.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

victor L (28 comentarii)  •  30 iunie 2016, 10:06

Scurt: zlab articol. Care musteste de rautate la adresa englezilor. Exact in genul celor ce o tot injura pe Halep ca nu le satisface mindria de a fi romani, ajungînd pe locul unu wta. NB, e drept, infringerea este rusinoasa, dar nu e nevoie sa le mai aruncam si noi resturi in cap, crezind ca ii bateam noi pe islandezi :P

brazvan (16 comentarii)  •  30 iunie 2016, 12:01

@victor L (le fel de scurt...) nepoate, spune-mi un cuvant gresit din articol si te las sa-l mananci. iar cu englezii nu ne putem compara in nici un fel; ei au salarii mari, vreme frumoasa, femei superbe si conlocuitori cat cuprinde.

fc.a (1 comentarii)  •  30 iunie 2016, 12:22

Romania n-a pierdut cu Albania in termenii generali ai sportului. Romania a suferit o umilinta catastrofala si s-a dezonorat pe doua milenii.

eugen (1 comentarii)  •  30 iunie 2016, 12:44

dupa aceasta infrangere nu se prea mai justifica sumele imense vehiculate de cluburi si nici fotbalul full-time, staruri care nu prea merita banii primiti... fotbalul nu e demult fotbal ci o ferma de oameni, care sunt vanduti si cumparati...pacat...

ovidiu_3003 (56 comentarii)  •  30 iunie 2016, 13:29

La antrenori ...l ai uitat ...pe...Pellegrini...

Anonim (61 comentarii)  •  30 iunie 2016, 14:11

Un antrenor depasit este cel care foloseste numai jucatori varstnici si cu profil preponderent defensiv; un exemplu in acest sens este chiar selectionerul nostru, Anghel Iordanescu. Greseala lui Hodgson a fost curajul excesiv, folosind prea multi "lupi tineri" inca din primul minut! Cand acesti jucatori tineri n-au realizat nimic (Kane, Wilshere si Sterling - acesta din urma in ciuda penalty-ului obtinut cu islandezii - au fost "mainile moarte" din nucleul de jucatori tineri) si cand nici unii veterani (Hart a gafat la cel putin 2 goluri, iar Rooney nu mai este jucatorul formidabil de pana acum 2 ani) nu i-au suplinit in mod corespunzator, rezultatul a fost eliminarea in fata islandezilor. Prin opozitie, antrenorul lusitanilor l-a introdus pe mult-laudatul R. Sanchez abia in a doua parte a meciurilor. In sfarsit, am remarcat inca o greseala a lui Hodgson: cum sa-l nominalizezi pe Kane sa execute loviturile libere din lateral, cand varful de lance trebuie sa astepte aceste centrari in careu?! Sterling, Rose sau alt jucator nu prea inalt ar fi fost mai nimeriti pentru o astfel de sarcina! In legatura cu antrenorii straini, sa nu uitam ca ei au "continentalizat" fotbalul britanic, facandu-l mai placut ochiului si mai eficient! Nostalgicii stilului british pot sa se uite la meciurile unor formatii precum Stoke, WBA sau Norwich, ca sa nu mai vorbim de meciurile din Championship! A.

victor L (28 comentarii)  •  30 iunie 2016, 14:35

@ bazavan, dacxa ti-a venit in cap mincarea, mergi si maninca, nu indemna pe altii.

adenauer (3 comentarii)  •  30 iunie 2016, 14:48

Eu zic sa nu-i vaitam pe englezi... Modul lor de gandire este altfel decat al nostru. Nationala Angliei nu a stralucit in competitiile internationale fie ca a fost vorba de C.E. sau World Cup. Singura exceptie care confirma regula este Cupa Mondiala din 1966 castigata, la ei acasa cu un gol mai mult decat dubios. In rest Nationala Angliei a fost, vorba lui Angelo Niculescu, in 1970 la Mexico World Cup, un bluff publicitar. Reclama mare dar rezultate mici.. FRATILOR, CE FACEM NOI CU NATIONALA NOASTRA?? Islanda a infirmat teoria ca o nationala competitiva trebuie sa aiba fotbalisti legitimati la marile cluburi europene. Jucatorii romani joaca la cluburi similare ca valoare cu acelea la care evolueaza islandezii (mai celebre chiar) dar nu avem rezultate la turneele finale. Hagi are dreptate cand spune ca jucatorii romani nu au determinare in teren si ca nu joaca cu gandul la victorie. Sa incercam si la fotbal experimentul de la handbal feminin - CSM Bucuresti? Dumnezeule Mare atunci am fi campionii lumii in 2018!!! Va dati seama ca toti fotbalistii englezi s-ar muta la noi?:):)

Hombre (2 comentarii)  •  30 iunie 2016, 16:05

de acord, daca iei branza din premier league, raman numai gaurile. Dar aveau si ei material, de exemplu baiatul ala (Rashford) bagat in minutul 88. El n-avea staif, era tanar si nu stia nimeni de el. Din pacate mentalitatea e sa bagam musai jucatorii de valoare. Gen Cristiano Ronaldo, Ibrahimovici, Rooney si altii. Chiar si la noi, bagam musai pe Bogdan Stancu, pe Chiriches sau pe Rat. Si asta meci de meci, nu conteaza ca or fi si altii de care nu s-a auzit. (dar care nu i-a lovit lehamitea de fotbal). Daca Islanda, Ungaria sau Albania pot sa selectioneze no-names, noi de ce n-am putea?

Andrei (3 comentarii)  •  30 iunie 2016, 16:29

Acelasi stil pompieristic. Ca de obicei TRU gaseste proportii cosmice in orice subiect tratat.

Anonim (61 comentarii)  •  30 iunie 2016, 16:52

@ Hombre Pai, tocmai asta a fost greseala lui Hodgson, ca a folosit prea multi tineri concomitent: Rose, Alli, Dier, Kane, Sterling. Toti acestia n-au prea mare experienta si, in afara de ceva bunavointa, nu s-a vazut nimic la ei, mai ales la Sterling, Kane si Wilshere (ultimul nu chiar atat de tanar precum ceilalti, insa venit dupa o perioada lunga de inactivitate). Ibrahimovic n-a mai putut salva echipa Suediei, dar Ronaldo a marcat deja de doua ori si o va mai face. Ce jucator tanar (in afara de Dier, autor al unui gol din lovitura libera cu Tara Galilor) a facut diferenta pana acum la acest Euro? Mult-laudatii Alaba (jucator la Bayern si destinat unui viitor luminos), Coman, Martial, R. Sanchez si cei deja amintiti din echipa Angliei au facut ceva? A.

Ramon (4 comentarii)  •  30 iunie 2016, 20:17

naționala și campionatul sunt afaceri separate. Cluburile nu pot ieși mult timp pe minus, naționala poate rata din când în când semifinalele. În 1985 Liverpool nu vea niciun englez, dacă am reținut bine (scoțieni, irlandezi, zimbabwean) și Anglia a mers bine la mondiale. Din când în când granzii mai dau și chix, România nu a fost niciodată învinsă pe Wembley, se pare singura care se poate lăuda cu asta, dar cluburile la noi sunt praf față de ei.

exidpol (1 comentarii)  •  30 iunie 2016, 21:49

-ca deobicei, vedem paiul din ochii altora si nu vedem barna din ochii nostri...

Simex (1 comentarii)  •  30 iunie 2016, 22:51

Anglia e praf ca nationala...Doar reclama e mare....Inventatorii fotbalului, bla, bla,bla...Suntem peste ei ca rezultate..La ultimele 2 turnee finale i-am batut(2-1 si 3-2)....plus egalurile pe Wembley....asa ca ciocu mic cu fotbalul englez...campionatul e altceva...

Stefan (3 comentarii)  •  30 iunie 2016, 23:29

La noi problema e coruptia si incompetenta, la ei problema e matasea si idolatrizarea jucatorilor de prunci. Uita ce inseamna lupta si incrancenarea, cum zicea un ziarist englez, pentru ca au ajuns inclusiv ca jucatori de 13 14 ani sa aiba impresari la ei. Sunt aparati de orice inseamna viata cotidiana, impresarii, secretarele, asistentii, "bonele" se ocupa de tot in jurul lor, cica pentru a se putea concentra exclusiv la fotbal. Si uite asa devin multi dintre ei *** care cand aud un POC in spatele lor se pierd cu firea si nu mai stiu pe unde sa o ia. Talentul merge mana in mana cu atitudinea si determinarea. Din cate am citit in ziarele lor, e o problema generala, care se aplica si generatiei tinere in general ( nu eu spun asta, asta am citit ). Sunt atat de protejati de realitatea de zi cu zi incat o palma peste fund de la un coleg de clasa in liceul lor ajunge sa fie tratat uneori ca si un abuz sexual, o injuratura poate fi considerata un act de violenta, o parere radical contradictorie face un amfiteatru sa izbucneasca in istericale si lacrimi, samd. E ca si cum iti imbraci copilul intotdeauna cu o hainita in plus sa nu pateasca vreo nepatita, si la 15 ani te trezesti ca daca e o briza afara el se raceste. Daca e prea cald se raceste, daca ai uitat un geam deschis in casa, el raceste. Samd. Asa au ajuns si panselutele astea cu pantaloni mulati si suflete sensibile care este fotbalistii englezi. Cu exceptiile de rigoare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dani (2 comentarii)  •  30 iunie 2016, 23:54

Iar s-a trezit TRU vorbind aiurea-n tramvai...daca "Anglia a suferit o umilință catastrofală și s-a dezonorat pe un mileniu", atunci selectionata impresarilor romani ce a facut? Macar englezii au jucat fotbal, mai baiatule! Stii ce e ala "fotbal"?

Paul (2 comentarii)  •  1 iulie 2016, 10:13

Pentru brazvan: prietene, cu articolul sunt de acord, dar cat priveste vremea frumoasa si femeile superbe.... cred ca ai avut noroc daca ai trecut pe acolo. Despre conlocuitori cred ca vor fi din ce in ce mai putini ca urmare a brexitului.

ovidiu_3003 (56 comentarii)  •  1 iulie 2016, 19:56

Anglia este o forta in fotbal ...a fost este si va fi o forta ...o mare forta ...in fotbal se mai intampla si accidente ...odata la 60 de ani ...

Comentează