Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Continent mediocru

Europenele s-au stratificat rapid. Era de așteptat. Presupunerea după care există 24 de "naționale" notabile în Europa e vastă și naivă

Permalink to Continent mediocru
joi, 23 iunie 2016, 10:07

Singurul temei al formulei inflaționare care susține Euro 2016 e, așa cum s-a văzut în tribunele pline, comercial. Oamenii călătoresc ușor, se duc la meciul de la Lyon cum te-ai duce să-ți verifici căsuța poștală, își fac selfie-uri, se distrează pe terase și cheltuie. Dar asta ține mai mult de turism decât de fotbal.

În cele din urmă, adică imediat după început, Europenele au restabilit un sistem strict de caste. Sus, acolo unde e valoare, rămân Spania, Germania, Italia, Franța și, iată, revelația Croația. Unde Croația e, mai curând, o excepție așteptată. Sistemul continuă și se încheie abrupt cu proscrișii, casta cea mai de jos. Casta impostorilor e, în felul ei, strictă  și selectă. Are doi membri mari și lați și discreditați: Rusia și România.

O literatură vastă a dezbătut în ultimele câteva zile cauzele eșecului cu Albania. Nonsens! Nu e nimic de dezbătut. Totul e tranșat demult și numai neatenția sau ipocrizia ne-au ajutat să descoperim abia acum decesul fotbalului românesc.

În fond, nu mai suntem pe lumea asta de cel puțin 15 ani. Rusia e totuși lider în materie de descompunere, din simplul motiv că are prostia în fibră. Cine se lasă făcut zob de Țara Galilor, pentru că nu șție că o pasă în adâncime taie o apărare în linie, e sub România  și n-are ce căuta în preajma unui stadion.

Între casta de sus și casta din pivniță, pe parcursul a 17 națiuni, se întinde o colecție de mediocrități variabile. Ne putem bucura și amuza cu micile înțepături aplicate de Irlanda de Nord, Islanda sau Țara Galilor și alte echipe compuse din 1-2  jucători, plus o masă de coechipieri-martori pasivi. Asta nu înseamnă, încă, valoare sau promisiunea valorii. Înseamnă o anecdotică pestriță despe stingerea calibrului.

Fotbalul european trăiește din clasici îmbătrâniți. Apropos: nu contați pe revoluția belgiană. 3-0 cu lopătarii irlandezi e mai puțin decât 0-2 cu veteranii italieni. Pentru prima oară, silit să calc pe antipatie, mă grăbesc să fiu recunoscător Spaniei. Apoi, Croației, învingătoarea Spaniei. Croația și Spania, cele mai mari insulele desprinse de un continent mediocru.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Anonim (61 comentarii)  •  23 iunie 2016, 21:58

Acest continent mediocru a castigat 4 dintre ultimele 5 editii ale CM, ultimele doua pe alte meleaguri decat cele europene! Varsta din cartea de identitate nu conteaza, ci cea dovedita prin implicarea si realizarile de pe teren; ce fotbalist foarte tanar s-a remarcat pana acum? Cei tineri din Anglia au cam dezamagit, mai ales Kane si Sterling, jucatori cu cote de piata fabuloase (mai ales al doilea, un ratangiu notoriu)! A.

Geo Limonada (2 comentarii)  •  23 iunie 2016, 22:48

Sa nu vorbim generalitati anonime, s-o spunem pe sleau : era Tiki -taka s-a cam incheiat, iar acum urmarim "meteori" din alte vremuri, in special datorita unuia din cei mai mari domni din istoria fotbalului , Profesionistul Del Bosque ! In rest , unde sunt Olanda, ajunsa zero barat, unde e Danemarca samd Cine se mai uita si la altceva decat aberatiile si *** vladut enachescu sau gradinescu, respectiv *** felix draghici si constantin, de pe pro, poate admira senzationala Copa America ; fotbal spectacol cu Argentina maturand pe jos cu Klinsmann ori aceasta formidabila Chile, 7-0 cu Mexic si 2-0 sec cu totusi puternica Columbie a lui Jose Peckerman ! Inca astept o analiza profesionista a minunatei Copa America , editia 2016 in Romania , un spectacol desavarsit, suturi cu nemiluita spre si mai ales la poarta, s-a vazut jocul excelent a lui Alexis Sanchez, un fotbalist batjocorit in Premier League la Penibila arsenal, a *** wenger, un monument de nesimtire...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anonim (61 comentarii)  •  24 iunie 2016, 6:39

@ Geo Limonada Nu m-a interesat Copa America si nici nu ma impresioneaza echipele din America de Sud, chit ca au jucatori foarte buni si bine cotati. Sanchez era socotit vedeta echipei lui Wenger, insa a fost accidentat destul de mult timp si, dupa revenire, a avut nevoie de prea multe saptamani pentru a ajunge la potentialul cunoscut! La Sanchez nu contorizez doar golurile, ci si realizarile raportate la numarul de mingi jucate; sub acest aspect, incearca mereu sa demonstreze cate ceva si mai mult incurca lucrurile. La experienta pe care o are, ar trebui sa-si dea seama ca-si submineaza valoarea si credibilitatea prin egoismul de care da dovada in multele meciuri in care nu-i iese jocul! In concluzie, nu-i deloc liderul asteptat! A.

Venom (8 comentarii)  •  28 iunie 2016, 12:14

Începând de anul viitor, europenele se vor desfășura două luni cu sistem play off. Se vor califica cele mai bune 74 de echipe europene alături de Australia, Barbados, Qatar și Bolivia. Cu cât mai multe meciuri la Moscova și la alți sponsori.

Anonim (61 comentarii)  •  28 iunie 2016, 17:42

Domnule Ungureanu, fotbalul englez s-a acoperit de ridicol la acest Euro, fiind ... exclus de o echipa de luptatori experimentati, dar dintr-o tara cu mai multi vulcani decat fotbalisti profesionisti, cum bine se exprima Lineker! Cine l-a pus pe Hodgson sa foloseasca atati jucatori tineri aseara? Aceasta trupa va fi mai buna peste 2-3 ani, insa aseara a fost jalnica! Printre cei mai slabi au fost tocmai acesti jucatori tineri, in special Kane si Sterling; doar Rashford a mai "miscat" un pic, insa a fost foarte tarziu introdus! Kane, Rashford, Alli si Wilshere fac cate ceva cand au alaturi coechipieri experimentati intr-o proportie mai mare decat aseara! A.

Comentează