Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

50 de ani e de-ajuns?

Vor reuşi iar englezii să subperformeze la Euro, deşi au o echipă stelară?

Permalink to 50 de ani e de-ajuns?
joi, 19 mai 2016, 11:13

Așadar, Leicester e campioană-miracol. Așadar, Premier League e cel mai mare show de pe pământ. Așadar, Hodgson anunță lotul Angliei pentru Euro 2016 și toată lumea își ține respirația: senzațional! Kane și Vardy, Sturridge și Alli, Hart și Wilshere. Stelar! Nu toate constelațiile au scut, așa că Anglia e supradimensionată ofensiv, dar asta e bine, nu-i așa? Rămâne de văzut și, mai ales, de vindecat. Anglia e centrul unui paradox aproape incurabil: un campionat uluitor și o tradiție funebră la națională. Toate astea nu sunt greu de explicat, tocmai acum când Anglia aniversează fix 50 de ani de la ultimul triumf.

De la titlul mondial cucerit sau bruscat sau confiscat acasă, în 1966, Anglia a avut mult mai multe naționale excelente decât s-ar crede, dar a repetat ritual eșecuri osificate în cultul înfrângerii. Odată, în 1990, una din echipele tari ale Angliei a urcat până în semifinalele Mondialelor, electrificată de Lineker și Gascoine. În rest, una și aceeași poveste: echipă bună, credința în succesul inevitabil și prăbușirea în eșecuri ornamentate cu fair play. Sigur, de data asta, echipa e stelară. Chiar e. Dar asta a mai fost. Anglia știe să piardă, paralizată de o tradiție mentală fără comparație. Iată de ce una din marile povești și teme de studiu la Euro 2016 va fi o întrebare: cum vor reuși englezii să subperformeze?

Poate că, de data asta, va fi altfel. Poate. Dar asta ar însemna o revoluție psihică și mentală pentru o echipă plină de valori abia urcate pe scenă. Belgia are o aplecare asemănătoare. O echipă superdotată care își refuză propriile calități. Dar Belgia e o noutate în materie. Anglia are monopolul declinului și controlează arta ascensiunii ratate. Asta dacă nu cumva cei ce se ocupă, sus, de destine în fotbal au fixat o condamnare limitată pentru Anglia: 50 de ani. Ar fi bine. Ar fi un act de justițe pentru o generație strălucită. Și o mângâiere pentru bătrânii care au luat titlul în ’66. Presa britanică ne spune că prea mulți din ei sunt dincolo de griji. La azil. Nu mai țin minte și nu-și mai recunosc familiile, faptele și trecutul. Poate pentru ei.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Stefan (3 comentarii)  •  19 mai 2016, 14:18

Eu cred ca o sa fie o dezamagire iarasi pentru suporterii lor. Si cred ca problema lor sta tocmai in slabiciunea altora. In puterea lor financiara. Jucatorii lor au uitat sa isi doreasca, sa lupte cu adevarat, pentru ca primesc prea mult de la o varsta frageda. Diferenta dintre ei si Belgia este ca de la cer la pamant. Pe langa faptul ca Beliga nu este o putere economica la fel de mare ca Anglia, multi dintre jucatorii belgieni provin din familii africane mai devreme sau mai tarziu mutate in Belgia. Cand trebuie sa te lupti pentru toate lucrurile care altii le primesc de-a gata, daca nu te ineci inainte sa ajungi la mal, dezvolti o vointa nativa, care nu tine de numarul de suporteri de pe stadion, de cati bani primesti premiu, de ce or sa spuna fetele despre tine, de cate masini ai, etc. Nu ca nu ar conta si astea. Dar ai plusul omului care nu are de ales si invata vrea nu vrea sa se lupte pentru ca optiunea cealalta e sa fie inghitit de mediocritate si saracie, de foame si uneori de celule de cativa metri patrati. Mediocritatea nu e o problema pentru majoritatea, daca au ce pune in farfurie, au un viitor asigurat si o viata linistita. Asa ca englezilor le lipseste incrancenarea si crisparea oamenilor fugariti de soarta, sau cel putin cu o soarta pusa sub semnul intrebarii. Determinarea nu e o chestie care apare la 25 de ani din spuma marii. Cand la 20 de ani ai trecut de mult de milionul de sterline pe an, cand la 10 ani aveai oricum viitorul asigurat pentru ca Anglia are grija, cinste lor, de cetatenii ei, vezi lucrurile mult mai destins, constient sau inconstient. La tine lupta nu e un exercitiu. Germanii au o incrancenare si o determinare nativa, independenta de puterea financiara. Englezii daca au avut-o, au ingropat-o in lux, paparazzi, praf in ochi si superficialitate. Ma refer la sportivi. Nu cred ca o sa vedem in curand in Munchen pe Muller epatand in fata camerelor de luat vederi ca un exercitiu zilnic de imagine. Sau pe Lahm. Sau pe adoptatii lor din alte tari. In Anglia, spectacolul sapa incet principiile sanatoase. De multi ani incoace.

Aurelian (1 comentarii)  •  19 mai 2016, 14:23

Manchester City ar trebui sa promoveze mai multi englezi din pepiniera, se cheltuiesc prea multi bani cu strainii. Hai, o echipa mai de mijlocul clasamentului si mai subfinantata sa zicem ca isi cumpara de unde poate dar la Man City ar trebui sa nu se multumeasca cu un om de baza la nationala.

Florin (5 comentarii)  •  19 mai 2016, 14:39

Au echipa tare, dar sunt altii mai buni - Spania, Germania, Franta. Daca prind traseu bun, cred ca ajung in semifinale englezii, poate chiar in finala. Dar daca dau de spanioli e greu, aia daca n-au solutii collective te iau la dribbling si acolo se face diferenta.

ovidiu_3003 (56 comentarii)  •  19 mai 2016, 14:47

Franta si Anglia vor juca finala...

Anonim (61 comentarii)  •  19 mai 2016, 15:57

Cateva dintre "stelele" enumerate sunt doar ... protostele, adica stele in devenire; Alli, inconstantul Sturridge si vesnic accidentatul Wilshere mai au multe de dovedit pana a fi socotiti mari valori! Iar Vardy va fi un fel de Schillaci, daca va dovedi si la nationala Albionului aceeasi prolificitate ca la echipa de club! Bine ca nu l-ati nominalizat si pe abulicul Sterling! A.

Maxentiu (26 comentarii)  •  19 mai 2016, 16:59

Echipa stelara?! Cred ca glumiti, d-le Ungureanu. In afara de Wayne Rooney, nici unul dintre jucatori nu poate fi catalogat drept "stea", chiar daca sint jucatori de calitate acolo. Stiu ca avem si noi "Steaua" noastra, dar nu trece toate ciurucurile automat in categoria corpurilor ceresti.

Razvan G (1 comentarii)  •  19 mai 2016, 19:17

Stelari, atat la echipa cat si la impresari.

splendini (2 comentarii)  •  20 mai 2016, 4:45

Subperformeaza, auzi ce-a ajuns underperform! Tare lene iti e sa te mai adaptezi la lb romana, coane Traiane...In rest, daca si Alli si Wilshere sint stele, e clar ca marketingul are efect si asupra oamenilor inteligenti. ps) @Stefan: daca foamea ar fi garantia succesului toate CM si CE de pina acum ar fi trebuit sa fie castigate de africani si est-europeni. Pe logica asta, Spania, Italia, Germania, Olanda n-ar fi trebuit sa ajunga nicaieri, ca nu prea au fotbalisti cu origini amarite la nationala.

splendini (2 comentarii)  •  20 mai 2016, 4:45

Subperformeaza, auzi ce-a ajuns underperform! Tare lene iti e sa te mai adaptezi la lb romana, coane Traiane...In rest, daca si Alli si Wilshere sint stele, e clar ca marketingul are efect si asupra oamenilor inteligenti. ps) @Stefan: daca foamea ar fi garantia succesului toate CM si CE de pina acum ar fi trebuit sa fie castigate de africani si est-europeni. Pe logica asta, Spania, Italia, Germania, Olanda n-ar fi trebuit sa ajunga nicaieri, ca nu prea au fotbalisti cu origini amarite la nationala.

BD la munte (2 comentarii)  •  20 mai 2016, 7:34

Ce este de mirare cand ei au mai multi straini in campionat??

Comentează