Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Mesia fără Messi

Venirea lui Guardiola la Manchester City seamănă cu venerarea moaştelor unui sfînt încă viu

Permalink to Mesia fără Messi
joi, 4 februarie 2016, 9:52

Cine vrea show se poate uita cu ochii holbați la mutarea care îl aduce pe Guardiola în Anglia. Cum însă o mutare nu poate fi privită în ochi, ci doar în cauze și efecte, e cazul să începem cu Jason Rhodes și să încheiem cu Manchester United. Cine e Jason Rhodes? Aproape nimeni.

Adică un vîrf scoțian recrutat de Middlesbrough de la Blackburn. Transferarea lui Rhodes a costat 8 milioane de lire. Așadar, un transfer în divizia a doua poate atinge 8 milioane și a treia poziție în sezonul de cumpărături abia încheiat. Asta explică, într-un fel lipsit de glorie și cu multe zerouri în coadă, de ce vine Guardiola în Anglia.

Căci Guardiola vine într-un mediu și nu la un club. Man City nu există. Există creația unui oarecare Șeic Mansur bin Zayed bin Sultan al Nahyan, membru al casei regale din Abu Dabi care a cumpărat, în 2008, o echipă scăpătată, fără rezultate și, probabil, născută spre a trăi în umbra lui Manchester United.

Pentru prima oară într-o carieră constant apoteotică, Guardiola nu mai antrenează o instituție, ci un bancomat. Barcelona și Bayern sînt istoria profundă a fotbalului european, Man City nu e și nu va fi, nici dacă va cîștiga, cu Gaurdiola la cîrmă, următoarele, 28-30 edițiii ale Ligii Campionilor.

De altfel, primirea lui Guardiola în Anglia e amuzantă ca o procesiune care venerează moaștele unui sfînt încă viu și de față. O așteptare superstițioasă s-a așternut peste presa și publicul englez: nu vine Messi, dar vine Mesia! Guardiola a fost deja însărcinat cu o revoluție. Comentariile pentru următoarele finale cîștigate în Liga Campionilor sînt scrise, iar Messi va sosi, dacă nu la anul, măcar peste doi ani. Șeicul plătește!

O singură voce a rămas pe pămînt și a îndrăznit să rostească un bun venit avertisment. Jurgen Klopp, deja lovit în figură de tot felul de fenomene meteo, calendare de ocnă și monștrii răsăriți în Cupa Angliei, i-a transmis lui Guardiola cîteva sfaturi. Mai întîi, să țină seama de așa numitele congestii, adică de obiceiul englezilor de a juca 4 meciuri în 12 zile. Apoi, să se pregătească de vînt. Atît de adierile care zgîlțîie printre ploi stadioanele, cît și de furiile tribunei.

Dacă înseamnă, deja, ceva, sosirea lui Guardiola e o lovitură insuportabilă pentru Manchester United. Nu e nimic mai rău decît să primești un voleu în cădere. Ar mai fi bietul Manel. Pellegrini e un om de rară decență și n-a greșit cu nimic la City.  Dar buna purtare a angajatului nu mai înseamnă nimic. Magnații cu cluburi la cingătoare nu mai știu să roșească.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

roman (1 comentarii)  •  5 februarie 2016, 11:09

Si City are istorie,poate nu bogata dar comparabila cu Man U pana la venirea lui Ferguson.

vali (4 comentarii)  •  6 februarie 2016, 8:17

Man . City a fost si va fi o vaca de muls, pana cand seicii se vor prine cum sta treaba.

Cineva (7 comentarii)  •  16 februarie 2016, 16:42

M-am cam saturat de acest Mesia, pe numele lui adevarat Pep Guardiola! Aspiratiile sale sunt limitate, in ultimul timp, la titlurile nationale, nicidecum la Liga Campionilor, trofeu dobandit pe vremea cand antrena in Catalunya! Presimt ca nu va castiga Liga nici in acest sezon, iar titlul va mult mai greu de dobandit in Anglia decat in Germania, cum stie deja si Klopp! C.

Cineva (7 comentarii)  •  16 februarie 2016, 16:43

Si la United va veni Mourinho, care stie cum sa-l invinga pe Guardiola, indiferent de echipele conduse! C.

Comentează