Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Din cult spre propagandă

S-a încheiat cu happy end Campionatul Mondial de Atletism de la Beijing şi lumea aplaudă prostită curăţenia sportivilor

Permalink to Din cult spre propagandă
joi, 3 septembrie 2015, 11:44

Și totul s-a terminat cu bine! Happy end! Răufăcătorii au fost pedepsiți, iar binele a învins și zîmbește cu o salbă de medalii chinezești la gît. Așa cum spune noul refren intonat de presa sportivă globală după Mondialele de la Beijing, atletismul s-a limpezit. Știrea e grozavă tocmai pentru că acum nu mai mult de o lună totul părea pătat și pierdut. Date ascunse cu grijă de Federația Internațională de Atletism spuneau că pe puțin unul din trei medaliați la Olimpiade și Mondiale au urcat pe podium cu transfuzii cu tot. Alte date spuneau că 7 din ultimele 12 maratoane alergate la Londra au fost cîștigate de cobai de laborator.

Apoi a venit cazul Mo Farah. Fișa medicală a marelui alergător de fond arăta numeroase furtuni în sînge. Și deodată vin Mondialele! Minune mare! Farah cîștigă clar 5.000 și 10.000 metri. Iar Usain Bolt, supervoinicul din povestea pe care o vom afla cîndva, îl bate de două ori în finală pe Gaitlin, slutul și urîtul  întors la viața sportivă după o suspendare pentru doping. În concluzie, răul s-a șters, Zeci de comentatori au repetat la nesfîrșit una și aceeași concluzie. Farah a răspuns strălucit suspiciunilor de dopaj. Și încă una: învingîndu-l pe nefericitul Gaitlin, Bolt a dovedit că atletismul e curat. Foarte bine și frumos, dar regretabil. E regretabil că ziariști care ar trebui să rămînă ziariști ne îndeamnă să fim proști grămadă. Care e logica în enunțul: Ionel a ajutat o bătrînă să treacă strada, deci nu a furat ieri trei lei din pușculiță? Dar în enunțul: Vasilică a luat notă mai mare decît Mihăiță, care a copiat anul trecut, deci nimeni nu mai copiază?

Legătura e că trebuie să fii naiv sau să vrei să crezi într-o judecată greșită ca să vezi legătura. Farah a cîștigat două curse, ceea ce ne spune că a fost cel mai rapid în acele două curse, nu că n-a fost dopat. Bolt a bătut un ex-dopat ceea ce ne spune că a bătut un ex-dopat, nu că dopingul a fost răpus de victoriile lui Bolt. Tupeul cu care aceste judecăți vădit strîmbe au fost propagate spre public nu e întîmplător. De cînd marii atleți au fost așezați în fruntea mesei și slujesc de model, orice e îngăduit. Începînd cu falsurile care modifică bunul simț. Cultul a născut propaganda.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

der_grosse (8 comentarii)  •  3 septembrie 2015, 15:19

evident ca-s toti dopati pe acolo, unii mai mult decat altii si altii mai dotati nativ decat ceilalti deci unde dopingul are ce sa imbunatateasca. evident ca se acopera tot pt ca toata industria valoreaza cateva miliarde bune de orice valuta ne-ar da prin cap. toate pe carca spectatorului care trebuie prostit ca tot e „for real”, caci daca el nu participa (= cumpara) totul e inutil. nu e departe argumentul ca „astia alergau suta in 10 secunde de cand erau la cresa, acum au ajung pe la 9 in urma multor antrenamente”.
eu nu stiu de ce nu se da liber la dopajele astea, atunci stii sigur ca aia sunt plini de pastile si te uiti la ei fara dubii ca si cand te-ai uita la cursele de gandaci. te amuzi si apoi iti vezi de ale tale.

ma intreb daca la sah s-o fi practicand un dopaj. hm…

amne (2 comentarii)  •  3 septembrie 2015, 21:29

@TRU – articolul acesta e perfect descris de „talking out of one’s arse”, si spun acest lucru fiind unul dintre cei care cred ca dopajul este prevalent in sportul mondial, in special acolo unde nu se fac teste serioase, i.e. tenis si fotbal. Dar, daca in cazul lui Lance Armstrong doar cei ce nu voiau sa vada evidenta si miriadele de acuze si suspiciuni clamau ca americanul e curat, asupra lui Bolt nu a planat nicio suspiciune reala in toata cariera lui. Mo Farah are o problema prin asocierea cu antrenorul sau, dar, sa fim seriosi, timpii sai la 5k si 10k nu intra nici macar in top 25 all time, rezultatele sale fiind mai degraba consecinta lipsei de calitate a concurentei, care pare sa-i faca jocul la fiecare cursa.

Hai sa ne concentram mai bine pe cum putem mari bugetul WADA, pe masurile pe care guvernele nationale ar trebui sa le ia, pe responsabilizarea federatiilor internationale si ceva mai putin pe tzapatul cu rahat in ventilator.

emanuel (1 comentarii)  •  3 septembrie 2015, 22:24

Stim cu totii ca toti atletii se dopeaza. Dar ne plac eroii.

costel dumitru (2 comentarii)  •  3 septembrie 2015, 23:36

Am vazut astazi un sfert de finala de campionat mondial de fotbal dintre Franta si Germania. Se intampla prin ’82 undeva in Mexic.Actorii ?Platini, Rumenigge, Tresor,Litbarski,Giresse,Breitner,Batiston,Hrubesch…….Fotbal de clasa in viteza a doua de astazi.Ce capete incoronate de plete, dar atat de umani si jocul atat de joc !

Alin (2 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 0:12

Gatlin. Îl cheamă Gatlin. Justin Gatlin, mai precis.

BarfaDeTeatru (2 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 5:27

Dar barem la Federatiile astea (OCCIDENTALE), se fac anchete, se amendeaza, se suspendeaza, se retrag medalii, etc… Iar la Federatiile dintr’o carciuma (Romania) se trece cu vederea este putin zis. Exemplu classic in fotbal: fcsb fiind illegal (fara palmares, culori, emblema, etc..) in competitii si mai ales in competitii pe plan International.

Comentează