Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Nervi continentali

Francezii nu-l suportă pe Chris Froome. Au și motive temeinice să o facă?

Permalink to Nervi continentali
joi, 30 iulie 2015, 9:31

Pînă la un punct, și anume punctul care lasă în urmă rațiunea, ostilitatea franceză față de britanici, plus Froome care-i și întrece, e de înțeles. Britanicii au ieșit mereu mai bine în manualul de istorie, mai ales la lecțiile despre cum l-au suprimat pe Napoleon și cum nu s-au lăsat călăriți de nemți.

Asta nu se iartă, mai ales dacă ține loc de patriotism. Toată lumea procedează la fel în fața rivalului mai curat. Cînd însă e vorba de călăritul în șa, lucrurile se schimbă. Al treilea triumf britanic în ultimii patru ani e o noutate insuportabilă pentru francezi. Și asta după exact 30 de ani de la ultimul titlu cucerit de un galobăștinaș.

Bernard Hinault și victoria din 1985 se îndreaptă în mare viteză spre colecția de antichități de la Louvre. Dar pînă și asta e de înțeles, dacă e să amintim că, la anul, Anglia comemorează 50 de ani de la ultimul titlu mondial. La fotbal. Jocul față de care englezii emit pretenții asemănătoare cu sentimentele franceze față de ciclism.

Punctul de la care alibiurile dispar începe o dată cu acuzațiile de dopaj. În ce mă privește, deși personal nu mă privește, nu cred că există ciclist de mare performanță curat. Dar de unde or fi știind francezii că Froome e dopat, în vreme ce ai lor sînt curați e peste putință de înțeles.

Sau devine inteligibil doar ca manifestare clasică a resentimentului. Față de ce? Ca în atîtea cazuri: față de nou și necunoscut. Căci Sky, echipa lui Froome, a venit de nicăieri, acum 5 ani. Și e mai ortomană, căci bate la bani, mașini, tehnologie și echipament tot ce mișcă. În plus, practică pragmatismul englez, cu așa-numita teorie a „cîștigurilor marginale”.

Teoria a fost transferată din ciclismul de pistă și e dușmanul de moarte al panache-ului francez. Acea atitudine care – observă presa britanică amuzîndu-se – cere cicliști romantici care își scot casca din ureche și se bazează pe instinct. Sky a adus un produs studiat la micron și a impus un ciclism supranațional cu eroi incolori.

Froome însuși e o adopție britanică recentă și obligatorie după al doilea titlu în Tour de France. Născut din părinți britanici în Kenya, Froome a fost crescut în Africa de Sud, trăiește în Monaco și calcă în Marea Britanie doar un pic mai des decît Bonaparte și Wehrmacht-ul combinați. Adevărul e că inconvenabilul enervează. Iar nesfîrșitul inconvenabil britanic enervează și mai tare. Pe continent, de la Calais încolo.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

GOGOBERIDZE (10 comentarii)  •  30 iulie 2015, 11:32

Urma sa ne mai spuneti ca este nascut pe un vas sub pavilion Libanez si ne dadeam seama de ce nationalitate este.Se pare ca acest tur a avut in tribune spectatorii de la meciul de pe vremuri intre Feyenoord si Ajax(va reamintiti articolul ,excelent) aceleasi resentimente.

hahaha (1 comentarii)  •  30 iulie 2015, 15:11

Cam prea de departe abordata problema. Exista multi oameni care sunt convinsi ca este dopat. Acum sincer vorbind de la echipa lui au scapat date care aratau ca e mult mai bun decat celalt dopat celebru asa ca nu cred ca mai are rost sa il cautam. Ciclismul este deja un sport care nu mai starneste prea mult interes….intrebarea este care e mai dopat de data asta si scapa nepedepsit. Oricum pentru ei parca nu are relevanta ci conteaza doar sa fie prinsi cat mai tarziu sa stranga suficienti bani.

Radu Beudean (1 comentarii)  •  30 iulie 2015, 15:24

Corecta opinie,eu il simpatizez pe Froome de vreo 3 ani si pana cand nu se adevereste faptul ca a fost dopat,nu cred o iota.Toate acestea sunt rautati gratuite care nu ar trebui sa se intample.Sau faptul ca Sky si-au permis sa plateasca ciclisti pt anumite etape,asta inseamna ca au echipa buna si organizare buna nu neaparat ca au ciclisti dopati.Oricum ar zice unii,ei si-au dozat efortul pe toata durata turului si chiar sa accepte sa piarda deliberat 2 minute in ultimele zile,deci au meritat victoria.

Tomi Pomii (1 comentarii)  •  30 iulie 2015, 22:43

De aia e buna luna iulie sa scrie toti habar-nistii despre ciclism. Aia care au ceva cu Froome stiu ei ce stiu cum stiau si pe vremea lui Lance in ’98 si tu nu stii, nici acuma, nici atunci. Sky a castigat praful de pe toba pana nu a transferat doctorul de doping de la Rabobank. A stat doar un an e drept dar a fost anul transformarii. Froome anonim pan ala 27 de ani s’a descoperit mare candidat la victorii de GT in 2011. Nu are nici o treaba cat de britanic esti, conteaza ca UCI lasa dopatii cu buzunare mai adanci sa castige TdF. Au luat o pauza intre Lance si Froome dar cam atat.

victor L (28 comentarii)  •  1 august 2015, 15:10

Foarte bine scris; nu doar ca pune direct degetul pe rana, dar si taie fara mila.
Atotcunoscatorii insista: asa ceva nu exista. Nu pot ei intelege, nu exista.
Mai ales ca Pistolero, care n-a mai apucat o bucatica de vaca australiana, nu a fost nici macar pe aproape de „ciclistul cu cel mai urit mers pe bicicleta” (decizia estetilor mioritici).

Comentează