Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Meciul de diseară

Dopingul e acolo pentru că e nevoie de el

Permalink to Meciul de diseară
miercuri, 17 iunie 2015, 6:24

Dacă mai e loc de discutat serios despre sport în prezența FIFA și CIO, atunci sînt de spus două lucruri.

Nu mai există recorduri credibile. Și: nici nu vor mai exista. Sîntem în fața adevărurilor pe care toată lumea care se ocupă serios de sport le cunoaște prea bine, dar nu îndrăznește sau nu vrea să le rostească. Acum, după orgia globală regizată de Blatter, putem vorbi pe șleau.

Ei bine, sînt convins că Usain Bolt e pe droguri. N-am nici o îndoială că Rafael Nadal e pe droguri. La fel, Barcelona, cu finalurile ei de meci accelerate. Nu cred că ciclismul poate face în continuare legendă fără seringi. La fel canotajul, halterele și orice aleargă prea repede sau prea mult pe o pistă de atletism. Nu avem probe? Nu avem. Ei și?

Ciclul cu care ne-am obişnuit spune așa: mai întîi, vine superperformanța. Pe urmă, zeificarea. După cinci, zece, cincisprezece ani vine din urmă, gîfîind, adevărul. Mai devreme sau mai tîrziu, toate numele de mai sus și încă multe altele vor fi demascate retroactiv. A scrie, azi, lista supercampionilor e totuna cu a scrie la nesfîrșit numele lui Lance Armstrong.

Ce nu înteleg atîția și atîția oameni de tribună și sofa în fața tv e că dopingul e parte integrantă a superperformanței. Dopingul e acolo pentru că e nevoie de el. Cine vrea recorduri mondiale și multipli medaliați cu frecvență săptămînală îi va avea, dar pentru asta e nevoie de dopaj. Sportul a fost cîndva altceva. Dar asta a trecut. Sau a mai rămas pe stadioane uitate de lume și în Cupa Angliei.

De cînd a devenit generator de vise, sportul a fost silit să fete tot mai intens. Fabrica de vise nu poate funcționa decît în vecinătatea fabricii de seringi, sînge și substanțe antidetectare. E scandalos? O fi.

N-ar fi mai util să ne facem serioși? E greu, desigur, pentru că dependența de fantasme eroice e cumplită. Nimic nu e mai plăcut și nimic nu înlocuiește mai bine neplăcuta lume reală decît ecranul care ne spune că nimic nu e imposibil și că nu există limite. Ba există limite și asta face sportul și sportivii mari.

De acolo grimasele de martir ale lui Zatopek în teniși, dar cu venele intacte. Asta n-a înțeles Florence Griffith Joyner, într-o viață scurtată la 39 de ani. Sîntem într-o situație ușor ridicolă: aplaudăm azi recordurile pe care le vom huli mîine. Dar pînă mîine mai e destul și, oricum, avem de văzut meciul de diseară.

Comentarii (90)Adaugă comentariu

tot ala (1 comentarii)  •  17 iunie 2015, 21:36

urmeaza o avalanasa de virgini! de o parte ‘catalanii’ care o sa se isterizeze ca ‘de ce nu zici si de cristiano ronaldo ca ar fi dopat’ si ca in fotbal impactul dopajului nu e similar cu restul sporturilor(ca ar fi vb de talent si alte nebunii); pe de alta ‘madrilenii’ fani coca-glam

MIHAI (1 comentarii)  •  17 iunie 2015, 21:43

Numai dati exemplul lui Armstrong. Nu el poarta toata vina. De ce nu l-au depistat in timpul primului tur in care a inceput sa se dopeze ? Nu au avut mijloacele tehnice sau procedurale necesare. Dar organizatorii nu au nici o vina !
In cazul acesta exista o garantie ca nu s-a dopat si castigatorul din 2014 ? NU !!
Eu voi urmarii turul Frantei la tv chiar daca peste cativa ani este posibil ca …. o agentie/organizatie/… din SUA sau din alta tara sa ne spuna ca …. castigatorul din 2015 s-a dopat.

sorry`n (1 comentarii)  •  17 iunie 2015, 21:45

Domnule Ungureanu…tot ce sustineti este total adevarat,dar asta nu mai este nici o noutate ,mai ales in lumea sportului aceasta chestiune este arhicunoscuta…ce doriti in fond cu acest articol??….este pentru educarea prostanilor sau a profanilor?? ….care este scopul si durata vizitei???….finalul articolului insa face toti banii..frumos.

balauru30 (1 comentarii)  •  17 iunie 2015, 21:54

Ma astept la o mare de fcsebisti si catalani revoltati. Sad but true. Felicitari.

Nicolae floarea (1 comentarii)  •  17 iunie 2015, 22:01

Nu ai făcut sport serios domnu meu, doar cu pixu. Se vede ca nu înțelegi modul de abordare a fiziologiei , recuperări să nu mai vorbim de supercompensatie. Există oameni care merg la fabrică și fug maratoane , sau ironman … E o poveste scrisă ptr publicul obez și cu la fel de informat . obez în cap. De aia nu merge lumea înainte.. Păcat…

Filbert (13 comentarii)  •  17 iunie 2015, 22:16

Jumatatea plina a paharului e ca, la cum joaca fotbalistii nationalei noastre, e clar ca lumina zilei ca, inca de la nastere, nu s-au apropiat de nici un drog…

Cristian (1 comentarii)  •  17 iunie 2015, 22:27

dar djokovici ? asta nu e drogat? sau federer…
ti s-a pus pata pe nadal… dar de ce barcelona? juventus (sunt dovedite multe cazuri de dipaj in italia decat in orice alta tara) cu jucatorii ei de peste 35 de ani joaca finala CL dar doar barcelona e pe droguri, nu? inteleg ca esti jurnalist dar cum sa scrii nene tot ce te taie capul fara nici o raspundere?

mitroi (1 comentarii)  •  17 iunie 2015, 22:32

Cate meciuri a jucat Messi in campionatul 2014-2015, in cupa regelui, in UCL, in amicale, etc.? Ce a facut dintr-un copil firav un supraom?
De ce nu se mai sare peste 7,50m la lungime fete? Ce aveau in plus Marita Koch sau Florence Griffith? Dar Bubka sau Isinbaieva?
Pe cine a suparat asa tare Lance Armstrong?

SERGIU (1 comentarii)  •  17 iunie 2015, 22:59

Adevarat graesti!

Sorin (1 comentarii)  •  17 iunie 2015, 23:28

Adevărul doare. Sunt tare curios cine va avea primul dureri…de cap, de inimă, ș.a.m.d. Salutări din Spania, unde durerile de cap sau inimă, din sport, se tratează în tribunal.

emg (6 comentarii)  •  17 iunie 2015, 23:53

somn usor versus buna dimineata

Vladisca (2 comentarii)  •  17 iunie 2015, 23:54

Doua observatii la un articol cu multe puncte valide. Spui:

„Ce nu înteleg atîția și atîția oameni de tribună și sofa în fața tv e că dopingul e parte integrantă a superperformanței.”

Nu cred ca e asa. Oamenii INTELEG, nu toti sintem idioti, dar NU LE PASA… Inainte de etalare a unor virtuti morale, reale sau aruncate asupra-i, sportul DE ELITA e entertainment. Pe bani multi. Sa recunoastem ca a te dopa in sport a ramas unul din pacatele mici in lumea de azi. Insasi ideea de dopaj in sport trebuie revizitata. Cind toata lumea se dopeaza nimeni nu mai e dezavantajat. Iar cine il vede alergind pe Bolt simte exact ce simteau cei ce-l vedeau pe Tommie Smith acum 50 de ani sau pe Owens acum 80…

„Sportul a fost cîndva altceva. Dar asta a trecut. Sau a mai rămas pe stadioane uitate de lume și în Cupa Angliei.”

Atentie cu Cupa Angliei, unde nu joaca doar amatori bautori de lapte din liga a 5-a. Cupa Angliei e in general cistigata de profesionistii de la Chelsea, Arsenal, Liverpool, United sau City. Iar ei, dupa cum spui, se dopeaza. Sau crezi ca o face doar Barcelona? (By the way, toate drogurile din lume, TOATE, nu-i vor face pe jucatorii din Premier League, sau de oriunde, sa imblanzeasca mingea ca glezna divina a lui Messi).
Cind te bucuri de atmosfera unei finale a Cupei Anglei nu te gindesti ca poate toti cei 22 de jucatori din teren se dopeaza. Nu, nici Cupa Anglei nu mai e ce-a fost, si asta e bine. Daca s-ar juca ca la 1881 ma indoiesc ca ai fi printre cei 4,000 de privitori…

Radu T (1 comentarii)  •  18 iunie 2015, 0:24

inclin sa va dau dreptate…parca mai ieri vomita messi…cred ca iau schimbat reteta si au nimerit de data asta…oricum e si o doza de talent la mijloc

re (2 comentarii)  •  18 iunie 2015, 0:24

100% adevarat.

moro (1 comentarii)  •  18 iunie 2015, 0:28

Probabil Barcelona e pe droguri de vreo 10 ani de cand domina fotbalul european…iar Messi la fel…
De Bolt ce sa mai zic, sau Nadal care a fost atatia ani pe primul loc…oare cate zeci de controale antidoping au avut Bolt, Nadal si Messi dupa meciuri?
In orice caz pe Mutu l-au prins dupa primul control…

Blade (1 comentarii)  •  18 iunie 2015, 3:47

Hei, amice…nu i nici o noutate, vrei sa crezi ca spui primul, dar chestiile astea sunt spuse de multi si…demult. E patetic articolul…mai dai si nume fara nici o dovada. Horror. Putei sa dai exemplul pe care l stiai cel mai bine, unde ai lins dosul ani de zile…pe basescu care se dopa cu whisky, berci mondiali si udre in fiecare sera…si tu l considerai curat. Fara suparare dar articolul e o porcarie…pacat ca trateaza un subiect adevarat.

gery76 (1 comentarii)  •  18 iunie 2015, 6:44

-La sportul spaniol ,ceva adevar nu se poate sa nu fie,pana acum 25-30 de ani,Spania era o tara mediocra in ceea ce priveste sportul,iar acum se bate aproape in orice sport ,fie el de echipa fie individual numai la podium ,aici am 3 exemple care din punctul meu de vedere sunt evidente[Miguel Indurain,Alberto Contador si Rafael Nadal],al 2-lea cand a fost gasit dopat acum 2sau 3 ani in turul Frantei a gasit o explicatie absolut halucinanta si anume aceea ca el consumase dupa una din curse mai mult de 1/2 kg de carne macra si de acolo i s-a tras,Indurain dupa ce a luat 5 tururi ale Frantei s-a dat subit la fund,aproape ca n-a mai dat nici un interviu de peste un deceniu,iar Nadal daca mai continua in ritmul acesta nu-l vsad deloc bine,Fereasca Domnul sa n-aiba soarta lui Pantani,s-a schimonosit la fata groaznic si gura o are din ce in ce mai stramba.

Belphegor (4 comentarii)  •  18 iunie 2015, 8:17

Trist dar adevărat , atît de adevărat… chiar dacă unii încearcă din răsputeri sa NU vadă adevărul și fac comentarii de grădiniță. Trăim într-o lume coruptă , hoață , perversă , mincinoasă , haotică și dispusă la compromisuri… MARI compromisuri. Ne mințim singuri și ne chinuim să vrem să credem ca tot ceea ce ne înconjoară nu este o minciună. ESTE o minciună.
Forza RAPID.

augustin mihaila (3 comentarii)  •  18 iunie 2015, 8:25

@Sapas: Domnule, jos pălăria! N-am mai întâlnit o exprimare atât de clară pe acest subiect. Toată lumea se dopează, asta-i clar. Dovada? Păi, ce dovadă mai clară decât atitudinea CIO de la sfârșitul anilor nouăzeci? Pe-atunci s-a tot vorbit, LA NIVEL OFICIAL, despre anularea tuturor recordurilor existente și pornirea de la zero, începând din anul 2000, urmând să se renunțe la controalele antidoping. Pentru că laboratoarele antidoping CIO erau evident depășite de laboratoarele care preparau drogurile… nu știu ce s-a întâmplat, dar nimeni n-a mai vorbit după aceea despre inițiativa asta.
Cred că problema s-ar mai pune și astfel: toți se dopează, campioni rămân cei neprinși. Exemplu: cazul Ben Johnson/Carl Lewis. Lui Johnson i s-au retras titlul olimpic, recordurile mondiale și-apoi a fost exclus din viața sportivă. Lewis a rămas, în timpul activității, „marele atlet”, „Big Carl” etc, dar el însuși a recunoscut, acum câțiva ani, că și el se dopa…

Alex One (3 comentarii)  •  18 iunie 2015, 8:42

Cam toata lumea gandeste la fel de aceea interesul publicului fata de competitiile sportive a scazut constant incepand chiar cu JO.La ce sa mai privesti o intrecere despre care nu sti daca e, sau cat e,intre sportive sau intre laboratoarele farmaceutice ? Sportul a plecat pe aceeiai cale ca si media ,nimeni nu mai crede ca recordurile sunt cinstite cum nu mai crede nici in ce zic, scriu,ziaristii. Triseala, pacaleala,minciunile,exagerarile,teribilismele nu merg la nesfarsit.Usor,usor toate devin necredibile inclusive cele care ar trebui sa fie !

Andrei (1 comentarii)  •  18 iunie 2015, 8:44

Dormiti in liniste! FIFA vegheaza!

lupex (1 comentarii)  •  18 iunie 2015, 8:50

eu cred ca bashismul dauneaza grav sanatatii mintale

Mike (1 comentarii)  •  18 iunie 2015, 9:05

Nenea TRU acolo in Anglia daca publici un astfel de articol, in cel mai fericit caz te asezi la coada la somaj, in cel mai rau la coada la dusuri, ras in cap. Noroc ca in Romania poti spune orice, ca nu e niciun risc. Dar e bine ca locuiesti la Londra. Din pacate e mai usor sa scoti omul din tara decat tara din om.

ics (1 comentarii)  •  18 iunie 2015, 9:24

Mda, asta e realitatea!

PENSIONAR (1 comentarii)  •  18 iunie 2015, 9:35

Si daca are dreptate?????sa spuna parerea un cadru medico-sanitar care stie capacitatea fintei umane , nu fiecare care nu se pricepe ,apara o opinie s-au alta.Capacitatea fintei umane nu e -politica-unde se poate minti zilnic, pas cu pas.

Marius (3 comentarii)  •  18 iunie 2015, 12:14

Bine, dar daca toata lumea se dopeaza, atunci toti sunt pe picior de egalitate. Usain Bolt ar fi tot campion, unul mai lent, dar tot mai bun decat restul. Idem pentru restul sporturilor. Asa ca toata polemica asta mi se pare inutila. Ce? ca-si scurteaza viata inconstientii? Nu cred ca-s asa de inconstienti. Unii prefera o viata scurta de milionar plin de glorie decat o viata lunga medie. Foarte bine, treaba lor.

667 (1 comentarii)  •  18 iunie 2015, 14:05

fuentes a zis atat: „ce-ati vrea, sa i se retraga tilul mondial spaniei?” si nu l-a mai anchetat nimeni. a luat un mizilic de un an cu suspendare

Stefan (1 comentarii)  •  18 iunie 2015, 14:09

Talentul nu ti-l da drogul. Vorbiti de parca sunteti un insider si nu un om care spune niste generalitati. Cum ar fi – politicienii sunt hoti, mincinosi, prosti, prost-crescuti, magari, avari, grobieni, lingai, pupincuristi, melteni, (unii) nespalati, etc. Una e sa spui despre toti si alta e sa spui… Basescu (dau un exemplu) e asa, pentru ca l-ai cunoscut. Nu cred ca exista echipe care se drogheaza in corpore. Sa inteleg a asta ar fi talentul lui Luis Enrique ? Deci anul trecut cei Barcelona nu s-au drogat ? In schimb au facut-o aia de la Real si cei de la Atletico. Plus Sevilla de 2 ani incoa’.
Cu riscul de a fi prea naiv imi permit sa spun ca la continut articolul e slab rau. Poate scrieti atragator, dar asta e si motivul pentru care citesti un articol ? Nu mesajul transmis ? Ăsta e estompat de magnetismul (oare?) cuvintelor.

rapidu (1 comentarii)  •  18 iunie 2015, 14:36

si astia de la dinamu se dopeaza, da nu stiu cu ce, ca iau m.r.u. bataie!

antimafia (3 comentarii)  •  18 iunie 2015, 18:39

Pentru ciclism dopajul este deeori dovedit si ne ajuta sa generalizam, dar pentru Barcelona? Si la care Barcelona va referiti, a lui Cruiff, a lui Rijkaard, alui Guardiola, a lui Luis Enrique ? La toate va referiti? La toate echipele Barcelonei din ultimii 22 de ani ? Fara chiar nici un caz dovedit?

Adrian (1 comentarii)  •  18 iunie 2015, 22:49

Voi va dati cu parerea si va dati prost. Cred ca nu stiti cat se munceste pentru performata. Si au fost atatia atleti care au fost suspendati intradevar dar daca au facut vre-un record in a2a secunda l-i sa retras. Nu va dati cu parerea pana nu va documentati mai bine.

nea caisa (2 comentarii)  •  18 iunie 2015, 23:20

Dar in jurnalistica nu sunt dopati? De exemplu, un jurnalist betiv de cuvinte sustinator al lui Basescu.

George (1 comentarii)  •  19 iunie 2015, 1:06

Esti de tot rasul domnule Ungureanu…. Asemenea frustrari nu ar trebui scoase la suprafata. Cred totusi cu tarie ca Dumneavoastra erati pustiul acela din spatele blocului care nu era primit cu drag la activitatile sportive ale grupului de prieteni asa este? Si atunci cand era , era fie pus portar fie spectator. Sa desconsideri munca unor oameni si sa arunci asa cu noroi…Cred ca toate aceste frustrari se datoreaza totusi unei probleme fundamentale. Fiti sincer Domnule Ungureanu.. Va inseala sotia? Aveti probleme de cuplu? Bine..asta daca aveti o partenera de viata pt ca daca si in viata de zi cu zi sunteti ca in presa scrisa atunci tare ma indoiesc. In fine tocmai ati pierdut un cititor fidel. Cu stima…pt Sportivii enumerati de dvoastra mai sus evident nu pt dvoastra.

qqq (2 comentarii)  •  19 iunie 2015, 1:44

articolul este o mizerie, dar deja nu mai este nicio surpriza pentru ca face parte dintr-o serie de articole cretine. nu stiu pe ce baza ati ajuns sa scrieti in gsp dar sunt sigur ca nu opiniile macar rezonabile va recomanda

michele (2 comentarii)  •  19 iunie 2015, 1:53

Si ce te faceai,Nea Tru,daca nu exploda FIFA?! Stateai mobra si nu ziceai nimic?
Da’ ia zi,cum i’ai mirosit pe Nadal,Usain si Barsa? Cu Dna sau Diicot?

michele (2 comentarii)  •  19 iunie 2015, 1:53

Si ce te faceai,Nea Tru,daca nu exploda FIFA?! Stateai mobra si nu ziceai nimic?
Da’ ia zi,cum i’ai mirosit pe Nadal,Usain si Barsa? Cu Dna sau Diicot?

Paul (2 comentarii)  •  19 iunie 2015, 11:44

Bai fratilor, Basescu s-a dopat 10 ani cu bautura si nu l-a penalizat nimeni, desi toata lumea stia asta. Asa si cu sportivii, se stie dar nu se iau masuri. Show-l conteaza.

calin (1 comentarii)  •  19 iunie 2015, 12:50

Dopingul e ca sa fugi mai mult si sa rezisti.
Pentru geniul lui Messi nu exista drog.

cabrera (4 comentarii)  •  19 iunie 2015, 13:19

Ce brusc s-au terminat performantele lui Gabi Szabo…

ioan (1 comentarii)  •  19 iunie 2015, 23:31

Bai fratilor, Dumitrache s-a dopat mereu cu bautura si nu l-a penalizat nimeni, desi toata lumea stia asta. Eu l-am iubit mult la fel ca si dl. Mircea Lucescu cu care am iscutat acesta problema.

Comentează