Ziua aceea de vis

Sînt momente cînd tot ce se întîmplă în jurul tau e atît de negru, încît nu îţi mai arde să faci nici o glumă. Acesta este motivul pentru care, pe acest blog relaxat şi orientat spre lucrurile haioase din sport, citiţi azi un articol sobru. Pentru că, da, azi nu ne arde de glume!

- “Ce mare şi frumos e stadionul, bunicule! Dar de ce m-ai adus cînd e gol?”, întrebă puştiul.

- “Pentru că vreau să-ţi spun o poveste, dragul meu!”, îi răspunse bătrînelul, după care îl luă de mînuţă şi împreună începură să urce treptele de la tribuna a II-a.

Sectorul D, zona 114, rîndul 4. Uite! Ăsta e scaunul pe care am stat atunci! 29 februarie 2012, ultima zi de iarnă şi prima zi de primăvară din sufletul meu de suporter al naţionalei.

- Povesteşte-mi, bunicule!

- Îmi amintesc că România juca un meci fără miză, împotriva Uruguayului, într-o atmosferă apăsătoare. Deşi îl coborîserău într-un hău, oamenii care conduceau fotbalul nostru într-o manieră perfida şi golăneasca nu voiau nici în ruptul capului să plece din funcţii. Sătui de fiţele tricolorilor care se complăceau în mocirlă şi descurajaţi de lipsa de rezultate, suporterii nu s-au înghesuit la bilete, eram doar vreo 10 mii în tribune. Toţi veniserăm să-i vedem pe Forlan, Cavani şi Suarez. Of, ce jucători avea atunci Uruguayul!

- Şi ce s-a întîmplat?

- Băieţii au intrat pe teren, fiecare ţinînd cîte un copil de mînă. S-au aliniat acolo, vezi?, la jumătatea terenului, unde li s-a intonat imnul. După ce au salutat publicul, s-au îndreptat spre fotografi pentru poza de grup. Atunci a fost primul semn. Ai noştri şi-au dat jos tricourile de joc, lăsînd să se vadă altele, pe care era scris un mesaj: “Daţi-le oamenilor fotbalul înapoi”. Blitzurile s-au descărcat în acelaşi timp cu rumoarea din tribune, dar nici noi, nici fotografii nu ne-am dat seama. Ne-am gîndit că e vreo campanie promoţională, cum vezi şi acum la TV.
- Şi?
- Şi a început meciul. Ai noştri alergau cum nu ii mai văzusem s-o facă vreodată de la generaţia lui Hagi încoace. După nici 5 minute ne-au ridicat pe toţi în picioare! Parca văd şi acum, m-am uitat acolo, sus, pe cub, unde era afişat minutul 9. Torje a plecat într-o cursă nebunească pe dreapta, a driblat doi adversari, după care i-a pasat în centru, cam acolo, lui Niculae. Marius a centrat în careu, unde aştepta Adi Mutu, Briliantul a preluat pe piept şi a sutat din întoarcere, moment în care stadionul a erupt. Era 1-0 pentru noi, după nici 10 minute de joc. Şi cu cine!? Cu Uruguayul, ce echipă!

- Wow!
- Da! Şi atunci minunea s-a produs. Adi a alergat în partea opusă tribunei în care ne aflăm noi acum, pentru că acolo erau camerele de luat vederi, care trebuiau să transmita şi celor de acasă mesajul.
- Ce mesaj?
- Mesajul pe care îl avea scris pe tricou. “Jos labele de pe naţională, Dragomir şi cu Sandu”. Suporterii aflaţi la tribuna I aproape că au năvalit pe teren, iar noi, restul, nu înţelegeam ce se întîmplă. Am înţeles însă cînd Adi s-a intors şi spre noi că doreau să se schimbe ceva!

- Ce frumos! Şi?
- Şi tot stadionul scanda: “JOS MIRCEA SANDU” şi “ACUM ORI NICIODATĂ, VREM O NAŢIONALĂ CURATĂ”. Jucătorii aplaudau cu mîinile deasupra capului, iar noi cu greu ne abţineam să nu intrăm să-i îmbrăţişăm. Meciul a fost întrerupt pentru 10 minute. Văzînd la televizor ce se întîmplă, cei aflaţi acasă au pornit spre stadion, astfel că în nici o jumătate de oră Naţional Arena se umpluse, era un vacarm de nedescris. Băieţii continuau să joace frumos, toţi alergau de parcă nu era naţionala noastră. Nu eram obişnuiţi aşa cu ea. Renăscuse!

- Mai spune-mi, bunicule!

- Am bătut atunci Uruguayul cu 2-0, dar nici nu conta, trăiam o zi de vis. 11 băieţi curajosi, cu 55 de mii de români de-ai lor în spate. Toţi ca unul am fost!
- Şi mai departe ce s-a întîmplat?
- Cei doi oameni perfizi au renunţat în sfîrşit la funcţii.
- Dragomir şi cu Sandu?
- Da. Dragomir şi cu Sandu. Fără ei fotbalul a început să creasca repejor şi frumos. Ca tine, aşa!
- …

- Pe locurile pe care am stat în acea zi şi pe care stăm chiar acum vom sta şi la meciul de mîine, cu Franţa. Chiar dacă sîntem deja calificaţi, va fi o sărbătoare, pentru că aşa a fost mereu la un meci al naţionalei de atunci încoace. 29 februarie 2012. Parcă a fost ieri!

Bunicul îşi luă apoi nepoţelul de mînă şi îi zîmbi, împăcat. Amandoi priveau acum spre careul din dreapta, acolo unde Briliantul…

64 comments ↓

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 64 stefan on 02.03.12 at 11:43 am

Esti tare, nene! Nu inceta sa scrii!

# 63 Dinca Catinel on 02.03.12 at 9:33 am

Cel mai frumos articol….bravo frate!

# 62 emg on 01.03.12 at 11:56 pm

e frumos sa visezi

# 61 mutu are nasu mare on 01.03.12 at 5:35 pm

pe Mutu l`ai gasit si tu de erou :)

# 60 fristache on 01.03.12 at 7:51 am

hahaha!
Mutu sa sara la gatul lui Sandu si Militzica?
El se da doar la ospatari(cand sunt tinuti de altii) si la pusti de 18(Bumba).
Te-ai gasit! Mutu salveaza Romania!
Tare de tot!!!

# 59 motanul incaltat on 29.02.12 at 8:30 pm

Frumos, dar….Vise taica, vise….vorba bancului. Pt. ca este Romania. Si atit!

# 58 jipone on 29.02.12 at 8:10 pm

superb!! bv bv

# 57 Bytza on 29.02.12 at 7:28 pm

Senzational!!! Bravo!!! Felicitari!!!

# 56 adriani on 29.02.12 at 6:56 pm

Bravo Daniel ! Foarte frumos. Din pacate, insa, este doar un vis.

# 55 Ion on 29.02.12 at 6:56 pm

Frumos articol, dar te contrazici:

“Sătui de fiţele tricolorilor care se complăceau în mocirlă şi descurajaţi de lipsa de rezultate, suporterii nu s-au înghesuit la bilete, eram doar vreo 10 mii în tribune. Toţi veniserăm să-i vedem pe Forlan, Cavani şi Suarez. Of, ce jucători avea atunci Uruguayul!”

“- Am bătut atunci Uruguayul cu 2-0, dar nici nu conta, trăiam o zi de vis. 11 băieţi curajosi, cu 55 de mii de români de-ai lor în spate. Toţi ca unul am fost!”

Dar mesajul l-am receptionat.

# 54 ctin on 29.02.12 at 6:44 pm

absolut exceptional . bravo.

# 53 Stefan cel Mic on 29.02.12 at 6:00 pm

Da… Pacat ca ne-a ramas doar imaginatia. Din pacate nationala noastra e facuta din fotbalisti fara motivatie (cu una-doua exceptii) care vin la lot doar pentru publicitate si pentru impresari. Unii au considerat ca dau dovata de decenta atunci cand s-au retras si au recunoascut indirect ca nu dau doi bani pe nationala, vezi Chivu, Radoi…. Asa ca o sa curga multa apa pe Dunare pana o sa fim ce-am fost odata cu Hagi, Munteanu, Lupescu…etc

# 52 Bibi on 29.02.12 at 5:57 pm

Wow!
Oricum, este bine venit articolul. Îmi pare foarte rău de comentariile pesimiștilor care au scris mai jos. Speranța moare ULTIMA!!!!
Hai România!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 51 Rus on 29.02.12 at 5:53 pm

Imi pare rau ca sunt in Timisora in momentul asta.Daca eram in bucuresti, deja mergeam sa imi cumpar bilet dupa citirea articolului.Meciul asta ar trebui sa fie o sarbatoare si stadionul ar trebui sa fie plin. sa se intrebe cei din federatie de ce vor fi maxim 10000 de oameni la un meci cu o asa nationala.pacat ca povestea e o fabula si nimic mai mult

# 50 cris4co on 29.02.12 at 5:47 pm

articolu zicea asa…ca meciu a inceput cu tribunele goale!EEEEEEEE dinamovistii nu mai vin la meciuri,cand stelistii nu o sa mai vina nici ei….nu o sa mai venim nici noi Rapidistii si doar atunci vom scapa de cei doi din fruntea fotbalului romanesc.

# 49 bagamel on 29.02.12 at 5:41 pm

Excelent articol,la mai multe de acest fel.Un cotidian de sport trebuie sa contina astfel de articole,iar personaje ca Gigi,Borcea,Giovani,Iancu,Copos,Mititelu sa apara o data la o luna,intrun articol.Iar la TV deasemenea,daca nu vreti sa va pierdeti toti telespectatorii.

# 48 duralex on 29.02.12 at 5:40 pm

Lui Daniel Sendre:
frumos scris,tinere dar iti reamintesc un lucru:articolul tau o sa ii faca pe marii nostrii conducatori ai fotbalului romanesc sa isi aminteasca ca sint f buni regulatori.Asta ca si in bancul cu Ion si Marie,Marie il tinea de mina pe Ion si se regula cu altii,iar daca Ion scotea un cuvint ea ii zicea:pai bine ma Ioane tu crezi ce vezi,ori ce iti spun eu??Asa si Sandu cu Dragomir isi vor aduce aminte rapid ca sint regulatori si vor actiona in consecinta:echipa nationala fa fi antrenata de Piturca pe durata vietii lui,vom juca in continuare acea tinja de pe Mara indiferent de valoarea generatiei tinere si vom fi si in urmatorii 30 de anii mediocrii europei,fara nici o prezenta la europene si mondiale.
Daniel,sigur comentariul meu are putina rautate,insuflata de regulatorii fotbalului romanesc,vreau sa cred ca varianta ta e cea care ni se potriveste.Doamne ajuta si osul la joc baieti,regula e simpla:cine nu pune osul la joc,nu mai joaca !!!!!

# 47 Marc on 29.02.12 at 5:31 pm

Draga Sendre, cred ca la acel meci de fapt uruguaienii care fusesera suprinsi in min 10, se trezisera apoi si marcasera inca 2 goluri, conform valorii lor. Desi am pierdut la limita, nationala noastra a fost incurajata tot meciul si la final aplaudata in picioare de catre cei 50 de mii de spectatori

# 46 Stefan on 29.02.12 at 5:21 pm

“Jos labele de pe naţională, Dragomir şi cu Sandu si PITURCA”
In rest super- articol

# 45 Pep Team on 29.02.12 at 5:20 pm

Ha,ha,e tare povestea ……..Mitica la puscarie! Mitica la puscarie! Nationa libera! - de impozite? ………… Suntem varza ! Atat ziaristi cat si jucatorii!

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.