Ne-ar mai trebui o Nadia

20 de secunde de graţie divină! Atît a durat exerciţiul care a proiectat-o pe Nadia în legendă.

18 iulie 1976. Olimpiada de la Montreal. Nadia se pregăteşte să-şi înceapă exerciţiul la paralele. Se uită în jos, îşi freacă palmele muncite, trage adînc aer în piept, priveşte încă o dată spre aparat şi porneşte. Un pas, doi, trei şi e sus. “Watch this!”, exclamă comentatoarea britanică. Fetiţa de 14 ani se roteşte ireal prin aer şi schimbă barele între ele cu o viteză ameţitoare. Spectatorii sînt înmărmuriţi. “Look at that amplitude!”, se  aude în microfon, apoi sala explodează. Nadia aterizase pe saltea şi urma să intre în legendă. Zîmbea? Nu, a făcut cu mîna şi a coborît cîteva trepte în drumul spre colegele ei.

Tabela a arătat atunci 1.00, aşa fusese proiectată, nimeni nu credea că se vor acorda calificative maxime la Olimpiadă. Şi totuşi, s-a întîmplat. “Beautiful. A PERFECT TEN”, a exclamat comentatoarea. A mai spus-o apoi, probabil, de alte şase ori, pentru tot atîtea note de zece.

Cîţiva ani mai tîrziu, într-un interviu pentru “The Times”, Nadia declara: “Exerciţiul n-a fost perfect, l-am făcut mai bine la antrenament”.

O, ba da, a fost perfect, 20 de secunde de graţie divină! Chiar se putea mai mult? Aleg să o cred pe Nadia, da!

Cum timpul nu iartă, campioana a împlinit ieri 50 de ani. În onoarea ei, Gazeta Sporturilor a schimbat capul de  ziar la cele două ediţii speciale pe care i le-a dedicat în două zile consecutive, cititorii transmiţîndu-i, la rîndul lor, mesaje emoţionante pe site. A fost o reverenţă din partea noastră pentru “Zeiţa de la Montreal”. Iată cum sună unul dintre ele, semnat “cfr_atlanta”!

“Puţinii americani care ştiu ceva despre România ştiu datorită Nadiei. Cînd mă întreabă unde m-am născut şi le spun, stau puţin şi zic: Nadia Comăneci! Din păcate, ei fac parte din categoria de vîrstă a doua. Cei tineri nu ştiu nimic. Ne-ar mai trebui o Nadia!”  Adică, o altă minune, da!

7 comments ↓

# 7 gima on 14.11.11 at 1:12 pm

la multi ani zeita! sa fii sanatoasa si sa te bucuri de toate cit ne-ei bucurat tu inimile atitia ani. la multi ani cu sanatate

# 6 dorin on 14.11.11 at 11:34 am

Cu profund regret tin sa va anunt ca alte “Nadia” mai exista si acum in Romania dar lipsa de interes din partea autoritatiilor si “boala” sportivilor care stau cu gandul doar la bani, au impiedicat si vor impiedica marea performanta. Pentru ca romanii stau de dimineata pana seara si se gandesc doar la bani si nimic altceva. Avem exemple cu gramada ale sportivilor care au pozat in playboy si s-au lasat de sport doar pentru cateva mii de dolari. Astia suntem si din pacate astia vom ramane. Ne nastem talente si murim sperante.

# 5 utaaradan on 14.11.11 at 10:32 am

fraza de final e adevarata, nu numai in sua tinerii, nu stiu despre nadia, nici la noi, si cred ca nu au pierdut nimic, pt. ca a fost doar o sportiva.

# 4 motanul incaltat on 13.11.11 at 10:40 pm

Stau in Montreal si am facut cunostinta cu o italianca.Mi-a zis ca o cheama Nadia…Am intrebat-o daca era nascuta in 1976 si a zis ca da ,de unde stiu????De fapt era normal sa stiu.Din cauza Nadiei Comaneci…

# 3 danm on 13.11.11 at 4:15 pm

Nu stiu daca sunt chiar primul care ti-a citit articolul dar imi doresc sa fiu primul care te lauda acum pe pagina asta. Atentie! asta chiar nu e un pamflet ci un articol scris din inima…

# 2 flaviuSS on 13.11.11 at 2:08 pm

Beautiful se scrie cu un singur ‘l’. Frumos articolul, la fel ca celelalte, succes in continuare!

# 1 Sibelius on 13.11.11 at 1:48 pm

Cred totusi ca respectiva comentatoare a exclamat “beautiful” nu “beautifull”.
In alta ordine de idei, “La multi ani!” zeitei de la Montreal.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.