Răzvan Prepeliță

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Răzvan Prepeliță
Ies și Great

Acea imagine a copilăriei, din acel hol zgomotos, mi-a rămas peste ani, atunci când la televizor, „Minunea blondă” se învârtea cu mingea printre adversari cu o ușurință, de parcă desena cercuri în nisip.

La pauză, taică-meu s-a lăudat unor alți […]

...

Fair-play-ul de carton

 Cine a văzut circul din finala feminină de la US Open, făcut nu de un spectator ci chiar de Serena Williams, se uită de azi cu alți ochi la marea campioană.

După ce am trăit pe viu victoria Simonei la […]

...

O recomandare

Nu e vorba despre UTA, nicio o ironie,  e vorba desigur despre Juventus Torino, dar poate nepoții-nepoților noștri vor prinde astfel de documentare despre echipe românești. Serialul se chemă First Team:Juventus și deocamdată sunt doar șase episoade care […]

...

Cușca tigrului

Monumentul e închinat venirii primăverii în bătrânul oraș al Crimei și Pedepsei. Belgianul a semănat cu opera de artă celebră în oraș, nu datorită frizurii haioase ci mai degrabă faptului că atât de static a părut în duelurile cu francezii. […]

...

Zigzag

Așa rapide erau contraatacurile belgienilor față de tricicleta braziliană ce făcea ghidușii pe bordura circuitului.

Vedeta Neymar a fost și de data asta cel mai român jucător de la Mondial. Brazilianul s-a tolănit pe jos ca pe covorul din sufragerie […]

...

Pierderea

Contra scandinavilor, Italia nu a semănat cu cea a lui Roberto Baggio, a lui Del Piero, a lui Totti și nici măcar cu a lui Pirlo.

miercuri, 15 noiembrie 2017, 9:35

Ca un acvariu fără pești, precum o toamnă fără frunze colorate, sau ca Venezia fără carnaval, și tot așa. S-ar putea scrie volume de canțonete despre ce înseamnă un Mondial fără Italia.

Dacă ar lipsi Germania ar fi ca și cum ar întârzia zile în șir un tren de mare viteză. Dacă bătrâna Anglie nu s-ar califica ar fi precum un nou pub ce se închide, lăsând locul unei filiale de supermarket. Dacă Argentina ar rămâne acasă ar fi doar o sticlă de vin contrafăcută primită cadou, ca și cum am putea fi păcăliți, că un alt jucător poate să ia locul lui Messi. Până și dacă ar lipsi Brazilia ar fi doar un amărât de Revelion în Times Square fără artificii. Toate aceste lipsuri ar fi până la urmă uitate. Fără Italia însă, e altceva. Mondialul fără ea va fi precum presa de azi fără foșnetul hârtiei.
„Italiani, scusatemi!”, doar atât a mai putut să zică Ventura, un selecționer trecut ca fotbalist doar prin diviziile inferioare. Ca antrenor a irosit singura șansă mai acătării din fotbalul mare, atunci când i-a fost dat pe mână un Napoli ce se zbătea în serie C și pe care l-a lăsat tot acolo după, ce ironie, un baraj. Pe marginea terenului, privind bucuria suedezilor, suporterul Ventura a ieșit în sfârșit din pielea omului de fotbal și a realizat Apocalipsa, cum a numit-o, cu un necaracteristic clișeu, Gazzetta dello sport.
Contra scandinavilor, Italia nu a semănat cu cea a lui Roberto Baggio, a lui Del Piero, a lui Totti și nici măcar cu a lui Pirlo. De fapt această Italie a fost a nimănui, nici măcar a grosolanului Materazzi. Lucescu spunea că singura echipă care mai are nevoie de un număr 10 în fotbalul actual este squadra azzura. Acea Italie este a unei amintiri: un Fiat roșu arestat de scuterele din jur, flancând intrarea într-o pizzerie, mai degrabă birt de pe coasta calabreză. Erau pumni în masă, de parcă ar fi fost tobe, iar aluatul se învârtea în aer doar între fazele de poartă din transmisiunea de la televizor. România era învinsă de Italia cu 2-0 la Campionatul European iar Hagi vedea roșu în fața ochilor. L-am iubit pe Hagi și cred că România nu va mai avea o asemenea calitate concentrată într-un stâng, nici măcar când clonarea va fi doar o pastilă în farmacii. Dar atunci, cred că Hagi a simulat și a meritat eliminarea. Italia îmi intrase brusc în suflet cu acele pase filtrante ce dejucau orice adversari naivi care credeau că o pot surprinde în ofsaid. Nu sunt subiectiv, pizza nici măcar nu a fost nemaipomenită.
Dar toate ăstea s-au întâmplat deja și degeaba vom mai aștepta în Rusia să adulăm sau să înjurăm Italia. Va fi acolo, în locul ei, Suedia, pe care o vom privi iară cu jind, alături, de putem spune deja, cu mâna pe inimă, nevinovatul nostru portar, Prunea. Italia care a ratat calificarea va rămâne ascunsă în orgoliul ei secular, în bucătăriile vechi cu mobilier masiv, unde pe farfurii ciobite, câteva bucățele de pepene galben se vor usca împreună cu felii de prosciutto crudo, neatinse. Acolo televizoarele vechi vor fi închise pe toată perioada turneului final, iar bătrânii născuți înainte de ’58, anul Mondialului fără Italia, vor întoarce ceasurile ruginite de perete ce vor face ca valurile Mediteranei să se lovească regulat în malurile peninsulei, ca într-un clopot. Și vreme îndelungată, ele vor anunța lumii, dezastrul: s-a dus, după 60 de ani, norocul italienilor la fotbal.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Grazie (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2017, 12:37

A dat Italia de mancat la ziaristi :) nu mai aveau ce scrie si acum cu necalificarea macaronarilor hatz aveti dintr-o data ce scrie. Parerea mea e ca nu merita aceasta calificare. Vai ce tragedie... trec si ei ca toate echipele nationale mari printr-o perioada proasta. Nu te poti prezenta la un turneu final cu jucatori ca Belotti - Immobile - Darmian - Florenzi - Parolo :) jucatori ff slabi si la echipele lor de club. Apoi Suedia vi se pare o echipa slaba ? cred ca nu, meciul a fost unul echilibrat si imi place sa vad disperarea echipelor mari cand trag sa se califice dupa un meci tur in care nu au facut nimic...apoi frustrarea si pomanageala de care italienii au dat dovada la toate turneele finale unde primeau penalty sau carton rosu din nimic. Ma bucur ca Italia sta acasa si vede alaturi de Romania mondialul din Rusia :).

Stefan Kiraly (2 comentarii)  •  15 noiembrie 2017, 20:20

Sunteți fan Italia? Mă rog, alegerea dvs. Să mai meargă și alții la turnee că ne-am tot plictisit de stilul îmbâcsit, primitiv italian. 1-0, 2-0 maxim și apoi cu dosul în poartă, apărare pe 2 linii. Ăsta nu e fotbal adevărat. Brazilia joacă frumos, Spania.......Barca lui Pep juca formidabil, City, PSG....dar aici e altă discuție. Un Mondial fără Brazilia și Argentina e o adevărată catastrofă. Un mondial fără Italia? Probabil mai frumos, mai spectaculos, mai ofensiv. Văd că românii repectă Italia, o adoră. Dar italienii pe noi nu. Pentru ei suntem țigani, borfași, hoți, *** ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MZM (2 comentarii)  •  15 noiembrie 2017, 20:31

S-a stins viața falnicei Veneții, / N-auzi cântări, nu vezi lumini de baluri; / Pe scări de marmură, prin vechi portaluri, / Patrunde luna, înălbind păreții. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ca-n țintirim tacere e-n cetate, / Preot ramas din a vechimii zile, / San Marc sinistru miezul nopții bate. / Cu glas adânc, cu graiul de Sibile, / Rosteste lin în clipe cadențate: „Nu-nvie morții - e-n zadar, copile!” (Mihai Eminescu)

cicero (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2017, 22:29

Pierderea unei pierderi de timp

criticul (3 comentarii)  •  15 noiembrie 2017, 22:48

Ce tot deplângeți necalificarea Italiei la C.M.Rusia 2017?Din echipa asta a Italiei îmi pare rău doar de Gianluigi Buffon,care este,după părerea mea,cel mai valoros component al ei(sub toate aspectele)și care merita o retragere în glorie la turneul final din Rusia 2018.Italia reprezintă la ora actuală CEL MAI BOLNAV FOTBAL DIN EUROPA ȘI DIN LUME SUB ASPECTUL MORALITĂȚII(vezi cazurile,,Totonero'', ,,Totocalcio'', ,,Mani pulite'',etc.,etc.).Fotbalul italian= fotbalul mafiot(vezi ajutarea Juventusului să câștige lo scudetto an de an de arbitrii din Serie A,iar în cupele europene n-au mai câștigat un trofeu de mai bine de două decenii).În concluzie,Italia și fotbalul italian își merită pe deplin soarta,din acest punct de vedere.

genu (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2017, 3:12

Articol de necitit. Lasati orgoliile deoparte si apucati-va de altceva.

motanul incaltat (5 comentarii)  •  16 noiembrie 2017, 3:18

Ai uitat sa precizezi ceva: UN MONDIAL FARA ROMANIA E CEVA FIRESC. ABSOLUT NORMAL....

elias (2 comentarii)  •  16 noiembrie 2017, 10:39

Și dacă Italia merge pe calea Ungariei care din 1954 nu-și mai revine și deja generațiile de azi nici nu știu unde era Ungaria în acei ani?

Alex One (3 comentarii)  •  16 noiembrie 2017, 11:11

@ MZM, foarte inspirata interventia dv. ,se potriveste perfect ! In rest, asta-i viata, au mai lipsit Anglia,Franta acum "slaba" Olanda care s-a distrat cu noi, nu e un capat de lume .

MZM (2 comentarii)  •  17 noiembrie 2017, 11:47

@Alex One, multumesc! Imi pare rau de italieni.

Comentează