Răzvan Prepeliță

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Răzvan Prepeliță
Ies și Great

Acea imagine a copilăriei, din acel hol zgomotos, mi-a rămas peste ani, atunci când la televizor, „Minunea blondă” se învârtea cu mingea printre adversari cu o ușurință, de parcă desena cercuri în nisip.

La pauză, taică-meu s-a lăudat unor alți […]

...

Fair-play-ul de carton

 Cine a văzut circul din finala feminină de la US Open, făcut nu de un spectator ci chiar de Serena Williams, se uită de azi cu alți ochi la marea campioană.

După ce am trăit pe viu victoria Simonei la […]

...

O recomandare

Nu e vorba despre UTA, nicio o ironie,  e vorba desigur despre Juventus Torino, dar poate nepoții-nepoților noștri vor prinde astfel de documentare despre echipe românești. Serialul se chemă First Team:Juventus și deocamdată sunt doar șase episoade care […]

...

Cușca tigrului

Monumentul e închinat venirii primăverii în bătrânul oraș al Crimei și Pedepsei. Belgianul a semănat cu opera de artă celebră în oraș, nu datorită frizurii haioase ci mai degrabă faptului că atât de static a părut în duelurile cu francezii. […]

...

Zigzag

Așa rapide erau contraatacurile belgienilor față de tricicleta braziliană ce făcea ghidușii pe bordura circuitului.

Vedeta Neymar a fost și de data asta cel mai român jucător de la Mondial. Brazilianul s-a tolănit pe jos ca pe covorul din sufragerie […]

...

De bun rămas

Dacă ești turist și privești în jos de pe podul St. Luiz din Porto, ce leagă două maluri ca niște bolovani coloși, ai un nod în gât.

Permalink to De bun rămas
miercuri, 28 septembrie 2016, 8:54

Dar dacă ești un puști localnic, îmbrăcat cu un șort contrafăcut al celor de la FC Porto și doar cu niște șosete albe rupte, atunci nu mai e amețeală, e doar un joc.

Pentru o căciulă de bani strânsă de un amic de al său, băiatul cârlionțat se pregătește de zbor precum o balerină. Nu crezi că va sări, dar grotescul public aplaudă ca la o coridă. În public, o fată roșcată pune carte peste carte în loc de trepied. Zâmbește, va avea cel mai bun cadru cu care se va mândri probabil la o cină romantică în portul pescăresc. Corzi de chitară se aud de pe colinele orașului. Suspansul e terifiant, însă nimeni nu încearcă să îl oprească pe Birdman.

Și atunci lebăda se transformă în șoim. Puștiul sare. Impactul cu fluviul Duero e precum sunetul unui dop scos dintr-o sticlă cu vin vechi. Secundele în care aștepți ca puștiul să revină la suprafață sunt fracțiunile în care ajungi la maturitate. Orice vârstă ai avea, nu îți mai arde de copilul din tine. Se lasă seara, felinarele cu becuri economice se aprind, din apus răsună zgomotul derby-ului local, Porto cu Boavista.
Ce fotbaliști am avut, dacă Cristi Săpunaru, care nu era reprezentatul vreunei generații, juca titular într-un astfel de oraș. Nu mai amintesc, sunt deja clișee, de fazele lui Hagi, de Mutu sau de Chivu. Nu mai ridic în slăvi vremurile vintage cu Dobrin pe care mi le imaginam probabil și mai frumoase din cărțile lui Ioan Chirilă.

Fotbalul românesc nu poate să se scufunde mai jos. A sărit de pe un pod construit peste tradiții direct în mijlocul mocirlei, în aplauzele conducătorilor de cluburi. Așa că, azi, spun stop.

Mulțumesc celor care m-au citit, mulțumesc Gazetei Sporturilor pentru că mi-a oferit prilejul timp de aproape 10 ani de zile să scriu editoriale în paginile singurului cotidian la care stăteam la coadă pentru taică-meu. Voi rămâne același cititor de până acum, care încă crede că cel mai bun final al unui articol e foșnetul hârtiei de tipar.

Ultimul foșnet? Puștiul a scăpat. L-am privit în ochi pe băiat când a ieșit din apă. În timp ce tremura de frig, râdea. Și-a luat mingea, s-a încălțat și a plecat cu amicul numărând monede. Da, din cauza fotbalului am scris până azi. Da, din cauza situaţiei dezastruoase în care a ajuns fotbalul românesc am renunțat.

Sătul de a mai scrie despre ce nu avem, și mereu despre ce au doar alții. Salut,
Răzvan Prepeliță.

Comentarii (51)Adaugă comentariu

Je (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 9:55

In scurt timp cine va ramane va scrie despre FIFA...cel de pe calculator. Cred ca si spctatorii vor ajunge pe stadioane numai niste ecrane, cei adevarati acasa in fata tv ului. Si poate vor exista echipe mixte fotbalisti adevarati cu cei virtuali. Ai facut alegerea corecta. Felicitari ptr. curaj si mult succes.

Emilian (4 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 10:25

Frumos scris! Din pacate foarte adevarat!

Luci (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 10:50

O parte dintre noi, cititorii, am dat de mult pagina si ne-am orientat spre alte zari sportive, altii, mai speram in amintirea a ce a fost si ce ar fi putut fi, pagini frumoase oriunde veti scrie. Nu uitati insa un lucru VITAL, aveti partea voastra de vina pentru ce a ajuns fotbalul nostru astazi ...

simplu (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 10:55

bravo razvan. ramai cu bine si succes pe mai departe

Razvan Spiridonescu (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 11:31

Salut. Succes in continuare. Nu ma mai uit la fotbal de foarte mult timp. Renuntarea ta e un act de normalitate intr-o lume nebuna.

Catalin (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 11:53

E un gest ce tine de onoare. Succes in ce vei decide sa faci mai departe.

gelu (2 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 12:18

Razvane, mult succes mai departe si jos palaria. De prin 2000 asa, acest sport pe care l-am iubit a devenit jenant. Ai mare curaj si putere. Nu merita efortul nostru acest ceva care nu mai e sport ci mitocanie. Si cand te gandesti ce jucatori erau pe vremea raposatului, unul si unul. Sut, pasa, dribling. Astia din ziua de azi sunt jenanti iar despre cei de la cluburi, mai bine nu mai zic nimic. Asta este. E bine ca te retragi din mizeria asta. Inveti un instrument, faci sport tu, ca cu astia ne-am lamurit Numai bine

Db (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 12:29

Razvan, Te felicit pentru felul in care ai inteles sa faci jurnalism sportiv si imi pare rau ca ai ales sa renunti si sper sa te pot regasi curand in spatiul public. Scriind despre sport sau altceva, dar fiind in continuare prezent. Sa abandonam nu e niciodata o solutie..

Gareth Edwards (2 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 13:20

Aveti catre ce sa va indreptati daca tineti la principii: rugby-ul!

Dan (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 16:18

sunt restructurari la GSP?

Theo (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 16:26

BRAVO MA! BRAVO! BRAVO BRAVO BRAVO! E cel mai tare gest pe care eu l-am putut vedea toata viata mea in presa scrisa. Sa admiti ca sunt chestii mai nobile de facut in viata asta, decat sa scrii despre oameni de nimic si un sport care nu mai exista.

robert (2 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 16:32

Domnule Prepelita, ati trecut prin presa de sport fara sa aveti curajul de a scrie macar doua randuri despre sursa lehamitei, despre cauza acestei renuntari, despre motivele pentru care fotbalul nostru este la pamant. Veti spune probabil ca mafia Becali-Prodan nu merita acest deranj... Sa va fie de bine!

Vlad Tepes (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 16:32

***, normal ca va retrageti...si asa ca idee, eu creadeam ca GSP-ul e un ziar de sport nu unul doar de fotbal.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sorin (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 16:34

ai dreptate ! bafta !

gigi carabina (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 16:35

Felicitari pentru decizie Razvan. Ma refer aici si la intreg procesul analitic care cred ca i-a precedat. Nu pierzi nimic lasand fotbalul romanesc. Cum spuneau si altii, ai SPORTURI [adevarate] despre care poti sa scrii.

tudor (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 16:35

Felicitări pentru decizie, acest site e un drog ieftin, informațiile despre sport le pot citi altundeva, iar comentariile la niște articole de cancan urmate de înjurăturile trollilor din redacție le pot păstra pentru alții, faliment ușor!

Ion Fercu (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 16:35

Pacat. Aveti talent, suflet, bun simt, condei autentic, sunteti un spirit elevat. Citeam cu drag randurile Dv.

Zamby (2 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 16:39

Respect!

Sinca George (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 16:41

Superb, scurt, simplu, invelit intr-o oarecare nuanta de suspans.

victor L (3 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 16:43

Cineva trebuie sa ramina ultimul ca sa stinga lumina :P

Cristian (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 16:44

Jos palaria pentru decizia deloc usoara insa absoluct corecta. In viata trebuie sa facem (si) lucruri care nu sunt tocmai placute. Nu'i usor sa accepti o decizie logica in detrimentul uneia care este sub influenta emotionala. Keep it real. Respect si bafta maxima Razvan.

haudinamo (2 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 16:46

Mai bine zi ca te-ai ofticat, domnu Rapid Prepelita. A cazut Rapidu, a facut buba si gata iti iei jucariile si strangi taraba de ciuda ca Dinamo aduce super vedete precum Prunea, care poate asigura un titlu de unul singur, iar Steaua cumpara in draci arunca cu milioanele in toate partile.

Gogu (4 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 16:48

Asistam neputinciosi la declinul sportului romanesc. Parca sunt multi croiti sa distruga din interese meschine. Goana salbatica dupa imbogatire a dus la marasmul in care se zbate societatea romaneasca. Nimic din ce poate conduce la progres, la dezvoltare nu se are in vedere. Se anunta programe, se umfla muschi, dar atat. Cum sa mearga sportul, fara finantare de la o economie care este asa cum este. Era o solutie de descretit fruntile romanilor.

Voicu Costin (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 16:51

Nu e nici o pierdere, doar ca te-am ruga sa-ti iei si colegii cu tine acasa. Ca de 10 ani toate articolele sunt cu: "incredibil, fabulos, halucinant, incendiar, bomba, soc, etc." Iar acest articol al tau de ramas bun, merge de o nuvela ceva, proza, dar mai bine lasa. Nu uita sa iti iei si colegii acasa, eventual sa se si desfiinteze GSP. Nu e nici o pierdere.

Mihnea (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 17:00

Felicitari.In sfirsit cineva are puterea sa ia o astefel de decizie...

Adu (4 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 17:07

dar care e motivul explicit al despartirii? Ca articolul nu spune, si durerile exprimate intelectual ba par sa spuna ca a fost demisie sau transfer, ba par sa nu spuna ca a fost concediere sau incheiere de contract...

Anonim (9 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 17:27

Se poate renunta la a scrie despre fotbal, dar aveti o cauza/oferta mai buna? Sper sa nu deveniti analist politic, cum a facut-o Cartianu! A tradat sportul si Chiotea, care si-a reamintit de preocuparile anterioare doar pentru un sejur la Rio! Am fost la Porto de mai multe ori si mi-a placut orasul; n-ati vazut derby-ul local? A.

dan65 (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 17:27

am citit si mi-a dat o lacrima : inca exista speranta

hanmocar (2 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 17:29

F în

hanmocar (2 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 17:32

fițuica SE SCUFUNDA !

haudinamo (2 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 17:47

E chiar greu sa fii rapidist in zilele noastre, toate echipele sunt fericite, fiecare dupa posibilitati, numai astia s-au inecat la mal. Se uita pe geam cum belferesc oamenii prin case, exact ca fetita cu chibriturile. "La revederea" domnului Prepelita are o si dimensiune tragica, zau!

Kendo (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 18:15

Dar exista si alte sporturi, chiar mai frumoase decat vesnicul fotbal... Stiu, pasiune, hobby, obisnuinta. Totusi, repet, pe lumea asta nu e doar fotbal.

serban (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 18:46

Adevarul este doar pe jumatate!! Si voi jurnalistii sunteti vinovati de scufundarea fotbalului romanesc: multe tamaieri , jucatori umflati, cronici subiective,critica fara solutii, comparatii si pretentii fara suport financiar,indulgenta maxima fata de FRF si LPF. Cred ca e suficient!!

WAX (3 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 18:51

La revedere !Scriai bine,imi placeau articolele.

StefannelUK (5 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 19:01

Salut. Sunt de acord cu cele descrise de tine. Am fost un fan al fotbalului. Tin minte cand aveam 11 ani si urmaream France '98. Cred ca atunci a murit fotbalul romanesc. Cand Moldovan, Hagi, A.Ilie, Petrescu si altii de valoare au plecat din fotbal, atunci a si murit fotbalul. De atunci vad (sau citesc stiri) despre penibilele situatii de genul "Daca echipa/tara X pierde meciul cu echipa /tara Y si noi batem Z avem sanse sa ne calificam la Euro/Cupa Mondiala si alte feluri de probabilitati < 1 %. Cativa ani m-am reprofilat pe UEFA Chamipons League (cand era difizata pe PRO TV prin anul 2002) dar este ca si cum ai admira cat de frumoasa este capra vecinului ( cand tu nu ai o capra sau ai una amarata). Foarte bine. Decat sa scrii si sa promovezi penibilul si execrabilul, mai bine fara. Exemplu : Stirile PRO Tv - sectiunea sport : doar fotbal si cancan din fotbal. Restul sporturilor - 0, desi la fotbal Romania chiar nu este buna dar excelam sau putem excela la altele. Numai bine.

ahuramazda (2 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 19:18

Salut. Pacat ca te retragi din jurnalistica Trica. Chiar mi-au placut unele articole de ale tale. Dar daca tot te retragi din viata jurnalistica, poate ne mai vedem la vreo bere sau un fotbal ori pe colina ori pe Mesota. Bafta si toate bune.

dinu catalin (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 19:28

Salut Razvane Stii Razvane , in altfel de momente este nevoie de jurnalisti adevarati , profesionisti , care au datoria morala sa mentina aprinsa flacara fotbalului romanesc , sa nu o lasati sa moara . Cum ? Jumatate raspunsul e la tine . Prin povestile de gura sobei a marelui Rapid , despre prima gasca nebuna din fotbalul romanesc care a INVINS O CAMPIOANA MONDIALA EN TITRE SI LA cateva zile faceau un egal memorabil intr-o semifinala de cupa europeana , cum regimul comunist a construit o echipa fara suporteri , publicul era format de unitatile militare din zona , si care a castigat Cupa Campionilor , sa aduce-ti aminte de Sportul Studentesc sau de UTA , de Pitestiul lui Dobrin . Fotbalul merge mai departe , dar e bine sa nu uitam . E adevarat , astazi fotrbalul romanesc este intr-o situatie critica , fara precedent , dar voi adevaratii jurnalisti aveti obligatia sa opriti imbecilizarea mediatica , asta zilnica , doar fcsb si scandal . Cand nu ai subiect , si ai bun simt ( asa ca tine ) , cand ai constiinta , cand ti-e teama ca te-ar putea citi vreun profesor de-al tau si te-ar durea sa simti ca l-ai dezamagit , continua povestile lui Ioan Chirila . Astazi nu se mai cumpara ziare , ma rog , din ce in ce mai putin , de carti nici nu are rost sa mai discutam , dar ai putea sa faci educatie sportiva online , despre civilizatia de pe stadioanele europene si despre momente magice traite alaturi de Dobrin , Balaci , Hagi , Lupu . Despre istoria unor cluburi de traditie din fotbalul nostru , care fie nu mai sunt , fie se zbat in mizerie . Sper sa-ti dea de gandit si sa abordezi altfel de maine sau de poimaine subiectul . Succes in tot ceea ce faci !

Tatar (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 20:15

Iata UNUL dintre FOARTE,FOARTE,FOARTE,FOARTE,FOARTE FOARTE,FOARTE,FOOOOOOAAAAARRRRRRRTE putinii ziaristi din tara aceasta de mizerie,de coruptie,de talhari,de plans......

bebe (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 21:02

f frumos articol

Octavian Stăncioiu (2 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 21:05

Te invidiez sincer că ai putut spune stop, Răzvan Prepeliță. Îți doresc tot binele.

Pruteanu (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 21:18

S-a mai lăsat de sportul ăsta (a scrie fotbal) și Radu Paraschivescu. Să nu cumva să te ia flama din nou după ce va fi iarăși tare fotbalul, că voi suferi o a doua dezamăgire a vieții mele!

durden (2 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 21:26

Pacat...mult succes in ceea ce urmeaza!

cardinalul (1 comentarii)  •  29 septembrie 2016, 0:00

si mie mi ar fi jena sa fiu "jurnalist" la un un tabloid cancanizat. acest site, nu ziar, inca e accesat din inertie. dar s a preacurvit. bravo tie. astept o "stire" maine: se retrage sau nu razvan? penal. fa ti treaba unde e treaba. aici nu e.bafta

titi (1 comentarii)  •  29 septembrie 2016, 6:28

om cu coloana vertebrala

ovidiu_3003 (33 comentarii)  •  29 septembrie 2016, 6:33

...foarte buna decizie ...Gino Iorgulescu trebuie sa fie multumit ...avem cel mai slab campionat din U.E.

Twin Peaks (1 comentarii)  •  29 septembrie 2016, 9:55

Felicitari pentru editorialele de pana acum. Unde va putem citi de astazi inainte?

bogdan (1 comentarii)  •  29 septembrie 2016, 12:12

Felicitari!

vasco (18 comentarii)  •  6 octombrie 2016, 13:31

Mai sunt si oameni normali in aceasta lume nebuna!Succes in ceea ce vrei sa faci de acum inainte!

Marcovici (1 comentarii)  •  12 mai 2017, 10:57

S-a lăsat Alin Fornade și deja lumea l-a uitat, un talent mareeee. La fel va fi si acum. Sic transit gloria mundi. Omul se reprofilează repede când barca se scufundă: din gondolier se face arlechin.

Mircea Ordean (3 comentarii)  •  29 mai 2017, 18:40

Să scrie despre un fotbal national glorios, poate oricine.

Comentează