Răzvan Prepeliță

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Răzvan Prepeliță
Ies și Great

Acea imagine a copilăriei, din acel hol zgomotos, mi-a rămas peste ani, atunci când la televizor, „Minunea blondă” se învârtea cu mingea printre adversari cu o ușurință, de parcă desena cercuri în nisip.

La pauză, taică-meu s-a lăudat unor alți […]

...

Fair-play-ul de carton

 Cine a văzut circul din finala feminină de la US Open, făcut nu de un spectator ci chiar de Serena Williams, se uită de azi cu alți ochi la marea campioană.

După ce am trăit pe viu victoria Simonei la […]

...

O recomandare

Nu e vorba despre UTA, nicio o ironie,  e vorba desigur despre Juventus Torino, dar poate nepoții-nepoților noștri vor prinde astfel de documentare despre echipe românești. Serialul se chemă First Team:Juventus și deocamdată sunt doar șase episoade care […]

...

Cușca tigrului

Monumentul e închinat venirii primăverii în bătrânul oraș al Crimei și Pedepsei. Belgianul a semănat cu opera de artă celebră în oraș, nu datorită frizurii haioase ci mai degrabă faptului că atât de static a părut în duelurile cu francezii. […]

...

Zigzag

Așa rapide erau contraatacurile belgienilor față de tricicleta braziliană ce făcea ghidușii pe bordura circuitului.

Vedeta Neymar a fost și de data asta cel mai român jucător de la Mondial. Brazilianul s-a tolănit pe jos ca pe covorul din sufragerie […]

...

Judecătorii

Cred că sinceritatea e partea cea mai importantă a relației dintre ziariști și a celor direct implicați în fenomen. Pentru că indiferent de declarațiile unora și altora, de victoriile de moment obținute din articole bine împachetate în cuvinte, pe de […]

Permalink to Judecătorii
miercuri, 29 iunie 2016, 11:29

Cred că sinceritatea e partea cea mai importantă a relației dintre ziariști și a celor direct implicați în fenomen. Pentru că indiferent de declarațiile unora și altora, de victoriile de moment obținute din articole bine împachetate în cuvinte, pe de o parte, și declarații spumoase, pe de alta, judecata vine întotdeauna din același loc. Din mijlocul suporterilor.

Nu mi-a plăcut niciodată masa presei și m-am așezat mereu între suporteri: fie în tribună, fie pe terase sau în fan-zone-urile de prin toată Europa. Am stat în mijlocul galeriilor, am mers cu trenul, cu mașina, cu autocarul ori cu avionul spre stadioane titrate sau obscure și am continuat să scriu despre ceea ce am simțit din spatele porților.

Așa că, la sediul Gazetei, textele mele ajung mai des decât o fac eu. Prin urmare, perspectiva din care se nasc articolele mele e mai degrabă a unui suporter, nu a unui ziarist. Niciodată nu am cerut un decont Gazetei pentru partidele de unde am scris, iar legitimația s-a îngălbenit într-un dulap de prin 2009.
Plătesc bilet pentru că banii mă aliniază cu trăirile celor din jur. Banii cheltuiți pentru a vedea un spectacol oferă dreptul celui din tribună să conteste civilizat. În plus față de simpatii, de pasiune și de patriotism, omul plătește bilet. Și cred că asta se uită de multe ori de cei aflați în fruntea fotbalului românesc.

Obișnuiesc să joc miuțe ca voi, sufăr ca voi, mă consum la meciuri și mă bucur din tot sufletul. Și, da, azi mă oftic. Încă mă oftic pentru că am fost eliminați în felul acesta de la Euro.

România putea mai mult, nu ne mai păcălește nimeni de prin birourile federale.

Când merg la meciuri am un obicei ciudat. Încerc să fixez persoanele care sunt huduite. Nu se pot ascunde oricât s-ar eschiva. E evident că îi încearcă o rușine apăsătoare. Niciodată ecoul contestării nu vine fabricat. Faptul că galeriile sunt plătite să strige e un mit. Excepțiile întăresc regula. De fiecare dată cel huiduit va invoca ceva fabricat, lucru care nu va face decât să amplifice ecoul.

L-am citit de sute de ori pe ziaristul Andrei Vochin, dar l-am văzut o singură dată. Era într-o zi, la sediul Gazetei, în timpul unui El Clasico. Cei de la Radio GSP comentau confruntarea de duduia încăperea. L-am văzut pe domnul Andrei ducându-se la dozator, apoi s-a închis într-o bucătărie mică cu caiețelul de notițe în loc de sandvici. A doua zi, am citit în Gazetă un articol impecabil despre tactică semnat de el.

Azi l-am auzit la radio pe Hagi vorbind despre Andrei Vochin. E ciudat cum lumea nu mai e deranjată de dezacordurile fostului nostru decar. Românii au început să asculte ce spune Hagi, nu cum o spune. Pe Hagi l-am văzut ofticându-se de curând la un meci demonstrativ pentru că nu îi ieșea un dribling.

Dincolo de impresarii Becali, de cumetria cu Gigi Becali, e același om pasionat de fotbal, iar bolta aia cu Columbia e singurul lucru la care te poți gândi când îi ceri un autograf în buza tunelului. Nici mulțumesc nu am mai găsit puterea să îi spun.

Înainte de a scrie acest articol, am revăzut un filmuleț mai vechi al Gazetei Sporturilor din seria „Ne pasă de sport, poate prea mult”. În el, Andrei Vochin, ziarist fiind, dă buzna în vestiarul naționalei împreună cu redacția și îi mustră pe jucătorii ce ratau calificări pe bandă rulantă. Azi dacă s-ar filma din nou, îmi imaginez că filmul ar arăta așa:

„În vestiar nu ar mai intra doar ziariștii Gazetei, ci împreună cu ei și-ar face apariția și Hagi, care i-ar critica pe «tricolori». Singurii care i-ar răspunde la critici ar fi Andrei Vochin și Răzvan Burleanu, ceilalți ar pleca capul. Nu mi-l imaginez pe Torje, ori pe Stanciu sau pe ceilalți jucători răspunzându-i lui Hagi. Nici măcar pe Iordănescu”.

Nu e ăsta filmul pe care suporterii au vrut să îl vadă, dar dacă tot au plătit, ei au tot dreptul să își aleagă eroii. Eu mi l-am ales, domnule consilier Andrei Vochin, dumneavoastră? Acum, până nu se aud huiduielile.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Tibi (1 comentarii)  •  29 iunie 2016, 14:48

Din pacate Hagi, fostul mare fotbalist, a ramas ancorat in trecut. In discursul lui regasesc retorica unor personaje de trista amintire precum fratii Becali, Borcea, Gigi Becali, Stoica, Sandu si multi altii. Se vede ca a trait printre ei, ca a fost si este in continuare apropiat lor, ca nu sa dezis niciodata de faptele lor si ca parca regreta acele vremuri. Prin urmare tot pe Vochin il aleg si eu. Rezultatul muncii sale sau al echipei din care face parte, se va vedea in timp, nu azi, nu maine ci peste ani. Numai bine!

Donald (2 comentarii)  •  29 iunie 2016, 15:01

suporteri avem, de ziaristi ducem lipsa...

jiji bec (1 comentarii)  •  29 iunie 2016, 15:20

fierbe fierea si rica in tine prepelitoiule,bravo i-ai dat ***,o sa te puna in locul lui vochin la ferpare si apoi o sa-l inlocuiasca si pa tolo tot cu tine ,competentule.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

antoniu (1 comentarii)  •  29 iunie 2016, 15:56

din pacate nu prea a-ti inteles ce vrea sa spuna , e drept cam voalat dl. prepelita. sunt de acord cu el . ANDREI VOCHIN, pune batista pe tambal, esti in tabara celor ce trebuie sa-si ceara scuze ( erai mult mai interesant ca ziarist ce intelegea fenomenul ) burleanu are un discurs de politruc ce nu intelege ce vrea, si vine parca dintr-un film GAY. s-au pus sperante in el ca o sa termine coruptia din fotbal , dar se pare ca incepe sa se alinieze. cel putin asta este impresia ce o lasati noua , astora de pe margine, dar care de o viata intreaga urmarim FOTBALUL. incet incet. se autodistruge, iar cei ce pot interveni sunt in expectativa. SUCCESURI, na ca v-am zis-o.

Emilian (4 comentarii)  •  29 iunie 2016, 17:23

Articol populist: suporterii, Hagi, bla, bla... si el , omul din mijlocul galeriei. N-am inteles ce vrea de la Vochin. "Se putea mai mult", ce sa-ti spun! De unde stii tu ca se putea mai mult? Se putea si mai putin, adica sa nu mergem deloc la europene, ca sunt obisnuiti in ultimii 16 ani sa nu ne calificam. Uitati-va putin la echipele din Estul Europei: Ucraina, Rusia, Romania, Turcia, Cehia. Niciuna n-a iesit din grupe! Concluzia, Estul e ramas in urma, iar fotbalul jucat pe la noi este pur si simplu din alt film, degeaba va dati toti destepti dupa razboi si aratati cu degetul spre Iordanescu, Burleanu, ...medici, bucatari sau mai stiu eu cine. Mai bine va apucati si voi de ceva gazetarie adevarata, ca GSP sufera tot mai tare de la o zi la alta. A, sau poate ii lasati pe cei din galerie sa va scrie articolele.

vasco (18 comentarii)  •  29 iunie 2016, 17:32

Prea multe acuze la adresa actualei conduceri a FRF.Toti,dar absolut toti va faceti ca uitati ca fotbalul romanesc a *** o vreme la tata celui de dinanite de 89 si ca s-a profitat si furat cat s-a putut fura din el.Asazisul management al lui Sandu Mircea,bazat pe cumetriile obscure cu fratii samsari care puneau selectionerii si faceau loturile nationale dupa propriile interese,potlogariile facute cu presedintii de cluburi sau asazisii patroni,cardasiile cu LPF prin cumatrul Dragomir care se da fecioara acuma pe le televiziuni dar nu spune cate magarii a facut ,cate campioane a aranjat,le-ar trebui procurorilor ani de zile numai sa analizeze cazurile...iar acuma,pentru popescu puscarie,hagi cel mare selectioner,prunea cel mare portar si sindicalist,mai nou mare presedinte...(oare nu tocmai pentru " calitatile ' de sforar?),dragomir,prodan si ...altii,vinovatii sunt burleanu et.comp.deci si Vochin.nu-i simpatizez pe niciunul...dar nu clica de mafioti care a distrus fotbalul romanesc are dreptul sa judece asta si mai ales dupa atata de putin timp...stiu,e greu sa nu mai fii la butoane,e greu sa iti bata DNA pe la usa..dar asta e,lasati fotbalul sa mai respire si alt aer!!!De golul cu Columbia ne-am saturat...ar fi cazul sa ne mai aducem aminte si de " calificarea " la barajul cu Slovenia.Regele e gol....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bubucul (5 comentarii)  •  29 iunie 2016, 18:24

Frumos articol! De-acord cu dumneavoastră!

bogdan (1 comentarii)  •  29 iunie 2016, 18:50

Vochin e printre vinovati. Sa isi asume vina, nu sa o arunce in curtea altora. Nu se vede pe ce si-a luat o caciula de bani lunar si prima de calificare.

Carol K (4 comentarii)  •  29 iunie 2016, 18:58

Din pacate scena cu "platitorul de bilet din galerie care are dreptul sa conteste civilizat" e rupta dintr-un film SF ! Galeria e o masa inerta de ghiolbani agresivi dezlantuiti.Vor sa se bata sa refuleze sa distruga nimic mai mult.Stati voi mai bine acasa sau la puscarie chiar daca vor intra ceva mai putini bani in contul cluburilor dar veti face loc spectatorilor civilizati care vor contesta civilizat aceste proteste fiind mult mai bine tzintite si mai dureroase decat golaniile cocalarilor pe care-i avem acum.Asa se va curata si fotbalul,daca nu putem direct de la FRF putem incepe cu tribuna.Nu mai merge scuza "fotbalul nu e teatru" ! Tot un ghiolban a inventat-o.

NIky (1 comentarii)  •  29 iunie 2016, 19:29

Dar cand dupa ani buni Rapid + Steaua aduna coeficienti sa avem o echipa direct in preliminariile CL,munca lor a fost FURATA de blaturi ordinare ,de arbitri ajungand echipe gen CeFuRa,Urziceni ,Otelu *-TEPE care nu au continuat muncaacestori granzilor. Cand Steaua pierde numele si dreptul de ajuca pe un stadion al Romanie (MapN ) iar Rapid ,Dinamo ,Craioava etc li se fac stadioane noi()Echipe ce NU au facut NIMIC pentru Fotbalul autohton la NIVEL MARE ...ma *** pe voi ca nu ati scris nimic .....vreti valoare ,cand daca esti bun esti furat de arbitri ,federatie ,liga( ex:Timisoara,Vaslui)....RUSINE voua!

Mad_musu (1 comentarii)  •  29 iunie 2016, 19:42

Ma bucur ca ziaristii au inceput sa înțeleagă ca trebuie sa il judece pe Hagi pt ce spune si nu pt formulările lui. Asta e primul pas. Vochin a pierdut la capitolul imagine când i s-a alaturat lui Burleanu si apropiatilor sai si pierde exponențial in continuare pt ca de cate ori vb din scaunul de consilier FRF incearca sa ascundă mizeria din pres

ovidiu_3003 (33 comentarii)  •  29 iunie 2016, 19:58

Hagi n o sa se compare niciodata cu Andrei Vochin ...e diferenta mare de intelect ...

ahuramazda (2 comentarii)  •  29 iunie 2016, 20:23

Interesant articol Trica. Chiar ai stofa de ziarist profesionist. Felicitari si poate ne vedem odata la o bere prin Brasov, cu vechea gasca: Cornel, Costin, si cine mai e prin tara la ora actuala. Bafta in continuare.

Anonim (9 comentarii)  •  29 iunie 2016, 22:05

Sunt de acord cu alegerea autorului articolului. In rest mi-as permite cateva sfaturi. 1. @Tibi, se scrie "..ca nu S-A dezis...", nu altfel. Ciudat, comiteti aceasta greseala de neiertat, dar folositi un termen care nu-i chiar comun, respectiv "discurs". 2. Acelasi discurs pentru @ antoniu, care trebuie sa scrie "ati inteles" fara cratima. 3. Va cunosc deja antipatiile (Iordanescu, Ianis si Gheorghe Hagi) si greselile (spatiu liber in loc de cratima, utilizarea a doi de "i" cand nu este cazul etc)), domnule @ ovidiu_3003, dar cel mai mult deranjeaza faptul ca interveniti mult prea des pe bloguri, desi n-aveti intotdeauna ce spune! A.

Anonim (9 comentarii)  •  29 iunie 2016, 22:17

Imi fac mea culpa, am omis virgula (in al doilea rand, pentru cine n-a observat)! A.

ovidiu_3003 (33 comentarii)  •  30 iunie 2016, 6:33

Anonim ...scriu mai bine decat multi din neamul tau ...nu mi da tu mie lectii de gramatica vezi mai bine de ai tai ...

exidpol (3 comentarii)  •  30 iunie 2016, 9:09

-alegerea lui Hagi ar fi ...bomboana de pe tortul fotbalului românesc...

trust (1 comentarii)  •  30 iunie 2016, 9:21

Un prieten cu 10 ani mai mare decat mine mi a povestit cum l a dus tatal lui la meciul Chimia Rm Valcea - Steaua. Hagi a intrat ultimul la incalzire, a iesit de pe culoar facand duble si nu in fata .. intr o parte, cu ristul. Tot stadionul l a aplaudat. In 97 cand eram adolescent, am plecat la Bucuresti sa l vad pe Hagi in meciul Romania - Irlanda 1-0. L-am vazut de la cativa metrii, am fost euforic toata seara. Chiar credeti ca noi il judecam pe Hagi prin felul cum se exprima? Vochin, un ziarist care se crede mare om de fotbal in teorie. Scheme faze pe hartie, vorbe... pe hartie fotbalul e simplu, de aceea se crede si asa mare expert, habarnist in iarba, frustrat de gloria marilor fotbalisti. Un om rau care vrea sa faca rau, niciodata nu poate construi ceva, asa ca o sa plece cu coada intre picioare. Hagi si fotbalul sunt frati, nu are cum sa ii faca rau. Ar fii trebuit sa fie invers, hagi sa construiasca, Vochin sa se inchida printr o bucatarie sa scrie ce o scrie. Dar este invers, ziarist angajat la federatie, e ca bocitoarea la imormantare, una plange pe bani, altul scrie pe bani.. nu mult.. jumatate din prima tricolorilor nu?

Anonim (9 comentarii)  •  30 iunie 2016, 13:43

@ ovidiu_3003 Visati cand ma contraziceti in privinta gramaticii. In plus, folosind singularul, sunteti si nepoliticos! Dar de prea desele si obsesivele dvs. postari ce ziceti? A fost o intrebare retorica, pentru ca n-am cu cine discuta... A.

aldo_m (1 comentarii)  •  30 iunie 2016, 14:16

pt intelectualii lu peste aici se exprima pareri de la tot boboru nu de la academicieni in limba romana fiecare cu educatia lui ce nu stie poporu ca iordanescu e general si agramat la tv ca hagi e la fel si a fost un mare jucator dar un antrenor care firebe de invidie ca nu mai e la nationala desi a FOST ACOLO , sa arunci cu pietre e usor totusi as da o pietricica in vochin de ce dracu marele antrenor cu balegar sub nas reghe -soarele anei n-a patit nimic cand n-a lasat jucatorii la nationala ce dracu de tara e asta unde fiecare face ce vrea si nu pateste nimic asta ma framanta pa mine ,mi-as dori ca vochin ,bochin sa fie bun si in viata reala sa-si impuna niste puncte de vedere nu mai la tv sau in articole E O DIFERENTA MARE IN A SPUNE CEVA SI A FACE ACEL CEVA asta e domnule suporter ,unii ar manca si *** dar daca vad un fir de par in el se scarbesc si se leaga de gramatica

AlterEgo (2 comentarii)  •  1 iulie 2016, 17:14

Probabil am pierdut eu contactul cu actualitatea pe probleme de fotbal , dar UNDE raspunde Andrei Vochin ? Pana la derby-ul cu Albania era ironic si activ, acum parca a disparut de pe planeta ...

Gelu (2 comentarii)  •  6 iulie 2016, 10:20

D-le Prepelita, In primul rand lasati-l in pace pe Hagi. Prea multi habarnisti il contesta. Undeva departe de tot, acum o saptamana, un turc mi-a aratat mandru tricoul lui cu Hagi. Ne credem superiori, europeni turcilor, dar ei stiu sa-l aprecieze mult mai bine ca noi. Trebuie sa-l judeci pentru ce a facut pe teren, nu pentru cumetriile lui. A avut mare dreptate la conferinta de presa aia din 98, cand voi ziaristii erati nemultumiti. Probabil ca erai si tu prin zona. Bine v-a facut. Se ruga de voi sa-i ajutati, si voi erati cu fundul stramb. Il durea sincer pentru fotbalul romanesc care se duce, dar pe voi va deranja ca i-a zis lu unul bai ala cu mustata. Educatie nu aveti voi, el are. Si mie mi se pare ca vb foarte bine pentru un fotbalist. Tu, daca ai intra pe teren langa el, ai fi si acuma un jalon. El nu poa' sa scrie despre asta, niici nu-l intereseaza. Aunci tu de ce te compari cu el? Nu joci fair-play. Mie mi-e dor de zilele cand juca la nationala. Nu ai citit ce declarau cu sinceritate dan petescu sau dorinel, ca la anrenamente face chestii pe care ei nici nu le viseaza. Tu si cu alt vizionar, CTP, v-ati gasit sa il tot desconsiderati pe Hagi, care acum 2 saptamani spunea lucrurilor pe nume in legatura cu echipa nationala. Daca si cu elvetia ne temem, atunci sa nu mai intram pe teren. In primul rand, omul asta avea ce am dus noi lipsa mereu: MENTALITATE. Vroia mereu sa castige, imi pare rau pentru tine ca nu ai remarcat macar atat. In legatura cu vochin, vreau doar anunte de ce nu a fost jucat SANMARTEAN, singurul care stia cu mingea si care a schimbat jocul cat de cat in a doua repriza. El e singurul caruia nu ii e frica cand are mingea, are mentalitate si poate schimba jocul. Io cred ca ar trebui selectionatin continuare si incurajat sa ii invete cat se poate pe stanciu si chipciu. Daca burleanu il aduce pe neamtul daum, bravo lui!!!!!!!! Ar fi ceva foarte bun si o sansa sa scapam de mafia selectiilor care ne-a afundat mereu. Romania a avut MEREU jucatori buni, doar MENTALITATEA i-a lipsit. Asta trebuie voi sa spuneti si din pacate nu spuneti. De la Dobrin la marcel Raducanu, de la craioveanu la sanmatean. Alte tari, cu fotbalisti la juma de valoare, au jucat finale, numai noi d-abia am reusit un sfert. Iar acum am vazut foarte multi oameni de fotbal, gen ioanitoaia, care se opun venirii unui antrenor strain!!!!!!!!!! RUSINE. Romania trebuie sa incerce asta, nu se stie rezultatul dar e timpul. Cat era Lucescu, cei de la steaua erau ignorati(s-a dus in 84 cu nulitati gen Dragnea si Coras). Acuma, daca nu joci la Steaua u joci la nationala. Mi-e scarba, chiar daca sunt stelist de mic. Ar trebui ca toti ziaristii in loc sa ii cantati in struna lui ioanitoaia, care numai de fotbalul romanesc nu-i arde, sa sustineti FRF daca intr-adevar aduce pe cineva care nu e corupt. (exceptie Ienei si Boloni-respect pentru amandoi. Deci vreau ca voi sa sustineti FRF daca incearca ce trebuia incercat de mult (ANTRENOR STRAIN)!!!!!!!!!!!! Si sa aflati si sa ne spuneti si noua de ce n-a jucat SANMARTEAN. De la Dobrin in 70 si Lacatus in 94, e cea mai mare greseala. Au zis ca trebuia sa joace mult mai mult: Balint, Ienei, Marcel Raducanu, Hagi (Indirect), Boloni. Ce mai vrei mai mult de atat?? Pacat Puiule ca te-ai facut de ras si l-ai lasat pe banca. RUSINE Multumim cu anticipatie.

Comentează