Răzvan Prepeliță

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Răzvan Prepeliță
Ies și Great

Acea imagine a copilăriei, din acel hol zgomotos, mi-a rămas peste ani, atunci când la televizor, „Minunea blondă” se învârtea cu mingea printre adversari cu o ușurință, de parcă desena cercuri în nisip.

La pauză, taică-meu s-a lăudat unor alți […]

...

Fair-play-ul de carton

 Cine a văzut circul din finala feminină de la US Open, făcut nu de un spectator ci chiar de Serena Williams, se uită de azi cu alți ochi la marea campioană.

După ce am trăit pe viu victoria Simonei la […]

...

O recomandare

Nu e vorba despre UTA, nicio o ironie,  e vorba desigur despre Juventus Torino, dar poate nepoții-nepoților noștri vor prinde astfel de documentare despre echipe românești. Serialul se chemă First Team:Juventus și deocamdată sunt doar șase episoade care […]

...

Cușca tigrului

Monumentul e închinat venirii primăverii în bătrânul oraș al Crimei și Pedepsei. Belgianul a semănat cu opera de artă celebră în oraș, nu datorită frizurii haioase ci mai degrabă faptului că atât de static a părut în duelurile cu francezii. […]

...

Zigzag

Așa rapide erau contraatacurile belgienilor față de tricicleta braziliană ce făcea ghidușii pe bordura circuitului.

Vedeta Neymar a fost și de data asta cel mai român jucător de la Mondial. Brazilianul s-a tolănit pe jos ca pe covorul din sufragerie […]

...

Meteoritul din geamantan

Cortina a căzut peste înfrângerea din avanpremiera cu Franța, dar aplauzele continuă

Permalink to Meteoritul din geamantan
sâmbătă, 11 iunie 2016, 7:37

Am văzut meciul României, imediat după o piesă de teatru, fix în mijlocul Festivalului Internațional de la Sibiu. Ambele mi-au umplut inima. Fosta capitală a culturii europene vs capitala Luminilor, despărțite doar de nori, pe care, după golul egalizator al lui Stancu, i-am atins. Erați și voi acolo.

„Angajare de clovn” este o poveste despre trei bătrâni blocați în sărăcie, concurând pentru un post într-o meserie uitată de vremuri. Meseria de clovn în care angajatorul nu mai vine niciodată.

Pe banca de pe celebrul Saint-Denis, Tata Puiu scoate de la naftalină posesia mingii din ultimele minute ale finalei de la Sevilla. Atunci a intrat pe final făcând o aroganță celor de la Barcelona pe care o transpune acum în indicații. Așadar, valiza lui conține nu doar iconițe, ci și trucuri care bagă Franța în corzi din primele minute. Ținem de minge.

Pe scenă, fiecare clovn cară cu greu câte un geamantan burdușit cu ustensilele meseriei: trompete, baloane, peruci galbene. Nu le pasă că lumea s-a schimbat, că oamenii nu mai râd la tumbe, se încăpățânează într-un duel de poante născocite din amintiri.

Începe meciul, iar grădina de vară e plină. Recunosc la meci câteva figuri din holul teatrului. Ce ironie: autorul Matei Vișniec e născut la Rădăuți, orașul cu cimitirul disecat de calea ferată, dar trăieşte la Paris.

La Sibiu se pornește ploaia care adună oamenii sub umbrare ca niște pumni strânși sub un tricou cu mânecă lungă. Golul egalizator al României îmi amintește de defilarea circului ce a invadat, în mijlocul piesei, culoarele dintre scaune. Înainte să ating norii am bătut cuba cu o acrobată.

Vine însă și golul francezilor de pe final, care se suprapune peste artificiile ce luminează Sibiul. E un sentiment ciudat, nedrept, în care tristețea e sub reflectoare.

Cel mai bătrân clovn moare, dar ceilalți doi îl consideră un actor desăvârșit. Pe gazon, România a fost răpusă de o minge transformată în meteorit care la noi s-ar putea forma, probabil, doar în desființatul centru de fotbal Luceafărul, cel care ni l-a dat cândva pe Hagi.

Dar ăsta e un truc care nu încape într-un singur geamantan și chiar dacă ar fi boțit, ar fi prea greu să fie cărat doar de Tata Puiu.

Clovnii nu se mai văd, a stat și ploaia, pesemne norii așteaptă următoarea întâlnire.

Comentarii (1)Adaugă comentariu

john (1 comentarii)  •  12 iunie 2016, 0:58

Ha,ha Iordanescu i-a violentat pe toti care radeau de el.Rasul frustratilor s-a transformat in grimasa...si inca n-a iesit din scena.Reprezentatia continua,asteptati-va la neasteptat.

Comentează