Răzvan Prepeliță

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Răzvan Prepeliță
Ies și Great

Acea imagine a copilăriei, din acel hol zgomotos, mi-a rămas peste ani, atunci când la televizor, „Minunea blondă” se învârtea cu mingea printre adversari cu o ușurință, de parcă desena cercuri în nisip.

La pauză, taică-meu s-a lăudat unor alți […]

...

Fair-play-ul de carton

 Cine a văzut circul din finala feminină de la US Open, făcut nu de un spectator ci chiar de Serena Williams, se uită de azi cu alți ochi la marea campioană.

După ce am trăit pe viu victoria Simonei la […]

...

O recomandare

Nu e vorba despre UTA, nicio o ironie,  e vorba desigur despre Juventus Torino, dar poate nepoții-nepoților noștri vor prinde astfel de documentare despre echipe românești. Serialul se chemă First Team:Juventus și deocamdată sunt doar șase episoade care […]

...

Cușca tigrului

Monumentul e închinat venirii primăverii în bătrânul oraș al Crimei și Pedepsei. Belgianul a semănat cu opera de artă celebră în oraș, nu datorită frizurii haioase ci mai degrabă faptului că atât de static a părut în duelurile cu francezii. […]

...

Zigzag

Așa rapide erau contraatacurile belgienilor față de tricicleta braziliană ce făcea ghidușii pe bordura circuitului.

Vedeta Neymar a fost și de data asta cel mai român jucător de la Mondial. Brazilianul s-a tolănit pe jos ca pe covorul din sufragerie […]

...

Cămara bunicii

Liverpool contra celor de Borussia a fost un meci pentru care UEFA ar trebui să inventeze o competiție nouă.

Permalink to Cămara bunicii
sâmbătă, 16 aprilie 2016, 9:48

Liverpool contra celor de Borussia a fost un meci pentru care UEFA ar trebui să inventeze o competiție nouă. O competiție simplă, ca o întrecere din copilărie, cu ghiozdanele în spinare. Pentru ca astfel de capodopere să nu mai fie delimitate, pe viitor, de un banal ceas.

O repriză din acest meci s-a terminat în Dortmund, imediat după cel de Al Doilea Război Mondial, cu primele cursuri școlare reluate, când elevii împreună cu profesorul imitau un flaut, iar pe ferestrele sparte s-a desenat speranța, în locul molozului din bombardamente.

A doua repriză s-a încheiat, prin anii ’70, cu două ghete legate după gâtul unui puști pistruiat ce se râde, mamă, ce se mai râde!, după ce s-a caftit cu tovarășii de joacă, pe străzile din Liverpool. Un altul cară, cu un cărucior de copii ruginit, pietrele maidanului. Două pelicule din viața de zi cu zi, căci meciul de poveste terminat cu 4-3 pentru cormorani despre asta a fost. Despre dezamăgiri peste care se cațără iluzii încăpățânate, precum luftul lui Lallana la 2-0 pentru nemți, despre bucurie și tristețe în toate cele trei stări de agregare: copleșitoare, lacrimogenă și palpabilă pe șira spinării.

„Stimate cititor!” e timpul să devin protocolar la o asemenea veste primită, așadar, am aflat, într-o seară pe Anfield, unde altundeva?!, că Europa știe să mai plângă nu doar pentru morții din atentatele teroriste, Europa știe să mai plîngă și pentru un borcan de cireșe amare din cămara bunicii, păstrat de atâta vreme și gustat, din când în când, cu o linguriță mică, de dimensiunea a nouăzeci și patru de minute.

Privindu-și tatăl cum joacă, Aubameyang i-a spus, senin, că vrea să se facă fotbalist. Apoi l-a găsit pe net pe cârlionțatul Crespo și a vrut să fie atacant. După atâtea goluri înscrise, gabonezului îi lipsea totuși ceva. Locul.

L-a găsit aseară, privindu-l în ceața lacrimilor inerente unei astfel de înfrângeri, pe fostul său antrenor Jurgen Klopp transfigurat într-un suporter ce nu se clintește până la ultimul vers din You’ll Never Walk Alone, indiferent de aglomerația ce îl așteaptă la întoarcerea spre casă. Când e să faci parte din istorie, nu mai contează tipul lacrimilor. Locul e rezervat, trebuie doar să te așezi. Pe gazon, pe unde găsești, cu coatele între emoții, privind cu jind cămara.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

Alexutu1 (4 comentarii)  •  16 aprilie 2016, 13:52

Frumos!

test (1 comentarii)  •  9 mai 2016, 17:56

da!!

[email protected] (1 comentarii)  •  9 mai 2016, 18:08

test

Comentează