Răzvan Prepeliță

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Răzvan Prepeliță
Ies și Great

Acea imagine a copilăriei, din acel hol zgomotos, mi-a rămas peste ani, atunci când la televizor, „Minunea blondă” se învârtea cu mingea printre adversari cu o ușurință, de parcă desena cercuri în nisip.

La pauză, taică-meu s-a lăudat unor alți […]

...

Fair-play-ul de carton

 Cine a văzut circul din finala feminină de la US Open, făcut nu de un spectator ci chiar de Serena Williams, se uită de azi cu alți ochi la marea campioană.

După ce am trăit pe viu victoria Simonei la […]

...

O recomandare

Nu e vorba despre UTA, nicio o ironie,  e vorba desigur despre Juventus Torino, dar poate nepoții-nepoților noștri vor prinde astfel de documentare despre echipe românești. Serialul se chemă First Team:Juventus și deocamdată sunt doar șase episoade care […]

...

Cușca tigrului

Monumentul e închinat venirii primăverii în bătrânul oraș al Crimei și Pedepsei. Belgianul a semănat cu opera de artă celebră în oraș, nu datorită frizurii haioase ci mai degrabă faptului că atât de static a părut în duelurile cu francezii. […]

...

Zigzag

Așa rapide erau contraatacurile belgienilor față de tricicleta braziliană ce făcea ghidușii pe bordura circuitului.

Vedeta Neymar a fost și de data asta cel mai român jucător de la Mondial. Brazilianul s-a tolănit pe jos ca pe covorul din sufragerie […]

...

Faultul Atletico

În meciul cu Barcelona, Atletico a muncit, corect, corespunzător dacă tot e la modă zicala

Permalink to Faultul Atletico
miercuri, 6 aprilie 2016, 3:42

Imaginea autobuzului madrilen băgat în poartă m-a dus cu gândul departe, la acel Argentina-România din ’94, în care România în efectiv complet a avut 3 ocazii. Adică 3 goluri. Madridul în 11, a avut una, apoi în 10, niciuna. Adică un gol.

Atletico a jucat pe Camp Nou precum Steaua cu Middlesbrough în acea semifinală fatală, doar că la madrileni există o răutate a jocului, o duritate aproape de limită cu care echipa lui Simeone întregește organizarea tactică de comando militar. Poate ăsta e mesajul care i-a lipsit atunci lui Olăroiu către vestiar. Poate asta e rotița lipsa din metodele sale pentru a deveni un antrenor mare, nu doar bogat. E drept, contează și materialul pe care îl ai la dispoziție, iar limita între a faulta cu cap și a faulta aiurea în tramvai e mică doar în afirmație. În realitate, faultul e un almanah pe care dacă nu l-ai citit din timp, mai bine nu te bagi. Riști ca ai tăi să rămână cu un om în minus.

El Nino a faultat aseară precum a faultat Vlădoiu în America. Nu atât de dur, dar la fel de inutil. A faulta e o artă în fotbal, cu nimic mai prejos decât driblingul. Nu poți faulta fără să ai talent pentru așa ceva, iar Torres are în sânge golul, el rupe ritmul ceea ce e în antiteză cu fragmentarea jocului pe care îl prespune un fault la locul lui. Spre exemplu, un fault a lui Ronaldo arată mai ciudat decât un fault a lui Lăcătuș. Nu râdeți, îi mai trebuie ani de zile lui Ronaldo să aibă șmecheria lui Lăcă.

În general echipele românești în cupele europene joacă organizat, dar timid și chiar dacă disciplina e cuvântul de ordine, lipsește gena spartană a neamului. Stranierii din echipele noastre se molipsesc de anemia mioritică din care nu îți mai iese nu doar jocul, dar nici măcar un fault corespunzător.

A înțelege cum Atletico luptă în fotbal e probabil una dintre cele mai interesante vizionări de making-of din fotbalul mondial. Modul în care compartimentele se strâng și se dilată sub tutela șiretlicului, totul executat cu sângele rece al spiritului de luptă insuflat de pe bancă, e uneori comparabil cu scărițele lui Messi. Cele executate peste apărări, nu peste impozite.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

senor.neo (1 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 16:20

Am observat cu tristete ca aceasta idee devine tot mai fixa. Pentru cine a uitat, sau a preferat sa uite acel meci cu Argentina, exista un link frumos pe youtube. Comentariile sunt ale altor televiziuni, inclusiv in polona. https://www.youtube.com/watch?v=DrMW7Ch1QbU Numarati ocaziile Romaniei in acel meci, si veti vedea ca au fost multe. Vreo 3 singuri cu portarul. Si inca inregistrarea nu le contine pe toate. In rest de acord cu articolul. A devenit o figura de stil a spune ca am dat 3 goluri din 3 ocazii. Daca Atletico juca aseara cum a jucat Romania acel meci...

Anonim (9 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 17:50

Nu numai Romania a avut mai multe ocazii cu Argentina decat sugerati, ci si Atletico, aseara: imi amintesc cel putin una, a lui Griezmann, dupa deschiderea scorului! Sa inteleg ca v-a parut rau ca i-am eliminat pe argentinieni in 1994? Eu cred ca acea echipa merita lejer o finala in S.U.A! Revenind la meciul de aseara, acesta a ilustrat nu numai stilul speculativ-defensv al echipei lui Simeone, ci si lipsa de inspiratie a barcelonezilor, pasa proasta prin care trec; fara forcing-ul facilitat de superioritatea numerica, poate nici n-ar fi egalat! Oricum, Barcelona va avea viata grea la Madrid, daca va evolua precum in ultimele doua meciuri! A.

george (1 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 17:50

Pe bune domnule Prepelita Romania a avut 3 ocazii? Intrebarea este dvs. ati vazut meciul?Dvs. va place place fotbalul sau este doar o sursa de venit? Nu astept nici un raspuns este evident ca nu ati vazut nici macar un rezumat al celei mai importante partide din istoria nationalei romaniei insa va dati cu parerea. PS Daca era un jucator al barcelonei sunt absolut sigur ca nu era eliminat. Vezi dubla bayern- Șahtar si barca - bayern in turul imediat urmator. 2 faze identice rosu doar pentru ucrainieni.

Liviu (1 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 18:22

Raman la parerea ca Barcelona a fost din nou ajutata in Europa intr-un moment critic, asa cum s-a mai intamplat si cu Arsenal si Real Madrid in 2011. Spuneti bine ca exista o arta de a faluta, dar exista si una de a arbitra bine. Torres a gresit, a faultat clar de galben, dar a mizat pe aceasta arta de a arbitra in spiritul jocului, mai ales ca mai luase cu 3-4 minute in urma un alt "galben" cam usor. Cand ne aflam in prima repriza, cand exista numai 3-4 minute intre un "galben" acordat cam usor si unul clar, e mai bine sa nu elimini jucatorul. Pacat, s-a ratat o sansa uriasa de a vedea un meci foarte frumos.

Mihai (2 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 18:33

Pentru cei ce sustin ca Barcelona a fost ajutata aseara de arbitrii , Inteleg ca frustrarea de madridisti va impiedica sa vedeti adeavrul dar Barca nu a primit un penalty clar , iar la eliminarea lui Torres a fost fault clar , a incercat sa isi mascheze intrarea dar a intrat ca prostul fara sa aiba vreo sansa sa joace mingea. AU castigat multe meciuri pe baza acestor intrari "la limita" menita sa intimideze si sa busculeze adversarii porbabil ca le repeta des la antrenamente , dar aseara nu i-a iesit cum a vrut , iar galbenul l-a luat pe merit.

Mircea (2 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 19:05

Daca tu sustii ca noi am avut doar 3 ocazii cu Argentina in 1994, atunci am accesat degeaba link-ul.....

Mircea (2 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 19:08

Nu stiu cum se modereaza comentariile, insa mai incerc o data...Romania a avut cel putin 6 ocazii mari cu Argentina...iar cand incepi articolul cu o asemenea ineptie....restul e cancan.

Anonim (9 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 20:56

@ R. P. V-ati exprimat in pripa si sunteti pe drept taxat; in acel meci extraordinar, romanii au fost in mod clar mai buni decat argentinienii, cu mult mai multe ocazii si cu niste goluri "de manual" (mai ales unul al lui Dumitrescu - cu assist al lui Hagi - si cel de la final, cand cei doi au inversat rolurile). Un meci de predat in orice scoala de antrenori este in mod atat de nedrept trimis in derizoriu de catre un ziarist neatent (prea tanar la acea data?) si superficial, in stilul postacilor *** si needucati de astazi (vorbesc despre cei care au sub 30 ani)! Altii ne apreciaza valorile, numai noi ne "taiem creanga de sub picioare"! A.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sapas (1 comentarii)  •  7 aprilie 2016, 2:30

oricum mai bine sa scrie articole de toata jena ca asta decat sa se apuce sa conteste la fifa toate amicalele pe care le-am castigat dar am folosit 8 rezerve in loc de 6... inca citesc presa romaneasca pentru ca apreciez unele comentarii inteligente ale cititorilor caci altfel n-ar merita nici sa te uiti la poze...

Mihai Nica (1 comentarii)  •  7 aprilie 2016, 6:36

Daca priveai atent meciul, sincer nu stiu daca l-ai privit, observai ca la inceputul reprizei a doua, Atletico a avut doua ocazii mari. La meciul Romaniei cu Argentina au fost mai mult de trei ocazii, deci, stau si ma intreb, chiar te-ai uitat la aceste meciuri ?

RaduBv (1 comentarii)  •  7 aprilie 2016, 23:32

Cred ca te gandesti la Atletico Textila, daca ar fi sa respect stilul fantastic al scrierii tale...

Comentează