Răzvan Prepeliță

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Răzvan Prepeliță
Ies și Great

Acea imagine a copilăriei, din acel hol zgomotos, mi-a rămas peste ani, atunci când la televizor, „Minunea blondă” se învârtea cu mingea printre adversari cu o ușurință, de parcă desena cercuri în nisip.

La pauză, taică-meu s-a lăudat unor alți […]

...

Fair-play-ul de carton

 Cine a văzut circul din finala feminină de la US Open, făcut nu de un spectator ci chiar de Serena Williams, se uită de azi cu alți ochi la marea campioană.

După ce am trăit pe viu victoria Simonei la […]

...

O recomandare

Nu e vorba despre UTA, nicio o ironie,  e vorba desigur despre Juventus Torino, dar poate nepoții-nepoților noștri vor prinde astfel de documentare despre echipe românești. Serialul se chemă First Team:Juventus și deocamdată sunt doar șase episoade care […]

...

Cușca tigrului

Monumentul e închinat venirii primăverii în bătrânul oraș al Crimei și Pedepsei. Belgianul a semănat cu opera de artă celebră în oraș, nu datorită frizurii haioase ci mai degrabă faptului că atât de static a părut în duelurile cu francezii. […]

...

Zigzag

Așa rapide erau contraatacurile belgienilor față de tricicleta braziliană ce făcea ghidușii pe bordura circuitului.

Vedeta Neymar a fost și de data asta cel mai român jucător de la Mondial. Brazilianul s-a tolănit pe jos ca pe covorul din sufragerie […]

...

Colapsul caimacului

Ce se întîmplă azi cu Steaua e doar o focalizare a imaginii neclare, de ani de zile

Permalink to Colapsul caimacului
luni, 31 august 2015, 5:50

Harababura FCSB-Steaua e de fapt un dezastru perfect explicabil al modului de revendicare românească a ciolanului, revendicare posibilă datorită unei privatizări obscure în care activele și pasivele au apărut la televizor, vopsite după interes, pe rînd, de terți. Restul neclarităților, adică esențialul de 99%, au rămas pe buzele tribunei, indiferent de performanțe, ca un nod în gît.

Un patron pe care suporterii nu l-au considerat transparent decît atunci cînd se credea ba Ștefan cel Mare, ba Viteazul, ba Războinicul, doar pentru că, spre exemplu, unul dintre angajații săi dădea două goluri Valenciei, iată situația ideală pentru a fi exploatată acum de politic și salutată de galeria radicală care, brusc, după miliarde de obscenități scandate, revendică acum doar bun-simț. E cam tîrziu pentru toată lumea.

Steaua a fost, pe rînd, centru de propagandă, în paralel cu centru de performanță impusă, a fost personaj de basm pentru că reușise, în cîteva zeci de ani, să răstoarne, prin boemul jucătorilor și al celor care tolerau regimul pentru glorie, pentru un video sau pur și simplu pentru că iubeau fotbalul, ierarhia anilor ’80 în Europa, impunîndu-se în fața cluburilor cu ani de înființare în care comunismul nu exista nici măcar ca şi cuvînt. A fost iubită și a continuat să fie iubită pentru că a continuat să ofere doza de adrenalină fotbalistică indiferent de cine și-a revendicat meritele. Doza de glorie care umplea inima unui suporter era asigurată.

Nodul în gît a ajuns la doctor. De acolo, evident, la analize. Se va stinge acest club fabulos care a marcat ani de zile setea de fotbal a milioane de generații private de istoria şi proprietatea sănătoasă de un regim idiot, pentru îndepărtarea căruia unii de prin neamul ăsta s-au stins ca fraierii, vorba celor care azi dau tonul? Indiferent de răspuns, e doar dovada că mereu, ca nație, am fost în contratimp.

De dragul lor, poate, sigla valora mai mult decît un loc de parcare cumpărat de baștan atunci cînd merge la dentist și nu are unde să își înfigă bolidul, de dragul lor, o armată care s-a culcat pe o ureche doar pentru că au venit americanii cu o macara antirachetă și că turcii rezistă cu islamiștii, generalii o ard aiurea cu secțiile de sport, ca nicăieri în Europa Occidentală. Am uitat, prea ușor, cu „tonții” cine ne-a dat răgazul să ne batem pe proprietate. Stați liniștiți, ne ocolesc toți refugiații, nu avem noi norocul ăsta.

Comentarii (1)Adaugă comentariu

azimut (3 comentarii)  •  3 septembrie 2015, 22:07

mda,se pare ca si raia fuge de noi.

Comentează