Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Prin grădină

Bine ai revenit, Santi. Te aşteptam

Permalink to Prin grădină
luni, 7 ianuarie 2019, 9:41

„Să fii mulţumit dacă mai apuci să te plimbi prin grădină”, i-au spus medicii unui Santiago Cazorla Gonzáles aflat în plin calvar. Unii au vorbit chiar de amputare. Şi cu toţii au clătinat din cap la întrebarea „O să mai pot să joc?”. Era până la urmă logic. Un răspuns afirmativ ar fi ţinut mai degrabă de miracol şi de bunăvoinţa divină decât de competenţele unor practicieni.

Operaţii peste operaţii, o infecţie, o bacterie ticăloasă, un tendon distrus. Cum să mai aştepţi miracolul? Fotbalul are clasorul lui cu drame, în care Cazorla se pregătea să se instaleze tăcut. Adio, poezie scrisă pe teren. Bun venit, dramă şi obidă. Totul era pregătit pentru uitare. Pentru eşec. Iar pe urmă, neanunţat, miracolul s-a pro

De la Dumnezeu la Yunke
În august 2018, Santi Cazorla s-a întors la Villarreal. Între timp, El Madrigal devenise Estadio de la Cerámica, fără ca asta să conteze. Conta, în schimb, magia prin care fotbalistul revenea la viaţă sportivă. Iluzionistul care mai schimbase o dată macazul lui Cazorla a fost omagiat la prezentarea oficială. Cum? Tot printr-un număr de iluzionism, de data asta teluric. Înfăptuit chiar acolo, la centru, unde se dă lovitura de începere.

Yunke, un magician roşcat şi vesel, l-a scos pe Cazorla dintr-un cilindru transparent, pe care îl umpluse apoi cu abur. Cine ştie cum o fi făcut Yunke? Şi oricum, n-are importanţă. Important este că oamenii strânşi pe Estadio de la Cerámica n-au mai avut timp să se frece la ochi şi au trecut direct la ovaţii. În picioare şi cu o umezire a ochilor fără legătură cu vipia de august.

Acasă îl are pe Zlatan
Santi Cazorla s-a întors astfel, după orbecăirea prin tunel, la ce ştia mai bine: un fotbal cu atingeri încântătoare, pase subtile şi, din când în când, goluri. Lumea şi-a amintit câteva lucruri: că modelul lui Cazorla în fotbal este Michael Laudrup, că pe unul dintre câinii lui de acasă îl cheamă Zlatan şi mai cu seamă că, la o întrunire a naţionalei, Xavi se întrebase cum era cu putinţă ca un jucător să aibă filozofia de joc a Barcelonei la degetul mic fără să se fi antrenat măcar o dată cu Guardiola.

Villarreal. Adică Vii la Real?
Anii au ronţăit ceva din prospeţimea lui Cazorla, dar i-au lăsat neatins meşteşugul. Cazorla e acelaşi fabricant de fotbal efervescent care i-a sedus pe Wenger şi pe Aragonés. Prezenţa lui pe teren, prin grădina fotbalului, nu garantează surpriza, dar o subînţelege. E lucrul pe care apărarea de bufoni a lui Real Madrid nu l-a luat în calcul.

Ca o ironie, micuţul Cazorla a marcat cu capul pentru 2-2 de lângă huiduma Ramos. Tocmai cel care îi scrisese „Fii tare, fotbalul îţi datorează enorm” după accidentarea care a declanşat drama. Şi cel care gândise cândva cu voce tare că Real ar avea nevoie de un asemenea om.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

aciduzzo (101 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 14:03

LA MULTI ANI maestre Paraschivescu! Sa aveti un an bun!....Saraca huiduma Ramos.....ce prestatie ridicola a avut...ce Real dezamagitor.....

Fane (26 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 14:06

Tot respectul meu Santi Cazorla. Ma bucur pentru reusita ta in lupta cu necazul. Sa ai numai bucurii.

victor L (69 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 17:15

"Vii la Real?" :P :P Poate ca ar trebui, ca e mare jale! La Multi Ani, domnule Paraschivescu.

dan (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 18:09

Frumos scris, maestre! Ca de altfel tot ce izvorăște din talentul și pixul dumneavoastră. V-o scrie, cu deplină sinceritate, un inginer, jurnalist de ocazie (fost senior- editor la Ziare.com). Vă sunt fan declarat. Chiar acum citesc "Orice om îi este teamă." Vă doresc sănătate și cât mai multe cuvinte rostite sau așternute pe hârtie. Cel puțin pentru mine, sunt o încântare. Vă asigur de întregul meu repect.

ManX (28 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 19:24

Mare curaj si ambitie. V-o spune unul care a stat în sala de operatie 12 ore doar pentru glezna stânga dupa un accident foarte grav. Multumesc lui Dumnezeu si echipei de doctori minunati care au luptat asa mult pentru ca sa nu fie nevoie sa-mi amputeze glezna. La multi ani tuturor!!!

corneliu (7 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 21:20

Vă citesc mereu cu mare plăcere. La mulți ani!

Marius (4 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 21:27

..definitia nimicului : " -- un cutit fara lama caruia ii lipseste minerul... -- " . va multumim mult pentru cit ne-ati bucurat anul trecut , va dorim un 2019 cu sanatate si cu la fel de multa inspiratie...

popovici andronic (1 comentarii)  •  8 ianuarie 2019, 8:51

la multi ani D-le Paraschivescu

catalin (2 comentarii)  •  9 ianuarie 2019, 4:23

Felicitari stimate domn.O incantare si o reala placere ca de fiecare data.Respect.

mg (227 comentarii)  •  9 ianuarie 2019, 15:12

..bine-aţi revenit

Gica Paunescu (19 comentarii)  •  9 ianuarie 2019, 16:16

,,...apararea de bufoni a lui Real...''. Sunt, insa , tot aceia din primavara lui 2018, ce-au ridicat trofeul CL. Doar ca s-au mai uzat si ei, sunt pina la urma doar niste oameni care-au performat -totusi-de trei ori la rand in CL, precum nimeni altii inaintea lor. Punct.

Ilie (86 comentarii)  •  10 ianuarie 2019, 23:37

Ce bine ca ne mai incintati cu articole din fotbalul Mare. Gasesc ridicol si sa te mai apleci ptr o fraza despre fotbalul carpatin. Ce fotbal ? Nu mai avem de mult de-a face cu asa ceva. Asa ca multumim ca ne mai vorbiti de fotbal. La multi ani si multe articole !

Comentează