Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Teja vu

Trei (meciuri), Doamne, şi toate trei

Permalink to Teja vu
duminică, 9 decembrie 2018, 6:00

Nu există şi nu se va înfiinţa în viitorul previzibil un premiu pentru bună-cuviinţă în Liga I. Ierarhiile se vor alcătui tot în funcţie de puncte şi goluri. Zumzăiala şi bruiajul din jurul meciurilor vor continua, ca pretutindeni unde discuţia pare mai importantă decât subiectul ei. Se vor pune la zid gafeurii, indiferent dacă joacă sau arbitrează.

La sfârşit de campionat sau de an, când se vor compune şi se vor difuza retrospectivele fotbalului nostru, felul cum şi-au păstrat demnitatea câţiva jucători şi un antrenor la sfârşitul unei îngenuncheri măcar un strop nedrepte nu va beneficia nici măcar de zece secunde. Aşa că e de bun-simţ să li se facă o reverenţă aici.

(În) 10 cu felicitări
Gaz Metan Mediaş a jucat sâmbătă la Cluj al treilea meci la rând în care i-a fost eliminat un jucător. Ca o primă coincidenţă, în jocurile precedente, cu FCSB şi Viitorul, eliminarea a avut loc în acelaşi minut: 38. Ca o a doua coincidenţă, medieşenii au jucat în 10 (cu felicitări) împotriva primelor trei clasate. Păi, şi asta tot coincidenţă să fie?, se întreabă suporterii Gazului. Nu cumva e la mijloc o mişculaţie, o manevră impură, o uneltire? Orice purtător de patimă fotbalistică are dreptul să se indigneze şi să acuze, mai ales când există faze care îi justifică furia.

„Se pare că deranjăm” sau „cei de sus nu ne vor” sunt clişee ale conspirativitei pe care le auzi peste tot unde tribuna adulmecă o necurăţenie sau o scăpare de arbitraj încadrabilă la capitolul şmecherii. În felul lor molcom, în explozia lor întârziată, asta reproşează şi cei care ţin cu Gaz Metan: că echipa le este vânată şi tocată, că nu e loc şi pentru ea sub soarele play-off-ului.

Au pus comprese frunţilor
Dacă revezi meciurile, le cam dai dreptate suporterilor. Aşa stând lucrurile, ar fi fost de înţeles ca, pradă exasperării, Mihai Teja şi jucătorii chemaţi la interviuri după meci să adopte discursul persecuţiei. În loc de asta, au preferat să vorbească destins, calm, politicos. Să nu arate cu degetul, să nu muşte din microfon, să păstreze un ton de o decenţă binefăcătoare.

Jocul consistent şi neplictisitor al Gazului a fost întregit de un comportament onorant la sfârşitul meciului. Alţii în locul medieşenilor s-ar fi repezit să acuze, să descopere cabale, să aşeze lucrurile cap la cap într-o logică de natură să le servească doar lor, să fabrice scenarii ale revoltei.

Cu Mihai Teja în frunte, Gaz Metan Mediaş a pus comprese peste frunţile propriilor suporteri mâniaţi. Şi în acelaşi timp a dat peste nasurile ridicate nepermis şi luate la purtare de eternii candidaţi la faimă. Ţinând cont că antrenorul şi-a dovedit echilibrul şi în alte rânduri, se poate spune că seara de sâmbătă a fost prilejul unui „Teja vu” reconfortant.

Comentarii (40)Adaugă comentariu

xstelu (17 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 18:43

Într-un totul de acord cu domnia voastră! Teja chiar ca e un antrenor de urmărit. Vom vedea ce-I va rezerva viitorul. Numai bine d - le Paraschivescu!

stefan (3 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 19:26

relevați o propensiune pentru verbul semi-flasc și pentru jocul de cuvinte slab-spre-mediocru-cel-mult-neinteresant

Nik (1 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 19:43

Asa e, iubim GMM , suntem putini intr-un oras in care singurul lucru care mai razbate in Romania e echipa de pe malul Tarnavei Mari , iubim echipa antrenata si la care a jucat marele Dobay ( nu pentru echipa a venit , ci pentru o dama interbelica ) . Nu rabufnim , ne roadem unghile, nu peroram in stilul balcanic , avem explozie intarziata , suntem molcomi cum graieste autorul , nu ne rascolesc erorile intentionate ale fluierasilor. Avem speranta, credem in play off, il apreciem pe machidonul nostru ajuns in orasul in care s-a inventat salamul de sibiu si cristalul romanesc , tragem nadejde ca fratii nostri valahi de pe Dambovita ne vor ingadui sa jucam in primele 6, nu ne pot rapune, am brevetat jocul in 10 , ne pregatim pana la final sa jucam in 10 cel putin o repriza si sa avem meci de meci 11 m impotriva noastra , noi nu am primit decat unul tot campionatul sau nici unul. Multumim Radu Paraschivescu pentru increderea si bunavointa aratata unui club mic , rog sa nu treceti cu vederea ca suntem un club care de 10 ani joaca in permanenta cu minim 2 jucatori bastinasi in primul 11, intr-un cuvant nascuti, crescuti, formati la Medias ( acum cativa ani , aveam 5 titulari medieseni in echipa ) , cum in tara doar Craiova o mai face. Asa ca nu suduim pe nimeni, ramanem tacuti , smeriti, calcam iarba cu privirea inainte.

sorin (2 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 20:35

jos palaria Gaz Metan!Sunt stelist de 50 de ani,dar cum a jucat Gazul cu FCSB,a fost lectie de fotbal in 10.Gazul merita sa castige cu FCSB,a fost mult mai periculoasa,chiar si in 10.Ce organizare,disciplina tactica,jucatorii se cunosc,se ajuta,stiu traseele,combinatii intrate in sangele lor,gol pe contraatac din patru pase,ce mai Gazul este echipa de fotbal,nu FCSB-ul amarat,fara directie,si fara motor.Daca compar antrenorii,pai Teja,pana acum,alaturi de Neagoe si Hagi,e cel mai bun,ce Dica,ce Rednic,astia sunt banane!Bravo Gazule,joaca mai departe tot asa,chiar daca ti se vor pune bete-n roate si vei mai pierde nemeritat,totusi ramane impresia artistica.Gazul joaca FOTBAL!!!!

Andrei F (62 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 21:26

Articolul putea sa fie scris si cu alte ocazii...Uite un exemplu...Neagoe,Sepsy si meciurile cu peripetii cu Craiova si CFR...Se putea chiar si mai curand!!! Povestea ar fi fost Hermanstad,un antrenor deja demis si meciurile acestei echipe cu CFR si Craiova...Tot CFR si Craiova.. .In primul caz...Sepsy ...CFR dupa expertul Craciunescu a inscris golul victoriei prin Muresan dupa ce primise mingea de la Djokovic care faultase...Tucudean trebuia sa fie eliminat pentru lovirea unui adversar care indraznise sa- l faulteze...La Craiova s- a scos un gol marcat in conditii regulamentare din poarta,Barbut trebuia eliminat,al doilea jucator eliminat trebuia eliminat mai repede...Hermanstad...Cu CFR arbitrul a oprit meciul cand un jucator sibian trebuia sa traga la poarta...La Craiova sibienii au fost penalizati cu un penalty la Ciocaldau care simulase si trebuia sa primeasca al doilea galben,Bancu trebuia eliminat pentru o intrare dura in schimb a fost eliminat un sibian eronat...---- Pe undeva sunt si lucruri diferite! Antrenorii lui Sepsy si Hermanstad au acuzat arbitrajele dar nu a sensibilizat pe nimeni din presa...O alta diferenta este ca lipseste din echipele avantajate una...Poate asta sa va fi oprit...?A,CFR si Craiova joaca un fotbal frumos!!! Asta spune presa!!!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 22:03

@ stefan Relevati o propensiune pentru zorzonul gongoric. Felicitari. R.P.

Fane (26 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 22:38

O fi cum spuneți dumnevoastră (eu unul nu pot urmari un campionat fără pic de valoare )dar Gazul ce face cu insolventa? Numai la noi sunt reguli aiuristice.

cc (7 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 8:29

Buna articolul d-le Parschivescu. Pe "stefan" lasati-l in pace.Are "zorzoane" la mansarda. Andrei F. - iar faci teoria chibritului cu meciurile contracandidatelor Fcsb-ului tau.Gaz Metan nu merita sa piarda nici cu Fcsb.Sau nu meritati voi sa castigati(alege o varianta si mai taci din gura - scrii mult si prost).

Andrei F (62 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 10:18

@cc Domnule eu am incercat sa argumentez cu fapte...Daca este ceva gresit poti sa o spui dar la obiect...Eu cel putin nu am mers pana acolo incat sa spun ca Steaua a fost Alba ca Zapada in meciul cu Medias desi ma tot zgarie ceva...Craciunescu la emisiunea de dezbatere a arbitrajului a spus la primul galben dat jucatorului de la Medias eliminat pentru cumul de cartonase ca Hategan putea sa lase jocul sa continue mai ales ca Coman ramasese singur cu Plesca...Hategan gresise numai contra Mediasului...? --- Si pentru ca m- ai acuzat... Da, cred ca contracandidatele Stelei sunt ajutate si de arbitrii si de presa care pune presiune numai pe Steaua...La meciurile enumerate mai sus echipele au jucat foarte slab si totusi de ei ne spun ca joaca fotbal frumos...Prefer un meci unde Steaua a jucat rau decat unul unde o favorita este ajutata si joaca si mai rau...Cu Sepsy numai Steaua a jucat fara ajutoare! Apoi CFR in meciul de la Hermanstad a castigat din singura ocazie avuta! Craiova cu Calarasiul o repriza intreaga nu a avut ocazii!!! Noroc cu arbitrii...---- Si alta problema...o fi corect ca televiziunile sa fie mai tari ca Regulamentul? Sunt mari sanse ca astazi la ora 20 sa avem cel mult doar un meci...

torinezul (1 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 12:20

pt *** Andrei 1. ca Coman 2. ca contracanditatele Sa nu vorbim de virgule ..... Mai du-te la munca si lasa scrisul .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cc (7 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 12:22

Andrei F. Mereu pui aceeasi placa. Ca Sepsi, ca CFR , ca arbitrii,etc. Fcsb nu a fost avantajata de arbitri niciodata? Ce treaba are faptul ca CFR a castigat dintr-o singura ocazie avuta cu Sepsi(asa cum spui chiar tu). Te hazardezi prea mult, si pt. ce? De ce nu te legi de jiji al vostru.Aveti fotbalisti buni, iar rezultate ioc. Nu aveti cum castiga campionatul anul acesta din cauza oierului sef si a ***.Iti aduci aminte cand oierul sef a cumparat aproape tot de la Urziceni si Steaua(pe atunci) a pierdut contra lor(gol marcat de Semedo daca nu ma insel)? Se mai intreaba jiji al vostru de ce Viitorul joaca mai bine(sunt vorbele lui). Pun pariu ca Viitorul nu va pierde maciul cu voi. Amin(asta-i pt. jiji).

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cc (7 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 12:55

Andrei F. - inca una pt. tine. Vezi ca Sorin, care este stelist de 50 de ani a spus ca Mediasul trebuia sa castige meciul cu Fcsb-ul tau(vostru). Replica!

Andrei F (62 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 13:06

@cc Amanunte...Una este sa ma intrebi daca Steaua nu a fost avantajata niciodata si alta era daca ma intrebai daca Steaua a fost avantajata in maniera de care am facut vorbire in cazul Craiova sau CFR cate 4 meciuri cu greseli grave...Steaua in acest campinat nu a fost avantajata atat de grosolan.Contrazice daca poti asta...--- Ma intrebati ce treaba are daca CFR a castigat la singura ocazie...?Pai asta spune cat de tare joaca si astia! O ocazie au avut si in Luxemburg...A ,am uitat ,meciul ala nu conteaza pentru ca au fost sicanati de luxemburghezi inaintea meciului...Si asa ajung la ,,Jiji,,de la CFR .Daca amintesc de contracte masluite- Omrani,antrenor schimbat cu cantec,portar trimis la Voluntari obligat sa pastreze tacerea,obligat sa se dea bolnav...Tot pe Becali il prefer!!!@ torinezul Chiar sunt la munca,scriu din picioare...scuze ca pare ca o fac cu picioarele... In rest ai dreptate,am gresit...Multumesc de ajutor!

Andrei F (62 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 13:12

@ cc Te faci ca nu intelegi!!! Am afirmat eu ca Steaua trebuia sau merita sa castige toate meciurile?Am spus ca prefer ca Steaua sa piarda decat sa fie ajutata grotesc de arbitrii...Si nu este culmea? Ma ,,contrazici ,,cu parerea unui stelist care spune ca pe fotbal Steaua nu trebuia sa castige cu Medias dar mai inainte ma intrebi ce treaba are ca o echipa castiga din singura ocazie avuta in meci?

Teacher12 (56 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 21:07

Felicitări, Gazul şi Teja. Felicitări R. P. În rest, celor care nu apreciază ceea ce scrieți, o sugestie: băieți, mai sunt şi alte bloguri. Căutați-le! PS. În 2014 fcsb a câştigat titlul cu vreo 17 puncte din greşeli de arbitraj. Vă reamintesc prima etapă, Steaua -Ceahlăul. Adi Popa gol din offside clar, Latovlevici trebuia eliminat, nemțenii ar fi trebuit să primească un 11 metri. Latovlevici n-ar mai fi jucat în meciul cu Dinamo în care a marcat de 2 ori, etc. Bravo Gazul!

cc (7 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 21:21

Bine te-a nimerit "torinezul" mai Andrei F. Multe virgule, ....., cratime etc. Inapoi la gradinita. Te contrazici tu insuti de multe ori. Nu vezi padurea din cauza copacilor. Cum sa-l preferi pe Becali? Uffff......!!!

Andrei F (62 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 22:35

@ cc ,,Buna articolul d- le Paraschivescu,,...Buna rau asta!!! Deci ...? Si sper sa plangi acum pentru ca Viitorul a pierdut...Nu esti bun nici de etalon ,nici de proroc...

cc (7 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 23:08

Andrei F - mai greseste omul. Si nu plang pt. ca a piedut Viitorul, ci pt. ca a castigat Fcsb. Si da. Nu sunt un bun prooroc(vezi ca se scrie cu doi de "o"). Sper sa fie doar o greseala de-a ta. Sau te trimit si pe tine inapoi la gradinita, ca pe inca vreo doi, trei de pe aici?

Andrei F (62 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 23:57

@ cc Pe cuvant?! Cred ca tu trebuie sa te duci la gradinita!Proroc....!

cc (7 comentarii)  •  11 decembrie 2018, 12:36

Andrei F. - se foloseste si forma prooroc. Dar forma buna este proroc. Mea culpa.

mg (227 comentarii)  •  11 decembrie 2018, 18:13

..e clar un Teja vu, sau o reverenţă binemeritată de dom' profesor de mate', care n-a strecurat în zadar câte o strofă, la interviurile de după.. Actualul antrenor al Gazului nu vrea să coboare ştacheta, şi bine face. Aplaudăm, de fapt, o lăudabilă normalitate care, din fericire, nu e singulară. Din păcate, ea nu poate concura, pe televiziuni, cu balivernele şocante sau cu clişeele răsuflate, rostite într-o dulceagă limbă de lemn, cu iz de mici uitaţi pe grătar, de celebrii nea' ai fotbalului nostru şi mimeticii lor discipoli. Cancan-ul nu mai e ce-a fost de când unii s-au pus pe scris lucrări ştiinţifice, alţii se bronzează relaxaţi în Madagascar, iar cei mai sfioşi s-au pitit în lanul de porumb, pentru că vacile au trecut Prutul.. Iar rating-ul obligă mai aprig decât biciul de pe plantaţiile de bumbac..

?????? (72 comentarii)  •  12 decembrie 2018, 14:05

Opinați că s-ar putea zice că sistemul competițional "play off - play out", așa cum este el gândit ,cu păstrarea rezultatelor directe dintre echipe calificate în play off și play out, lasă loc la manipulări ale componenței celor două secțiuni ale competiției și unor partide cu rezultate "discutabile" ?

?????? (72 comentarii)  •  12 decembrie 2018, 14:14

Considerați că în play off, de exemplu, două echipe sau chiar una , care nu obțin puncte de la o altă echipă calificată în play off , ar putea contribui în mod important ca acea echipa , de la care nu au obținut puncte ,să câștige competiția ?

?????? (72 comentarii)  •  12 decembrie 2018, 14:26

Deci, dacă o echipă din play off ar avea un avans de 6-12 puncte de la o altă echipă din play off, opinați că ar fi facil de recuperat acel avans de 6-12 puncte de către celelalte 4 echipe din play off ,în 8 etape ce ar mai fi de jucat ?

?????? (72 comentarii)  •  12 decembrie 2018, 14:49

Opinați că actualul sitem competițional este cu mult diferit ?

?????? (72 comentarii)  •  12 decembrie 2018, 15:00

Opinați că un sistem cu 2 puncte la victorie, un punct pentru egal și -1 punct la înfrângere ar putea stimula mai bine competiția ?

?????? (72 comentarii)  •  12 decembrie 2018, 15:02

Sau chiar 3 puncte pentru victorie ?

?????? (72 comentarii)  •  12 decembrie 2018, 15:12

Ar merge și 2 puncte pentru fiecare echipă la rezultat egal , ?

Cris (1 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 14:19

caut un site de sport romanesc in care pot gasi articole interesante din toate sporturile si nu mizeriile din fotbalul romanesc. Caut un site profesionist unde continutul sportiv domina si nu fetele in bikini. Caut un site in care majoritatea ziaristilor nu scrie numai despre fotbal si barfe ci se axeaza pe sport in general. Cunoateti cumva un astfel de site in romana ? Pt ca in alte tari europene sunt destule.

mg (227 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 13:04

..looking for Santa, even though i'm on the naughty list.. It wasn't me :)

vasco (93 comentarii)  •  27 decembrie 2018, 19:56

Cu respect,domnule Radu Paraschivescu,eu cred ca nu ar trebui sa va risipiti facand cronici sportive.Poate ca acest fapt va aduce o oarescare vizibiltate mai mare..dar dintre microbisti ,cel putin in zilele noastre,prea putini citesc literatura,deci....Sunt sigur ca multi nici nu va stiu de scriitor. De ce spun asta?Pentru ca...fotbalul romanesc a ajuns o mocirla ,unde "oameni" ca becali,tot clanul,au murdarit totul.Chiar si eroul articolului dvs,,antrenorul Teja,despre care si eu am o parere buna,ar putea fi un bun profesionist,a cazut ,intre timp,victima banilor celui pa care unii confrati de-ai dv. in ale gazetariei sportive il considera Mecena,salvatorul fotbalului romanesc.Atat de rau au ajuns fotbalul nostru si societatea,incat se inatampla cazuri ca ale unor Dica,Edi Iordanescu sau Teja,care ajung sa se umileasca doar pentru banii unora ca becali,negoita,sau ca ucigasul acela de elefanti de la Giurgiu,nici nu-i pomenesc numele.Viata e scurta,timpul e pretios,mai bine sa-l petreceti frumos si cu folos.Va mai vad cateodata pri studiouri TV cat de greu faceti fata unor situatii penibile cu personaje penibile...Deci...E doar o parere.Cu respect.

mg (227 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 15:43

..oare-ar mai fi scris Marin Preda Moromeţii, dacă nu se amesteca printre ţăranii lui ? Şi apoi, cred că nu li se potriveşte tuturor oamenilor de litere turnul de fildeş.. Mie îmi place Radu Paraschivescu, în toate ipostazele în care am apucat să-l cunosc : romancier, cronicar sportiv, pamfletar paraschivenist, ori neobosit militant pentru o exprimare corectă sau pentru citit. Îmi place chiar şi în ipostaza de ficus, în care este plasat uneori de proasta inspiraţie a unor moderatori tv. Cum să-i spui lui Ian Anderson să cânte doar la flaut, dacă lui îi place şi chitara rece sau muzicuţa ? Da, timpul e inamicul public numărul unu, dar poate că pagina 5 a noului roman nu e mai importantă decât cronica unui Real-Liverpool.. Iar dacă e, atunci să ia locul cronicilor (pagină cu pagină) oferindu-ne astfel nouă şi GSP-ului, poate primul roman interactiv. Pariez un nasture mic de cămaşă, contra un elefant împăiat, că s-ar găsi "postaci".. Acesta nu e un laudaţio. Nu sunt eu cel nimerit să o facă. Încerc doar să-mi cer scuze pentru un mai vechi overstepping..

Comentează