Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Balaurul de paie

Bine aţi venit la întâlnirea cu echipa care nu mai sperie pe nimeni

Permalink to Balaurul de paie
luni, 5 noiembrie 2018, 8:59

Real Madrid merită extazul parodic în care-l îmbracă lumea. În sezonul de dinainte echipa trecea (mai cu un strop de şansă, mai cu un arbitraj convenabil) de PSG, Juventus, Bayern şi Liverpool. Acum ea învinge în cupă o echipă de care au auzit doar componenţii ei şi o bate cu o baftă chioară pe Valladolid în campionat. Suporterii aplaudă în glumă, când nu huiduie serios.

Dihania molatică

Şi au dreptate. Cum să nu râzi? Şi cum să nu te miri că, iată, deşi se apără la fel de prost ca întotdeauna, Real nu primeşte gol? Orice dihanie devine prilej de bancuri când decade din propria putere. Iar Real e la ora asta o echipă decăzută. Fără vlagă şi suflu, atârnată precar de nădejdea unui pilot automat al succesului. Ceea ce e, pe bună dreptate, imposibil. Trufia cuplată la refuzul de-a transfera înţelept nu poate duce decât la eşec. Nivelată de Sevilla şi Barcelona, bătută de Levante acasă şi de ŢSKA la Moscova, Real e la ora asta o fantomă care joacă un fotbal rezidual.

Julen cel julit

Explicaţia cea mai la îndemână a regresului e plecarea lui Ronaldo şi Zidane. Adevărat, fiecare dintre cei doi a simţit şi a presimţit zilele negre. E firesc să-i regreţi, dar e păgubos să întârzii în bocete de prost gust. Ajung trei suspine, nu-i nevoie de priveghi. În plus, felul cum s-a făcut numirea lui Lopetegui ar fi trebuit să producă un mic cutremur etic pe Bernabéu, dar scoarţa Realului n-a suferit nicio încreţitură. Ca urmare, ceva între blestem, ghinion şi lipsă de pricepere a boicotat strădaniile lui Lopetegui de-a dovedi că Ronaldo poate fi înlocuit fără înlocuitor. În plus, vestiarul Spaniei, în care Lopetegui s-a simţit atât de bine, n-a semănat deloc cu vestiarul Realului, unde ai, pe lângă diversitate, chintale de ifose şi tone de pretenţii. În afacereza de rit nou, afacerea Real-Lopetegui a fost ceea ce se cheamă „a lose-lose situation”.

Solari, începutul schimbării

În naivitatea lui, Florentino Pérez îşi doreşte o repetare a scenariului Zidane, cu Santiago Solari scos din mânecă, din joben sau din locul unde se ţin soluţiile-miracol. Calculul e riscant. Pe de o parte, valoarea şi notorietatea lui Solari ca jucător au fost mult sub cele ale lui Zidane. Asta poate afecta relaţia antrenorului cu snopul de vedete care te caută întotdeauna la prestigiu. Pe de altă parte, fachirii au ruginit. Modrić e la distanţă mare de ce era anul trecut, Kroos nu mai poate, Bale e accidentat, zeflemist sau ambele. Apărarea alunecă pe gheaţa grotescului. Santiago Solari trebuie să fie doar prima dintr-o serie de schimbări. Ea se cere continuată cu dezîndrăgostirea de sine a lui Asensio, cu dezlipirea periodică a lui Isco de minge şi cu renunţarea la cei care se remarcă doar prin bunăvoinţă. Şi, fireşte, cu jucători aduşi unde e nevoie, nu unde ai deja certitudini.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

SILe (13 comentarii)  •  5 noiembrie 2018, 9:13

Cata înțelepciune , maestre...

alex (22 comentarii)  •  5 noiembrie 2018, 10:19

Sunteti trist, va inteleg frustrarea (sper sa nu va deranjeze acest termen) de "realist" declarat. Eu insa ma bucur. Ca "barcelonist," sunt mereu fericit cand acestui "balaur" i se mai taie cate un cap, sau mai multe...chiar daca vor creste la loc!

Gica Paunescu (19 comentarii)  •  5 noiembrie 2018, 10:35

Pentru ca va stiu suporter ,,alb'', incerc o opinie consolatoare; era de asteptat caderea aceasta de forma ( care va dura , mai mult ori mai putin), se-ntampla tuturor performerilor, atat celor individuali cat si celor de echipa, doua ligi consecutive ale campionilor n-are decat Realul, oamenii se mai si uzeaza ( fizic, psihic, atat jucatori cat si antrenori), timpul trece pentru toata lumea. Nu le poti avea pe toate, si cu slanina-n pod si cu animalu'-n curte , dle Paraschivescu. Vor atinge ,, podiumul'' in Spania anul acesta, eu asa cred. Insa nimic nu va mai fi precum inainte. Servus,

mg (227 comentarii)  •  5 noiembrie 2018, 12:40

.."Fie să renască numai cel ce har/ are de-a renaşte, curăţit prin jar/ din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum/ astăzi ca şi mâine, pururi şi acum"

Fane (26 comentarii)  •  5 noiembrie 2018, 14:13

Jucatorii care au castigat trei trofee UCL consecutiv au trei ani mai mult,au salarii bune si pot fi in scadere si ca motivatie si ca potential fizic,uzura,automultumire si cine mai stie ce. Ei chiar nu joaca singuri,ci cu altii dornici de performanta.Rutina poate fi o piedica a performantei inalte.Chiar ati fi vrut sa castige numai ei?

teo stemate (25 comentarii)  •  5 noiembrie 2018, 14:36

Nu e nici prima şi, cu siguranţă, nici ultima "pasă proastă" prin care trece Realul. Dar cred că asta va fi scurtă: sunt prea mulţi bani la mijloc şi prea multe interese în jurul clubului, la ora actuală, pentru ca Perez să-şi permită să treneze mai mult de un an, maxim doi, starea de criză. Pentru moment, poate să ia în apărarea lui palmaresul recent: are trei Champions Leagues în trei ani la rând, poate să spună că-şi permit să se odihnească un an-doi. Oricum, chiar şi anul ăsta, nu mi se par terminaţi. Totul depinde de modul cum va şti să se impună Solari în vestiar. Mie mi-a plăcut foarte mult, ca fotbalist era un artist, deşi a făcut mai mult tuşa la Real. Mă gândeam pe vremea aia că, din frustrările acumulate pe banca de rezerve, un fotbalist atât de tehnic şi cerebral ca Solari s-ar putea transforma într-un mare antrenor. Am auzit de curând că omul ar fi şi foarte şcolit, cu studii serioase prin Statele Unite. Un motiv în plus pentru a-i urmări cariera la conducerea Realului.

MZM (31 comentarii)  •  5 noiembrie 2018, 16:27

Da, Real Madrid e la pamant, Bayern Munchen e cam tot pe acolo si nici... Steaua(FCSB) nu se simte prea bine! (Ridendo...)

Observator (243 comentarii)  •  5 noiembrie 2018, 17:10

Acum circa un an, aparea pe acest blog un material similar, insa s-a dovedit a fi fost vorba despre o lipsa de forma pasagera; acum, situatia s-a schimbat, in absenta antrenorului si a realizatorului principal. Tot pe acest blog, se deplangea neincrederea in tinerii jucatori dovedita de Zidan; tinerii au ramas, dar dezamagesc constant, mai ales Asensio. Intr-o ocazie, autorul nu-si facea probleme pentru plecarea lui Ronaldo; mai mult, braveaza si acum, informandu-ne ca sunt de ajuns ... trei suspine! Se reproseaza doar faptul ca Ronaldo n-a fost inlocuit cu un jucator cu acelasi profil; pai, cu cine putea fi inlocuit, caci Lewandowski o duce prost la Bayern, Griezmann are alte caracteristici si nu-i ambidextru, Kane este foate scump si n-ar pleca din Insula, din cel mai puternic campionat al lumii, iar Cavani si Aguero evolueaza la cluburi care-si permit sa cumpere pe oricine? Ar mai fi Aubameyang si Lacazette, insa acestia abia au descins in echipa "tunarilor", unde pot alcatui un cuplu redutabil! Se vede treaba ca, deocamdata, Ronaldo si Zidane sunt de ... neinlocuit! O.

Toader (25 comentarii)  •  5 noiembrie 2018, 17:54

Oamenii mici văd numai greșeli. Ce-ar fi să lăudăm Barcelona? La fel merită lăudată FC Miercurea Ciuc (așa se numește orașul în românește).

Andrei (57 comentarii)  •  5 noiembrie 2018, 20:45

Radu, Real si anul trecut a avut un sezon slab, salvat doar de castigarea Ligii (cum si sugerezi, de altfel). Cu trei ligi consecutive, nu prea ai cum sa vorbesti insa de "criza", ci de "recul", unul firesc, mai ales in ginta latina. Uite-te la nationala Spaniei, incarcata de trofee si lipsita de aplomb la turneele finale recente. Nu mai e exista "killer instinct" la Real si nu as minimaliza plecarea lui Ronaldo, killer-ul prin excelenta si omul care nu duce niciodata lipsa de ambitie si motivatie interioara. Fara astfel de repere in vestiar, jucatorii s-au blazat. E bun textul tau, dar putin cam "pedestrian", cum se zice pe unde locuiesc eu. Esti capabil de analize mult mai profunde.

aciiduzzo (101 comentarii)  •  6 noiembrie 2018, 13:41

V-am subestimat maestre! Asa cum m-ati subestimat si dv. pe mine! Ati facut o ievaluare asa cum v-ati priceput dumneavoastra in legatura cu ce se intampla la Real.....oarecum explicabil si de asteptat. Ce sa-i faci?? Nu poti avea pretentii la infinit sa fluiere impartialii cu tine......sa pui in locul gelatului unul la fel ca el.....Modric si Kroos sa fie roboti.....Ramos sa rupa la infinit cu sau fara sanctiune....e greu. Lopetegui a primit o lectie de la viata din care baietii destepti invata din ea...prostii...treaba lor.....felul in care ai abandonat Nationala si cum ai ales sa semnezi cu Real....spune ceva despre tine maestre Lopetegui....acum nici piata nu-ti mai ofera altenative....mai ales pe atac, la marcat goluri....vad mai sus.... Lewandowski , Griezmann , Kane, Cavani, Aguero ....e greu in acest moment sa realizezi asemenea transferuri...cu greutate.....ma uitam...ce imagine in el clasico...Perez alaturi de Bartomeu....sa ai pe mana sute de milioane de euro....ce bisnitari!!! Si cred ca Real va suferi in continuare...va mai avea rezultate slabe, echipa este clar in cadere si iesirea din acesta curba descendenta se va face mai greu sau mai usor, in functie de priceperea conducerii si de dispozitia fizica si mai ales psihica a jucatorilor....care par si obositi si lipsiti de motivatie si loviti de ghinion....toate s-au adunat acum. Club mare nimic de zis...dar e cazul sa mai ia o pauza mai ales la nivel european, mai ales dupa ce ai luat cel putin ultimele doua urecheate asa cum le-ai luat! Cat pe plan intern...acolo damnarea continua si ea se numesta FC BARCELONA....care cum te prinde in Primera...si pe unde te prinde... pe acolo te arde. Solari....nici cal nici magar...nici prea prea nici foarte foarte.....daca ramane la Real...garantat echipa asta nu castiga nimic cu el. Mai ales cu lotul pe care il are acum. Vorba unui prieten ....nu-mi place Solari....( si e Realist infocat)...imi place sor-sa!!!!!!! Astept sa vad cum se prezinta Real in UCL. Va fi interesant.

ion ion (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2018, 13:57

Şi, fireşte, cu jucători aduşi unde e nevoie, nu unde ai deja certitudini - corect 100% (oricat de pleonastic ar fi asta); l-au adus pe Courtois ca sa il dubleze pe Navas ... nimic (dpdv al unei solutii rapide, functionale) in locul lui Carvajal care e accidentat, sau al batranilor care scartaie; in prezent RM are un lot la nivel de Valladolid, plus niste vedete (Bale), insa nu e atat de sudat lotul lui RM

Osyris (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2018, 17:50

Realul Dvs sta totusi muuuult mai bine decat Milanul meu. Eu ma confrunt de ani de zile cu aceasta ,,pasa proasta” a echipei favorite. Sa speram totusi la mai bine...

Comentează