Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

În numele tatălui și al fiului (fără Sfântul Duh)

Gheorghe Hagi continuă să-și idealizeze copilul cu nesăbuința fără frâu a părintelui

Permalink to În numele tatălui și al fiului (fără Sfântul Duh)
luni, 30 iulie 2018, 10:00

Realitatea faptelor se bate cap în cap cu ficţiunea declaraţiilor. Realitatea faptelor spune că Ianis Hagi a mai făcut două-trei meciuri fără miez la Viitorul. Ficţiunea declaraţiilor vine din visul exaltat și părintesc al lui Gheorghe Hagi: “Știu că Ianis poate să câștige, într-o zi, Balonul de Aur. E decar, foarte bun pasator și lovește foarte bine cu ambel picioare.”Cel mai trist lucru pe care l-am putea face, noi, atotpricepuţii și omnicompetenţii, ar fi să râdem. Cel mai jalnic lucru, să dispreţuim. Cel mai frumos, să înţelegem. Sau măcar să ne dăm silinţa. Povestea lui Ianis și Gheorghe Hagi nu înseamnă doar ambiţie de machedon, fotbal dinastic sau fugă din realitate. E în arhitectura acestor vieţi care decurg una din alta ceva care depășește orgoliul și căpoșenia.

Un pariu nescris. O iluzie înfiripată greu, cu aripi mai mari de la o săptămână la alta. Poţi bănui ceva aproape mitologic în felul cum a creat tatăl microuniversul care să-i ajute fiul. Numai că mitologia e plină de îndrăzneli plătite aspru.

Dedal și Johan, în cer și pe pământ

Legendele Olimpului spun că arhitectul Dedal și fiul său, Icar, au construit împreună labirintul în care regele Minos al Cretei îl ţinea ascuns pe Minotaur. Închiși la rândul lor în propria construcţie de Minos, cei doi au evadat cu ajutorul unor aripi din pene găsite pe jos de la victimele Minotaurului, pe care le-au lipit cu ceară. Dedal și-a sfătuit fiul să nu se apropie prea mult de soare, fiindcă i s-ar topi aripile și s-ar prăbuși în mare. Icar nu i-a dat ascultare și a pierit. Din pământ în cer și înapoi pe pământ. Un alt personaj mitologic, Johan Cruyff, zeul lui Gheorghe Hagi, i-a fixat cu mâna lui aripile copilului Jordi, nevrând să accepte că băiatul nu putea și poate nici nu dorea să zboare. Tatăl Johan a zburat direct spre soare, convins că astrul se va da la o parte. Creatorilor geniali li se îngăduie multe și se presupune că, după ce-a văzut câteva meciuri ale lui Johan, soarele a optat, cu toată mândria lui învăpăiată, pentru indulgenţă.

Cu aripi flasce și crispat de gloria părintelui, copilul Jordi s-a desprins anevoie de pământ și s-a întors repede, mai degrabă rușinat decât bucuros că-l chema Cruyff. Gheorghe Hagi a privit spectacolul, i-a nesocotit efectele și a ales riscul. Dacă zeul fotbalistic al Olandei poate nutri asemenea visuri, de ce n-ar putea ele să se cuibărească și în mintea omologului său român?

Ianis și fiara dezamăgirii

Zis și cuibărit. Crescut într-un regat de uz personal, cu terenuri, porţi și tovarăși de joacă al căror căpitan a fost uns direct de stăpânire, Ianis Hagi s-a văzut silit să se ridice la nivelul de exigenţă impus de tată. Să corespundă, trăsătură cu trăsătură, portretului visat. Șomajul plătit de la Fiorentina a fost un duș de gheaţă, dincolo de care suspicioșii de meserie au bănuit tot felul de malversaţiuni. Dar nici măcar episodul Florenţa n-a schimbat datele problemei.

Dincolo de socotelile de tarabă pe care i le poate pune în cârcă oricine are dreptul la cuvânt, Gheorghe Hagi continuă să-și idealizeze copilul cu nesăbuinţa fără frâu a părintelui. Iar asta apasă pe umerii lui Ianis mai ceva ca globul pământesc pe umerii lui Atlas. Ianis Hagi e doar aparent un răsfăţat care a învăţat să înjure și să faulteze (“lovește foarte bine cu ambele picioare”). În realitate, viaţa lui trăită printre îndemnuri, cravașări, reproșuri și jubilaţii e o luptă cu fiara dezamăgirii. După fiecare lucru bun sau rău pe care-l face, simţi că Ianis Hagi se abţine cu greu să se uite pe bancă.

Comentarii (53)Adaugă comentariu

banks (18 comentarii)  •  30 iulie 2018, 23:07

Complicata treaba, intr-adevar... Cheia e in titlu : fara har ( sfantul duh, insufletitor si de pietre) nu poti tanji sa atingi maretia chiar daca ti-e caznit-construita sub auspiciile paterne ( un pater harazit e drept, cu sclipire rara "pe fotbal" dar mai putin pe sofisticariile vietii. nici macar pe mici intelepciuni..) O vorba spune ca pe copii trebuie sa-i iubesti mai mult cand dorm...mai putin in gura mare.

Dan (1 comentarii)  •  30 iulie 2018, 23:16

Atat de adevarat. Si atat de trist in acelasi timp.

Iustin Petrica (1 comentarii)  •  30 iulie 2018, 23:19

Foarte juste observatiile. Si comparatiile, care pot continua in aceeasi nota, a tandemului parinte faimos-copil "obligat" (Iordanescu, Stoica, Piturca, cateva exemple apropiate temporal si local. Exceptia Lupescu e cea care doar intareste regula). E greu, ca parinte ( si cu realizari, si machedon, si patron/antrenor) sa fii obiectiv; mai ales, cand nici cantitatea si calitatea meciurilor nu te ajuta. Pana la varsta lui Iannis, in cate meciuri se calise Gica? Nationala de tineret, lot Mare ( macar cel largit "B"), Farul, Luceafarul, unde avea de-a face cu adversari de toate calibrurile. Bref, munca si rabdare, chiar avem nevoie de un decar!

stefan 2 (3 comentarii)  •  30 iulie 2018, 23:23

De regula, cand cineva parafrazeaza discursul crestin, sau o secventa din discursul crestin, face dovada lipsei de creativitate si ca, de fapt, nu exista nici o problema de analizat, ci doar cuvinte de spus!

Lup (1 comentarii)  •  30 iulie 2018, 23:40

Bun articol, cu observația că Jordi Cruyff, deși împins evident de tatăl său, a fost un fotbalist de modestă, dar REALĂ calitate europeană de nivel secund. Ok, nu a fost jucător de M.U. sau Barcelona, dar a fost jucător de Espanyol, Celta Vigo, Alaves. Or, Ianis nu e nici măcar jucător, cât de modest, de Liga 1, o ligă de nivel deplorabil, e doar o caricatură și o victimă a propriului părinte. Prestațiile lui nu sunt „fără miez”, sunt modeste în termeni absoluți și absolut penibile raportat la pretențiile pe care taică-su le proiectează.

dan b (17 comentarii)  •  30 iulie 2018, 23:50

Lasati-l in pace, cunoscatorilor. Ianis e unul dintre cei mai valorosi fotbalisti din generatia sa. Voi, jurnalistii, ati recunoscut, fara mult entuziasm, in multe randuri. Sau ati fost obligati s-o faceti... De ce trebuie sa puneti atata presiune? Ce aveti de castigat? "Ianis Hagi a fost huiduit de fani si certat de tatal sau" ati scris dupa meciul cu Vitesse. Minciuna! Au fost doua trei voci care au huiduit si multi altii care l-au aplaudat si l-au incurajat. E adevarat, Gica l-a certat, el ii cearta pe toti, care e problema? E urat, stati la panda si loviti acolo unde se munceste. De ce nu va trazneste asa o preocupare pentru fotbalul nostru de toate zilele si nu scoateti in evidenta atitudine oficialilor (arbitri si nu numai) care prin gesturi clare icurajeaza echipe care nu joaca nimic, lasandu-i sa joace la intimidare impotriva unor copii, protejandu-i prin neacordarea unor faulturi si chiar a unor lovituri de la 11 m. Trebuie sa fii un nemernic sa arbitrezi un meci in care o echipa are 80% posesie si tu s-o ajuti pe cealalta sa castige. Asta trebuie analizat. Lasati-l pe Ianis sa joace fotbal, atat cat s-o pricepe el!

Victor (1 comentarii)  •  31 iulie 2018, 0:02

Nu e prima oara cind faci pe desteptul. Tu ce mare brinza insemnai la 19 ani citi are Ianis? Nimic si situatia e aceeasi si azi.

Vasi (3 comentarii)  •  31 iulie 2018, 0:43

Simeone si-a lăsat “copilul” sa se descurce cum poate, și după aia mai vedem ... acum se pare ca aferta vine de la tatăl

Stanescu Adrian (1 comentarii)  •  31 iulie 2018, 1:54

Felicitari Ianis! Ai tot timpul sa dovedesti ca esti bun!

Miriam (2 comentarii)  •  31 iulie 2018, 2:28

@dan b !!!Tu nu prea ai inteles ce a scris aici maestrul Paraschivescu!E cam greu pentru capul tau,tu ii intelegi pe Ioanitoaia si Buzarin,aia scriu pe gustul si intelesul tau!De fapt e si singurul care scrie aici,in aceasta fituica buna de impachetat pestele,la un nivel inalt!Chiar as fi vrut sa-l intreb de ce o face,dar am renuntat,mai ales cand l-am vazut la televizor ca sta la masa cu Dinu vama si alti *** impertinenti,oameni care nici talpile nu ar avea voie sa i le linga!Am inteles ca viata e grea si pentru o paine omul trebuie sa faca si compromisuri!Si l-am iertat!Tot respectul maestre,ati scris un articol excelent,asa cum le scrieti pe toate!Nu luati in seama ce spun *** gen @dan b!!!b de unde vine,de la animalul ala lipsit de creier ce trage toata ziua la jug,are coarne si face muuuuu?!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai (5 comentarii)  •  31 iulie 2018, 3:13

Intradevar, observatia este una corecta. Totusi, este de inteles. Ianis e intr-un "no win scenario". Daca nu va deveni un fotbalist la fel de mare precum tatal sau va fi considerat o deceptie,o dezamagire, daca va reusi sa isi construiasca o cariera la un nivel ridicat, meritele vor fi intotdeauna impartite, nu vor fi niciodata doar ale lui. Eu cred ca Gheorghe Hagi ar trebui sa se distanteze de el si sa il lase sa reuseasca sau o sa esueze pe cont propriu. Nu va face niciodata acest lucru deoarece este un tip prea orgolios si, chiar daca Ianis va pleca de la Viitorul, Gheorghe Hagi va fi mereu acolo prin intermediul presei sau al diversilot intermediari.Dar, asta e singura mutare, altfel Ianis nu va deveni niciodata o persoana in adevaratul sens al cuvantului. Va fi doar o prelungire, o umbra.

motanul incaltat (65 comentarii)  •  31 iulie 2018, 3:20

E frumos cum ati povestit toata treaba cu mitologia dar noi traim intr-o economie de piata care e mai urata si infinit mai grea decit mitologia. Asadar piata e la putere indiferent de ce vrea sau viseaza Hagi pt fiul sau..... Dupa un somaj la Fiorentina piata s-a cam inchis pt Ianis. Baluta zicea ca nici la CS U n-ar avea loc. Timpul pina acum ii da dreptate lui Baluta ..... Nici o oferta din Vest de la nici un club de mina a 2-a macar la o virsta cind ar trebui sa joci macar sferturi de Champions League daca stii ceva fotbal.....Nu fotbalul mioritic ci FOTBAL.....La cite tepe si=a luat nici macar Gigi nu vrea sa-l ia....Alte comentarii sunt de prisos.... Insa i-as transmite un mesaj lui Hagi senior. .... Nu poti cistiga un Balon de Aur daca joci la Viitorul. Nici daca zbori.........

sundance kid (17 comentarii)  •  31 iulie 2018, 5:55

Lup In liverpool prin "pub-uri" si acum se vorbeste de meciul ala DE ACUM 5Q0 DE ANI cu petrolul care in final s-a terminat bine pentru ei . YOU NEVER WALK ALONE !

Trita Fanita (1 comentarii)  •  31 iulie 2018, 6:50

Cam "stramba" paralela asta Hagi-Cruyff, Jordi nu s-a ridicat nici la glezna tatalui dar cu toate astea a prins o finala de Cupa Uefa in 2001,poate cea mai frumoasa din istorie, a facut parte , cei drept cu aparatii rare, din lotul lui United care ridica trofeul suprem in Liga Campionilor , daca mai insir cateva se apropie periculos de cariera lui Hagi,Gheorghe Hagi. Revenind la Ianis cred ca o sa faca o cariera frumoasa, are tot timpul usa deschisa la Viitorul si poate juca lejer pana la 40 de ani, la fel de frumoasa cred ca o sa fie cariera lui la nationala,am facut mofturile sau comisioanele unora cu Dodel Tanase sau Cocis nu vad de ce nu am face la fel si cu Ianis, calificarile or sa vina cu siguranta tinand cont ca trendul e sa participe toata lumea, si daca nu vin,nu e o problema, suntem obisnuiti cu telecomanda. Partea mai putin frumoasa pentru suporterii de rand e ca in ultima vreme apar atat de multe perechi de tata-fiu prin fotbal ca le-am pierdut numarul si ne facem sa ne gandim oare nu mai exista prin Sacele un copil sarac plin de talent dornic sa scoata lumea in strada?Eu cred ca exista dar din pacate e prea sarac pentru a ajunge sa isi indeplineasca visul,asta e tragedia fotbalului romanesc.

Ion Grosu (1 comentarii)  •  31 iulie 2018, 7:52

Foarte corect și la obiect scris articolul.Dar să nu uităm că în ziua de azi nu prea mai contează ce vor copiii,părinți știu întotdeauna ce e mai bine pentru ei și asta e o mare greșeală.

Aidecapu (2 comentarii)  •  31 iulie 2018, 8:36

Eu zic sa sunam la protectia copilului, sa-l salvam.

Tom (8 comentarii)  •  31 iulie 2018, 8:41

Dan b, ești bine?

aciduzzo (101 comentarii)  •  31 iulie 2018, 9:16

Da domnule Paraschivescu.....aveti dreptate......Gica isi supraliciteaza copilul inutil si total nefolositor lui....si mi-am dat seama de acest lucru in momentul in care l-a parasutat la Fiorentina.....fii serios domle....ce sa caute copilasul acela intr-un campionat de hiene si lei??....In alta ordine de idei....domnule Paraschivescu....si nu stiu de ce mi-a venit sa atac subiectul pe scrierea dumneavoastra.....mi-a venit in minte acum acel articol de saptamana trecuta cu acea petrecere facuta de unii dintre componentii Craiovei Maxima.....Balaci, Negrila, Ungureanu.....si care o mai fi fost.....care la un moment dat....probabil sigur si sub efectul licorilor lui Bachus.....au inceput sa cante urat...urat de tot la adresa cluburilor din Bucuresti.....Rapid, Steaua si Dinamo.....de ce domnule Paraschivescu???.....Ce-i indeamna pe oamenii astia mari...in toata firea...la niste varste mai mult decat respectabile, sa cante si sa adreseze cuvinte de șanț si mahala....pacat...pacat.....

dan b (17 comentarii)  •  31 iulie 2018, 9:54

Vad ca am trezit ceva reactii... Eu ma adresam jurnalistilor de sport... Voi ce sunteti? Toate parerile conteaza, cred eu, atata timp cat sunt logice. De ura ce sa mai vorbim...@Miriam. Esti cel mai frumos si destept de pe aici! Mi-e teama ca daca te-as cunoaste nemijlocit as avea o mare deceptie. Eu respect munca, pasiunea si valoarea. Voi, mediocritatea, vulgaritatile si atacurile nejustificate. Sa va fie de bine!

Marcel (3 comentarii)  •  31 iulie 2018, 12:05

Domnule Prschivescu, am impresia ca dumneata te crezi brazilian, la fel ca si altii de pe acest forum. Mai sunt si alti tineri in Romania. Cati dintre ei sunt candidati la transferuri faimoase in occident ? "Visul Stanciu" s-a spulberat repejor iar altii... nici nu viseaza.

Tudor Petrascu (1 comentarii)  •  31 iulie 2018, 12:12

Din cate-am vazut eu Ianis nu joaca rau deloc, doar ca mirosul de tamaie ce vine dinspre taica-sau ii face mai mult rau decat bine.

dorel (3 comentarii)  •  31 iulie 2018, 12:15

As indrazni sa afirm ca de fapt, toata constructia ,,Viitorul''a fost conceputa si se mentine doar ca sa aiba urmasul regelui un loc propice de afirmare, unde sa fie capitan numit si nu ales si de unde sa fie propus la nationala dupa fiecare meci in care a dat o pasa mai de doamne ajuta sau un gol norocos. Colegii de generatie ai lui Ianis pleaca si joaca la echipe de nivelul lor, iar capitanul ramane mereu speranta de 19 ani. Apropo: mai are mult pana implineste 20 de ani?

ManX (28 comentarii)  •  31 iulie 2018, 12:53

Exact aceasta paralela o fac si eu de fiecare data. Jordi si Ianis. Cruijff tatal isi dorea mai tare decat fiul sa fie fotbalist. Fiul isi dorea si el dar era constient de valoarea sa. Sa nu mai vorbim de povara numelui pe care-l purta. Chiar ma gandeam la el cu "compasiune"...din prea multa dragoste tatii uneori pun lanturi la picioare copiilor si din pacate nu sunt din ceara.

teo stemate (25 comentarii)  •  31 iulie 2018, 13:53

Curios, si eu am avut de multe ori aceasta impresie, vazindu-l pe Ianis Hagi jucind: pustiul pare ca poate mai mult, dar omul de pe banca il inhiba. Parca la orice stop, la orice dribling, la orice actiune, Ianis Hagi se gindeste in primul rind ce o sa zica cel care-l priveste de pe banca. Iar acela se intimpla sa fie chiar tatal lui. M-am gindit de multe ori ca lui îi e foarte greu sa joace, in conditiile astea si m-am bucurat pentru el, cind a plecat la Fiorentina. Din nefericire acolo nu a confirmat. Inca mai astept de la Ianis Hagi acea explozie, posibila oricind la un jucator talentat. Caci, pentru mine, este un jucator plin de talent. Poate ca cel mai bine pentru el ar fi sa-si gaseasca un contract intr-un campionat indepartat, poate in Asia sau in America, unde ar putea sa scape de povara numelui si de privirea tatalui care, cu declaratiile lui bine intentionate, de altfel, îi face mai mult rau.

unpunctdevedere (1 comentarii)  •  31 iulie 2018, 14:07

de unde si pana unde ideea ca Jordi Cruyff a fost un jucator slab sau de duzina?poate jocul sau nu a nu a avut anvergura jocului practicat de mult mai celebrul sau tata,dar a fost un jucator mare,cu meciuri solide la Barcelona,Man United,sau nationala Olandei.incomparabil mai mare jucator decat radu parashivescu stirist

Emilian (15 comentarii)  •  31 iulie 2018, 14:19

Pentru cei care nu au inteles: articolul nu este despre Ianis, cat de bun sau slab fotbalist este el, ci mai degraba despre Gica si cum il impovareaza pe Ianis cu personalitatea lui si grija excesiva pentru a face din Ianis "Balonul de Aur'. Gica nu intelege ca laudandu-l in public si luandu-se de tot felul de "inamici" care nu vad "imensa" valoare a lui Ianis, ii face un mare rau copilului sau.

Gica Paunescu (19 comentarii)  •  31 iulie 2018, 14:20

Zicerile dlui Paraschivescu sunt doar opinii personale, cu mare parfum de adevar ( obiectiv vorbind, iar dpdv personal in mare masura juste/pertinente). Faptul ca domnia sa este nevoit sa ,,suporte'' vecinatatea dlui Dinu Gheorghe ( zis si Vama) cat si a altor invitati din studioul dlui Valentin Moraru, imi pare a fi o dovada de civilitate ( nu domnia sa face alegerea invitatilor, este doar unul dintre acestia- se afla adica in sistemul inertial, cum ni se spunea la fizica despre martorii experimentelor ). Credeti ca dlui Moraru i-e usor sa-i ,, tolereze'' pe toti ( ne)distinsii invitati ? Pentru cine ,, nu suporta'' sa-i vada astfel amestecati, exista varianta vizionarii unui meci de tenis ( fara comentariu, eventual), a etapelor turului Frantei, a curselor formulei unu, s.a. Servus,

MZM (31 comentarii)  •  31 iulie 2018, 14:50

In tandemul acesta tata-fiu, mai de compatimit este Hagi-tatal care nu intelege ridicolul la care se expune cand se ratoieste la toti cei care nu il considera pe fiul sau un geniu fotbalistic. Desigur, Ianis este un fotbalist talentat, dar nu cred ca va calca pe urmele tatalui sau pe la Real sau Barcelona. M-as bucura sa ma insel!

santa vasile (1 comentarii)  •  31 iulie 2018, 15:25

Un comentariu destept si plin de substanta . Sper ca Gica sa-l inteleaga si sa schimbe strategia.......

basencu (2 comentarii)  •  31 iulie 2018, 15:50

Aveti dreptate. In Romania a existat Hagi senior, cum a existat si Eminescu. Dupa ei o multime de jucatori de fotbal si de scriitorasi. Mananca si ei o paine. Cu pase si carti de ***. Apropo cei de la *** au implementat sintagma FCSB sa l faca pe Becali sa behaie de oftica. Dar cand e vorba de cascavalul lor, promoveaza meciul FCSB - Dinamo cu ,, 70 de ani de traditie, bla bla bla". De un de 70 de ani ca FCSB are cativa anisori. La SECU nu se facea matematica sau daca avem noi interes ne da cat vrem noi, ca la rusi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Thomas brams (2 comentarii)  •  31 iulie 2018, 16:00

Bun articolul- Radule felicitari. Cititi atent ce zice Trita Fanita si Dorel. Au dreptate 100 %

itu52 (40 comentarii)  •  31 iulie 2018, 17:20

Rivaldo și Rivaldinho, tată și fiu, vrăjitor și ucenic, două nume în căutarea renașterii gloriei de altădată. Bântuie de câțiva ani în Europa de est în speranța dezlegării lagărelor ce zăvorăsc talentul înăscut al familiei. Spre deosebire de Hagi au făcut o abordare de la mic spre mare și cred încă în proiectul familial. Este alegerea lor și trebuie respectată. Ianis și Rivaldinho au adulmecat de mici urmele părinților și în valul tinereții s-au declarat prea iute copoi. Să așteptăm, să remarcăm că au arătat bun simț și că numai lipsa sărăciei nu a făcut posibilă exprimarea prematură a talentului lor fotbalistic.

jos_cenzura (22 comentarii)  •  31 iulie 2018, 17:43

Extraordinar cum stapaneste condeiul (sau tastatura) acest autor. Daca ar scrie si ceilalti de la GSP cu atata talent si har, nu am mai avea ce critica. Indiferent de ce subiect abordeaza, este intotdeauna o placere sa citim ce scrie domnul Paraschivescu. Eleganta, elocventa si logica. Jos palaria.

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  31 iulie 2018, 18:34

...de unde pana unde Gh Hagi zeu fotbalistic al Ro?...trebuie spus adevarul despre acest jucator mediocru mult mai slab decat Jordi Cruyff...cu el in formatie n am batut niciodata Franta ,Germania ,Italia, Olanda...dar am luat batai de la tari mediocre ca Elvetia, Suedia ,Bulgaria... Marcel Raducanu a ales libertatea ...ca altfel nu se mai stia de Gh Hagi ...

Lestie (4 comentarii)  •  31 iulie 2018, 23:15

Ianis e un mic nimic, legatura lui cu fotbalul mare fiind facuta doar de cei ce ii canta-n struna lui Gica Hagi. Italienii, care se pricep la fotbal, au spus-o clar: baiatul e necompeptitv, ceea ce pare ca incepe sa inteleaga si tat'su, dovada ca il tine pe banca de rezerve.

Che Guevara (3 comentarii)  •  1 august 2018, 0:52

Ianis nu e fotbalist, tatal sau nu e antrenor. Alte detalii nu ma intereseaza.

Valentin (3 comentarii)  •  1 august 2018, 5:05

Ianis este clar un talent. Bibelou de porţelan. Trebuia să rămână să-şi facă şcoala, să ia BAC-ul să devină om serios, nu să plece la Firenze. Şi să-l ai concurent pe fiul lui Diego Simeone... Cum aleargă băiatul ăla...

sundance kid (17 comentarii)  •  1 august 2018, 9:15

Tatal a facut o greseala mare de tot !! Trebuia sa il lase pe ala mic sa fie transferat la o echipa mai fara pretenti si sa se maturizeze acolo chiar si daca vorbim de liga a doua .

KITESKU (1 comentarii)  •  1 august 2018, 9:27

Domnule Paraschivescu, Jordi a fost un fotbalist,macar,putin peste medie ,cu multe meciuri in Primera Division.Comparatia d-voastra nu este cea mai buna. Ar fi minunat daca Ianis s-ar apropia de valoarea lui Jordi.

Abu (3 comentarii)  •  1 august 2018, 15:27

@dan b - mamä ce urs carpatin e ästa. Bäi bäiete vezi cä ai grsit pagina, Buzareanu e in fata blocului.

vasco (93 comentarii)  •  1 august 2018, 16:58

D-le RP ,frumos,un articol corect si de mare bun simt! @tritafanita,dorel,acciduzzo,ovidiu_3003,abu, comentarii la obiect si la subiect! @basencu,corect,mai putin vulgaritatile si comparatia Hagi-Eminescu,un adevarat sacrilegiu!

Toader (25 comentarii)  •  1 august 2018, 18:00

Pe leul mort și șoarecii se cațără. (vorbă din bătrîni) Cu Enescu n-au avut curaj cît a fost în viață, numai după moartea lui au apărut mizerii precum ar fi avut o fiică din flori, că a învățat să cînte la vioară cu Lae Chioru sau că s-a inspirat din muzica țigănească.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 august 2018, 19:26

@ Toader Va referiti la Dedal sau la Icar? R.P.

Specialistul (1 comentarii)  •  1 august 2018, 21:11

Toti jucatorii isi injura antrenorul atunci cand acesta ii cearta ! Ianis nu poate face asta cu tatal sau ! Trebuie sa puna frana ! Asa joaca : infranat !

gio (4 comentarii)  •  2 august 2018, 2:05

@dan b Hagi jr este una dintre cele mai lipsite de talent progenituri de mari valori, ca nu vezi tu e problema ta. Dar deja sa aberezi sa fie lasat sa joace fotbal e un pic prea mult. Cine-l nu-l lasa sa joace fotbal (exceptand proprile sale limite)? Te deranjeaza criticile? Pai asa e la fotbal, presa ba te ridica in slavi, ba te face terci, la fel si suporterii pe stadion, bine macar ca se scrie de el, sunt nspe mii mai buni ca el despre care nu se scrie nimic. @Radu Paraschivescu Un articol deosebit! Chapeau!

Ghele (1 comentarii)  •  2 august 2018, 10:27

Hagi poate face ce vrea. E clubul lui, copilul lui, sunt banii lui, castigati cinstit nu furati precum psdistii.

vasco (93 comentarii)  •  2 august 2018, 14:40

@Ghele,psdistiisunt furati?Hm!Ai dreptate,Hagi poate face ce vrea cu banii lui,dar sa-l propuna cu atata ravna si energie si suparare la nationala...Si nationala e a lui?

alex (22 comentarii)  •  2 august 2018, 18:52

Un articol bun, a la RP. Totusi, numele hagi, nu poate sta langa numele Cruyff! Nici tata, nici fiu! Cruyff e langa Pele si Maradona si poate, Messi ".In rest tacere", vorba unui celebru personaj danez, care nu a jucat nici la Steaua, nici la Dinamo...si nici macar...la Viitorul! P.S. Cineva comenta nefericit mai sus, ca hagi e un fel de Eminescu!!!! Eu afirm ritos ca Dobrin e Dante, Marcel Raducanu e Goethe si Balaci e Shakespeare! Bravos stimabile si la mai mare!

Nicu (1 comentarii)  •  3 august 2018, 7:27

Cea mai mare ,,trompetă,, a meciului de aseară...

alex (22 comentarii)  •  3 august 2018, 9:09

Ati vazut aseara cat de bun e Ianis hagi! mai are putin, 2-3 ani si va lua "Balonul de Aur", cum zicea taica-sau! Sa avem putintica rabdare, fratilor (inca 20-30 de ani)! Marele antrenor gica hag, nu a catadicsit sa il schimbe pe cel mai bun om al echipei in cele doua manse, pe Dragus! Oare de ce? Sa nu eclipseze jocul stralucitor al viitorului "balon"? Este si asta o tactica... demna de un "rege"...

Comentează