Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Mucenicul vrăjitor

Viaţa între praf de puşcă şi praf de stele

Permalink to Mucenicul vrăjitor
luni, 9 iulie 2018, 10:31

Stăruie ceva de martir creştin pe chipul şi în ochii lui Luka Modrić. Îi trec uneori umbre peste chipul schimonosit de efort. Sunt acolo, în pliurile sufletului, răni care nu s-au închis. Azi Modrić candidează la Balonul de Aur şi e lăudat de toţi cei care l-au avut prin preajmă. Ieri era respins de Hajduk Split pentru ceva vecin cu rahitismul.

Alaltăieri bunicul lui, tot Luka pe prenume, era executat de rebelii sârbi din Croaţia, iar casa din Jasenice îi era arsă din temelii. E semn că istoria nu e alcătuită doar din poveştile învingătorilor, cum spune un personaj al lui Julian Barnes. Ea dă adăpost şi unor destine care s-au răsucit, nici ele nu mai ştiu cum, şi au evadat dintre ruine.

Fostul spaţiu iugoslav e doldora de asemenea poveşti, cu gloria surâzând la ieşirea din tunelul ororii. Cu nopţi în care nu visezi iubiri pătimaşe, ci schije şi morminte săpate de cei care urmează să se culce înăuntru. Luka Modrić spune astăzi povestea unei şanse fructificate, dar şi pe cea a unei sfâşieri niciodată cusută la loc cu fir de mătase. Oricâte trofee i-ar sta în vitrină, oricâte elogii i-ar înşira ziarele.

Când se va decerna Balonul de Aur, istoria se va retrage, cum e firesc. Va intra în scenă statistica. Şi judecata juraţilor va fi, pentru a multa oară, ilogică şi strâmbă, câtă vreme nu poţi da un premiu individual pentru rezultatele unei echipe. Însă indiferent dacă va pierde miercuri cu Anglia, Modrić va rămâne în discuţie pentru Balonul de Aur. Alături de Hazard, Griezmann şi cine va mai fi.

Nedreptatea păţită de Iniesta în 2010 nu se va putea repeta anul ăsta, fiindcă abonaţii la Balon au ieşit din joc. Însă nu Liga Campionilor îl recomandă pentru Balonul de Aur, ci alte lucruri. Primul e autoritatea potolită care face din el şeful de bandă al Croaţiei la Cupa Mondială (şi arhitectul fără care Real Madrid ar fi însemnat altceva în ultima vreme).

Al doilea e capacitatea de-a juca la fel de bine în fiecare jumătate a terenului, de-a construi şi, la nevoie, de-a destrăma. Al treilea e talentul de pasator – altfel spus, viziunea jocului. În fine, nu trebuie omisă cheltuirea de sine a acestei mogâldeţe dispuse să sprinteze după minge în minutul 104, să stârnească furtuni printre fundaşi în minutul 88 şi să dea peste o sută de pase într-un meci. Luka Modrić e, paradoxal, o vedetă antistar.

Are o viaţă personală care ar prăbuşi tabloidele în faliment şi o inimă care i se dilată mereu, cu fiecare bătaie, riscând să-l înghită. Un făcător de imagini kitsch ar putea chiar scrie despre el că aleargă înăuntrul propriei inimi.

Goethe scrie „Ucenicul vrăjitor” în 1797 inspirat de o scriere veche a lui Lucian din Samosata. Faţa suptă a lui Luka Modrić e cea a unui mucenic vrăjitor care nu încearcă doar să mai urce o culme a fotbalului, ci şi să refacă în minte, bucată cu bucată, casa arsă din Jasenice.

Comentarii (68)Adaugă comentariu

Observator (243 comentarii)  •  13 iulie 2018, 10:23

@ Ilie Parerea mea este ca ambele natiuni isi au/au avut proprii criminali! O.

Ilie (86 comentarii)  •  13 iulie 2018, 13:32

Pai clar dl Observator ca ambele natiuni isi au proprii criminali, tocmai de aceea poate fi reductor de a cita numai pe unii, la fel cum poate fi simplist sofismul ca si unii si altii. Da, poate ca si unii si altii, dar in ce ordine si ce masura ? Altminteri la fel am putea spune ca si nemtii si romanii au avut criminalii lor .. da dar

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iulie 2018, 14:28

@ Alex Despre Brazilia 1982 am scris si am vorbit de multe ori, mai ales pentru cei care nu au vazut-o jucand. Cred si astazi ca formula "au pierdut o cupa, dar au castigat o lume" este inspirata. Cred si astazi ca Socrates, Falcao si Zico au fost trioul cel mai fantezist din fotbalul ultimelor decenii. In plus, l-am vazut pe Eder, un fotbalist superb, la Timisoara, in 1980, inainte de Cupa Mondiala din Spania, intr-un amical Poli-Atletico Mineiro. Insa Brazilia pe care am adorat-o decenii la rand mi-a devenit indiferenta de cand a aparut Neymar. Un talent extraordinar, surpat de un caracter (eufemistic spus) indoielnic. Pentru consolare, mai dau trei nume de fotbalisti brazilieni despre care se vorbeste mai putin decat s-ar cuveni: Clodoaldo, Gerson, Tostao. R.P.

clj (5 comentarii)  •  13 iulie 2018, 19:44

@observator: va fi un meci de 1x2. Daca CRO primeste prima gol, meciul e gata. Daca da gol prima meciul e deschis oricarui rezultat. Daca il duce in prelungiri, la fel. Eu merg pe mana lor, de ce? Imi plac cei ce stiu ce vor si toti vor acelasi lucru, in aceeasi directie. Au demonstrat-o de trei ori in ultimele trei meciuri cu cotonogariile lor cu tot. Vorbim dupa meci :-)

alex (22 comentarii)  •  13 iulie 2018, 22:35

Va multumesc, domnule Paraschivescu! Asa e . Cine poate uita fantasticul gol al frumosului Eder in meciul cu rusii din 1982? Sau pe marele Zico? Clodoaldo avea un dribling fenomenal, amintiti-va cu cata usurinta a driblat 4 italieni in finala. Rivelino, la fel, plus sut necrutator. Gerson era un conducator de joc excelent. Tostao avea un rafinament si o eleganta cum nu am vazut la niciun brazilian. Mai stiti golul contra Angliei? Tostao dribleaza 3 englezi in careu, printre care Moore si Bell si din cadere trimite o acolada la marele Pele, care ii paseaza in dreapta lui Jairzinho si...golazo! Toate aplauzele pentru acel gol le merita Tostao. Cata creativitate si precizie! Dar Anglia, atunci era o mare echipa, incomparabila cu epigonii de azi ai "perfidului Albion" Nu cred ca trebuie sa uram Brazilia pentru acest Neymar! El nu mi se pare un om rau, in general sud-americanii teatralizeaza, asa e datul lor: fantezie, exuberanta, exagerare... e adevarat, Neymar amplifica faulturile. E felin, usor si de aceea se rostogoleste mai ceva ca luptatorii de kung- fu. Dar e si foarte faultat, iar in minutul 92, cu Belgia, chiar a fost impins in aer si deviat dupa traiectorie.. Problema lui este ca a ramas infantil, desi are 26 de ani. Un copil mare, care se alinta (cum era Raducanu Necula, portarul), care se autovictimizeaza. Nu cred ca e vorba de caracter (a ajutat copiii saraci, a fost in orfelinate cu daruri, a donat milioane, spitalelor). "Am venit la Barcelona ca sa il ajut pe Messi sa ramana cel mai mare", cuvinte frumoase, modeste, care mi-au placut. A declarat asta, cand a ajuns la Barcelona. Poate ceea ce face el e si o arma psihologica. Dar e cert: are un comportament de pustan razgaiat, ceea ce il face sa nu para cu adevarat profesionist. In plus, este fragil fizic. Asta e marele lui defect. Nu are forta, doar viteza (stiti bine ce forta in picioare si in solduri aveau Pele, Maradona, Garrinchea, sau ambii Ronaldo! Toti foarte marii jucatori, au avut aceasta mare calitate: forta de patrundere dublata de rezistenta la socurile provocate de loviturile fundasilor adversi. De aceea, Neymar, intarzie sa devina ceea ce ar putea fi. Poate in viitor va fi mai responsabil. Acest mondial sper sa fie o lectie pentru el. In incheiere as vrea sa va cer scuze, daca am polemizat cu dv. prea agresiv, sau daca v-am jignit fara voia mea! Va multumesc!... si numai bine! Poate ne vom mai "vedea" si la alte comentarii. Mai exista un alt "alex" destul de activ pe aceste forumuri, dar are alt stil. Sper sa nu fiu confundat cu el, cineva m-a injurat o data, crezand ca eu il jignisem grav. O facuse celalalt...qui prodest?

Las Fierbinti (8 comentarii)  •  15 iulie 2018, 9:29

@ alex - ne lasi odata cu Brazilia ta varza, dar plina de tam tam *** si trufie pr.os.tesca. Pana in anii 1990, Fotbalul era jucat cu jucatori LIMITATI, toti statea in banca lui si numai mijolcasii avea cat de cat stofa de adevarati Fobalisti, restul erau JALOANE. Cand Ungaria cu Puscas uimea pe toti, hopaaaa ...Brazilia acelor vremuri inca avea tupeu sa vorbeasca. Inca ceva, Brazilia, Mexic, Argentina, Uruguay, etc.... tot timpul lea fost frica sa dea de on Nationala pe VAL sau cu 4-6 jucatori de valoare. Exemplul classic mai nou: BELGIA. Si noroc ca BEGLIA in a 2-a repriza a schimbat viteza din a 5-a in a 2-3a, sa vada toata lumea la cat de impotenti sunt de fapt marii Brazilieni …. favoritii mafiei de case de pariuri si a ***. Deci lasa cu vrajeala, esti copil mic...si sigur nu ai jucat fotbal de performanta, poate nici pala din curtea scolii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (227 comentarii)  •  15 iulie 2018, 12:18

@alex - iertaţi-mi, vă rog, curiozitatea.. Vă evocă ceva titlul "Silex" ?

alex (22 comentarii)  •  15 iulie 2018, 12:31

Belgia a furat meciul cu Brazilia, au trecut de 5 ori centrul terenului. Asa ca mai taci, moshule si nu mai fa greseli elementare de ortografie. Nu a aparut nimic nou in fotbal de la Ajax incoace. Ba da ..pasa laterala si pasa inapoi...asa ca nu mai iti da cu parerea mai, @Las Fierbinti, mai bine uita-te la serialul care vad ca iti place si asculta manele! Vad ca si fotbalul e greu pentru tine... nu stiu daca in viata viitoare ai putea intelege ceva din teoria limbajelor de programare, automate stochastice, fizica cuantica , sau analiza topologica...probabil ca nici atunci. Nu mai scrie nimic public, te faci de ras!

alex (22 comentarii)  •  15 iulie 2018, 21:41

Da, mg, imi evoca faptul ca *** *** ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (243 comentarii)  •  15 iulie 2018, 23:16

@ clj Mai vreti sa vorbim dupa meci? A fost asa cum am prevazut, numai ca mai usor! Dintre croati, s-au ilustrat 3-4 (pe toata durata turneului): Modric (desi a scazut spre finalul competitiei si nu merita titlul de cel mai bun jucator), Perisic (3 goluri, inclusiv unul in finala, motorul echipei) si Mandzukic (in ciuda autogolului din seara aceasta)! Sa zicem ca si portarul, pentru loviturile de departajare aparate, ca sa ajungem la cifra mentionata! In rest, mai nimic! Daca englezii i-ar fi eliminat inca din prima repriza, croatii s-ar fi clasat pe locul IV (n-aveau nicio sansa cu Belgia, cea mai frumoasa echipa a CM)! O.

alex (22 comentarii)  •  16 iulie 2018, 9:56

Da, @mg, imi evoca faptul ca totdeauna acolo unde va aflati provocati s...a sartriana.

Observator (243 comentarii)  •  16 iulie 2018, 9:56

@ clj Inca ceva: Rusia s-a intrecut pe sine in privinta jocului prestat de "nationala" (n-a avut nevoie de ajutorul arbitrilor pentru a elimina Spania) si a organizarii, contrazicand parerile prezumtioase ale multora! O.

mg (227 comentarii)  •  16 iulie 2018, 9:57

@alex (10 comentarii) • 15 iulie 2018, 21:41, evident una şi aceeiaşi persoană cu - alex (10 comentarii) • 13 iulie 2018, 22:35 cel care se scuza, pentru limbajul grosolan utilizat de "alt Alex" în numele său.. Stimabile, dacă "Silex" vă evocă doar puncte-puncte, v-am confundat grav.

alex (22 comentarii)  •  16 iulie 2018, 10:11

Am avut dreptate. Nu poti castiga doar cu hei-rup. Cat sa iti mearga norocul. Nu bati pe nimeni in jocurile eliminatorii si vrei sa iei cupa mondiala?! Daca nu ar fi avut acest culoar favorabil, Croatia, ar fi fost eliminata inca din optimi. Cel mai bun jucator de la mondiale trebuia ales intre Griezmann si Hazard. Dar ca de obicei, in ultimul timp acest titlu il ia un jucator de la invinsa in finala, sau semifinala. In 1998 - Ronaldo, in 2002 - Kahn, in 2006 -Zidane 2010 - Forlan, in 2014- Messi, in 2018 - Modric. Daca nu gafa incredibil la ultimul gol portarul francez, Croatia ar fi fost umilita. Si asa, a jucat destul de slab...in finala, dar nu trebuie ignorat meritul ei.

clj (5 comentarii)  •  16 iulie 2018, 14:38

@observator: cu siguranta vorbim, au castigat cei mai buni. am si precizat - daca CRO primeste gol prima meciul e gata.despre cotonogarii - fotbalul a devenit un joc de pacalici, precum Griezmann ce a pacalit un arbitru neinspirat si nepotrivit pentru finala. Franta a fost clar mai stapana, mai odihnita si mai BUNA. dar sa fim seriosi...locul 4 pentru CRO?!?! pai si atunci pe *** de doi lei umflati cu pompa unde ii punem? Belgia n-a fost in stare sa le dea gol francezilor in semifinala, iar francezii au inscris primul gol nemeritat, ma repet.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

clj (5 comentarii)  •  16 iulie 2018, 14:44

Daca doar 4 oameni ati remarcat la CRO am sa ii insirui eu: Vrsaljko, Brozovic, Rebic, Perisic. Pacat ca Pjaca a fost bagat doar cand zarurile erau aruncate.

Comentează