Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Presimţiri despre trecut

Clasamente, ierarhii, preferinţe. Câţi ochi, atâtea păreri

Permalink to Presimţiri despre trecut
luni, 2 iulie 2018, 9:49

După război, când mulţi viteji se-arată, o singură optime de Cupă Mondială a mai avut şapte goluri: Belgia-URSS 4-3 în 1986. Atunci, spre deosebire de Franţa-Argentina de alaltăieri, a fost nevoie de prelungiri. URSS însemna în primul rând Dinamo Kiev (cu Belanov şef de lucrări), pe când Belgia era o echipă pe care adoratorii de azi ai lui Lukaku şi Hazard par s-o fi îngropat în cufărul cu vechituri. Şi să-i lipească eticheta de echipă bună, dar fără condimentele gloriei. Chiar aşa?

Nu cumva, lucrând în defavoarea trecutului, timpul lucrează şi în defavoarea noastră? Nu cumva ne falsifică judecata? Şi nu cumva îi omitem nedrept din clasamente pe cei pe care nu i-am prins jucând? Altminteri, pe ce criterii e Hazard mai bun decât Scifo şi Courtois peste Pfaff? Prin ce s-ar putea impune Meunier în faţa lui Gerets sau Mertens în faţa lui Ceulemans? A se observa că despre generaţia intermediară cu Preud’homme, Staelens, Nillis, Wilmots şi Degryse se vorbeşte chiar mai rar decât despre semifinalista din 1986. Iar referirile se fac de obicei la înfrângerea cu Arabia Saudită din 1994.

Până la urmă, nu e nici de mirare, nici de acuzare. Suntem la discreţia imediatului, cu alaiul lui de amănunte şi statistici. Percepţia comparativă asupra Belgiilor poate fi înlocuită oricând cu percepţia comparativă asupra Croaţiilor de ieri şi de azi, asupra Franţelor, asupra Braziliilor. Şi dacă Erich von Däniken a publicat „Amintiri despre viitor”, putem avea la rându-ne presimţiri despre trecut.

Putem presimţi, printre altele, că Brazilia 1982 a fost ultima mare echipă aplaudată pe toată planeta după un eşec. A se ţine minte că după finala pierdută cu Uruguay în 1950 la Rio de Janeiro şi după un Maracanazo fără egal ca intensitate funerară, mulţi brazilieni s-au săturat de viaţă şi s-au aruncat pe geam. Peste decenii, după 2-3 cu Italia în 1982, Brazilia a fost mângâiată pe cap ca un copil eminent căruia i s-a furat premiul.

Jorge Sampaoli al Argentinei va isca un tsunami de antipatie la întoarcerea în Argentina. Telê Santana al Braziliei, selecţioner care îşi certa elevii doar când faultau, a fost primit în picioare şi cu aplauze de cei 300 de ziarişti care l-au aşteptat la prima conferinţă de presă de după meciul cu Italia din 1982. Altfel spus, să mai presimţim un lucru: că trecutul avea buzunare mai mici, dar răbdare mai multă şi ventricule mai largi.

Şi dacă tot comparăm de zor şi întocmim clasamente de amorul artei, să nu trecem atât de uşor peste gluma de acum câteva zile a lui Pelé. Un ziarist îl întreabă dacă echipa lui din 1970 ar bate Argentina de azi. „Da”, răspunde Pelé. „Cu cât?” insistă ziaristul. „Cu 1-0”, stabileşte Pelé. „Doar atât?” se miră ziaristul. „Mulţi dintre noi au deja peste 75 de ani”, oftează Pelé.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Misha (1 comentarii)  •  2 iulie 2018, 12:03

Corecţie Nu mă impresionezi cu talentul tău de prozator, traducător sau cronicar sportiv şi nici cu veleităţile tale de "moralist", prin pastilele de limbă, atât timp cât manifeşti o gândire politică sorosistă, jignindu-l pe senatorul Şerban Nicolae, unul dintre cei mai demni şi bine pregătiţi politicieni români la ora actuală. Este clar că, în ale politicii , nu eşti un comentator "mare", ci un antipesedist pe faţă. Nu sunt un postac PSD, căci am alte multe treburi de făcut ( printre altele, mai scriu şi eu câte o cărticică) , însă acest blog îmi dă poibilitatea să-ţi dau o replică , pentru că îl interpretezi nedrept pe Şerban Nicolae , unul dintre favoriţii mei în politica românească actuală. P.S. Oricum, ca vârstă, sunt mai mare decât tine şi la viaţa mea l-am cunoscut pe Mircea Cărtărescu, un alt simpatizant notoriu al dreptei.

mg (227 comentarii)  •  2 iulie 2018, 12:10

..ader la ideea "câţi ochi, atâtea păreri" şi, pentru că am vederea binoculară, vin şi eu cu două, prima pe stângul şi a doua de-a dreptul : 1º Dom'le, să mai terminăm cu apelativul "regele fotbalului". S-a văzut şi ieri, în ambele meciuri, că echipa preşedintelui e mai tare, Margareta şi Felipe fiind nevoiţi să-şi ia toate jucăriile şi.. 2º Cei care se străduie să prevadă viitorul, sau să facă ierarhii peste timp, apelând la date strânse de-a lungul vremii, n-ar trebui să uite că statistica e precum costumul de baie : ne arată totul, mai puţin esenţialul.. De altfel, atât lui Nostradamus cât şi marilor profeţi ai umanităţii, li s-a arătat totul în vis(transă)..

Dan (8 comentarii)  •  2 iulie 2018, 13:39

@Misha Please nu . Fa un efort si nu mai scrie nici o carticica . Umanitatea are deja parte de mult prea multe elucubratii . Ramai cu Serbanica . Fiti fericiti .

Misha 2 (1 comentarii)  •  2 iulie 2018, 13:56

Misha, degeaba au trecut anii peste tine. Ia-l pe Serban Nicolae zis soferache- unul dintre cei mai jegosi politicieni- si tine-l tata acasa la tine! Da’ nu-i mai da drumul pe strada... Ca infecteaza societatea. Postacule psd-ist!

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  2 iulie 2018, 14:25

12:03 si deja ai baut ! Ai gresit subiectul. N-ai ocazia sa i-o spui lui Paraschivescu in fata cind iti semneaza cartea cumparata ? Ai presiune ? Te-n ... mea la buda si mai scrie o "carticica" de calatorii ! Nenorocirea e ca unele bule ca tine mai si parte din uniunea scriitorilor. Obtiuni politice au avut si altii, mari scriitori, ori mai marunti care si-au cautat un drum fara sa omoare pe nimeni, optiuni gresite ori nu, exemple cunosti cu siguranta oricit de imb*** esti, dar asta nu-ti poate permite sa denigrezi munca de-o viata a unui om ! Ti-ai si gasit un Idol, un Titanic, Un savant de renume mondial. *** *** mea de-aici ! --------------------- PS mischa, de-abia acum cind sa dau entre imi trece prin cap ca poate ai glumit, asa cum mai fac si eu citeodata. Ma prindeam daca l-ai fi cunoscut si pe alt laureat candidat la cimitiru no-bellu, ala, nu-mi vine acuma in minte, Balcalbasa ? ori Baselcabasa ... In acest caz, daca chiar nu m-am prins la timp, imi cer scuze. Pina azi Nobelul l-a luat doar roma-nca Herta Berlin, chiar daca au cam picat in liga secunda. Imi cer scuze daca urmeaza sa-l ia si ... ala ?... Sernan Niciolae.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (243 comentarii)  •  2 iulie 2018, 14:38

@ mg Echipa lui Felipe a dovedit impotenta si lipsa de idei, in schimb cea a Margaretei merita sa ramana, intrucat n-a fost cu nimic mai slaba decat Croatia! Nici Schmeichel jr. mai slab decat Subasisc! O.

mg (227 comentarii)  •  2 iulie 2018, 15:58

@Observator - decât să m-apuc să explic o glumă, mai bine (su)râd singur...

mg (227 comentarii)  •  2 iulie 2018, 16:18

@Misha - stimate domn, trecând peste tonul insolent cu care poluaţi acest spaţiu, dacă ţineţi într-devăr la distinsul senator PSD, ar fi bine să-i amintiţi ultima replică a lui Ilie Moromete : "Niculae, unde mergem noi domnule ?"...

arno (1 comentarii)  •  2 iulie 2018, 16:29

nu mor caii cand vor cainii

Observator (243 comentarii)  •  2 iulie 2018, 16:34

@ mg Bine faceti ca va abtineti! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 iulie 2018, 17:01

@ mg Well put. Thank you. R.P.

mg (227 comentarii)  •  2 iulie 2018, 19:15

Cu plăcere. Consideraţi-mă membru al fan clubului..

teo stemate (25 comentarii)  •  2 iulie 2018, 19:42

Foarte buna gluma lui Pele. Nu stiam ca batranul are atat umor. Belgia din 86 a fost o echipa tare. O urmaream pentru ca avea multi fotbalisti de la Anderlecht, pe care Steaua o batuse cu 3-0 in Ghencea. Era Scifo, Vercauteren, Grun, Demol şi altii pe care nu-i mai tin minte. Gerets nu mai stiu unde juca, poate la Bayern, sau la Feyenoord, am uitat. Cel mai bine imi amintesc ce goluri a marcat Maradona in semifinale contra lor: un lob cu spitul peste portar, strans intre doi fundasi si un sut din sase metri la coltul lung, dupa ce a driblat vreo patru belgieni. Ce vremuri! Nu am vazut nici un gol ca astea doua la campionatul de acum.

Ilie (86 comentarii)  •  3 iulie 2018, 11:05

Dl. Paraschivescu, eu zic ca ati uitat sa citati si Columbia :) Chiar daca nu este asa 'vintage' precum Brazilia 82 ori Belgia 86, tinerii de azi nu cred ca au auzit prea multe despre Columbia 90, cu scorpionul Higuita ce l-a facut celebru pe Roger Milla in 1/8 cu Camerun cu una mica ca pe maidan, cu Rincon ce i-a facut pe Illgner si Germania de Vest sa aiba niste fiori (cam singurii) la acea editie a Copa del Mondo, cu Valderama pe post de Mozart al toque-ului .. Astazi si Higuita si Valderama sint in tribuna si isi sustin descendentii, pe Ospina - cu care te trec totusi ceva fiori, pe James - ultimii frumosi decari ?, pe Quitero - alt stingaci 'pur singe', pe Falcao - el Tigre. Eu zic ca au pe cine si sper sa-i vedem din nou diseara in tribune la ceea ce se anunta unul dintre cele mai bune meciuri ale acestei editii. Vamos Columbia !

Adrian (14 comentarii)  •  3 iulie 2018, 11:52

Jurnalismul e greu, mai ales cand il combini cu un varf de literatura. Daca mai pui si ceva metafizica ca si cum arunci cu ciosvarta dupa prostime...Argentina a inlocuit un portar foarte slab cu unul mai slab decat foarte slab si a pus doi fundasi laterali in centrul apararii, luand gol la singurul sut al Islandei. Nu era mai simplu sa incepeti cu asta? Au facut-o din pasiune pentru fotbal, ca Messi si Di Maria sa poata juca macar jumatate de ora de la egal la egal cu marea favorita (care s-a retras tactic in munti: tipic). Si au jucat. Restul, faza cu extraterestrii lui Daniken, ati taiat-o la timp, iar eu sunt primul care va felicita.

motanul incaltat (65 comentarii)  •  4 iulie 2018, 1:09

Ar bate doar cu 1-0 pe Argentina de azi dar ar face scor cu Nationala Romaniei..... Si cu toate ca au peste 75 de ani ar fi de ajuns doar jumatate din echipa....

Stefan Spiridon (3 comentarii)  •  4 iulie 2018, 20:22

Frumos articol. Bine, punctat. Respect. Pentru românul cu origini sovietice, Misa ce probabil a trăit bine în epoca lui Dejulică / Nicu Împușcatu / FSN - PSD. Dacă (r)românul Șerbănică Nicolae este un model pentru dvs., atunci ar trebui să jignim femeile pe stradă, să spunem despre ele că sunt "proaste", "nesimțite" și că deținem imagini în care ele ar "face *** ***." Plus multe alte. Mă rog, ce pretenții să avem de la un fost muncitor de la Mecanică Fină București școlit în FSN....

alex (22 comentarii)  •  5 iulie 2018, 15:39

Ba, Misha, pleaca in spume cu Serban Nicolae, geobianul tau fara creier! Tu nu stii ca Stanga=Prost si Dreapta=Destept? Nu te mai uita la fotbal, nu poti intelege nimic ca orice psd-ist comunistoid. Cu IO tau de 65, uita-te la filmele tale indiene si la ciovica si badea. Macar pe tantalaii aia ii poti intelege si tu...

Teacher12 (56 comentarii)  •  10 iulie 2018, 16:42

Revenind la tema articolului, oare faptul că în Belgia sau Brazilia vechii jucători sunt oarecum uitați înseamnă că de atunci au apărut noi şi noi generații, noi şi noi jucători. Pe la noi, încă mai vorbim despre Generația de aur... De ce?

Comentează