Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Pentru ce să dăm cu VAR?

Îi e chiar atât de greu fotbalului să împrumute un lucru bun din tenis?

Permalink to Pentru ce să dăm cu VAR?
luni, 25 iunie 2018, 11:41

„Când se ia câte-o măsură / Lumea-njură / Pe agentul sanitar / Şi-l întreabă fără noimă:/ Ce-ai cu noi, mă? / Pentru ce să dăm cu var?”. Topârceanu râde în „Vara la ţară” de ruralismul din versurile lui Alexandru Depărăţeanu. FIFA apelează la VAR pentru arbitrii care sunt neatenţi sau Depărtăţeanu de fază. Organismul suprem din fotbal face aici figură de agent sanitar şi dă cu VAR pentru ca fotbalul să fie mai curat. E o înălbire necesară, câtă vreme arbitrajele proaste au produs atâtea nedreptăţi. Numai că o idee bună aplicată prost devine o idee proastă. Chiar aşa? Da, chiar aşa, fiindcă lumea nu judecă exclusiv ideea, ci şi (sau în primul rând) efectele pe care le provoacă. VAR e o cârjă utilă pentru arbitri, dar nu aşa cum se foloseşte în prezent. VAR corectează doar o parte din greşelile arbitrilor, ceea ce-i face pe destui oameni să-i conteste rostul şi să regrete vremea când decizia era a arbitrului şi numai a lui.

Ca în fiecare experiment, din fotbal sau din afara lui, se va merge şi aici pe formula „trial and error”. Iar dacă eminenţele din cancelaria fotbalului vor conchide că VAR e inutil, vor renunţa la el. Aşa cum au făcut cu „golul de aur”, pe care probabil că doar naţionala Cehiei nu l-a uitat. Ca să nu ajungă în coşul de gunoi al fotbalului (mai ales după cheltuieli importante), VAR trebuie folosit cu mai multă inteligenţă şi supleţe decât astăzi. Asta înseamnă că nu trebuie ţinut cont doar de cel care împarte dreptatea, ci şi de cel căruia i se împarte. În prezent, VAR este o afacere între arbitrul de pe teren şi cei patru colegi din cabină. Când primul nu observă, ceilalţi îi atrag sau nu atenţia. Există însă faze peste faze în care brigada VAR e surprinsă în plin abandon morfeic, cu Moş Ene sigilându-i genele şi împiedicând-o să vadă abateri limpezi ca lumina zilei. E inadmisibil, de pildă, că brigada VAR nu i-a atras atenţia nici măcar o dată arbitrului pentru sălbăticiile din Croaţia-Argentina. Cvartetul din lojă n-a avut reacţie nici în faţa altor situaţii flagrante: penaltyul refuzat Argentinei cu Islanda, buzunărirea indecentă a Marocului cu Portugalia, faultul de la golul egalizator al Elveţiei cu Brazilia, penaltyul nedat Serbiei tot cu Elveţia (iată cum o ţară neutră se bucură de arbitraje partizane), penaltyul nedat Suediei cu Germania etc., etc.

Trebuie auzită şi vocea păgubitului, asta e limpede. Pentru ca VAR să fie un succes, se poate testa sistemul din tenis, cu câte trei „challenge”-uri la care are dreptul fiecare echipă pe durata unui meci. Fiindcă, până la urmă, nimeni nu simte mai bine nedreptatea decât cel nedreptăţit. Restul (cine ridică fanionul roşu, ce face arbitrul în această situaţie, cum se realizează comunicarea) ţine de detalii şi nu e greu de reglementat. Asta dacă FIFA vrea cu adevărat ca fotbalul să arate mai bine şi greşelile de arbitraj să se împuţineze.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

mg (227 comentarii)  •  25 iunie 2018, 13:12

..logic, cel care ar trebui să ceară expertiza VAR este căpitanul sau antrenorul echipei care se consideră nedreptăţită. Asta în cazul în care e vorba doar de eroare. Dacă e vorba de intrese oculte, afinităţi, rea voinţă..etc, lucrurile se complică. E foarte bun sistemul din tenis, dar ar trebui însoţit de o selecţie atentă şi onestă a arbitrilor(din teren şi din sala video). Asta dacă VAR-ul nu e(doar) praf în ochii suporterilor.. Orice asemănare cu unele chestiuni arzătoare la ordinea zilei, e pur întâmplătoare.

Florian1956 (2 comentarii)  •  25 iunie 2018, 13:25

Sa se apeleze la sistemul VAR ca în rugby, toate fazele pe care le considera brigada VAR+ câte trei „challenge”-uri pentru fiecare echipă.

dinamo_fan (1 comentarii)  •  25 iunie 2018, 13:33

Intr-adevar cum e folosit VARul acum cred ca indreapta cca 50% din erorile importante...adica de la fazele de gol. Ca orice lucru folosit in premiera, trebuie imbunatatit si probabil va fi. Cat de urat ar fi fost ca Brazilia sa castige ultimul meci dupa acea simulare grosolana a lui Neymar (pentru care apropo nu a luat nici macar galben) ?? asa au castigat cu 2 goluri valabile inscrise un pic mai tarziu.

sandu (1 comentarii)  •  25 iunie 2018, 13:43

In tenis e mai simplu.Ori e-nauntru ori e afara. In fotbal e adeVARat ca in primul rand sa se vrea o solutie buna . In niciun caz sa nu fie mai multi arbitrii decat jucatori si sa arbitreze in schimburi.

Ardeleanul (17 comentarii)  •  25 iunie 2018, 13:44

Eu spuneam asta, într-un articol, de la bun început, maestre. Nu se poate lucra după formula actuală..e incorect. Eu propuneam dreptul de a cere expertiza, de două ori pe repriză pentru fiecare echipă, cerere care ar fi făcută de căpitan. Bună observația referitoare la Elveția, io am semnalat asta într-ul alt articol.

nypd (8 comentarii)  •  25 iunie 2018, 14:11

N-ar strica sa va inspirati din fotbalul american, acolo sistemul chiar functioneaza(daca se vrea clarificarea fazelor litigioase si nu varii interese).

dan b (17 comentarii)  •  25 iunie 2018, 14:15

Cu sau fara VAR, se arbitreaza cu dedicatie si la sugestie. E clar!

zorrozabal (11 comentarii)  •  25 iunie 2018, 14:16

Pai niste firme, sa rateze o asemenea afacere!

catyo (3 comentarii)  •  25 iunie 2018, 15:31

Aveti perfecta dreptate, domnule Paraschivescu, daca un mijloc modern de corectare a erorilor este folosit tot discretionar, dupa interese, atunci este la fel de util ca o frectie la piciorul de lemn. Iar exemplul cel mai sugestiv este acela pe care il dati dvs, faultul in careu trecut cu vederea in meciul Suedia-Germania. Dar era pacat ca Germania sa ramana "fara coledgi", ma intelegi, s-ar fi pierdut prea multi bani! Asa ca aveti dreptate, la ce bun sa "mai dam cu var"?

Petro Burgener (23 comentarii)  •  25 iunie 2018, 15:44

Probabil ca asta au de gand, renuntarea la VAR, acesta nefiind util! E mai normal cu greseli de arbitraj pentru avantajarea unora!

eugeniustin (1 comentarii)  •  25 iunie 2018, 15:58

Cu ajutorul VAR s-au indreptat multe greseli si s-au luat multe decizii peste care altfel s-ar fi trecut cu vederea. Avem un numar record de penalty-uri stabilit deja dupa 2 meciuri disputate in grupe. Va dati seama cate nu se dadeau? Dar da, ar trebui sa poti cere, ca la tenis, sa se intervina atunci cand te crezi nedreptatit, cu un numar limitat de solicitari pe meci.

Muresan (1 comentarii)  •  25 iunie 2018, 15:59

http://www.gazetanord-vest.ro/2018/06/mondialu-din-fata-televizorului-28/ ma bucur ca nu s singuru fan Toparceanu...:)

Maxentiu (17 comentarii)  •  25 iunie 2018, 16:06

Nu cred că e nevoie să împrumutăm circul din tenis, chiar dacă acolo poate funcționează. La fotbal există regula „să dăm credit arbitrului” și asta înseamnă inclusiv să-l lăsăm să decidă cînd are nevoie de VAR și cînd nu. E drept că au fost unele scăpări la acest Mondial, dar asta e probabil din cauza noutății metodei. Să le dăm timp arbitrilor să se obișnuiască cu ea și sînt sigur că rezultatele nu vor întîrzia să apară.

addriann (1 comentarii)  •  25 iunie 2018, 16:20

Aparitia unui sistem de arbitraj , folosind 3 ,, challenge" -uri de echipa, va ingreuna mult ,, sarcina " arbitrilor care nu sunt corecti... Din pacate, acest tip de arbitrii este in continuare dorit ( si folosit ) in fotbal, chiar la cel mai inalt nivel... Sistemul VAR de acum poate avea succes doar in repararea unor greseli ,, nefortate ", in rest sa speram ca echipa Elvetiei nu va fi ,, purtata pe aripi " spre sferturi sau semifinale...

tarus (1 comentarii)  •  25 iunie 2018, 16:31

Sistemul functioneaza foarte bine cam peste tot: tenis, rugby, baschet, fotbal american, hochei. Ar fi simplu sa functioneze bine si la fotbal, e greu de inteles de ce e folosit atat de prost.

biancorossi (1 comentarii)  •  25 iunie 2018, 16:58

@maxentiu, de acord. farmecul futbolului tocmai in asta consta, printre altele. de asta este cel mai popular si iubit sport al planetei, de asta ne determina sa il dorim mereu si mereu, ca pe un drog sportiv de cea mai inalta puritate. discutiile pro si contra de dupa matchuri sunt sarea si piperul acestui sport. daca vrem tehnologizarea lui atunci vrem distrugerea farmecului sau si asta ii va aduce plictisul si pieirea. eu nu ma uit la circ dupa program, vreau adrenalina, suspans si incertitudine. erorile de arbitraj sunt nesemnificative la nivelul general, procentajul de matchuri distruse de arbitraje nu este deloc inspaimantator. faptul ca s-a castigat o finala doua de mondiale, cu decizii discutabile de arbitraj nu inseamna regula, doar exceptia care defineste si confirma o mare regula : iubim futbolul si pentru adrenalina deciziilor arbitrilor, pentru emotiile incertitudinilor. va da fault sau nu ? e 11 m sau nu ? dixit all, numai bine tuturor.

sundance kid (17 comentarii)  •  25 iunie 2018, 17:04

Cvartetul din loja e format din politruci . Cu var fara var e la fel cum am compara socialismul de tip sovietic cu capitalismul . Pina la urma profit = beneficiu . " O alta marie , cu alta palarie" !

Ad (3 comentarii)  •  25 iunie 2018, 18:50

Mi-e totsusi greu sa spun ca efectul este chiar contrariul.

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  25 iunie 2018, 19:27

Ma faultezi, te faultez ! Fara suparare, cu tot cu VAR. Cam asa a interpretat si Argentina. -------------------- Citind rapid textul - cu poza in cap, alt "instrument" la care nu aveti acces - am inteles ca in fazele incriminate arbitrul a cerut asistenta video ori ca cei trei-patru care l-ar ajuta din studioul video l-ar fi deranjat, ori mai rau, acestia ar fi apreciat gresit fazele, cu toanta tehnologia moderna ! E un repros. Nu se poate mai clar ? Ana Blandiana n-a scris nimic de var ? Balint n-a scris nimic inteligibil ? Do-ri-nel n-a marturisit nimic ? Vezi ca azi - chiar vad la TVR2 - o eleva bine fardata a scris despre o scrisoare perduta, zice ca a ales intre Barbu si Blaga, ca Eminescu era floare la ureche. Dati cu var peste mizerie. Pac, Curat. --------------------- Hai sa ma refer la o faza clara, acel presupus fault in careu al germanului Boateng la suedezul Berg. Nemultumirile au fost cit se poate de clare, numai in genunchi nu s-au pus sarmanii suedezi. Polonezul n-a cerut asistenta video ! Nici n-a putut fi obligat. N-am citit nicaieri ca cei din studio au dat un verdict gresit, nici nu reiese ca ar fi analizat faza. Nici nu are cine sa-i intrebe, macar dupa meci ! In schimb n-am gasit nicaieri un articol ori macar o opinie a unui neamt care sa spuna ca n-a fost penalti ! Astea sint lucruri grave, care fac din VAR un nou instrument de viciere in mina arbitrilor iar cei patru necunoscuti din studio reprezinta noi tinte pentru cei care aranjeaza meciuri, scoruri, penaltiuri, cartonase, ...

mg (227 comentarii)  •  25 iunie 2018, 20:14

@Maxentiu - la tenis a fost circ până la introducerera hawkeye, după care s-a cam terminat cu interminabilele discuţii, dar şi cu abuzurile unor arbitri. S-a văzut diferenţa în sezonul ăsta de zgură, unde se păstrează tradiţia citirii urmei. Greşeli evidente nu au fost corectate nici de arbitrul de scaun, nici de supervisor care, în ciuda evidenţei, a ţinut spatele arbitrilor. A păţit-o Begu, iar Pliskova(pe faţa căreia rar vezi o emoţie) şi-a pierdut, biata, minţile de nervi şi meciul.. VAR-ul seamănă panică printre păpuşari şi aranjori, fiind văzut ca un fel de stat paralel..

Filbert (5 comentarii)  •  25 iunie 2018, 23:44

Cele doua echipe ar epuiza cele 3 cereri de reevaluare in primele 5 minute ale celor mai multe din partide.

Observator (243 comentarii)  •  26 iunie 2018, 7:37

Apropo de VAR: aseara, spre finalul meciului, intr-un moment in care deznodamantul era previzibil, s-a acordat cu mare usurinta penalty in favoarea iranienilor! Daca acea minge a fost atinsa cu mana (am indoieli), traiectoria ei nu a fost deloc influentata si faza nu a pus in pericol ... integritatea portii portugheze! A fost o decizie gratuita, poate in compensatie la faulturile clare din meciurile Elvetia-Serbia si Germania-Suedia, neluate in seama de catre arbitri! O.

ticbis (5 comentarii)  •  26 iunie 2018, 7:49

Sistemul VAR la fotbal ar fi eficient doar daca se va ap;ica exact ca in tenis. Fiecare echipa sa aibe dreptul sa solicite 3 chanlange-uri pe meci, solicitarea sa fie facuta de capitanul sau antrenorul echipei. Daca decizia initiala a arbitrului s-a dovedit a fi fost gresita, echipa ramane cu numarul de challange-uri intacte, daca a fost corecta i se va scadea din numarul initial. In felul asta se rezolva si arbitrajele cu "dedicatie" (o echipa poate intoarce si de 10 ori deciziile unui arbitru care fluiera in mod ecident in favaoarea adversarului - vezi cele 3 goluri valabile anulate intr-un singur meci Stelei in partida cu Astra); si se rezolva si practicile echipelor ce au obiceiul de a protesta "din principiu" la toate deciziile aebitrului inca din primul minut al meciului, pentru ca si-ar epuiza challange-urile in primele 10 minute.

Alex One (17 comentarii)  •  26 iunie 2018, 8:48

Stam "bine" cu arbitrajul romanesc. Degeaba a stat al nostru in pozitie de utilaj taiat lemne ca nici la sala VAR nu avem pe nimeni. Bine,bine, pe teren nu ne pricepem dar nici macar acolo pe post de om care umple cestile de cafea si varsa scrumierele ?

Teacher12 (56 comentarii)  •  26 iunie 2018, 13:59

Poate că dacă arbitrii ar primi niște amenzi și suspendări sau alte pedepse ( retragerea licenței FIFA?), toată chestia ar fi mai eficientă. Și, privind meciurile din Rusia, parcă nici arbitrii noștrii nu mai par atât de pierduți.

nefertem (3 comentarii)  •  26 iunie 2018, 15:34

VAR e excelent. VAR spune, practic, ca daca se vrea, se poate vedea. Aici se discuta alte chestiuni, ce tin de fapul ca nu se vrea a se vedea (lucru mult mai usor de facut inainte de VAR, existand scuza "n-am vazut" sau "asa am vazut eu"). Incercand o paralela cu evenimentele actuale, sa nu cadeti intr-o capcana si sa ajungeti sa va intrebati de ce sa mai existe Justitie (cu toate aspectele ei), daca tot exista infractori care sunt gratiati...

haideusicfr (8 comentarii)  •  26 iunie 2018, 15:36

Daca si la noi s-ar plica var-ul asta ,mai mult s-ar uita in televizoare decat ar juca fotbal.Dupa cum se vede la Mondial ,se dau lupte grele intre jucatori fara a fi penalizati. Tanase de la FCSB ar fi un pierzator autentic.

dan (9 comentarii)  •  26 iunie 2018, 20:45

VAR e o pacaleala exact ca aceea cu arbitrii aditionali care stau si se holbeaza la 3-4m de minge si tot nu VAD decit ceea ce trebuie sa vada.

itu52 (40 comentarii)  •  26 iunie 2018, 20:46

Să ne înțelem, rămâne ca la tenis pentru solicitanți, alții decât arbitrul. Adică dacă ți-a ieșit VAR_ul conservi cererile rămase, dacă nu ai cu 1 mai puțin.

Florentin Streche (2 comentarii)  •  1 iulie 2018, 18:49

Am retinut critica adusa comentatorului Sportiv, pe nume Bogdan Tomulica, si este poate adevarat ca vocea sa este mai buna pentru un post de provincie, un post local al TVR (de fapt, de acolo a fost transferat pentru CM din Rusia), insa consider, dle Paraschivescu, ca analiza idiosincratica pe care i-o faceti va caracterizeaza...caracterul. Si dvs. sunteti cam uratel, cu acea msuatcioara incandescenta, nietzscheana, incercati sa fiti mai inteligent decat sunteti si vreti sa fiti "intelectual", sa deveniti imemorial. De la un post de redactor la BnaR si pana la "fruncea" culturii romanesti este un pas imens, in special de respect fata de seaman, si de umanitate. In rest, dicortati si mergeti cu tinere care sa va aline batrabetea apasatoare! Se cuvine, in genere, un "mea culpa"....

Florentin Streche (2 comentarii)  •  1 iulie 2018, 18:52

Am retinut critica adusa comentatorului Sportiv, pe nume Bogdan Tomulica, si este poate adevarat ca vocea sa este mai buna pentru un post de provincie, un post local al TVR (de fapt, de acolo a fost transferat pentru CM din Rusia), insa consider, dle Paraschivescu, ca analiza idiosincratica pe care i-o faceti va caracterizeaza...caracterul. Si dvs. sunteti cam uratel, cu acea msuatcioara incandescenta, nietzscheana, incercati sa fiti mai inteligent decat sunteti si vreti sa fiti "intelectual", sa deveniti imemorial. De la un post de redactor la BnaR si pana la "fruncea" culturii romanesti este un pas imens, in special de respect fata de seaman, si de umanitate. In rest, divortati in continuare si mergeti cu tinere care sa va aline batranetea apasatoare! Se cuvine, in genere, un "mea culpa"....

Comentează