Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Sârb între croaţi

Finala UCL: un arbitraj bun şi un singur cartonaş. Măcar atât

Permalink to Sârb între croaţi
luni, 28 mai 2018, 12:01

Laudele îl acoperă pe Bale, disperarea pe Karius. E atât de simplu, de dramatic şi de uman, încât nu se cade să insişti. Trebuie lăsate să treacă nopţi, să dispară cearcăne, să se scurgă timpuri şi anotimpuri înainte ca viaţa să-şi recapete curgerea şi noima. Suporterii lui Liverpool rămân aceiaşi şi cântă la fel, hrăniţi de un sentiment al identităţii întru câtva străin celor cu bani mai mulţi şi suflet mai puţin. Cei ai Realului ştiu că bucuria le va fi mereu contestată.

Finala glumelor
Lumea a stabilit fără drept la replică: există ceva sau cineva care le înlesneşte nepermis izbânda. Dacă nu arbitrul, atunci o mostră de cinism pe teren sau o conspiraţie. La mai puţin de o oră după finală, pe forumuri se putea citi că portarul lui Liverpool a făcut jocul masonilor şi că Sergio Ramos şi-a planificat din timp faultul la Salah (despre cel asupra lui Carvajal nu se scrie un rând). E dreptul oricui să sistematizeze lumea în jurul propriilor fantezii şi să creadă că are în buzunar şperaclul care deschide toate uşile.

Curat cavalerism
Există însă şi alte lucruri care atrag atenţia dincolo de o foarfecă, o gafă sau un suporter pătruns pe teren. Unul e cavalerismul jucătorilor (sigur, sigur, în afară de Ramos, care nu e jucător, ci fiară, jigodie, monstru, derbedeu, canibal etc.). Nu ştiu dacă au mai existat finale de Liga Campionilor cu un singur cartonaş galben, şi acela după minutul 80. Da, au fost şi sâmbătă faulturi, dar mult sub intensitatea şi frecvenţa scontată de pesimişti. Real şi Liverpool n-au jucat formidabil. În schimb, au făcut-o curat, ceea ce spune destule. Fiecare a avut într-un pliu al minţii o imagine a emblemei celeilalte, cu tot capitalul ei de importanţă, valoare şi prestigiu.

Revelaţia cu fluier
Al doilea lucru de remarcat e arbitrajul lui Milorad Mažić, în care mulţi au presupus o nouă unealtă gata să acţioneze în folosul caracatiţei castiliene. Sârbul a arbitrat modern şi imparţial, cu scăpări neimportante şi cu o ţinută pe care nu mulţi i-ar fi bănuit-o. Măcar din punctul ăsta de vedere, finala a sfâşiat păienjenişul acuzaţiilor şi presupunerilor inerţiale. Dus uneori de fază între croaţii Modrić şi Lovren, Milorad Mažić a fost, poate, adevărata surpriză plăcută a meciului de la Kiev.

În mod normal, asta ar trebui să le dea de gândit celor care conduc arbitrajul din România. La fel ca toţi arbitrii care primesc meciuri importante, şi Mažić trăieşte sub umbrela cuiva căruia i se spune, la alegere, mentor sau pilă. Însă ascensiunea nu şi-a construit-o doar prin învârteală şi prin câştigat concursuri de împrejurări. Trebuie că a existat şi un cât la sută competenţă. În CV-ul lui Mažić, arbitru trecut cu ani în urmă şi prin Liga 1, există destule puncte de referinţă. Prin contrast, primul arbitru din România poate merge peste două-trei săptămâni în Rusia doar ca turist.

Comentarii (63)Adaugă comentariu

Carol K (26 comentarii)  •  28 mai 2018, 12:51

Nu se poat compara aportul lui Salah cu cel al lui Carbahal ca sa spui ca reactia a fost dezechilibrata. Unul face mereu diferenta pentru echipa cormoranilor celalalt e un jucator bun printre altii si mai buni. Cat il priveste pe Ramos, el este un mercenar sinistru, n-are mama-n-are tata. Asta nu inseamna profesionalism, tot meciul urmareste sa loveasca adversarul, mai iese la cornere unde daca nu da gol ii baga un cot portarului in tampla(de ex. lui Karius) si multe altele din acest registru. Cum era Cadu la CFR doar ca la un alt nivel al acuratetii loviturilor . Asta pentru ca ati adus vorba, n-am inteles ce vi s-a parut exagerat la faptul ca lumea l-a facut in fel si chip. Cat despre arbitraj... da, in afara de faptul ca l-au lasat pe Ramos sa-si etaleze repertoriul, a fost un arbitraj OK.

aciduzzo (101 comentarii)  •  28 mai 2018, 12:56

Iar....iarasi domnule Paraschivescu sunteți deosebit de curtenitor (ca sa folosesc un termen patentat de dumneavoastră) față de tot ce s-a întâmplat in aceasta final demna de visul unei nopți de vara....cu aghiasma si busuioc....cum o vedeți dumneavoastră. Va promit să mâine revin cu un nou comentariu....mult mai acid...va asigur!

Tyn (2 comentarii)  •  28 mai 2018, 13:08

Domnilor, va rog frumos, nu incercati sa ne spuneti ca EVIDENTUL nu este asa evident , ca o fi si c o patii, nu ne tratati ca pe niste ***, caci nu suntem chair toti asa!!!! Am40 de ani, de mic copil ma uit la fotbal si cred ca pot vedea ceva EVIDENT ! Ma refer la ramos domnule Paraschivescu.CEes a intamplat acolo si de ce a facut ramos ceea ce a facut este EVIDENT. Ma repet, am 40 de ani , acum 2 ani am avut un avc. Citind articolul "colegului" dvs buzarin, era sa l fac pe al 2 lea azi...Va rugam....Nu suntem chair toti din aia care si cumpara tricou cu cr7.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alex (9 comentarii)  •  28 mai 2018, 13:08

Buna ziua! Domnule Radu Paraschivescu, "Lumea" constata ca unele victorii au fost înlesnite de anumite greșeli de arbitraj. Asa se vede la televizor, cu reluari cu tot. Eu cred ca aceeași "Lume" merita apreciere pentru faptul ca s-a saturat de trișori, hoți si de tot ce este vulgar in fotbal. Credinta mea puternica este ca toate aceste derapaje (mai ales cele repetate) ar fi bine, in interesul a totceea ce reprezintă frumos in acest fenomen social, sa fie sancționate de forurile responsabile. Da, jucătorul spaniol este tot ce ați.enuntat mai sus...sper ca nu ironic!? Am citit in articolele dumneavoastră ca sunteti un doritor si trăitor de frumos, drept si cinstit. Atunci, de ce sa nu aducem doar frumosul in discuție, iar trișorii sa-i pedepsim prin nerostirea numelor lor? ..... O zi făina sa avem!

Ștefan Kiraly (3 comentarii)  •  28 mai 2018, 13:13

Arbitraj bun? L-a iertat pe Ramos de un roșu direct. M-am uitat pe reluări și am văzut clar cum i-a provocat accidentarea lui Salah. Apoi, pe un alt cadru, când Salah avea lacrimi, în spatele lui Ramos scotea limba și rânjea ca un hoț neprins. S-ar fi putut citi pe chipul spaniolului: "Nah, că am scăpat de tine. Hi, hi, hi, mulțumesc arbitrului că m-a iertat. Acum putem câștiga UCL mult mai ușor. Dumnezeu ține cu noi azi!"

itu52 (40 comentarii)  •  28 mai 2018, 14:11

După acest meci șperaclul este foarfeca care a triplat suma de transfer a lui Bale, către rivala tradițională a lui Liverpool. Aceștia sunt dispuși să dea 200 mil. de lire, ca să aibă în ogradă un perforator al buturilor lui Liverpool. Că pică cumva un UCL, e bonus, fixația lor e unică. În felul acesta se topește și ghețarul relației pe care fotbalistul o are cu Zidane, care a catadicsit să discute cu rezerva de lux, abia la trei ore după închierea meciului. Să fi fost golul de vină, în sensul frumuseții nu necesității, numai el știe.

itu52 (40 comentarii)  •  28 mai 2018, 14:14

”încheierea”, sfârșitul finalei.

Andrei Cristian (1 comentarii)  •  28 mai 2018, 14:56

Cred ca, in calitate de creaturi inzestrate cu ratiune, putem sa fim de acord ca, desi Ramos nu si-a propus sa disloce un umar sau sa rupa un os, sigur si-a propus sa faca "stricaciuni". Poate in mai multe faulturi, poate la mai multi jucatori. Iar in fotbal, ca in orice sport, consider ca principala ocupatie a arbitrajului ar trebui sa fie protejarea participantilor la sport. Orice tentativa de a produce "stricaciuni", soldata sau nu cu urmari fizice, trebuie pedepsita. De asta se insista pe cartonase (galbene si/sau rosii) chiar si daca "victima" poate continua meciul. Pentru ca se pedepseste si intentia, nu doar rezultatul. Iar intrarea lui Ramos, asa cum am mai bodoganit si pe blogul unui coleg de-al dvs., ar fi fost sanctionata si la rugby, tocmai pentru ca pericliteaza siguranta/sanatatea unui participant. Nu are rost sa speculam daca trebuia galben sau rosu, daca cu Salah in teren Liverpool marca mai mult sau nu, daca Karius ar mai fi gresit sau nu. Ce am putea specula, insa, este daca Ramos mai era la Real Madrid, titular, dupa ani si ani in care arbitrii ar fi protejat participantii la joc, sanctionand agresorii in consecinta. Ca eu cred ca Ramos ar fi vandut bilete de acces pe stadion sau ar fi fost angajat BGS.

caine (1 comentarii)  •  28 mai 2018, 15:01

ce fault a fost la carbajal? a facut intindere .si ,da, ramos a facut doua atacuri criminale din care doar unul eficient, cel de la salah. ps in total, dl. Paraschivescu, aveti 100 de ore de fotbal jucate?

JFM (14 comentarii)  •  28 mai 2018, 15:03

Domnul Paraschivescu nu va impacientati, Ramos va fi elogiat de colegii dvs de la Digi, in frunte cu Andrei Niculescu. O sa i se faca o statuie acolo, Digi e televiziunea de casa a lui Real, precum este Antena3 pt PSD.

mihai (4 comentarii)  •  28 mai 2018, 15:22

Buna ziua! Va apreciez mult si ma bucur de cite ori va vad, va salut si va spun despre nepot ca citeste carti si din cauaza dumneavoastra. Nu v-am comentat articolele despre fotbal, le iau ca exercitii recreative, dar astazi consider ca ati fost partinitor. Ca sa fiu mai clar, arbitrul a fost perfect pozitionat si nu are NICI O SCUZA la faza cu Ramos. Puteti citi atitea analize in publicatiile de profil. Cit despre istoricul relatiei Real-arbitrii, ma abtin sa comentez, pina si Bayern s-a resemnat... Tupeul lui Ramos este creatia arbitrilor, nu accept stilul -scopul scuza mijloacele-, mai ales in sport. Ma asteptam la ceva empatie si , poate, sa scrieti despre ipocrizia UEFA/UE fata de blocul estic, finala la Kiev, arbitru sarb, dar acces interzis in grupele CL. Va doresc o zi faina!

mg (227 comentarii)  •  28 mai 2018, 16:20

..trei coincidenţe : Battiston inconştient până la spital şi cu dinţii lipsă, Ardeleanu cu dublă fractură de tibie şi peroneu, Salah cu umărul dislocat. Schumacher, Lăcătuş şi Ramos nu primesc nici măcar galben, declarând mai apoi, cinic, că aşa e la fotbal.. Mă întreb dacă n-ar trebui adusă şi duba poliţiei odată cu salvarea pe stadion, pentru că aceşti agresori ar merita încătuşaţi pentru vătămare corporală gravă. Anihilarea adversarului e din alt "sport", cel cu generali şi strategiile lor..

Agamitza (1 comentarii)  •  28 mai 2018, 16:21

Ce aveti fratilor cu Paraschievici? Omu' e bucuros ca a gasit un titlu pentru mazgalitura si e impartial ca tot chibitul care nu stie ca nu se pricepe. "Scriitorul" n-a vazut cele doua intrari la rupere dar esuate a rudimentarului Ramos, tot la Salah, iar cand i-a dat cu cotul in tampla lui Karius individul era la buda unde facea *** cu cucu. N-a sesizat nici ca arbitrul era la doi metri dar n-a vazut nimic. Cauta bre Sergio Ramos pe Youtube si te lamuresti sau intoarce-te sa scrii despre Vanghelie si Almanahe. Hai, noapte buna!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cornel (1 comentarii)  •  28 mai 2018, 16:46

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

itu52 (40 comentarii)  •  28 mai 2018, 16:48

Eva sau Evele au cedat de mult locul fotbalului în ceea ce priveste discordia dintre oameni. Se aprind și se păruiesc peluzele de toate culorile și denumirile, se aprind discuțiile în familii sau între prieteni. Mai să o treacă pe internațional, din cauza incidentelor din teren. Tot Egiptul e cu Liverpool, e firesc și noi eram sau mai suntem belgieni din când în când. Supărat tare, că Ramos a adus daune fizice și psihice lui Salah, deci Egiptului, avocatul Bassem Wahba, a făcut plângere la FIFA cerând daune de 1 miliard de euro. De zâmbit, dar nu de neglijat, e vorba de un avocat de succes în țara lui. Sper ca Allah să fie de partea lor iar Salah să-și arate clasa la mondiale. Nu din cauze belicoase, ci spre a vedea o competiție supremă cu tot ce are ea mai bun.

Bagheera (1 comentarii)  •  28 mai 2018, 17:46

https://www.joe.co.uk/football/sergio-ramos-elbow-loris-karius-180871 Rosu direct! Nu vede nimeni? Puteti va rog sa ne raspundeti? Nu e nimic de aparat la Ramos. Loveste infiorator! Pacat ca nu l-a prins pe Lacatus jucand. Rezolva fiara si problema asta, ca pe ala care era sa il scoata din fotbal pe Maradona l-a rezolvat.

pop ion (7 comentarii)  •  28 mai 2018, 17:47

Incet, incet, se scufunda si Paraschivescu in penibilul care domneste la gsp

nypd (8 comentarii)  •  28 mai 2018, 18:06

A se slabi cu acest Saleh, Maleh sau cum il cheama... e bun, altfel se juca si acum cu crocodilii pe la FC Aswan, "close,but not cigar"... spunea cineva pe aici ca se penalizeaza si intentia, pai atunci era eligibil pentru un cartonas, ca el incearca sa-l faca pe Ramos si i-ar fi iesit daca n-ar fi fost asa sfrijit, asta-i sport pentru baieti mari, tabacherele se opresc la Craiova!

antiomonim (1 comentarii)  •  28 mai 2018, 18:55

Ceea ce distreaza la presa sportiva romana este faptul ca mereu se vorbeste despre "VALOAREA" arbitrilor! In loc sa se vorbeasca despre "Corectiudinea" acestora! Arbitrasii ramoliti nu trebuie sa aiba valoare, doar sa fie corecti! Nu trebuie sa fluiere cu latul si nici cu ristul! A, stai, pot fi arbitrasi lenesi care din cauza ca nu pot alerga, fragmenteaza jocul, adica il tine in mana, ca sa citat din priceputii balonului rotund! Nu, un arbitru lenes, hot si care nu stie regulamentele va face meciurile praf! As dori sa reprosez arbitrului de la finala o greseala majora, si anume faptul ca nu l-a eliminat pe portarul lui Liverpool dupa prima gafa! Dar cand nu ai vazut portari de legenda din Romania ca Burebista lu' Tata Jean sau Prunea nu recunosti ce poate sa faca! Ma mir ca nu exista jurnalisti de la noi care sa ne spuna ca a fost blat! Sau poate nu a jucat FC.STEAUABUCURESTI.SB. PS: Doresc sa incurajez echipele Romaniei si Italiei la Campionatul Mondial din USSR! Succes Tavarashi!

Un inchipuit… (1 comentarii)  •  28 mai 2018, 19:09

Autorul e unul din mandatatii sa combata orice plan ascuns de a face rau prin eitchetari persiflatoare; orice mizerie pusa la cale pe ascuns si expusa ca tare e "teoria conspiratiei", adica, pt. autor, o prostie; ca asa a hotarat el, care e, mai cunoscator decat majoritatea, e superior; sigur, intr-un fel mai elaborat, dar, in esenta, tot un Becali. El, autorul nu "sistematizeaza lumea in jurul propriilor fantezii". Nuuu. El e superior. Acum, stie el ca Ramos i-a sucit mana lui Salah... din intamplare. Nu a intentionat sa-l scoata din joc. Nimeni nu are niciun fel de planuri ascunse de a face rau. Lumea e o manastire. Si la Gazeta scriu niste inchipuiti.

Petro Burgener (23 comentarii)  •  28 mai 2018, 19:38

@mg, poate ati uitat, Lacatus la acea intrare criminala la Ardeleanu a primit initial cartonas galben, apoi arbitrul Biro, vazand cat de grava e accidentarea lui Ardeleanu, i-a aratat cartonasul rosu, desi trebuia sa faca de la inceput lucrul asta!

brazvan (30 comentarii)  •  28 mai 2018, 20:07

a-l compara pe salah cu carvahal e, mutatis mutandis, cam la fel cu a vorbi în aceeași propoziție despre caragiale și radu paraschivescu...

zorrozabal (11 comentarii)  •  28 mai 2018, 20:54

Mai plangeti mult!Fundasul Sergio Ramos nu a dat in atacantul Mohamed Salah-nu "l-a lovit" cum zice unul pe aci!Asta a vazut oricine a vrut sa vada! Au alergat amandoi dupa o minge, s-au tinut reciproc-cum se intampla in 99% din situatii-iar in cadere,fundasul l-a tras dupa el si pe atacant-cum iar se intampla in 99% din cazuri!Daca e un fundas bun!Iar Sergio Ramos-el gran capitan- e cel mai bun!Din toata lumea!

Filbert (5 comentarii)  •  28 mai 2018, 21:27

Mare, mare dezamagire dl. Paraschivescu. Stiam ca tine cu RM insa nu m-as fi asteptat niciodata sa renunte la obiectivitate si sa nu sanctioneze sever ceea ce a facut dezgustatorul ramos. Ar fi trebuit doar sa caute pe youtube istoria faulturilor la rupere ale acestui asa-numit fotbalist. Culmea scirbei e ca daca cineva il atinge doar, sau uneori nici macar, mizerabilul e la pamint instantaneu de parca l-a lovit trenul... Ceea ce a facut dobitocul mi-a taiat tot cheful de finala, astia sint jucatorii pe care ii detest cel mai mult. Cum zicea cineva mai sus, de la faultul lui Schumacher asupra lui Battiston n-am mai facut ceva mai murdar si cinic pe terenul de fotbal. Cit despre Carvajal, eu n-am vazut nici un contact, a fost doar o intindere/rupede de muschi neprovocata in nici un fel de adversar.

?????? (72 comentarii)  •  29 mai 2018, 0:14

Ați remarcat și faptul că Ciprian (Marica), nu acela care căuta și el o pietenă, s-ar fi declarat de acord cu felul de a juca fotbal al lui Sergio Ramos, însă Ciprian nu mai joacă fotbal datorită accientărilor , de la o vârstă la care mulți jucători fac performanțe în fotbal ?

teo stemate (25 comentarii)  •  29 mai 2018, 0:39

Si mie mi-ar fi placut arbitrajul sirbului, daca n-ar fi facut greseala majora de a NU fluiera, macar, faultul lui Ramos. Nu sa dea galben sau rosu, cum am auzit multe voci cerind, in mod exagerat, dupa parerea mea. Pentru ca a fost doar un fault de joc, undeva spre mijlocul terenului, intr-o faza fara mare importanta, Salah doar incerca sa paseze in lateral. Poate ca era, sau nu, de cartonas galben, in nici un caz de rosu, a fost un fault, la prima vedere, destul de banal. Dar ceea ce il incrimineaza pe Mazic este tocmai faptul ca a fost un fault clar, facut sub ochii lui, era pozitionat la mai putin de 4 metri de metri de faza, frontal, a vazut clar infractiunea, dar nu a sanctionat-o. O faza simpla, intr-un ritm de joc normal (nu are nici eterna scuza a arbitrilor de azi - "faza s-a derulat prea rapid, nu am avut cum sa vad") pe care arbitrul a considerat-o regulamentara, cind toata lumea a vazut un fault clar: Ramos il impiedica pe Salah sa joace, il faulteaza cu calciiul pe la spate, ii trage bratul cu totul dupa el, apoi cade cu toata greutatea pe umarul egipteanului. Pentrul faptul ca n-a fluierat, arbitrul sirb nu are nici o scuza. Si cred ca tocmai asta a nascut atitea suspiciuni in rindul iubitorilor de fotbal, pentru ca intrebarea ramasa in subconstient e: de ce nu a dat macar fault?

Bogdan (1 comentarii)  •  29 mai 2018, 0:56

Domnule Paraschivescu, cu siguranta cel mai prost articol pe care l-am citit in viata mea, iar autorul cea mai mare dezamagire, mai cu seama ca era singurul pt care digi mai facea parte din grila de programe, argumente n-am sa-ti dau ca ar pali in fata celor mentionate anterior si in unanimitate ceea ce ma face sa cred ca fotbalul nu l-ai inteles niciodata!!!

sundance kid (17 comentarii)  •  29 mai 2018, 4:26

Englezii pierd batalii . Niciodata razboiul .

Andrei (25 comentarii)  •  29 mai 2018, 9:40

Nu sunt de acord ca Ramos a facut intentionat faultul prin care Salah a fost scos din joc...s-au tinut reciproc si egipteanul a cazut rau pe umarul celalalt..in schimb lovitura cu cotul in tampla lui Karius merita rosu direct! insa arbitrul si asistentul nu au vazut-o. Acest fundas spaniol este foarte nesportiv si loveste "ascuns" astfel incat arbitrii rareori sesizeaza intentiile sale...sunt de acord cu parerile unor domni care comenteaza pe aici ca i se permit cam multe "derapaje" din partea arbitrilor....in rest, ca valoare, e un super fundas care marcheaza multe goluri si a ajutat Realul in multe situatii critice....

aciduzzo (101 comentarii)  •  29 mai 2018, 9:52

Credeam ca va pricepeti la fotbal domnule Paraschivescu. Si n-as zice totusi ca nu v-ati pricepe. dar asa se intampla cand pasiunea pentru favoritii dumneavoastra va face sa nu vedeti din aceasta finala execarbila doar ,, un arbitraj bun şi un singur cartonaş''. Pacat...mare pacat...si totusi...nu va pricepeti la fotbal....asta e....intrati si dumneavoastra in categoria ziaristilor care scriu ceva despre ceea ce nu pricep deloc!! Pacat...

Ilie (86 comentarii)  •  29 mai 2018, 10:04

Singura lipsa de competenta ce i se poate reprosa arbitrului est ippon-ul perfect executat al lui Ramos pe care nu l-a vazut. Ar mai trebui sa ia si regulamentul de judo citeodata in mina si doar atunci va avea CV-ul complet. In ceea ce priveste pe Sergio Ramos, in pofida faptului ca il consider printre cei mai buni aparatori all-time si un 'corazon' nepereche intr-o echipa, atitudinea lui imi aduce aminte de Van Bommel, poate cel mai buni dintre 'enfoirés'-ii all-time. Ramos ii e departe. Van Bommel mi se pare a nu a luat decit doua cartonase galbene in cariera. Perfectiune. Insa nici nu are palmaresul lui Sergio Ramos

gelu (9 comentarii)  •  29 mai 2018, 10:18

Maestre, Aici ai gresit, dar nimeni nu e perfect, inclusiv R.P. Uita-te nitel ce face Ramos aici: https://www.joe.co.uk/football/sergio-ramos-elbow-loris-karius-180871 Nu inteleg de ce un om de finetea ta (literara cel putin) simpatizeaza cu asa o bruta ca sergio. Daca il atingi pe el un pic, marele sergiulica e la pamant cu gura pana la urechi tipand fals. Io zic ca a fost si vina lui Salah ca a vrut sa se ia la tranta cu animalul. Daca era baiat destept il toca tot meciul pana ce arbitrul nu avea ce face si-l scotea pe sergiu ramolitul afara unde ii este locul.

gelu (9 comentarii)  •  29 mai 2018, 10:36

E limpede ca "finetea" lui Ramos in a da cu cotul a fost dobandita prin sute de astfel de exercitii. Si apoi tot el cade. E un "artist" in adevaratul sens al cuvantului. Daca te intereseaza cu adevarat adevarul gol golut - Sergio Ramos este un ciomagar. https://www.joe.co.uk/football/sergio-ramos-elbow-loris-karius-180871

JFM (14 comentarii)  •  29 mai 2018, 10:43

Luati poza cu faza lui Ramos si Salah...Se vede cum ii strange mana pt a i-o imobiliza, urmand caderea in pumn(aici e maiestria elui care o executa), deci dislocare de umar. O folosesc unii in anumite sporturi de contact, normal ca Ramos n-a gandit-o atunci miscare cu miscare, o are in sange, a aplicat-o de N ori in toata cariera de 13 ani. Astia stiu judo si miscari din sporturile de contact la nivel de centura neagra, de aia se numesc fundasi de fier, duri, fara mila. Salah a fost vanat pana in momentul accidentarii, semnele facute de Ramos dupa aceea catre banca realului au fost mai mult decat edificatoare.

Gentle Giant (3 comentarii)  •  29 mai 2018, 10:52

Dle Paraschivescu, ați scris ca un fanboy Real Madrid despre Ramos. Nu vă bănuiam de facilul truc preemptiv (îl bălăcărim noi în antifrază, să n-o mai poată face alții pe bune). E o premieră fanboyismul ăsta, statura nu vă permite. You defend the indefensible - nu neapărat în meciul ăsta, unde Ramos a fost un suav comparativ cu el însuși din alte meciuri. Rămâne să mai găsiți argumente pentru toți tudoreii toader. (Și ce-a însemnat aluzia la accidentarea lui Carvajal, ce-a fost așa blamabil moral?)

mg (227 comentarii)  •  29 mai 2018, 11:01

@Petro Burgener ..just, totuşi parcă e prea puţin. I-a distrus bietului om viaţa doar pentru că s-au întâlnit pe un teren de sport. Aceşti băieţi cu ieşiri necontrolate au nevoie de fapt de sprijinul nostru, de ceva care să-i stabilizeze.. "Totul să meargă bine, ţeapa să iasă fain - Să nu se neglijeze problema de design"

aciduzzo (101 comentarii)  •  29 mai 2018, 12:03

De ce asteapta comentariul meu moderare?? Sau cat mai asteapta?? Ce...nu-i convine maestrului Paraschivescu ce am scris?? Atunci sa s-apuce sa scrie la golf, volei pe plaja si fotbal cu nasturi!

aciduzzo (101 comentarii)  •  29 mai 2018, 13:57

Pentru lamuriri suplimentare accesati pe you tube ,,Sergio Ramos Top 10 Brutal Fouls Leaded To Red Card''.....si va lamuriti clar cu cine aveti de-a face!

vasco (93 comentarii)  •  29 mai 2018, 15:59

D-le RP,cu toata stima si respectul ce vi le port,consider ca,stiut fiind faptul ca sunteti fan real madrid,ar fi trebuit sau sa considerati ca puteti tacea.Nu era cazul sa va pronuntati despre disperatul acela care ,prin ceeace face mereu si mereu nu respecta nici adversarii nici jocul de fotbal.Daca vreun adversar i-ar face lui ceeace el face pe teren nu stiu cum s-ar comporta,dar numai unul de la Real Madrid e iertat de arbitrii...deci nu-i poate face lui asa ceva.Urat!!!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 mai 2018, 18:15

@ Toti Cine crede ca ma ocup cu cenzurarea interventiilor pe blog - am mai spus-o - se insala profund. Cine considera ca l-am cautionat pe Ramos e invitat sa-mi arate unde. Cine crede ca simpatia pentru Real ma face sa nu-i vad slabiciunile, cusururile si relele e in eroare (am articole critice despre Real si despre arbitrajele in favoarea lui, puteti cauta). Aflu cu bucurie ca Salah va fi prezent la Cupa Mondiala si cu parere de rau ca Dani Carvajal va lipsi. Articolul meu era, intamplator, despre arbitraj si despre sportivitatea jucatorilor, minus momentul Ramos. Vina mea e ca n-am observat ca Mazic nu a fluierat fault (asa se face ca l-am laudat pentru prestatie). Ar fi trebuit s-o faca, sigur. Cartonas nu cred ca s-ar fi impus, dar faultul a fost limpede. O ultima precizare: daca faultul n-ar fi fost comis de Ramos (cu un palmares plin de brutalitati, de acord, el ramanand bad boy-ul de dupa Pepe), ci de Benzema, Kroos, Modric sau Marcelo, nimeni n-ar fi banuit intentii asasine si premeditare. R.P.

gelu (9 comentarii)  •  30 mai 2018, 11:09

E limpede ca fotbalul ne predispune la slabiciuni. Dvs cu Real si cu ciomagarii sai.(Pepe, Ramos). Altii, ca mine, cu Hagi. Noi va multumim pentru atentie si speram ca puteti deveni mai tolerant si cu slabiciunile noastre. Nu se poate la inteligenta Dvs. sa nu va dati seama ca Hagi a scos faza cu statuile asa la oha, intaratat de rautatea ziaristilor. Gicuta se exprima acceptabil pentru un fotbalist zic io. Daca Dvs. puteti include pe "daca" mai sus(daca faultul era comis de Modric etc, atunci si noi spunem ca daca Hagi ar fi crezut intr-adevar ca merita statuie, atunci nu s-ar fi inmuiat asa cand il implora o tara intreaga sa revina la Nationala. El a zis "Cine sunt io sa ma roage atata lume si io sa nu ascult de ea". Pe mine m-a suparat Hagi doar ca NU a intrat pe teren cu Slovenia atunci, sa le indoaie spatele 15 minute la descultii aia. Daca nu reusea sa intoarca meciul, aia era, asa am ramas cu oful. Speram sa deveniti mai tolerant cu Hagi. Nici mie nu imi place prietenia lui cu interlopii, dar asta e,asa cum Dvs il tolerati pe Sergiulica si pe Pepe. Multumesc pentru sugestia cu Asasinul Anders.

aciduzo (101 comentarii)  •  30 mai 2018, 15:16

Nu domnule Paraschivescu....nu nu.......cei enumerati mai sus de dumneavoastra n-ar fi comis in veci o asemena hidosenie! Nici Kroos, nici Modric, nici Benzema, nici unul n-ar fi facut acel fault la eliminarea fizica a adversarului. Singurul la care am dubii ar fi Marcello si spun asta dupa cotul acela ordinar aplicat in nas celui care a ridiculizat aceasta mare echipa marketabila de zece ani incoace, de cate ori a vrut el si pe unde a vrut el, fie ca va place acest lucru sau nu!! Ce-a facut Ramos se cheama intentie in cea mai pura prezentare iar faptul ca arbitrul n-a dat fault nu mai are nici un fel de relevanta! A fost scos din joc, fizic, un adversar care alaturi de Mane ar fi pus probleme mari...mari de tot Realului. Si nu-i tot una cand iti este neutralizat in felul acesta un jucator de atac care poate face diferenta si un fundas de duzina pe care poti sa-l inlocuiesti oricand cu un jucator de pe banca de valoarea lui cel putin! Si stiti cand am constatat acest lucru prima oara in viata mea?....In Italia 90, in optimea GERMANIA-OLANDA, cand Rijkaard a comis si el un soi de golanie gen Ramos si l-a scuipat pe Voeller. Arbitrul le-a dat rosu la amandoi....numai ca....la nemti mai erau Klinsman si Riedle iar la olandezi nu mai era nimeni! Si gata.....meciul s-a rupt...de la jumatate in jos Olanda era schioapa!! Dar....vor trece si ecourile acestei finale...la final ne vom impaca in cel mai pur stil romanesc...eventual la o hora!!!(asta e dintr-o gluma a lui Florin Calinescu la Chestiunea Zilei acum vreo 15 ani!!) Urmeaza Mondialul...sa ne bucuram....ca niciodata .....sper si-mi doresc sa castige Argentina.....din motive pe care probabil multi dintre cititorii consecventi ai acestor bloguri le banuiesc! Asta ca sa pot scrie apoi linistit tot pe aceste bloguri.....CEL MAI MARE FOTBALIST AL TUTUROR TIMPURILOR ESTE MESSI!! Si acum eu scriu aceste cuvinte....dar asta doar eu...numai ca acum nu le scriu cu majuscule!! inca una si gata ....poate va exprimati si dumneavoastra parerea domnule Paraschivescu in legatura cu declaratia numitului CR7....conform careia Liga Campionilor n-ar trebui sa se numeasca asa..... ci UCL CR7!!!....Domnule Paraschivescu.....avem noi o problema sau baiatul asta e mai prost crescut decat Ramos?????

vasco (93 comentarii)  •  31 mai 2018, 10:24

@aciduzzo,ca de obicei,corect!

aciduzzo (101 comentarii)  •  31 mai 2018, 11:18

M-am intalnit ieri cu un fost jucator cu care sunt foarte bun prieten, .....bun...valoros....al unei mari echipe bucurestene...divizia A bineninteles....fost varf de atac si cu cateva selectii la Nationala pe vremea celui de-al doilea mandat al lui Cascheta. Si il intreb...usor ...prin invaluire....ia zi tata....cum e cu Ramos la Salah....nici n-am apucat sa pun intrebarea punctual.....si-mi raspunde.....nu trebuie sa fii nici macar varf de atac, trebuie doar sa stii putin fotbal si sa fi si jucat putin fotbal la un nivel cat de cat mai sus unde sa zicem ca se joaca pe bani ceva mai multi si in secunda doi stii ca e intentie mizerabila cu efect principal scoaterea din joc la propriu al pericolului nr. 1 din echipa adversa. Scurt! Fost varf de atac din divizia A care mi-a dat si vreo trei nume de fundasi ai acelor vremuri in care a jucat el, care veneau la trosneala in primul rand si mai apoi mingea. N-o sa le dau numele....Pai eu ii vad pe derbedeii de Ramos si Cazemiro cum isi propun pe rand sa-l arda pe Messi...pe rand ...smechereste....unul se duce la rupere riscand un galben si apoi se duce celalalt tot la rupere riscand si el un galben...efectul ar fi scoaterea din joc a lui Messi cu cel mult un galben in dreptul fiecaruia....deci fara eliminare! Numai ca.....ce sa vezi???....Leo ii stie pe gutumanii astia doi (mai inainte fiind trei cu Pepe!!) si sare...coarda....se fereste...sau stie cand si unde s-o tina, stie cand si unde sa-i dea drumu, stie cand si unde sa NU puna piciorul ....nu-l prind fraierii astia doi...asta e toata diferenta......si cred ca si Salah ar fi stiut sa se fereasca numai ca acolo a fost menghina la brat....n-a fost la minge...jos...la vreo disputa eventual....ghinionul lui....asa imi aduc aminte si de Hagi ...la Steaua.....ce se mai tinea nea Ando de capul lui...doar doar l-o prinde vreodata ,,pe platit''....cum spun fotbalistii....si uite ca nu-l prindea....ca Gica stia si el cum si unde sa se fereasca iar cande zicea Ando ca i-o trage...Gica era fie la 16 fie in 16! Mai dai-o acolo daca ai curaj....ca ori e penalty ori lovitura libera adica 90% gol!! Asa face si Messi....d-aia mor eu pe rupatorii astia...ia-l ma in brate...pupa-l....rupe-i tricolul...cazi cu el usor cum facea Belodedici....dar nu-i lua ma nemernicule painea de la gura, ca si ala ca si tine din fotbal traieste! Merci @vasco.....hai cu Mondialul.....iar melodia mea preferata va fi .....Canción Patriótica....sau.......Himno Nacional Argentino!!! Domnule PARASCHIVESCU....iertati-ma va rog! Ma mai aprind si eu.....

aciduzzo (101 comentarii)  •  31 mai 2018, 15:20

Ptiu drace.....piei satana......a demisionat Zidane......banuiesc ca nu i-a dat Perez banii dupa castigarea UCL!!!!!!!!!!!!!!!....Sau s-o fi saturat si el.....asta a fost, este si va fi un domn!! N-are nevoie de impartiali......si chiar si atunci....in 2006....a fost de 1000 de ori mai domn decat Materazzi.....alt soi de Sergio Ramos!!

Bogdan Voda (1 comentarii)  •  1 iunie 2018, 1:32

@aciduzzo, e atat de evident ca esti fan Barcelona si messifanatic.. Te ai uitat la o finala Real Madrid - Liverpool si punandu ma in locul tau parca inteleg ce simti :)) . Asa tare sa l certi tu pe domnu' scriitor? ps: La fel de evident e si ca baia7ul ala de la Real nu are loc in top100 jucatorii tai preferati.. (visca-n Barca ta!) .

aciduzzo (101 comentarii)  •  1 iunie 2018, 21:03

Nu domnule Bogdan.....te înșeli.....nu sunt nici fan nici fanatic. Sunt doua noțiuni cu care nu m-am confundat niciodată. Cat despre domnul scriitor cum ii zici tu.....cu părere de rău....suntem in luna iunie si sunt 30 de grade afara.....nu ma poate convinge nimeni ca mâine e Crăciunul si sunt minus doua grade!!! Înțelegi....da? Sigur ca înțelegi ....ca ești băiat deștept....nu ești fan!!

vasco (93 comentarii)  •  4 iunie 2018, 9:20

@aciduzzo,baieti precum bogdan voda impart lume in prieteni si dusmani.De fapt el e fan Real Madrid si oricine nu tine cu Real e cu Barca ,automat,deci dusman.Genul acesta de om imparte lumea doar in alb si negru,daca nu esti liberal sau cu Iohannis esti categorisit imediat ca pesedist...Sa fii impartial,corect,obiecti, e imposibil de imaginat pentru ei.Totusi e fan!

aciduzzo (101 comentarii)  •  4 iunie 2018, 9:57

Ai dreptate @vasco.....n-am fost fan niciodata, am fost un simpatizant ...sau sunt un simpatizant al unei echipe sau a alteia dupa cum mi-a placut mie fotbalul aratat de echipa aia , oricare ar fi fost ea! Si mai am o problema cu acest cuvant ,,fan''...mie imi suna ca o prescurtare a cuvantului ,,fanatism''....si fanatismul nu mi-a placut niciodata....nu numai in sport...in nimic!! Daca spun ca nu mi-a placut cum a castigat CFR campionatul, ca n-a aratat niciun pic de fotbal, imediat au spus unii ca tin cu FCSB... ca mi-e ciuda...ca etc...etc...Asa si cu Real Madrid....n-a jucat nimic un campionat intreg...ca de aici i se trage si plecarea lui Zidane ......si totusi a castigat UCL. Daca spui ca n-a aratat nimic in Primera vin fanii si te pocnesc cu urecheata! Pai eu va zic ce cred eu...l-a luat Perez pe Zidane de-o parte si i-a zis.....maestre nu-mi place...locul 4 in Primera...la 17 puncte de Barcelona.....joc aproape nimic.....ce facem??...Si Zizou cred ca i-a zis.....boss....dar am castigat UCL......si cica replica ar fi fost....lasa ma UCL.....p-aia a castigat-o Real Madrid.....sau mai exact .....p-aia am castigat-o eu.....asa cum am castigat-o si p-aia de anul trecut!!!!....Tu zi-mi ce faci in Primera....ca uite....Balonul de aur(!!!!) n-a jucat nimic tot sezonul......si mai are si niste probleme cu fiscul.....cica sa -i platim noi taxele si impozitele da io nu vreau....Bale e suparat rau ca n-a fost titular....si acum colac peste pupaza a mai dat si doua boabe in finala asta cu Liverpool si sa vezi pretentii din sezonul urmator da io stiu ca nu-l placi.......Benzema joaca pentru ca mai mult e frantuz de-al tau, nu ca ar fi rupt gura targului cu niste evolutii extraordinare....Ramos se face de basm aproape la fiecare meci cu miza ....unii au cam imbatranit...ia zi maestre Zizou...te bagi sa reconstruiesti echipa asta vreo doi trei ani maxim??....facem si ceva transferuri.....ai curaj?.....da vezi....ca.....in astia doi trei ani eu vreau si trofee.....te bagi?? Si Zidane i-a zis....nu ma bag....plec in glorie....gracias!!!! Asa cred eu ca au stat lucrurile.....parerea mea ......

Petro Burgener (23 comentarii)  •  4 iunie 2018, 16:40

@mg, da, sunt de acord cu dvs.

Comentează