Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Înjurătura-vura

Drumul de la stil la hal e scurt şi urât

Permalink to Înjurătura-vura
luni, 7 mai 2018, 10:21

Dan Petrescu e captiv în ditamai impasul. Când pierde, înjură. Când face egal, înjură. Când învinge, înjură. După fiecare meci al lui CFR Cluj, ar roşi până şi laptele la auzul atâtor măscări. Băgările, scoaterile şi ritualurile copulatorii au ajuns obişnuinţă. Şi n-ai cum să nu te întrebi câteva lucruri. Bunăoară, care ar fi rezultatul care l-ar mulţumi pe Dan Petrescu atât timp cât, în afară de victorie, egal şi înfrângere, nici măcar cercetătorii britanici nu au mai descoperit vreo variantă? Pe urmă, cum suportă clujenii cumpătaţi şi politicoşi un mitic (accent pe-a doua) care le compromite cu atâta forţă feng shui-ul ardelenesc? În al treilea rând, de ce nu-l pune nimeni la punct? Şi în al patrulea, ce ar face Dan Petrescu dacă ar ajunge pe banca unei echipe din Premier League, unde a visat ani la rând să antreneze? Ar recurge la aceeaşi stilistică în care se adună mahalaua şi ospiciul?

Să ai merite ca antrenor – iar Dan Petrescu, nu încape vorbă, are – e una. Să crezi că lumea e obligată să-ţi accepte la nesfârşit istericalele de văduvă nevizitată e cu totul alta. Dan Petrescu foloseşte fotbalul ca pe un decor pentru averse de dumnezei, morţi, gâturi, guri şi alte organe. Nu e singurul, nici vorbă. Celebrarea golului a devenit incompletă azi, în fotbalul nostru, fără câteva dejecţii urlate în văzul lumii. Numai că Dan Petrescu e, mai mult ca alţii, victima aspiraţiilor şi amplasamentului. Pe de o parte, a râvnit şi poate că încă râvneşte să ajungă într-o ţară care, cu toate sughiţurile istoriei, crede în curtoazie şi maniere. Pe de alta, lucrează într-o regiune care s-a distanţat mereu de proasta creştere a regăţenilor. Nu-ţi cere nimeni să fii Heynckes sau Valverde ca gesticulaţie. Dar există un trecut care te obligă să nu-ţi dai singur peste glezne. Dan Petrescu aminteşte de acest trecut când îi convine. Poate că n-ar fi rău să nu-l scape din vedere niciodată.

CFR Cluj are şi ea o parte de vină pentru ieşirile lui Petrescu. Convinsă că a angajat un geniu rebel şi nesupus, conducerea clubului a avut grijă să plaseze în jurul lui o gardă de obedienţi gata să-i cânte în strună la orice oră şi să-i explice public derapajele prin argumente puerile. Tacticile de tipul „O să aveţi o scamă” sunt păguboase şi există duium de probe în sensul ăsta. În loc de membru al staff-ului, Cristian Panin e din 2017 fundaşul de marcaj al antrenorului şi se bucură de răsfăţul de-a fi primul înjurat (asta, fireşte, când nu-i suflă vreun jucător sau vreun arbitru privilegiul de sub nas). E mult prea mult, aşa cum i-au spus la televizor lui Petrescu şi unii foşti colegi. Se sparie gândul la ce s-ar fi întâmplat dacă Marius Avram ar fi decis, sprijinit de şi pe regulament, repetarea penaltyului de sâmbătă seara. Se sparie gândul la ce ne-ar fi fost dat să vedem şi să auzim, dacă şi după victorie Dan Petrescu s-a răfuit cu toţi şi i-a porcăit atât de neardeleneşte.

Comentarii (82)Adaugă comentariu

exidpol (14 comentarii)  •  8 mai 2018, 9:25

-logica arbitrului a fost corectă: nu a fost "pinalti", prin urmare nu avea ce sa repete..., kapisci?

Petro Burgener (23 comentarii)  •  8 mai 2018, 9:46

Felicitari pentru articol dle Radu! Din pacate multi din cei care au citit n-au inteles mai nimic! Referitor la Petrescu, a fost un foarte bun fotbalist dar ca antrenor e cam zero! N-are performante, titlul cu Urziceni nu fost hotarat pe teren ci a fost hotarat de altii, iar comportamentul lui, descris in articolul dvs, reflecta foarte exact caracterul pe care-l are! Sa auzim numai de bine.

Emilian (15 comentarii)  •  8 mai 2018, 9:53

Superb articol! Felicitari! Nu am nimic cu Petrescu, ii recunosc meritele, dar ai punctat foarte bine problema pe care o are. Sa mai scrii articole din astea, sa avem parte si de altceva nu doar de speculatiile de tip tabloid cu care este impanzita GSP!

Piru (1 comentarii)  •  8 mai 2018, 9:59

D-le Paraschivescu, va inteleg dezacordul fata de comportamentul lui Dan Petrescu, pentru ca este un comprtament care-l oripileaza chiar pe el insusi, dar nu inteleg de ce va alaturati corului de jurnalisti "deontologi"care au ca tema de casa infierarea CFR-ului prin toate mijloacele. Nu v-ati plictisit, ca de ani de zile, sa participati in studiourile gee gee sport si sa aparati, impreuna cu majoritatea celor de acolo, interesele echipei din Pipera si a patronului ei, in timp ce loviti in toti adversarii ei, indiferent ca acestia au provenit, de-a lungul timpului, din Cluj, Galati, Giurgiu sau Constanta ? Despre limbajul si comportamentul lui Becali sau al lui MM nu scrieti pentru ca nu vreti sa va murdariti, nu vreti sa va coborati la nivelul de a-i lua ca subiect de analiza. Ce convenabil !

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 mai 2018, 10:52

@ exidpol A fost penalty. Asa am vazut. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 mai 2018, 10:57

@ piru Nu ma alatur niciunui cor. Am scris de multe ori favorabil despre CFR. Ma plimb pe jos prin Cluj cand ajung acolo si discut cu tot felul de suporteri - si ai lui CFR, si ai lui U. Cred ca daca as fi fost incorect macar o data fata de ei as fi avut parte de reprosuri. In privinta personajului despre care vorbiti, raman la alegerea mea, orice interpretari i-ati conferi. Mai mult, cred ca daca toata lumea ar fi procedat ca mine, cel in cauza ar fi disparut de pe ecrane. Eu, unul, nu vreau sa-l girez. Din punctul meu de vedere, nu exista sau l-au rapit martienii. Trebuie totusi sa va spun ca aveti un fel de-a rastalmaci lucrurile care va recomanda unei cariere in politica. In politica de la noi, desigur. R.P.

Andrei (13 comentarii)  •  8 mai 2018, 11:12

Radu, nu contenesc să admir răbdarea și ințelegerea cu care te apleci să răspunzi fiecăruia dintre personajele ridicole care comentează pe aici. ;)

mg (227 comentarii)  •  8 mai 2018, 12:06

..se vede treaba că un audiobook cu măscările lui super Dan s-ar vinde ca pâinea caldă.. K-aşa-i românul.. Eu unul aştept cu nerăbdare volumul cu paraschivenii. Sper că apare în douăzeci-optsprezece..

daniels (7 comentarii)  •  8 mai 2018, 12:55

las'ca ajunge la Chelsea și le bagă pe ""fac"" în engleza! ha ha ha!!!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 mai 2018, 13:24

@ Andrei E un joc, e o joaca. Omul spune ce are pe suflet, se racoreste si isi vede de viata. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 mai 2018, 13:26

@ mg Incerc sa conving pe cine trebuie pentru audiobook, dar e mai greu decat pare. Paraschiveniile (o parte) au aparut cu o luna in urma. Se cheama "Doua maturi stau de vorba". Disponibil in librarii. R.P.

mg (227 comentarii)  •  8 mai 2018, 13:49

..abia aştept să văd ce-şi spun.. Mulţumesc mult.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 mai 2018, 14:07

@ mg Cu placere. Sunt guralive, o sa vedeti. R.P.

Perulas (1 comentarii)  •  8 mai 2018, 17:21

Radu Paraschivescu, un exemplu! Ma bucur atat de mult cand sunteti prezent la Digi sport dupa unele meciuri pentru ca stiu 100% ca nu ma puteti dezamagi. Obiectivitatea este punctul dumneavoastra forte, ceea ce este foarte rar intalnit in ziua de azi. Sanatate si succes in ceea ce faceti!

Dani (4 comentarii)  •  8 mai 2018, 17:28

Radu, nu te murdari intrind in acest razboi mediatic dintre F.C. Stina Becali si CFR...ajung *** pe care-i aveti in redactie, care nu scapa nici o *** verbala a latifundiarului neanderthalian. Campionatul ar trebui decis in teren, prin fotbalul jucat , nicidecum prin intermediul presei intr-un razboi psihologic murdar. Norma; ca nici eu nu pot fi de acord cu vulgaritatea ori temperamentul coleric al unora, dar de aici si pina la a-l face pe Dan Petrescu oaia neagra a fotbalului romanesc e cale lunga. Daca doriti o atitudine civilizata in sport, atunci voi, jurnalistii, trebuie sa si oferiti decenta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 mai 2018, 18:59

@ Dani Singura redactie din care fac parte e cea a Editurii Humanitas. La Digi si la GSP sunt colaborator, atat. Nu apartin vreunei tabere, nu duc campanii, nu ma ocup cu asemenea lucruri. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 mai 2018, 19:00

@ Perulas Va multumesc pentru incredere, ganduri bune si dvs. R.P.

cicero (13 comentarii)  •  8 mai 2018, 19:12

Este exact ce spui sus in descrierea ta, In fond,totul este o problema de sintaxis

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 mai 2018, 20:14

@ cicero Riguros exact. R.P.

sundance kid (17 comentarii)  •  8 mai 2018, 23:35

Ma scuzati ca folosesc pers. a treia plural . Vad ca unii se " tutuiesc" cu dumneavoastra . Probabil sunt fie vecini , fie prieteni din copilarie, rude etc.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 mai 2018, 0:13

@ sundance kid Credeti-ma ca nu stiu, nu am cum. Dar nu ma deranjeaza, imi da impresia ca am ramas tanar. R.P.

sundance kid (17 comentarii)  •  9 mai 2018, 0:29

Ala e cel mai nostim ! Cica Domnule Radu !

cortes (11 comentarii)  •  9 mai 2018, 6:09

La Urziceni parcă nu înjura așa. Poate lui Petrescu i se trage de la ”perioada China” (nimeni nu înțelegea ce bolborosea el acolo). Poate este și un mod de descărcare nervoasă. La meciurile tensionate și eu înjur jucătorii echipei cu care țin. Astea sunt însă numai explicații și nu scuze. Petrescu trebuia să se abțină. A stat mulți ani în Anglia, printre gentlemeni (bărbații cu maniere alese, ireproșabile, cu caracter distins).

Musashimaru (3 comentarii)  •  9 mai 2018, 11:36

Bonjur ! Stimabile, v-am mai scris , ma repet : Cand imi dati banii inapoi pentru monstruozitatea de "carte" a lui Dan Alexe, aberatia aia cu roscata, pentru care ati facut reclama desantata ? Pe cati i-ati mai dus de nas prin acelasi "procedeu", recte intrare la oase stil pepe, sergio ramos ori "gelatu", idolul dvs. ce scuipa reporterii tv ori le arunca microfoanele acelorasi in apa ? In rest, stiti care e problema noastra, a astora care nu "inghitim" manelismul madrist ? Ca ramanem impasibili in loc sa parasim cu totii arenele pline de fake-trosbalul actual... Doar o vorba va mai spun ba nu doua: 1)calatorie sprancenata la Kiev si savurati-va "triumful" alaturi de ciocli vostri, recte carpele de sters pe jos ale tovarasului Perez ! 2) Nu renuntati nici o clipa la duelul prolificitatii "literaturii" cu Ilie Dobre ; ramaneti umar la umar alaturi de dansul, va tin pumnii stransi !

vasco (93 comentarii)  •  9 mai 2018, 18:35

D-le RP,cu toata simpatia,stima si respectul pe care vi le port,cred ca e pierdere de vreme sa analizati(sau sa analizeze cineva)comportamentul lui Dan Petrescu...E cam la fel cu incercarea de a face o analiza (literara desigur)a cartilor pe care le-au scris becali , popescu,meme...:))))

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 mai 2018, 23:23

@ Musashimaru Sanatate multa. Si inca un "i" la "ciocli". "Madrist", sa ma iertati, nu stiu ce inseamna. R.P.

Bazil (3 comentarii)  •  10 mai 2018, 22:09

N-am gasit decat asta: "Din empireul driblingurilor şi şuturilor lui, după atâtea decenii de fotbal, el coboară acum pe pământ, tot mai des, spre a dojeni. Câteodată pe drept, alteori fără temei. Şi nici asta nu trebuie să mire. Să fim sinceri, fiecare dintre noi s-a lăsat pradă impulsurilor şi a spus (făcut) lucruri de regretat ulterior. Fiindcă asta ne e firea. Greşim, călcăm strâmb, judecăm pripit. Şi, mai devreme sau mai târziu, ne recunoaştem slăbiciunile". Nu cred ca e acelasi tratament pe care i l-ati aplicat lui Petrescu. Dar stiti ce? cat de stupid pot fi sa va cer sa vituperati ce-mi pare mie detestabil? Scuze si sa fiti sanatos!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  11 mai 2018, 0:15

@ Bazil Aveti o perseverenta asiatica. Si ilogica. Acelasi om merita laude pentru lucrurile bune si reprosuri pentru cele rele. E chiar atat de greu de acceptat? Iar daca asta vi se pare lingusire, e limpede ca sa avem perceptii diferite cu privire la sensul cuvintelor. In plus, citatul dvs. e vechi, pe cand"Conferinta de presa" are cam sase-sapte luni. Si nu e singurul text in care scriu critic despre Hagi. Cu toate acestea, fiti pe pace. Aveti dreptate mereu, nu va puteti insela niciodata si sunteti perfect instalat in postura infailibilului. R.P.

vasco (93 comentarii)  •  11 mai 2018, 19:29

Dan Petrescu,un baiat bataios si muncitor ,ca jucator..destul de firav ca intelect,dar marea lui calitate in fotbal a fost prietenia cu hagi si popescu.Ei sunt cei care,pentru un sfert de finala la CM 94 au ajuns sa se creada regi,baci si...mostenitorii de drept ai fotbalului romanesc,cuveninduli-se statui,hoteluri,presedintii,si dreptul de uzufruct asupra fotbalului romanesc for ever.N-ar fi fost vreo problema daca chiar ar fi demonstrat ceva dupa,adica in calitate de oameni de fotbal dupa ce de jucatori,dar din pacate sufera la capitolul moralitate,caracter si chiar profesionalism in domeniu,niciunul neajungand ceva palpabil ,concret,valabil.Una e sa creada popescu cum ca el ar fi bun de manager,la propria scoala de fotbalist sau la FRF si alta e realitatea,demonstrata de timp,una e sa creada hagi ca el e chiar rege sau antrenor,sau dan petrescu ca ar fi antrenor sau om stabil psihic.Nu s-ar fi asteptat nimeni sa fie niste academicieni ,dar parca mai usor le-a fost drumul spre infractiuni sau...injuraturi.Inca nu am stiinta despre unul,macar unul care chiar a reusit ceva,fara un sprijin cat de cat ocult.O sa-mi spuneti de hagi...dar si acolo a existat clar intentia planificata cu fratii impresari si cu cumnatul,de face bani dintr-o afacere exclusivista(a se vedea modul suspect in care mircea sandu a decis desfiintarea campionatului de juniori si tineret)si subventionata mascat de catre aceeasi frf,pentru a fi o afacere de gasca de producere,promovare la loturile nationale si vanzare a produselor scolilor susnumite.In conditiile acestea ,cineva,nu stiu cine dar bine a facut, a stopat dezmatul.De aceea nu e bun Burleanu pentru o parte a presei aservite,pentru ca le-a inchis conducta.

Bazil (3 comentarii)  •  13 mai 2018, 0:10

Nu inteleg conceptul de perseverenta asiatica si este evidet ca nu ati inteles ce am spus. Aveti opiniile dvoastra si cu asta basta: nu am nici un drept sa va cer a le schimba. Dar Hagi nu face nimic bun in postura de patron-antrenor al Viitorului. Iar conferinta LUI de presa de ieri este graitoare (pentru mine).

Comentează