Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Pedepsit prin promovare

Pila mare bate pila mică. Aşa e la UEFA, aşa e la FIFA, aşa e peste tot

Permalink to Pedepsit prin promovare
luni, 16 aprilie 2018, 9:45

Blestemul românesc de dragoste cântat de Maria Tănase a ajuns în Vest. După un popas însoţit de chirurgie textuală, pe piaţă au apărut versurile de jale şi aoleu „Cine iubeşte şi lasă / Pe Manchester City-acasă / Fără jenă şi pedeapsă?”. Răspunsul începe cu „Antonio Miguel” şi se încheie cu „Mateu Lahoz”. Manchester City-Liverpool este cel mai recent meci făcut franjuri de Mateu Lahoz, fără a fi şi ultimul. Ploaia de comentarii acide de după joc nu l-a speriat pe arbitru. Omul ştie că aşa cum nu poţi lăsa adevărul să strice o ştire bună, nu poţi da voie prestaţiilor mizerabile să-ţi blocheze cariera. Mai cu seamă dacă te apără cine trebuie la înaltele curţi ale arbitrajului. Din punctul ăsta de vedere, Mateu Lahoz nu are griji. Totul e să nu scoată vreo svastică de sub tricou. În rest, i se permite orice, oriunde şi oricând. Conştiinţa impunităţii face din el pavăză pentru toţi arbitrii nepricepuţi sau corupţi din Malta şi Surinam, din Liberia şi Yemen, din Croaţia şi Paraguay.

Antonio Miguel Mateu Lahoz mi-a atras atenţia cu patru ani în urmă, la un Málaga-Athletic Bilbao în care a influenţat scorul şi a falsificat meciul fără să clipească. Am scris atunci aşa: „Prestaţia lui devine alibi pentru toţi cei care comit boroboaţe, măsluiesc sau intervin în respiraţia unui meci. Inclusiv pentru arbitrii români, care au astfel şansa de-a deveni actanţi într-un paradox picant: când îi compari între ei sunt slabi, corupţi sau malefici, pe când raportarea la anumiţi omologi de-afară îi transformă în făpturi virginale şi conştiinţe de bronz.” De atunci, Mateu Lahoz strică meciuri după meciuri. În campionatul Spaniei, în cupele europene, în meciuri ale echipelor naţionale. Şi nu i se întâmplă nimic. Mistifică şi strâmbă mai departe, convins că meciul e doar decorul pe care se poate profila ca justiţiar neînţeles, capabil să vadă ceea ce nu mai vede nimeni, dar ignorând ceea ce observă toţi. A se vedea aici şi meciul de baraj Italia-Suedia, pe care a avut grijă să-l facă de asemenea praf.

Şi fiindcă aţi răspuns corect la ghicitoarea din primul paragraf, vă va veni uşor să daţi soluţia la întrebarea următoare: cine va fi arbitrul spaniol care va arbitra la Cupa Mondială din Rusia? Felicitări! Greşelile lui Ovidiu Haţegan i-au barat drumul spre CM. Mizeriile lui Mateu Lahoz i-l netezesc. Haţegan vine dintr-o ţară mică, iar greşelile i se amplifică. Mateu Lahoz vine dintr-o ţară mare, iar greşelile i se diminuează. Orwell e în toate, ca Partidul pe vremuri. „Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele” Antonio Miguel Mateu Lahoz se pregăteşte de Rusia, unde e de bănuit că va fi din nou protagonistul pe care nimeni nu şi-l doreşte. Ca săptămâna trecută, când l-a făcut pe un privitor de fotbal să declare că „e capabil să intre pe teren alături de Messi şi Ronaldo şi să atragă mai multe comentarii decât ei fără să atingă mingea”.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

batav (3 comentarii)  •  16 aprilie 2018, 10:19

Un mare HOT,care-I aparat de mafia instalata la FIFA@UEFA.

Alex One (17 comentarii)  •  16 aprilie 2018, 10:56

Ceva nou ? Peste tot, inclusiv in Romania, masura pentru aceleasi fapte este diferita .

itu52 (40 comentarii)  •  16 aprilie 2018, 12:58

Poporul,genial, a sintetizat situația în ”Depinde al cui e câinele”. Propaganda de partid, pe vremea când ne pregătea pentru ”omul nou”, ne strecura celebrele bancuri prerevoluționare. Unul din ele definea legea ca fiind o barieră pe care copoii o sar ușor, cățelușii o subtraversează, iar boii o dau în bară. Protectoratul e de când lumea și sigur va sfârși după, restul, doar teorie adaptată la (re)evoluție.

Mitenka (8 comentarii)  •  16 aprilie 2018, 16:02

Este unul dintre cei mai antipatizati arbitri din lume. Si pe buna dreptate. Este un narcisist, precum era( sau este? mai arbitreaza?) Tudor la noi, singurul lui scop fiind sa fie el actorul principal. Dar pe cuvant de inteleg de ce tocmai acum este ostracizat. A lasat jocul foarte liber, inclusiv la faultul in atac premergator golului lui City, pt ca asa arbitreaza el tot timpul. Si este singurul lucru care imi place la el. Chiar ii spuneam inainte de meci unui amic, fan inrait Liverpool, sa se pregateasca de asa ceva. Ca nici in Anglia unde se tot vorbeste cat de liber se lasa jocul, nu gasesti unul ca Lahoz. Si singura eroare grava i-a apartinut tusierului, la golul anulat al lui Sane. Care pare ca-l intreaba daca a vazut cine a atins ultimul mingea, el ii spune probabil ca nu (mi-e greu sa cred ca i-a spus :"Millner a fost, dar las-o asa, ca vreau eu sa imi fac de cap"). Sa fim seriosi, si noi am vazut ca a fost Millner doar dupa vreo 2-3 reluari. In concluzie, fara sa-mi doresc de niciun fel sa-i iau apararea, ce exact ii reprosati la meciul cu pricina? Ca altfel, da, este un arbitru foarte slab.

Eu (1 comentarii)  •  16 aprilie 2018, 16:28

Domnule Paraschivescu, cu tot respectul pe care vi-l port, permiteti-mi, va rog, sa spun ca nu aveti dreptate. Conturati ideea, din perspectiva mea, falsa, ca Lahoz e un diletant notoriu, in timp ce Hategan e un arbitru de vocatie, care, arareori, de la inaltimea talentului ce-l domina, isi permite aroganta sa mai scada insesizabil stacheta. Vorbim, totusi, de un alt nivel. Una e sa gafezi intr-un El Clasico ori un Real - Juve, meciuri in care greseala are acoperire planetara, alta e sa iti dai in petec intr-o partida Lazio - Salzburg, fie ea si in sferturile Ligii Europa. Una e sa gresesti in Malaga - Bilbao, exemplul pe l-ati dat, alta e sa faci nefacute intr-o partida Chiajna - Sepsi. E vorba de ceea ce se numeste acoperire mediatica. Sunt infinit mai multe perechi de ochi la nivelul la care arbitreaza Lahoz. De aici, reprosurile mai numeroase si mai dure, in vreme ce expeditorii acestora au o mult mai mare greutate profesionala (vezi Buffon). Am impresia, deloc vaga, ca aplicati principiul neos cu decesul caprei vecinului. Pe Hategan l-au sapat greselile proprii, nu altcineva ori altceva. Pentru a bifa prezenta la CM, trebuia sa fie cu un cap peste altii. Caci da, reprezinta o natiune care, in fotbal cel putin, nu inseamna mare lucru. De fapt, sincer sa fiu, nu stiu daca intr-adevar inseamna ceva, oricat de insignifiant ar fi. In atare situatie, avea nevoie de o trambulina. Adica de performante. Fie ale Nationalei, fie ale echipelor de club. De situatia extrema, cu ambele valabile, nici nu poate fi vorba. La urma urmei, valoarea unui arbitru este data de competitia interna. Recunosc, sunt si contraexemple. Primul care-mi vine in minte e Sandor ***. Insa, oricat m-as stradui, nu am cum sa-l introduc in aceasta categorie selecta pe modestul, sa recunoastem, Hategan. Nu ma intelegeti gresit! Nu sunt, nici pe departe, fan Lahoz. Imi place ca lasa jocul liber. Chiar am senzatia ca ma uit la fotbal, nu la baschet. Poate ma multumesc cu putin. La Hategan, in schimb, nu ma multumeste nimic. E ca la matematica: putin > nimic. Numai bine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sile (13 comentarii)  •  16 aprilie 2018, 16:43

Maestro, despre oliver nimic? Si nu-i mai lua apărarea lui hațeganu, ca e cel mai slab arbitru din europa: si incompetent, si corupt...

vasco (93 comentarii)  •  16 aprilie 2018, 17:35

As repeta intrebarea lui @Sile...

Cristi (1 comentarii)  •  16 aprilie 2018, 17:35

Spania, tara cu cel mai frumos fotbal, dar si cu cei mai jalnici arbitri din Europa , iar aceasta calamitate numita Mateu Lahoz , e chiar bomboana de pe coliva. Mizeria asta execrabila a distrus enorm de multe meciuri, fara a fi macar sanctionat pe 150 de ani....cat i se cuvenea ***.....Concluzia.....cu Mafia nu te joci !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  16 aprilie 2018, 19:05

...ce ne pasa noua de Spania?...citeste cineva din Spania...gsp?...

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  16 aprilie 2018, 20:17

@ ovidiu_3003 Da, o urmasa din ziua de azi a Dulcineei din Toboso. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  16 aprilie 2018, 20:17

@ Sile Oliver simplu sau cu Laurel? Nu uitati sa-mi aratati unde l-am aparat pe Hategan, va rog. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  16 aprilie 2018, 20:18

@ vasco Pai, repetati-o. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  16 aprilie 2018, 20:21

@ Eu Amandoi sunt arbitri foarte slabi, din punctul meu de vedere. Diferentele tin de anvergura fotbalistica a tarilor de provenienta si de ocrotitorul de sus al fiecaruia. N-am spus nimic despre vocatia de arbitru a lui Hategan. Cel putin asa tin minte. R.P.

teo stemate (25 comentarii)  •  16 aprilie 2018, 22:31

Faza la care a dictat offside a fost rapida si foarte delicata. Am vazut meciul cu inca trei colegi si toti au zis offside. Abia la reluare am vazut ca nu a fost. Nu cred ca se poate spune ca a fost rea vointa din partea arbitrului. E o faza in care asistenta video ar fi fost binevenita. Daca acest arbitru face greseli constant, ar trebui oprit de la delegari. Sau trimis inapoi la scoala, sa mai invete. Dar, iarasi, nu cred ca e vorba de tari mici sau mari (Romania nici nu e o tara mica). Cred ca e vorba de influente, lobby sau cum se mai numesc. Noi nu avem, in momentul de fata, oameni influenti in forurile de decizie. De aceea nu avem nici arbitri la competitiile importante.

motanul incaltat (65 comentarii)  •  17 aprilie 2018, 3:39

Domnule ziarist de top ati uitat sa-l includeti pe Hategan-----face praf absolut toate meciurile si e promovat pina in pinzele albe. Sau la noi e de inteles ca suntem o tara de mina a 5-a care am mai stat si vreo 70 de ani prin comunism de ni s-a modificat ADN-ul si singurul crez este si va ramine Pile Cunostiinte Relatii.

vasco (93 comentarii)  •  18 aprilie 2018, 8:50

Cu respect ,uite ca o repet,ceva mai explicit: dar despre finalul meciului Real M Madrid -Juventus,cu acel penalti acordat in ultimele secunde...ce spuneti?Arbitrul Oliver(cam Hardy si Laurel...:)))) ) ce parere aveti ,sau unii sunt mai egali decat altii...cum bine spuneti in finalul articolului.

Avram ghilea (1 comentarii)  •  18 aprilie 2018, 16:38

Aveți perfectă dreptatea domnule Radu.Guardiola este pedepsit pt.ca-si apară munca lui, spunând 2,3 vorbe la adresa arbitrului,darMatheu nu pt.ca strică un meci.

Marcovici (180 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 10:30

Daca Hagi ramane patron la Viitorul si antreneaza o echipa din Europa, ce se intampla daca cele doua se vor intalni in Europa League?

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 15:22

@ Vasco Dupa parerea mea, a fost penalti. Stiu, o sa-mi spuneti ca asa judeca un suporter al Realului. Scot din cauza simpatia pentru Real. Eu am vazut fault la faza aceea. Sigur, pot sa ma insel, nu sunt arbitru. Oricum, argumentul ultimului minut nu conteaza. Cred ca nici Benatia nu se considera in minutul 16. Iar faptul ca esti in ultimul minut nu-ti permite sa faci orice. R.P.

vasco (93 comentarii)  •  20 aprilie 2018, 9:57

Multumesc pentru raspuns,dar eu in locul arbitrului nu as fi acordat niciodata acel penalti,a fost o oarecare imprudenta din partea lui Benatia dar faza se aseamana cu acele faze penibile de pe la emisiunile lui Ovidiu Ioanitoaia cu Porumboiu,cu fanta de lumina,cu "acoperirile de regulament".Se poate spune cu mare indulgenta ca Oliver ar fi acoperit de regulament..dar ,parerea mea,e imoral si nedrept..Nu sunt fan Juve,am fost candva al Realului,dar cand am mai crescut si am vazut destul de des asemenea situatii in care arbitrii,fie in campionat si mai ales in UCL ii cam ajuta( nu numai pe ei ci si pe Barcelona,ManU,Bayern,Juventus,...in general cluburile mari,bogate) nu a putut sa-mi mai placa...

Comentează