Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Dacă tot e cu poezii, Arghezi

Să fim lirici măcar trei minute. Avem de ce

Permalink to Dacă tot e cu poezii, Arghezi
luni, 2 aprilie 2018, 9:44

Şobolanul surprins înotând pe culoarul 7 al bazinului „Lia Manoliu”, umăr la coadă cu sportivele din lotul de junioare, te poate trimite, dacă te afli în dispoziţia cuvenită, direct în poezie. De ce? Fiindcă aşa îşi sărbătoreşte antrenorul Gazului Metan succesele. Şi de ce un şobolan în poezie? Fiindcă în „Serenadă”, una dintre „Florile de mucigai” ale lui Arghezi, găseşti următorul fragment: „Pe la trei / Vin păduchii mititei, / Pe la cinci, / Ploşniţele cu opinci, / Şobolanul te miroase / Pe la şase”. Cam tot pe la şase a început şi meciul de ieri, soldat cu o victorie afară şi o rostire murmurată spre încântarea presei. Cristian Pustai se va fi simţit ca mulţi dintre noi în copilărie, când eram întrebaţi de musafirii părinţilor: „Ia să vedem, ne spui o poezie?”

Lucrurile se leagă. Şobolanul din piscină şi ruda dumisale, şobolanul de (sau, mă rog, din) MegaImage, întâlnit personal la raionul de brânzeturi şi lactate, compun o alegorie – dacă nu cumva ditamai parabola – demnă de Camus şi „Ciuma” lui. Sigur, cu diferenţele cuvenite între carte şi realitate. Şobolanii lui Camus sunt proiecţii cu cifru ale nazismului, pe când ai noştri semnalează deriva unei lumi dominate de mafiotlâc şi impostură. Oranul lui Camus şi oraşul nostru sunt fraţi de cruce metaforică şi embleme ale neputinţei. Suntem în 2018, în capitala unei ţări care face parte din Uniunea Europeană, iar asta dă oricui dreptul la indignare. Măcar pentru descărcarea noastră, fiindcă pe ei nu-i va interesa. Ceea ce înseamnă că şobolanul din bazin trebuie lăsat să-şi termine antrenamentul, iar apoi făcut brand de ţară şi suit pe viitoarea stemă. E oricum mai convingător decât „statuia vie” a ministrului Petre Daea.

Sigur, e o simplă întâmplare, va suna dezvinovăţirea. Neplăcută, dar întâmplare. De ce s-o dilatăm, de ce să-i dăm atâta importanţă, de ce să izbim cu ea în porţile autorităţilor? Foarte simplu. Fiindcă autorităţile de azi continuă contraperformanţa autorităţilor de ieri şi de alaltăieri – cele care anunţau public că „sportul nu se numără printre primele zece priorităţi”. Fiindcă pocneşte echipamentul pe sportivi, şi nu din cauza musculaturii lor. Fiindcă plouă în sălile de sport ridicate electoral, cu ambiţii care miros a pariuri angajate la beţie. Şi fiindcă memoria păstrează şi azi imaginea unui săritor la trambulină care ateriza pe saltele din cauză că nu exista nici bazin, nici apă. Adevărat, dac-ar fi existat bazin, ar fi putut apărea şi Creatura, cum s-a întâmplat la piscina „Lia Manoliu”. Prudenţi şi amatori de înţelepciune latinească, şefii sportului umblă la cauze ca să înlăture efectele.

Dar singurul reproş e, până la urmă, la adresa lui Arghezi. Cu un pic de vizionarism, intuind apariţia blănosului pe culoarul 7 şi întâlnirea mea cu vărul dumisale de la raionul de lactate, „Serenada” argheziană ar fi respirat actualitate românească: „Şobolanul îşi ia lapte / Pe la şapte.”

Comentarii (41)Adaugă comentariu

aciduzzo (101 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 10:39

.....cu gandaci in el s-a copt.......cozonacul pe la opt......expirate oua......se fierb pe la noua.....si tot asa.......in tematica pascala......la ce minunatii intalnim in Republica Fantastica Romania....(aoleu...sper ca n-a intrat in vigoare legea defaimarii!!!!)....una in plus aproape ca nu mai are nicio relevanta!!Si totusi....de ce cad frunzele si se mira copacii domnule Paraschivescu??!!

Marius (1 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 11:34

Propun ridicarea Sobolanului la rang de animal national, protejarea, canonizarea lui, si zi libera pentru bugetari la o data ce va fi stabilita de guvern!

Che Guevara (3 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 12:08

Romania este tara in care sobolanii sunt rosii.

Fane (26 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 12:12

Suntem in UE,dar ne indreptam cu viteza spre comuna primitiva,daca nu suntem deja in ea.

teo stemate (25 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 13:22

Acum doi ani m-a invitat un prieten la Milano. Am stat o saptamana, nu aveam mai mult timp. In parcul Sempione am vazut, in plina zi, un animal ciudat iesind din lac. Am crezut ca e vreun animal de apa, gen nutrie. Prietenul meu mi-a zis să stau linistit, nu cresc nutriile chiar asa, la liber, in parcurile publice. Era un sobolan ca oricare altul, doar ca de trei ori mai mare decat sobolanii pe care i-am mai vazut eu vreodata. In timpul plimbarii am mai vazut cativa, iesind din apa si plimbandu-se linistiti pe podurile parcului. Trecatorii nu se speriau, nu se scandalizau, pareau sa fie obisnuiti cu fenomenul. Iar sobolanii aia grasi, imensi, se plimbau prin parcul Sempione si inotau in lac de parcă ei ar fi fost proprietarii locului. Eu, neobişnuit cu spectacolul, mi-am intrebat gazda-ghid: "Esti sigur ca astia nu se trag din familia Sforza?" Mi-a raspuns: "La asta nu m-am gandit. Dar, probabil ca vin si mai de departe, din neamul Visconti!"

nae ionescu (1 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 13:37

DACA IN SINERGIA FAPTELOR PE MEANDRELE CONCRETULUI IN SPATIUL TRIDIMENSIONAL UNDE PUNCTUL G AL MUNTILOR CARPATI ORIENTALI LA IMBINAREA CU CEI MERIDIONALI STAU INCA PITRELE DE TEMELEI DE LA SARMIZEGETUSA POTI SA NU TE MAI INTREBI. CULOARUL TOT MAI STRIMT AL MINTII ROMANESTI TRAIND DIN VERSURILE CELUI CE SCRIA DIMINIATA PENTRU COMUNISTI LA PRINZ PEINTRU LIBERALI SI SEARA PENTRU NAZISTI TREIND CA VINTUL SI LASINT DOAR FOC IN INIMILE FETELOR DE LA MANASTIRE CU SIMT ELVETIAN IN REPARAREA CEASURILOR SI CREMA DE PANTOFI FACE CA ROMANUL SA NU AI BA CARACTER PRECUM ZICEA UN FERDINAND. 'PREA MULTA ".... MA-TI " LA VOI. CATEGORIC CA NU AM INNEBUNIT DAR DOMNULE PARASCHIVESCU CRED CA AR TREBUI VORBIT ALTCUMVA PENTRU CA A MAI FACUT-O SI NEA NELU ETERNELU SI ALTI INVATATI CU POPORUL ASTA. CRED CA AR FI BINE SA RETRADUCETI. ALTCUMVA O SA FITI INTELES DOAR DE CEI CARE URASC FOTBALUL. ESTE O PARERE. PREA MULTE CUVINTE PENTRU A ARATA SITUATIA DE '***" IN CARE SE AFLA FRUMOASA NOASTRA TARA UNDE JIJI FACE LEGILE IAR PITURCA JOACA INCA LA POCKER DAR SI PLATESET O FRUMOASA PENSIE ALIMENTARA IAR FOSTII PUSCARIASI INCA SINT INTREBATI DE CE SE VA INTIMPLA IN FOTBALUL ROMANESC. VORBA POLITICIANULUI ' MISTO COLIVA NASOL MOMENTUL."

Observator (243 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 15:10

@ teo stamate Va invidiez, eu n-am stat decat mai putin de 2 zile in cele doua ocazii in care am vizitat Milano; totusi, am avut timp sa vad si stadionul San Siro/Meazza. N-am vazut acolo sobolani, dar am observat vreo 2 cand am vizitat, pentru 2 ore, orasul Luzern; daca pe malul Lacului celor Patru Cantoane a fost posibil asa ceva, inseamna ca oriunde se pot vedea acesti paraziti versatili si nesuferiti! O.

pawn (19 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 15:37

daca flaubert l-ar fi prins pe camus, probabil ar fi adaugat un nou articol in dictionarul lui: "sobolan = animal ce ne duce automat cu gandul la cartea lui camus".

mg (227 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 16:34

..experţii în deturnarea realităţii vor spune desigur că vinovate sunt forurile sportive internationale, care au impus bazine cu mai mult de şase culoare. Vă vor arăta cu degetul pentru că v-aţi găsit să treceţi pe la sectorul de lactate taman la fatidica oră şapte, căutând evident nod în papură..

dorel (3 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 19:50

Nu era cazul maestre, sa asociezi un moment de lirism pur cu sobolanii din Roma. Dintre atatia antrenori prizonieri ai sabloanelor verbale , te-ai gasit sa-l ironizezi tocmai pe cristi pusztai.Nu-mi vine sa cred, pentru ca erai un comentator cu discurs elegant si punctual, dar se pare ca esti tot un mitica de dambovita!.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 20:16

@ Dorel Ati inteles ocna, bocna si bustean. Bun, pricep ca "lirismul pur" era Adrian Paunescu. Dar unde e Roma in toata povestea? Si unde, ironizarea lui Cristian Pustai (fara diminutiv, dar cu majuscule)? Asta ati dedus din articol, ca il critic pe antrenor? Pacat de timp. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 20:17

@ Acciduzzo Pentru acelasi motiv pentru care plang chitarele, desigur. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 20:18

@ Che Guevara Bateti bine unde bateti. Nu toti, dar multi. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 20:20

@ mg Nu-i departe ziua cand vom avea bazine cu un singur culoar, de marimea regulamentara. Bazine-sant. De fapt, le avem deja, dar li se spune altfel. In rest, guilty as charged. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 20:21

@ pawn Dar Bouvard mai sunteti, Pecuchet-urile mele. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 20:22

@ nae ionescu Va rog sa nu strigati. Aud si vad bine. Multumesc. R.P.

pawn (19 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 20:23

@dorel. "sobolanii din roma"? nu, cred ca vorbea de aia din oran-ul lui camus (desi zona mai insalubra ca piazza vittorio de langa gara, unde mergem toti cand ne cazam in roma, n-am intalnit in europa). nu, aici este o rabufnire subterana deloc greu de priceput: "nichita stanescu, marin preda si adrian paunescu cititi & citati in continuare??" mai ales cand seful editurii unde are cartea de munca domnu' paraschivescu nici sa-i lege la sireturi nu merita? ma refer la talentul potrivirii cuvintelor, nu la filosofie (care, vorba lui breban, e ca matematica).

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 20:23

@ Marius Contrasemnez, dar cu o ezitare. O singura zi? Nu ne mai gandim un pic? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 20:24

@ Fane In zbor spre precomuna preprimitiva. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 20:25

@ Teo Stemate Trebuia sa va consolati la Castel Sforzesco. La cate pisici sunt acolo, sobolanii n-ar avea spor deloc. Rat's ass, asa-zicand. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 20:34

@ pawn Aha. Rabufnire, carevasazica. Subterana, carevasazica. Asta era mesajul, o sageata impotriva lui Paunescu, Stanescu si Preda (a citat Pustai si din el?). In cazul asta, reconsider interpretarea lui Dorel. Recunosc, nu m-am gandit ca vorbesc in numele lui Gabriel Liiceanu. Dar daca spuneti, cine sunt sa va contrazic? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 20:36

@ pawn Dar ma bucur ca-l citati pe Breban. Nu aveti si ceva din Plesita? R.P.

pawn (19 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 20:56

@Radu Paraschivescu. daca v-ati fi pastrat primul raspuns (ala cu bouvard), foarte misto-intepator, cred ca ar fi apreciat asistenta (si eu, recunosc). asa...

dorel (3 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 23:16

@R.P. Ma bucur foarte mult ca articolele dumneavoastra cu tematica sportiva ne incita la aprecieri si judecati de valoare in varii domenii, inclusiv in literatura romana contemporana. Acesta este rolul ziaristului, de a ne starni sa luam atitudine. Va invidiez sincer , observand cati oameni inteligenti va citesc cu interes articolele, iar unii va urmarim si recenziile cartilor de valoare.....si totusi exista iubire !

mg (227 comentarii)  •  3 aprilie 2018, 13:31

..aveţi milă de inimile noastre ! Ultima paraschivenie e un pericol public.. iar poza.. Întrebat de un reporter (prin anii 90) ce reprezintă acea panglică de pe cap, Marian Nistor a răspuns candid : - E un hoby..

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 aprilie 2018, 14:16

@ mg Subtire, finut. O fi vrut sa spuna "E ca un hobbit". R.P.

mg (227 comentarii)  •  3 aprilie 2018, 14:50

:)

mg (227 comentarii)  •  3 aprilie 2018, 17:05

..apropo de umor savuros, aţi citit probabil aventurile lui Andrei Pleşu în Japonia, povestite acum vreo 10 ani..

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 aprilie 2018, 17:35

@ mg Cum sa nu. Mi se pare ca textul a aparut prima data in "Plai cu boi". L-am inclus apoi in antologia "Comedii la Portile Orientului", de care m-am ocupat, y compris prefata. Shabu shabu. R.P.

mg (227 comentarii)  •  3 aprilie 2018, 18:09

..shabu shabu, şoptit milităreşte.. Aştept şi eu, cu oarecare nelinişte, ziua în care nu voi mai înţelege ce vor electrocasnicele de la mine..

Teacher12 (56 comentarii)  •  3 aprilie 2018, 22:03

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (227 comentarii)  •  4 aprilie 2018, 15:00

..Bufon ar fi spus la vestiare : "Un fleac, m-au ciuruit. Nu ştiam că doare-aşa.". Apoi a cerut un manual de sepuku pentru începători..

mg (227 comentarii)  •  4 aprilie 2018, 15:06

..Buffon..

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  4 aprilie 2018, 17:30

@ mg Haiku nipon pentru Buffon: Hai ku golul patru. R.P.

mg (227 comentarii)  •  4 aprilie 2018, 18:25

..dacă până şi năbădăioasa tifoserie juventină a aplaudat, renunţând la tradiţionalele Haikuri cu trimitere la zone ale corpului rar, spre deloc, scăldate de soare..

mg (227 comentarii)  •  5 aprilie 2018, 20:20

..un seppuku ar trebui să-mi fac şi eu pentru pluralul ratat de la Haiku.. - Chelner, o frapieră cu cenuşă..

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2018, 21:36

@ mg C'est pas grave, voyons, ca sa nu inteleaga japonezii. R.P.

mg (227 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 8:46

..toujours aussi gentil.. sărbători fericite !

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 10:28

@ mg

Va multumesc, asijderea. R.P.

vasco (93 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 9:35

Domnule R.P.,va stiu fan Real Madrid,si pentru ca am incredere in corctitudinea opiniilor dvs.v-as intreba ce parere aveti despre deznodamantul partidei Real-Juventus?Daca erati arbitrul meciului a-ti fi acordat penalti?

Comentează