Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Allegri ma non troppo

Napoli a călcat strâmb şi aşteptarea lui Juventus a luat sfârşit

Permalink to Allegri ma non troppo
luni, 5 martie 2018, 10:30

De sâmbătă seara, Juventus conduce fără a fi pe primul loc. Ciudăţenia se va rezolva în restanţa cu Atalanta. După victorie, Juventus îşi va îmbogăţi colecţia de titluri, iar Napoli va culege elogii pentru estetică şi reproşuri pentru naivitate. Nimeni nu crede că, odată reinstalată în frunte, Juventus va mai ceda. Scenariul se repetă cu o monotonie capabilă să-i aducă la disperare pe cei care îşi doresc o altă campioană. Optimiştii de rit antijuventin aşteptau sâmbătă măcar un egal al lui Lazio acasă cu Juventus şi o victorie a lui Napoli pe San Paolo contra Romei. Urmarea? Victorie Juventus pe Olimpico, victorie Roma pe San Paolo. Roma devine mai eficientă afară decât Lazio acasă, dar asta e doar statistică. Altele sunt lucrurile cu adevărat interesante.

Unu. Deşi jucate între primele patru echipe din clasament (înainte de Milan-Inter), meciurile de sâmbătă n-au semănat. Unul a fost de o urâţenie gri, celălalt, exploziv şi generos cu privitorii. Lazio-Juventus a însemnat prudenţă, blocaj, neutralizare şi riscuri minime. Napoli-Roma s-a situat la polul opus: emoţie, două ocazii şi două goluri în primele şapte minute, combinaţii, fantezie, sclipiri, surprize tehnice şi gafe. Eşti tentat să faci de ocară primul meci şi să te înclini în faţa celui de-al doilea. La o privire mai atentă, vezi totuşi că risipa de ocazii şi avalanşa de goluri din Napoli-Roma e consecinţa unor apărări candide, nu doar a unor atacanţi sclipitori. La fel, puţinătatea fazelor consemnabile din Lazio-Juventus nu rezultă doar din criza de idei a atacului, ci şi din calitatea sistemelor defensive (cu precădere al lui Juventus). Pe scurt, sâmbătă s-a jucat la ambii poli ai fotbalului. Şi adoratorii tacticii, şi simpatanţii dezlănţuirii nechibzuite au avut ce vedea.

Doi. Deşi a fost marea câştigătoare a dubletului de sâmbătă, Juventus a făcut cel mai puţin în folosul său dintre toate cele patru echipe. Onest, Massimiliano Allegri a declarat la final că ar fi fost corect ca Lazio-Juventus să se termine la egalitate, ceea ce e o reverenţă în faţa Fortunei. Sigur, Fortuna îi ajută pe îndrăzneţi, numai că Juventus a îndrăznit să tragă singurul şut pe poartă în minutul 90+3. Victoria de etapă (şi nu numai) a lui Juventus a fost rodul a ceva greu de definit altfel decât prin oximoronul „conspiraţie involuntară”. Fiecare echipă de sâmbătă a jucat pentru Juventus. Lazio, bunăoară, a plătit fantezia sinucigaşă a lui Simone Inzaghi, care a început meciul şi cu Lulić, şi cu Lukaku, semn că era pregătit pentru 90 de minute de pâclă corticală. Când resursele de negură s-au împuţinat, a fost trimis pe teren Caicedo, pentru împrospătarea stocului. Cu un Milinković-Savić indolent, un Immobile fără pumn şi un Parolo buimac, Lazio a mizat pe ciupeală şi a pierdut. A pierdut şi Napoli, aplaudată cu tristeţe la sfârşit, în faţa unei Rome nemiloase. Fără un miracol, Juventus poate pregăti podiumul şi tunurile cu confetti.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Andrei (13 comentarii)  •  5 martie 2018, 11:27

Ca iubitor de Roma si al Romei cred ca a fost pentru prima data cand am fost mai degraba trist dupa o infrangere a lazialilor si o victorie a Romei. Pacat pentru partenopei, mare pacat..

Andrei (13 comentarii)  •  5 martie 2018, 11:30

Ca iubitor de Roma si al Romei cred ca a fost pentru prima data cand am fost mai degraba posomorat dupa o infrangere a lazialilor si o victorie a Romei. Pacat pentru partenopei, mare pacat..

mg (227 comentarii)  •  5 martie 2018, 11:34

..bătrâna doamnă face ciorba bună în continuare.. Parcă'l văd pe mioriticul din Pipera spunându-i unui Dică "sidefat" : - Vezi ? Uitea'aşa trebuia să joci pe Olimpico.

mg (227 comentarii)  •  5 martie 2018, 11:48

..bătrâna doamnă face ciorba bună în continuare.. Parcă'l văd pe mioriticul din Pipera spunându-i unui Dică "sidefat" : - Vezi ? Uitea'aşa trebuia să joci pe Olimpico.

Jean (1 comentarii)  •  5 martie 2018, 12:37

Pe linga ca e ajutata de arbitri meci de meci Juve mai are si un bulan cit casa. Sa cistigi in min 95 dupa ce Lazio a jucat mai bine 3 sferturi din meci inseamna sa fii fiul norocului.

emilou (1 comentarii)  •  5 martie 2018, 13:31

Sunt convins ca Dybala ar fi primit 11 metri daca nu dadea gol.

itu52 (40 comentarii)  •  5 martie 2018, 14:12

Napoli nu avea nicio șansă cu Roma. Bătălia s-a pierut din cauza disproporției dintre protagoniști. Apărarea Romei impresionează prin masivitate, dar mai ales mobilitate. Șuturile liliputanilor au fost multe, însă gradul de periculozitate mic. Momentul burlesc când Fazio și Mertenes sunt gratulați cu galben, când Fazio parcă avea nevoie de telescop să poată număra bombănelile lui Mertens, reliefează defășurarea ostilităților.

Dr. Dan Patru Tudosie (13 comentarii)  •  5 martie 2018, 14:28

Lazio a avut penalty clar. Desi Serie A este din acest sezon asistenta VAR, s-au facut patru greseli colosale (decisive). Trei, din pacate, au fost pro Juventus. Echipa condamnata pentru coruptie, blaturi si acuzata de dopaj inclusiv de fosti jucatori continua nestingherita. Nu exagerez cu nimic daca numesc Juventus "Raul Absolut din Fotbal". Apropo... cum suna... 4 greseli ale arbitrilor. Noi avem inca etape in care se fac patru greseli decisive pe meci.

aciduzzo (101 comentarii)  •  5 martie 2018, 16:07

La ce se intampla cu Juventus de ani buni incoace nu mai e intamplare....e politica....de stat!! Si asta imi spune ca lucrurile sunt cu atat mai mizerabile!! Dar ca intotdeauna.....adevarul iese....a se vedea UCL......o finala pierduta cu Barca (logic) si una cu Real in care Juve a fost jalnica!! Astep replici ca pana la Real a fost mai intai Barca....cu cebrul 0-3 la Torino.....numai fraierul ala de Enriqe n-a inteles nimic diN 0-4 la Paris!! NIMIC!! NIMIC!!....In alta ordine de idei.....domnule Paraschivescu....le jeu sont fait...rien na va plus......scrieti cat mai mult despre Italia unde lucrurile devin chiar interesante.....a se vedea pana unde poate duce mascarada juventina......pentru ca in Primera.....zaruriel au fost aruncate.....vae victis!!!

MihaiS (18 comentarii)  •  5 martie 2018, 16:31

Surpriza pentru mine este parcursul exceptional de pana acum al lui Napoli, nicidecum previzibila lor cadere, tot mai jos, sub acest monstru lacom care este Juventus. Napoli are totusi un lot incomparabil sub cel al campioanei, alde Mario Rui n-ar incapea niciodata printre alb-negri... Domnule Paraschivescu, ne-om mai auzi pe aici, dar Tottenham-Juventus se va termina rau pentru londonezi, un 0-4 sau 1-4 nu m-ar surprinde.

daniels (7 comentarii)  •  5 martie 2018, 16:58

Juventus e ...Juventus!!! chiar dacă Lazio merita mai mult a obținut un mare -3 iar când joci cu Juventus joci cu Juventus și arbitrii și mafia și ....nu cu fcsb!!! Napoli e bine și pe doi ...merita ...dar mai au până la 1! Roma e ...frumoasa ...dar nici ei nu sunt încă pentru titlu!! E foarte greu sa detronezi bătrâna doamna!!! foarte greu !!!

Costin (4 comentarii)  •  5 martie 2018, 17:06

Prin anii '80, un domn pe nume Hodorogea propunea saptamanal la meciurile tari din peninsula, pronostic 1x2. Un pronostic dur, chiar si peste timp.

jos_cenzura (22 comentarii)  •  5 martie 2018, 18:16

Daca ar fi toate editorialele precum acesta, cred ca Gazeta ar avea mult mai multi cititori fideli (ceea ce conteaza mai mult decat numarul de cititori ocazionali). Asta da jurnalism sportiv! Lucid, clar, despre un subiect care ne intereseaza. Cu zece clase peste investigatiile alea de doi lei cu politisti care se duc la case de toleranta, sau can-can-uri despre diverse cumetrii ale unor indivizi din fotbalul autohton.

dan (9 comentarii)  •  5 martie 2018, 19:09

Mai sint 11 etape-33p puse in joc-nu cred ca Juve poate deschide deja sampania, titlul se joaca.

Radu_pnt (4 comentarii)  •  5 martie 2018, 21:46

@acciduzzo Vorbesti vorbe goale..asta cu a se vedea in UCL...LOL!! Fara o alta echipa din Italia ca etalon de comparatie..care sa faca mai mult in UCL decat Juventus si sa "scoata adevarul la iveala" ma tem ca ti-ai anti-argumentat punctul de vedere de unul singur..cum ar veni.. ai intrat de unul singur in sah mat!! si reluand punctul cu echipele Italiene...cine a facut macar jumatate din ce-a facut Juventus in UCL ...in ultimii 5 ani??

QCD (2 comentarii)  •  6 martie 2018, 0:34

Dl. Paraschivescu, sunt un lazial vechi, asa cum sunteti si dvs. Echipa asta e una dintre cele mai surprinzatoare din Italia si nu va inceta nici o clipa sa ne faca figura noua,suporterilor ei. De data asta insa, eram convins de 0-0, pacat de un Parolo superficial la ultima faza din meci. Nu pot sa zic ca iubesc Napoli in vreun fel anume, dar dorinta de a nu vedea titlul la Torino este imensa. Si totusi, daca asta va fi finalul, hai sa-l acceptam, Juventus, asa pragmatica si insipida, merita locul 1.. Napoli trebuie sa demonstreze constanta si concentrare pe termen lung, cred ca toti, inclusiv fanii lor aveau teama asta ascunsa, de pasul gresit care va veni, mai devreme sau mai tarziu. Pentru Lazio imi doresc un loc de Liga, desi ei sunt capabili de orice. Un Keita-Balde ar fi fost o garantie suplimentara pentru Liga, poate ar fi trebuit vandut dupa sezonul asta.

pawn (19 comentarii)  •  6 martie 2018, 3:52

@Radu_pnt pot sa-ti fac o lista fara sfarsit de meciuri europene ale lui juve in care a fost ajutata mai tare decat in italia. ultimul meci cu tottenham l-ai vazut? n-ai vazut nimic, asteapta returul :) dar de zeci de ani este mai mult decat folclor si teorie a conspiratiei; juventus este famiglia agnelli, juventus este fiat si au o politica foarte inteleapta (din punctul lor de vedere) de investitii in fotbal. fiecare sa inteleaga ce vrea.

aciduzzo (101 comentarii)  •  6 martie 2018, 9:04

Bravo pawn....stai jos Radu_pnt..3!! Juventus este Agnelli, Agnelli este Fiat...merge Fiatul...merge Italia....si tot asa! Altfel.....TODO AL CAMP!!!

mg (227 comentarii)  •  6 martie 2018, 11:18

..domnule RP recunosc, am păcătuit.. orgoliul, bată-l vina, m-a făcut să-mi închipui că luarea de poziţie a domnilor Radu Naum şi Ovidiu Ioaniţoaia în "cestiunea coregrafiei" a fost ecoul comentariului meu de anul trecut pe această temă, de parcă ei n'ar avea şi alte treburi decât să citească aşa ceva : ( http://blogsport.gsp.ro/cosasu/2017/05/05/ce-am-dat-cu-petarde/ ) În mod cert însă, respectivul comentariu m-a plasat în grupul de postaci cu limbaj vulgar sau jignitor..etc, iar Maimuţa carpatină" a fost aspru trasă de urechi.. Doar coregrafia a scăpat cu bine şi e bine-mersi în continuare la "tembelizor", dovedind că limba română e încă tânără şi neliniştită..

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  6 martie 2018, 13:54

@ mg O constat si eu. Nu foarte tanara, dar teribil de nelinistita. Si de nelinistitoare. Va multumesc pentru solidaritate. R.P.

mg (227 comentarii)  •  8 martie 2018, 10:58

..daţi-mi voie să consider răspunsul dumneavoastră un autograf pe volumul, deocamdată virtual, de paraschivenii. Vă mulţumesc.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 martie 2018, 15:51

@ mg Honore, vorba lui Balzac. Ati intuit bine, "deocamdata" virtual. Peste o luna, palpabil. R.P.

Observator (243 comentarii)  •  8 martie 2018, 16:03

Allegri si jucatorii sai au dovedit ca sunt singurii italieni care pot tine cu adevarat pasul cu lumea buna a Europei; este posibil ca Roma sa acceada si ea in "sferturi", insa Shakhtar nu este ... Tottenham! Pentru ca veni vorba de londonezi, se vede ca nu au vocatie eupeana, dupa atatea campanii tratate cu indiferenta in trecutul recent; cred ca niciun alt club (dintre celelalte 4 prezente in "optimile" Ligii) din Anglia n-ar fi ratat calificarea dupa un 2-2 in tur! In fine, dupa ce si-a asigurat calificarea, Pep experimenteaza, ca la Bayern, dupa cucerirea matematica a titlurilor, cu etape bune inainte de final! O.

mg (227 comentarii)  •  8 martie 2018, 16:23

..asta'nseamnă că e deja în editură ! Excelent, va fi cu siguranţă savurată. Onoarea e de partea mea.

Comentează