Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Trist şi de ispravă

Un om de aur în Oraşul de Aur

Permalink to Trist şi de ispravă
luni, 5 februarie 2018, 9:12

„Partir c’est mourir un peu”. Versul e mai vechi decât cred cei care i-l atribuie lui Jacques Prévert. L-a scris Edmond Haraucourt în 1890 şi l-a aşezat la începutul unei poezii care se cheamă „Rondel de l’adieu”. Se citeşte puţină poezie în România – în general, nu doar printre fotbalişti. Dar chiar dacă meşteşugul acesta care fermeca altădată atâta lume a pierdut în greutate, se întâmplă, ca în orice alcătuire în care ghiceşti amprenta misterului, să vină cineva şi să-l recite fără să-l ştie. Florin Niţă a recitat, cu un talent nici lui cunoscut, din Edmond Haraucourt când s-a transferat la Sparta Praga. Plecând, Niţă a murit puţin. De tristeţea despărţirii, dar nu numai. La suirea în taxi, cu sau fără boboci de lacrimă în colţul ochilor, Niţă se va simţit ca la instalarea într-o basculă cosmică în stare să-l proiecteze pe o altă planetă.

Florin Niţă e un om onest, fără ascunzişuri. Şi un sportiv dincolo de reproş. Nu o lumină a porţii, nu un înger cu mănuşi în vârful aripilor. Englezii au un cuvânt care-i vine ca un costum lucrat pe Savile Row: „dependable”. Pe Florin Niţă te poţi baza. Nu te lasă la greu, nu te face să-l bombăni. Mai greşeşte, însă fără ca asta să atragă apostrofări şi uitături piezişe. Când câştigă, nu adună doar puncte în clasament, ci şi admiratori: de la adversar, chiar de la suporterii adversarului. O face în temeiul unui cavalerism simplu, fără fasoane şi gesturi teatrale. Poate doar cu o bătaie pe umăr şi cu urma urmei unui zâmbet. În spaţiul mustind de ipocrizie şi de vorbe false al fotbalului, Niţă simte jenă la microfon şi preferă tăcerea. Sigur, n-are stofă de orator (de parcă ar trebui). Smulgerea unei declaraţii aduce a extracţie dentară. Niţă preferă să plonjeze cu capul în bocancul atacantului în loc să răspundă la întrebări, fie ele isteţe sau – cel mai des – stupide.

Florin Niţă la Praga. Adică un suflet de aur în Oraşul de Aur, cu tot cu Zláta Ulička. Nu se ştie cât apetit şi timp va avea pentru turism, deşi Praga e o minune a lumii. Urgenţele lui vor fi, cu siguranţă, altele. În primul rând, adaptarea, căci Niţă pare un om greu de scos din alveola bucureşteană în care trăieşte şi dus altundeva. Sigur, să te tot adaptezi pe bani mulţi, vor spune unii. E totuşi util să afle că au existat, în istoria recentă a fotbalului, jucători care, momiţi cu sume irezistibile, n-au putut face pasul afară din cauza dorului de casă. (Chelsea poate depune mărturie în cazul lui Jesus Navas.) Banal, pariul lui Niţă nu va fi jocul bun, ci adaptarea, adică viaţa armoniosă într-o lume despre care nu ştie mare lucru. Florin Niţă nu e un şuetist, un fanatic al socializării, o făptură de cabaret sau un personaj tabloidizabil. Din cămările trecutului său n-au dispărut mirosul de cozonac, de sărăcie şi de nesiguranţă. Tocmai asta l-a făcut parolist, cinstit şi muncitor. Şi un actor care spune atât de firesc versuri pe care nu le ştie.

Comentarii (40)Adaugă comentariu

george (1 comentarii)  •  5 februarie 2018, 10:17

superb

Dragos (2 comentarii)  •  5 februarie 2018, 10:23

D-le Paraschivescu, aprecieri pentru articol, cu o singura corectura: Jesus Navas s-a caznit pe la man. city, nu la chelsea.

Observator (243 comentarii)  •  5 februarie 2018, 11:17

Jesus Navas a jucat la Manchester City! Totusi, Praga si Cehia nu inseamna in totalitate o alta lume; am cunoscut cehi si slovaci aroganti, sireti si ignoranti! In rest, material meritat pentru un portar valoros si onest! O.

Vlad (1 comentarii)  •  5 februarie 2018, 11:19

Cred ca faceti referire la Manchester City cand vorbiti de Jesus Navas.

Vaduva Adrian (2 comentarii)  •  5 februarie 2018, 11:27

Superb articol. Dar eu am incredere in Nita, el nu se va adapta petrecand cu colegii sau facandu-se comod cu noua lui realitate. Se va adapta muncind si dand totul la fiecare meci, pentru ca nu ii sta in fire sa dea mai putin.

mg (227 comentarii)  •  5 februarie 2018, 12:17

Excelent, şi meritat, laudaţio pentru Niţă.
Ca şi în arta poeziei, se pare că e nevoie de suferinţă ca să apară perla(ea însăşi rezultatul unui chin..)
Bravo lui Niţă că a ştiut ce vrea cu viaţa lui. Sper să-i meargă bine la cehi, o merită din plin.
Steaua a pierdut mult despărţindu-se de el, şansele la titlu sau în confruntrea cu Lazio diminuîndu-se
simţitor.
Dică ştie asta, dar trebuie să tacă şi să înghită fanteziile de samsar ale patronului.
05.02.2018-ora 12:17 / a 2-a încercare de postare a comentariului

Stefan Veres (1 comentarii)  •  5 februarie 2018, 12:27

O splendoare de articol, stimabile! 🙂 Inspiratie maxima si pe viitor!

cornel (1 comentarii)  •  5 februarie 2018, 13:09

venind de la un om caruia expunerea publica ii este la fel de incomoda precum ii este si lui Nita, comentariul dumneavoastra nu poate fi decat impecabil. Ca de obicei.

Unualtu (1 comentarii)  •  5 februarie 2018, 13:17

Un articol corect despre un sportiv corect. O singura observatie: Jesus Navas s-a luptat cu dorul de casa ceva mai la nord de Chelsea – anume Manchester City.

itu52 (40 comentarii)  •  5 februarie 2018, 13:38

Campion pe altarul modestiei, sufletul de sclav dedicat al lui Niță, îi șoptește despre, probabil, marile isprăvi pe care le-ar fi avut la Steaua. Dumnezeul purității, născut din umilințele trecutului, veghează asupra destinului lui fotbalistic și sper să-i înnobileze cariera. Așteptăm realizări demne de simplitatea lui, nu are nevoie de adaptare atâta timp cât rămâne fidel muncii și respectului față de muncă. Urez succes insuliței de modestie din oceanul răsfățaților în rele din fotbalul românesc.

Comment (1 comentarii)  •  5 februarie 2018, 13:57

Sunt perfect de acord cu toate cele de mai sus. O singura remarca ar fi ca Manchester City este cea ce trebuie sa depună mărturie în cazul lui Jesus Navas.

Alex88 (1 comentarii)  •  5 februarie 2018, 14:39

In loc sa admirati opera asta de arta ,voi sariti cu gura mare sa atrageti atentia ca Navas a jucat la City nu la Chelsea… Atat au inteles unii din tot articolul asta genial. Felicitari Radu Paraschivescu!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 februarie 2018, 14:40

@ Tuturor

Cu scuze, prima care l-a curtat pe Navas a fost Chelsea. Au fost luni de negocieri si pana la urma Chelsea a renuntat. City a intrat in discutie mult mai tarziu. Stiu ca Navas a jucat la City, l-am vazut de atatea ori. Dar prima a fost Chelsea, se poate verifica. Multumiri. R.P.

parigi (5 comentarii)  •  5 februarie 2018, 14:41

N-am fost,nu sunt si nu voi fi niciodata fanul Stelei.Dar e normal sa tin cu Steaua in jocurile din Europa.Iar pentru Nita am un respect deosebit.Profesionalism in cel mai inalt grad.Cum sa nu-l iubesti?Cum sa fii suparat pe Nita? Ii doresc sa reuseasca printra straini si chiar m-as bucura daca ar reusi sa se impuna la noua lui echipa.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 februarie 2018, 14:44

@ To whom it may concern

„In August 2006 a deal was arranged for a transfer to Chelsea, but the player declined the move, citing possible homesickness.” R.P.

Ardeleanul (17 comentarii)  •  5 februarie 2018, 15:08

Multumesc pentru articol, maestre, de mult asteptam sa scrie cineva si despre acest „caracter de om” care este Nita!
Inca o data, multumesc!
P.S. Sa stiti ca sii eu am aceeasi teama, ca nu va putea rezista din pricina dorului, ca nu se va simti in elementul lui. Om vedea!

Man Ager (1 comentarii)  •  5 februarie 2018, 15:28

Inspirată zicere. Baftă Nițane !

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  5 februarie 2018, 15:37

E o teza. Descurajatoare. Eu vad ca oamenii buni si simpli si de isprava nu au nici o problema afara. Munca, meseria este rasplatita, inventivitatea incurajata. Aroganta si impostura este necunoscuta. Chiar daca o veti nimeri in acest caz, vad ca va arogati superioritate fata de omul simplu, mai grav aici caci e vorba despre Nita, un necajit de Ferentari.
Cel mai mult l-am iubit pe Banel. Pe Laca si Piti pina cind sistemul le-a permis sa se creada filozofi alaturi de un partid, Boroi si fratii minune ai unchiului Gelu Eftimie. Nita inca n-a fumat nimic, eu vad ca-l stimati, respect RP, dar vad ca nu-l laudati ca om, ma deranjreaza ca nu-l iubiti pe om neconditionat, ca-i amintiti, fara referire e drept, originea de Ferentari si nu puteti crede ca ar munci la fel si in afara tarii. Un Nita o are usor. El se scoala si merge la serviciu. Nu-i in China, Japonia, India, el munceste la Praga unde sint oameni aproape ca noi, un oras de vis care a fost cindva capitala noastra. Un meserias, modest, nu provoaca, nu jigneste, munceste, are ocazia sa-si cistige piinea cu ce stie ! La fel un sudor bun, un gradinar bun ! Mai curind ar fi trist si ar mourir un puțen un R P daca, presupunind prin absurd, ar pleca undeva afara … oriunde. Caci orice pom de Craciun e trist. Ca ca ce altceva sa se angajeze ? Ce sa faca el ? Sa-i delecteze cu pastile de gramatica ori cu analize de fotbal pe cehi, uzbeci, italieni, spanioli …?
————————
Mai bine am vedea ca : Uite ca cehii au finantatori care angajeaza antrenori, care stiu de ce jucatori au nevoie. Noroc ca Nic-stein, impiedicatul nostru, a demonstrat si ieri ca este peste Guardiola si a biruit gazul metan.

Daniel (2 comentarii)  •  5 februarie 2018, 15:48

Foarte tare articolul!

gigimigi (2 comentarii)  •  5 februarie 2018, 17:40

Florin Nita e un fotbalist de mare caracter!

Absolut (1 comentarii)  •  5 februarie 2018, 17:45

Bravo, Florine, esti mare!

Tudorache (2 comentarii)  •  5 februarie 2018, 17:50

Imi place articolul!

Carol K (26 comentarii)  •  5 februarie 2018, 17:52

Foarte frumos spus , Praga este o minune a lumii.Este locul unde ti-ai dori oricand sa traiesti.

CCC (9 comentarii)  •  5 februarie 2018, 17:55

Poate ar fi bine sa incercam sa nu anticipam in cazul lui Nita. Este un om de o calitate deosebita si atuurile lui pot fi chiar modestia si stima si respectul pe care le ara fata de profesia pe care si-a ales-o. Important este sa aiba familia „aproape” de el. De ce am pus ghilimele? Pentru ca nu ma refer la apropierea fizica, ci mai ales la cea sufleteasca. El trebuie sa simta ca familia il sprijina, il incurajeaza si il sustine. Asta ii va da putere sa treaca si peste dorul fizic de persoanele dragi. In rest, internetul sa traiasca, poate vorbi cu ai lui oricand si oricat va dori.

vio (3 comentarii)  •  5 februarie 2018, 18:32

Hai sa ne scoatem palaria în fata unui maestru al metaforei, al scrisului de cea mai buna calitate. Cât de mult se cunoaste atunci când un om al literelor se amesteca într-o lume care – socant, dupa exterienta limbajului trecut-comunistoid – a inventat o noua limba de lemn, cea a fotbalistilor. E de-a dreptul uluitor cum reusesc sa învete acesti tineri(!!), într-un timp atât de scurt , sa vorbeasca mult, fara sa spuna nimic. Oameni ca domnii Paraschivescu, Geambasu, si mai sunt câtiva asemeni lor, ar putea încerca un „studiu de caz” pe aceasta tema.

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  5 februarie 2018, 18:52

Nita s a ratat …toti o sa dea vina pe el cand o sa piarda Sparta…si nu se stie daca o sa fie titular de la inceput …posibil sa starga banca de rezerve mult timp …

Petro Burgener (23 comentarii)  •  5 februarie 2018, 19:34

Felicitari dle Radu, Nita merita acest articol.

ovidiu (13 comentarii)  •  5 februarie 2018, 20:34

Este chiar momentul sa observam si sa reflectam, cum, de la an la an si de la sezon la sezon, anumiti jucatori – eventual de valoare – sunt transferati de la FCSB (nomina odiosa !), cand, de fapt, pentru o prezenta cu adevarat ca semnificatie europeana, ar fi trebuit sa ramana cateva sezoane, in ideea constiturii unui lot cat mai puternic si mai inchegat.
Asa insa, aproape totul se circumscrie unui comert – sau mai bine zis negot – cu jucatori.
In aceste conditii, nu vom avea niciodata un lot capabil sa performeze cu adevarat in Europa.
Iar despre visul prezentei in UEFA Champions League – in aceste conditii – ce sa mai vorbim…
Articolul : ca de obicei, exceptional.
Nu este, de fapt, un articol.
Este un eseu.

alex (3 comentarii)  •  6 februarie 2018, 0:12

Da, frumos! Articol de scriitor. Poate putin cam idilic, putin cam nostalgic…oricum traind cativa ani in cea mai frumoasa capitala din lume (asa cred eu), Nita se va alege cu ceva. Spre deosebire de fosta sa echipa, care va rata, se pare, alt campionat! Spre invatatura de minte(oare?) a Supremului Baci…becaliot.
Si atunci de ce sa nu exclamam si noi, la fel de nostalgici, precum un vestit poet proscris, din veacul al XV-lea: ” ou sont les neiges d’antan?!”

motanul incaltat (65 comentarii)  •  6 februarie 2018, 1:40

Nu e Presedinte deci poate sa taca . Fotbalisti spun numai prostii , aceleasi clisee stupide de-ti vine sa spargi televizorul. Ex: trebuie sa trag de mine, sa lasam capul in jos si sa continuam sa muncim ca 2 secunde dupa sa fie filmati in circiumi. Niste *** 100%. Daca vreunul din astia a luat BAC-ul, ministerul invatamintului ar trebui sa se desfinteze. Bine regele lor nu e Guta sau Salam ci HAGI…..Asa ca Nita a preferat sa taca. Ar trebui sa-l urmeze cit mai multi.

sundance kid (17 comentarii)  •  6 februarie 2018, 2:34

La 29 de ani de la lovitura de stat din 89 avem mai multi ziaristi decit sportivi de calitate ! Tot la 29 de ani statul roman nu a fost in stare sa construiasca un Portile de Fier sau o constructie ca la Vidraru . De fapt in 29 de ani nu ati fost in stare nici sa vopsiti gardurile de la

DAV (1 comentarii)  •  6 februarie 2018, 3:31

Astept regretele ciobanului in ziua cand norocul il va parasi pe Vlad.

Alex One (17 comentarii)  •  6 februarie 2018, 9:26

Bun transfer si pentru Nita si pentru club. La 31 de ani cred ca a cam fost ultimul tren, Steaua nu era sigura de castigarea campionatului nici cu Nita ,asa ca.Unde mai pui o eventuala accidentare. Altele sunt problemele mai grave la Steaua nu portarul. Jocul incalcit,lipsa atacantilor adevarati. Nu stiu cum se face ca astia parca saboteaza echipa ,prea par cerute suspendarile. In rest, bafta Nita !

spiger (2 comentarii)  •  6 februarie 2018, 9:29

Domnule Paraschivescu, un articol superb! Felicitari, imi sunteti extrem de simpatic pentru ca: sunteti fcsb-ist, realmadritist si cunoasteti bine limba română!

Observator (243 comentarii)  •  6 februarie 2018, 14:09

@ alex
Sa nu exageram, Praga nu este chiar cea mai frumoasa capitala din lume! Roma, Amsterdam, Paris, Lisabona, Stockholm, Viena, Londra, Edinburgh, Berna s.a. sunt mai prejos? Le-am vazut pe cele exemplificate de mine (mai putin Edinburgh) si cred ca pot avea o parere obiectiva! O.

mg (227 comentarii)  •  6 februarie 2018, 18:50

..parcă-l văd pe CTP recitând în metru antic, atent supravegheat de CNCD :
„..pururi tânăr, înfăşurat în manta-mi..” am călcat pe ea, iar ea.. „mă ucide ea”..
06.02.2018 – ora 18:50 (prima încercare.. :))

alex (3 comentarii)  •  7 februarie 2018, 9:17

Observator, da, intr-un fel ai dreptate! E chestie de gust. Si eu am fost in orasele amintite. Londra are cladiri, parcuri, dar e prea cenusiu si eterogen. Roma exceleaza prin ruinele antice si fantani, dar mai ales pein Vatican. Parisul ar putea fi cel mai frumos, dar nu are geografie (intelegi ceea ce vreau sa spun) si pare maghrebian prin imigrantii arabi si africani, care il sufoca, dandu-ti o senzatie de nesiguranta. Berna e prea nemteasca, ( imi plac mai mult Zurich si Luzern), Viena are acel aer aristocratic, dar centru cu palatele ingramadite, pare sufocant si eclectic, iar Dunarea acolo e doar un canal. Amsterdamul pare inghesuit, negustoresc si are prea mult negru si caramiziu.
Nimic nu se compara cu Praga privita de pe colina Hradului si cu podurile de pe Vltava vazute noaptea. In Praga, romantismul impregneaza totul, iar imbinarea dintre gothic, baroc, clasic si modern e armonie pura!

vasco (93 comentarii)  •  8 februarie 2018, 19:30

Felicitari d-le Radu Paraschivescu,succes Florin Nita!Singurul pericol ar putea fi dorul de casa,ar cam avea profilul,dar sper sa dovedeasca tarie.Daca a rezistat la fcsb,cu becali…poate nu i se va parea prea departe Praga.Apropo de Praga,un oras frumos,doar a fost capitala imperiului German,despre locuitori insa….Prea aroganti.

Observator (243 comentarii)  •  8 februarie 2018, 22:06

@ alex
In cazul Romei, tocmai prezenta vestigiilor antice si a unora medievale reprezinta farmecul orasului, iar pietele, cu obeliscuri, coloane, fantani si palate monumentale sunt de neegalat! Plus Vaticanul, cu Muzeele sale, care merita revizitate! M-am referit la capitale, insa in Elvetia apreciez la fel de mult Zurich si Geneva, pe care le stiu mai bine decat Luzern (o singura vizita, de doar 2-3 ore). Chiar si orasul lui Federer mi-a placut. Arhitectura eclectica este de apreciat si la Viena, nu numai la Praga, iar Lisabona este reputata prin arhitectura, cultura, gastronomie si romantism. N-ati spus nimic despre Stockholm, oras pe care l-am vizitat timp de vreo 40 ore si mi-a ramas la inima! In fine, mi-e dor de Paris, unde n-am mai fost de aproape 10 ani! O.

Lucian 1842 (1 comentarii)  •  12 februarie 2018, 13:25

Draga Nita, iti doresc tot binele din lume in noua ta casa sportiva ! Multumiri dlui Paraschivescu pentru initiativa de aprezenta un om onest si tip clasic de patriot (fara a fi vorbe de claca) ! Regret , dar, totodata ma bucur , ca un astfel de om se alatura celor peste 3 milioane de plecati din tara ! Impreuna cu antrenorul Dica , la FCSB, faceau acea pata de lumina unica si dorita , pata pe care nu o merita patronul GB. ! Din suflet, mult succes si sanatate !

Comentează