Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Teja vu

Nu există şi nu se va înfiinţa în viitorul previzibil un premiu pentru bună-cuviinţă în Liga I. Ierarhiile se vor alcătui tot în funcţie de puncte şi goluri. Zumzăiala şi bruiajul din jurul meciurilor vor continua, ca pretutindeni unde discuţia […]

...

Când gazdele întârzie

Despre George Bernard Shaw s-a spus că „mergea întotdeauna grăbit, de parcă s-ar fi temut să nu întârzie la o întâlnire cu sine însuşi”. Spre deosebire de dramaturg, România fotbalistică alege să se grăbească prin tândălire. Se aud în acest […]

...

Trofeul Alexa

Comunicatul Astrei Giurgiu are eficienţa unui felinar stradal pe care-l aprinzi în miezul zilei. E ca şi cum ai anunţa public că te duci la teatru, după care te-ai duce la teatru. În condiţiile în care concediază un antrenor neînvins, […]

...

Balaurul de paie

Real Madrid merită extazul parodic în care-l îmbracă lumea. În sezonul de dinainte echipa trecea (mai cu un strop de şansă, mai cu un arbitraj convenabil) de PSG, Juventus, Bayern şi Liverpool. Acum ea învinge în cupă o echipă de […]

...

Păcat, le ziceam şi lor vreo două

România-Lituania din 17 noiembrie se va juca tot cu tribunele goale, la fel ca România-Muntenegru. Fachiri ai simetriilor, încheiem meciurile de acasă din Liga Naţiunilor aşa cum le-am început. Naţionala de fotbal a României izbuteşte ceva greu de anticipat cu […]

...

Himera bleu

Rânduri despre o peţire fără noimă

Permalink to Himera bleu
luni, 13 noiembrie 2017, 10:05

Roma poate şi trebuie văzută pentru un milion de motive. Motivul pentru care nu are sens să te duci la Roma e să-l convingi pe Ştefan Radu să se întoarcă la naţională. Există situaţii când „capitol încheiat” chiar asta înseamnă: „capitol încheiat”. Ştefan Radu a spus-o de câteva ori. Şi-a prezentat motivele, şi-a fixat priorităţile, şi-a aşternut ca să doarmă bine. A-l curta acum e o gafă şi în acelaşi timp o insultă. Şi pentru cel vizat, şi pentru cei alături de care ar fi chemat să joace. Misiunea diplomatică pe care o anunţă FRF e o încăpăţânare fără sens şi fără şanse, indiferent cum arată delegaţia de peţitori.

Că din ea va face parte selecţionerul Contra, că-l va include şi pe Mutu, că vor fi amândoi, inutilitatea demersului va fi aceeaşi. Sigur, nimic nu-i împiedică pe federali să bea o cafea cu Ştefan Radu. Dacă e vorba doar de un city break deghizat, totul e în regulă. Dacă, în schimb, prezinţi o manevră de imagine şi o mondenitate ca pe un efort de persuadare, s-ar putea ca microbiştii – şi nu doar ei – să strâmbe din nas.

De ce? Din cauza efectelor secundare asupra cărora nu se ştie cât au chibzuit emisarii. Indiferent dacă Radu mai refuză o dată propunerea sau, dimpotrivă, o acceptă, există riscul unei atmosfere în care va reîncepe să crească ostilitatea. Jucătorii care n-au fost rugaţi să vină la echipă se vor simţi puşi pe picior de inferioritate. Şi s-ar putea ca îmbierea prelungită a unui om care nu vrea să mai audă de naţională să-i lezeze. Nu de alta, dar pe ei nu i-a implorat nimeni.

În plus, faptul că lui Ştefan Radu i se propune să joace doar în meciurile importante e un pas strâmb. Întâi şi-ntâi, care sunt meciurile importante, câtă vreme ni se spune întruna că valorile s-au egalizat, că nu mai există echipe mici şi că, poftim situaţie!, toate meciurile sunt grele? Pe urmă, oferta nu face decât să instituie un precedent discutabil şi primejdios. După episodul Ştefan Radu, oricine va putea să se alinte şi să se prezinte cu diverse contrapropuneri: să joace doar în zilele de vineri, să nu fie solicitat la meciurile la care plouă, să poată cere schimbare dacă adversarul scuipă pe jos sau are perciuni, să aibă pe tricou un radical în loc de număr etc.

În fine, să presupunem că Ştefan Radu se scutură de trecut şi răspunde rugăminţilor rostite de ambasadorii FRF la Roma. Să presupunem mai departe că la primul meci (important, conform propunerii) clachează. Scapă un om din marcaj la singurul gol al meciului, deviază o minge în propria poartă sau altceva. Cum se va simţi atunci Ştefan Radu? Dar cei care au făcut potecă în Italia? Dar ceilalţi jucători, pe lângă care nu s-a intervenit? Ca să nu mai spun că nici conducerea lui Lazio nu va deborda de fericire. Prin urmare, o sugestie: lăsaţi omul în pace! A tras de el, a suferit, l-au bătut vânturile bănuielilor şi prejudecăţilor şi până la urmă s-a impus. Nu-l scoateţi din ale lui! Daţi-i voie să fie doar un regret murmurat.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

V.Vasile (2 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 10:51

Atat Mutucat si ,,Gurita,, sunt ca doi acordionisti, talentati dar fara sa stie o boaba de pe portativ. De unde cultura, nu este si basta, ca sa nu spun mai mult...

gicapuia (4 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 16:29

Din nefericire astia doi chiar nu au numic in cap.

Teacher12 (48 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 23:24

În urmă cu vreo 4 ani, selecționata României era invitată la meciul de audio al lui Ronaldo. Un amical de lux cu Brazilia. Unul dintre jucătorii care refuzau meciul se numea Adrian Mutu, care a declarat, citez aproximativ: a, nu, eu sunt în vacanță... Are el, acum, dreptul să-i ceară lui Ştefan Radu să vină la națională? Mira-m-aş. Iar Ştefan Radu trebuie lăsat în pace, dragoste cu forța nu se poate. Reconstrucția trebuie făcută cu jucători tineri care POT şi VOR.

Ilie (76 comentarii)  •  14 noiembrie 2017, 17:12

@ Theacher12 : f bine zis

marcovici (180 comentarii)  •  15 noiembrie 2017, 13:44

Adio, Radu Stefan! Poti opta pentru cetatenie in Gibraltar. Noi insistam acum pentru Ganea si Benzar, pentru Nedelcu si pentru oricine. Nu conteaza, oricum ne bat toti.

mg (157 comentarii)  •  15 noiembrie 2017, 17:38

..subscriu, e un demers inutil şi inadecvat. E ca şi cum ai cerşi iubirea unei femei care nu te vrea.. Poate Contra'şi aduce'aminte de episodul Hagi-Adrian Păunescu, şi'l va lua pe Gheorge Zamfir să-i cânte omului nostru din Roma Sârba lu' Pompieru'. Inutil, Gică a fost şi este pe cât de talentat ca fotbalist, pe'atât de sentimental. Mă tem că Radu Ştefan nu se regăseşte în niciuna din aceste ipostaze..

mg (157 comentarii)  •  15 noiembrie 2017, 18:25

..„Merg mai departe şi spun”, paraschiveniile sunt criminale.. :)

Radu Paraschivescu (2182 comentarii)  •  16 noiembrie 2017, 11:17

@mg De ce spuneti lucrul acesta? Multumesc. R.P.

mg (157 comentarii)  •  16 noiembrie 2017, 17:47

..umorul lor te poate lăsa fără aer perioade de timp periculos de lungi. Cu respect.

Anonim (166 comentarii)  •  18 noiembrie 2017, 13:30

Aveti dreptate, n-are rost sa-l mai curteze pe Stefan Radu in vederea unei eventuale reveniri, insa aceasta intentie este un bun pretext pentru a vizita Roma (aici n-am dubii, buna alegere in domeniul locurilor care va plac!). Din pacate, astazi il voi revedea pe turco-germanul contestabil din aproape toate punctele de vedere; sper sa nu mai piarda mingi din care sa rezulte goluri pentru adversari, ca de marcat sau pasat decisiv s-a cam … lecuit! Modric este mult mai bun, dar nici de vreo clasare pe podium in ancheta Balonului de Aur nu poate fi vorba, dupa cum sugera venerabilul Radu Cosasu! Mai eficient este fostul „lancier” Eriksen, amintit si el in ultimul material al reputatului scriitor!
Desi stiu ca-mi veti ignora din nou postarea (raspundeti doar la critici virulente si la aprecieri exagerate), va informez ca „palmaresul” meu s-a imbogatit cu vizite in Cordoba (Mezquita isi merita reputatia), Malaga (n-am degustat celebrul vin dulce produs in zona) si Gibraltar (printre altele, am vazut si maimutele despre care era vorba la un moment dat si care reprezinta, de fapt, principala atractie a teritoriului britanic)! A.

Urod (4 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 0:43

Foarte corect… Nici eu nu vad nici un sens la aceasta ” insistența”, ca nu poti sa-i spui chemare… Doar un city break, justificat…. si daca iese, se trece la capitolul realizări… Ma rog, așa crede Contra….

Anonim (166 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 11:24

SURPRIZA PLACUTA, UNUL DINTRE FOTBALISTII DVS. PREFERATI CHIAR S-A IMPLICAT IN MECIUL DE IERI, SPRE BENEFICIUL ECHIPEI SALE!
TOTUSI, CU O SINGURA FLOARE NU E FACE PRIMAVARA! A.

Comentează