Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

La noi, la romitalieni

A avut dreptate cronicarul: „De la Râm ne tragem”

Permalink to La noi, la romitalieni
luni, 4 septembrie 2017, 9:20

E forfotă în jurul eşafodului pe care Isco a pisat Italia la Madrid. Se fac deja propuneri: Sarri în locul lui Ventura. Se plonjează în piscina cu nostalgie.

Dio mio, unde sunt Nesta, Del Piero, Totti, Cannavaro, Vieri, Baggio şi Maldini? Până la urmă, venind mai încoace, unde e Conte, smucitul ăla cu gesturi de posedat şi zâmbet de torţionar dement?  Microbimea italiană suspină şi dă ochii peste cap.

„Să ne mai lase şi Buffon. A ajuns bufon. E bun doar când cântă imnul, fratelli i sorelle d’Italia. Şi nici cu moş De Rossi nu mi-e ruşine. Auzi tu, capitan futuro şi  mâine-poimâine are nepoţi. Gata, la pensie.” Cizma face franjuri jocul cizmelor. „V-aţi uitat la Verratti? Nu poate să ţină în marcaj o găină beată şi Ventura-Aventura îl pune paznic la Isco. Să nu te cruceşti?”

Jalea e adâncă şi arde la întâmplare ochi şi timpane. În pastelul dezolării, Furia Roşie a lăsat în urmă o tristeţe neagră, situaţia e albastră, iar fundaşii Italiei văd stele verzi. Nu scapă de jumulit nici tactica lui (A)ventura. „Patru-doi-patru împotriva Spaniei la ea acasă? Santa Madonna, moarte sigură. Unde s-a mai pomenit să umblăm cu limba scoasă după minge ca struţul după conservă?”

Nimic, dar nimic n-a mers bine pentru Italia sâmbătă seara. Pe forumuri e plin de „imbarazzante”, „indecente” şi „vergognoso”. Dinspre suporteri se aud mârâieli în care gâlgâie tristeţea şi revolta: „Ce chestie, noi am văzut un meci şi Ventura, altul.” Sau: „Gata, trebuie luat totul de la capăt. Schimbare pe linie şi toleranţă zero pentru circari şi impostori.” Concluzia fanilor n-are nevoie de traducere: „Formazione sbagliata, centrocampo inesistente e difesa vecchia”.

Nu poţi să nu zâmbeşti în faţa a ceea ce vezi şi auzi. E un „déjà vu, déjà vécu” imposibil de ocolit. Îl trăieşte Italia, în al cărei naufragiu de sâmbătă se desluşesc ecouri din finala din iunie a Ligii Campionilor şi poate chiar din finala Euro 2012. Dar îl trăim şi noi, care vorbim şi tânjim la fel. Şi, până la urmă, ce să faci cu un prezent atât de puchinos? Cum să scapi de el? Uitându-te în viitor?

Hm, e greu să contempli conturul unui abur. Şi atunci, fuga-fuguţa în trecut. Unde eşti, generaţie a lui Hagi? Unde sunteţi, Mutu, Chivu, Lobonţ, Contra şi Rădoi? Unde eşti, nea Imi? Cui ne laşi, nea Mircea? Pe unde umbli, nea Piţi? De ce-ai plecat, nea Puiu? De ce ne-aţi părăsit? Chiar nu vă e milă deloc?

Întoarceţi-vă, ne e dor de voi. Aduceţi-i şi pe ceilalţi. Să încingem iarăşi hora lui „nea”, să mirosim a şliboviţă şi mujdei, împodobiţi cu panglici tricolore. Să iasă cu toţii de prin colţuri, nea Florin şi nea Marin, nea Marcel şi nea Cornel, nea Gigi de la Digi, nea Tică şi nea Mitică, nea ăla şi nea ăsta. Să cânte muzica, să vină dansatoarele, să petrecem până la ziuă. Şi să ne veselim că n-am avut de jucat cu Spania. Abia atunci am fi avut de urcat un Munte negru.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

Carol K (26 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 11:11

Am vazut in direct si in numeroase reluari cel mai rapid transfer de bani posibil,in mai putin de o secunda la faza aceea de la mijlocul terenului au fost transferati cel putin 50 mil euro din suma de transfer a lui Marco Verratti catre suma de transfer a lui Isco(FrancISCO Román Alarcón Suárez)...Scurt,fara alte negocieri.

luis (4 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 11:34

Corect.Acum sa vina toti „nea” sa spurce pe aici.Na,acum,de ce este moderata postarea mea?Ce naiba am scris asa jignitor? Am scris doar atat "Corect.Acum sa vina toti „nea” sa spurce pe aici"

daniel (17 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 11:52

n-am inteles de ce plangi matale pe italieni? ca au luat iarasi bataie de la spania?? si ce-i cu asta? care-i legatura cu nationala romaniei?

mg (227 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 11:52

..noi cu Spania ? Se sparie gându' ! Nu putem decât să sperăm că muntele nu va fi atât de negru diseară.. Speranţa se leagă întotdeauna de cei tineri, e în legea firii. Poate vor fi mai frumoşi, mai talentaţi, mai curajoşi şi, mai ales, necontaminaţi de vechile şi numeroasele nostre metehne. Poate dacă Daum, lăsând diplomaţia la o parte, ar fi spus asta la momentul potrivit în locul glumei cu iz de pescărie bătută de soarele arzător de vară, n'ar fi acum în ultimele zile de război cu presa noastră. Omu' e pe făraş deşi a'ncercat, cu bună credinţă zic eu, necesara împrospătare a lotului. Cei drept, în unele cazuri, parcă a'nchis ochii şi'a băgat mâna'n gavanosu cu numere, cum fac înrăiţii de la 6 din 49.. În rest, de ce nu Keşeru, de ce nu Hoban..etc, mi-e teamă că vom vedea cât de curând motivul.. Bila neagră e, şi pentru mine, neconvocarea cuplului ofensiv Alibec-Budescu, cu toate metehnele lor(nu puţine..) Mi-e dor de şlagărele lui Adriano Celentano difuzate de Radioa-Vacanţa..

pawn (19 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 12:38

bine "nea" paraschivescule, acu' du-te in galerie la pepsi sf. gheorghe, unde ai gasit nu demult afinitati elective.

Vardasihan (6 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 13:03

Italia când prinde o zi,,neagră"la fotbal,ziua rămâne în mintea italienilor şi este dată ca exemplu peste ani.România când prinde o zi neagră,ziua respectivă e uitată în maxim o săptămână.Pentru că România are atât de multe zile ,,negre"în forbal,încât ar fi foarte greu să le aminteşti pe toate.Noi ne aducem aminte întotdeauna de,,meciurile mari"pentru că sunt puține la număr şi sunt uşor de amintit.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 13:16

@ pawn Eu cum sa va spun? Nea Ion sau Nea Pion? R.P.

victor L (69 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 13:29

Am ris, recunosc, ca intre noi, cei de ginta latina. Sau, mai pe romaneste de moartea caprei vecinului. NB, nici cocosii nu-i putura bate pe burghezii din luxem :P

Gigel (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 14:20

Bre nea Radule...poate sa vina si nea Pep...degeaba. Cand ai un capitan revoltat ca nu ii ia federatia apararea si el abia poate sa castige un duel 1 la 1 deja nu mai e antrenorul de vina. Ok nu o fi Daum vreun stralucit dar nici fotbalisti cu determinarea si seriozitatea celor mentionati mai sus nu mai avem. Nu mai avem jucatori cu seriozitatea lui Radu Stefan sau Chivu. Sau cu determinarea lui Radoi sau Contra. E greu sa pacalesti fotbalul in 2017; nu mai merge sa joci la vrajeala la echipa de club si sa te antrenezi la fel si apoi sa incerci sa te bati cu aia care sunt seriosi.

luis (4 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 14:33

@Radu Paraschivescu ,nu are rost cu astia.Sunt spalati pe creier.Desi m-ar mira sa aiba asa ceva.

Anonim (166 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 17:05

Daca materialul ar fi aparut marti, ar fi trebuit sa va referiti si la francezi, care au pierdut cel putin 4 puncte la Stockholm si aseara. N-ar fi trebuit sa pastreze "cocosii" si niste goluri si pentru luxemburghezi? A.

mihnoi (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 17:33

Eu zic sa ne veselim ca nu am jucat cu Luxemburg, ca asa cum erau sa dea lovitura Frantei, ne macelareau pe alde noi. Chiar si fara Daum la nationala, care mai mentine un oarecare echilibru.

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 18:08

...vine ,vine un Munte Negru ...

ManX (28 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 21:31

@mg. Spui : "Bila neagră e, şi pentru mine, neconvocarea cuplului ofensiv Alibec-Budescu, cu toate metehnele lor(nu puţine..) " Atunci de ce sa vina? Sa-si arate bilele? Multe sau putine.

Titu Sandronicus (18 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 21:55

„Să ne mai lase şi Buffon. A ajuns bufon" Similar se exprima si regretatul Vasile Turcu cand, referindu-se la Dario Bonetti, folosea cuvantul boneta. E placut sa constati ca aplecarea spre poezie a romanului nu s-a pierdut..

pawn (19 comentarii)  •  5 septembrie 2017, 0:47

om de stanga fiind (unlike you), fireste ca pentru mine pionul anonim este piesa cea mai importanta de pe tabla. trista misiune, totusi, sa reprezinti bula autist-frustrata a inadaptatilor la...(cum zicea un prostalau emigrat de vreo 100 de ani, in urma necalificarii la mondiale) "mamaligastan" :) bineinteles, tot romanii erau de vina. greu sa produci tzuica (desi o bei cu placere), sa-i scoti pe altii la gratar (desi tu te duci), sa asculti muzica populara la nunti, ba chiar sa te insori tu insuti! bipolar, nu? :)

arh. Gheorghe Petrescu (4 comentarii)  •  5 septembrie 2017, 1:11

Sa vina Caragiale sa ne faca portretul. Hai Romania! Bun artcol.

motanul incaltat (65 comentarii)  •  5 septembrie 2017, 6:20

Nu sunt de acord: sa nu mai vina niciodata si nici sa nu mai auzim de ei: Piti, Puiu,Mircea.... Niste incompetenti .Da-mi exemplu o singura performanta a unuia din astia 3 la o echipa din Vest....Ba Satana a fost dat afara si de la arabi, acolo unde Balaci a scris ISTORIE.

Jos_cenzura (22 comentarii)  •  5 septembrie 2017, 16:49

pawn, cum oare poti fi de stanga in romania in 2017? economia din epoca de aur n-a fost de ajuns? adica vrei sa-i dai mai multa putere unuia ca dragnea? caci asta inseamna stanga, pana la urma - concentrarea puterii si inlocuirea deciziilor individuale cu decizii colective, luate la nivel de guvern; felicitarile mele...

Petro Burgener (23 comentarii)  •  5 septembrie 2017, 23:50

Dle Radu, din pacate de acest prezent ne scapa doar viitorul, asa sumbru cun e el pentru ca traim cu speranta! Referitor la trecut, acesta nu se mai intoarce dar, il putem retrai la unele emisiuni tv, ziare, internet, dvd sau videocasete! Din pacate se pare ca jucatorii nostri nu vor sa priveasca acest trecut pe care nu l-au trait, se multumesc cu prezentul cenusiu in care, nu vor sa cunoasca bucuria prezentei la un turneu final!

Nica fără frică (21 comentarii)  •  6 septembrie 2017, 14:57

Plicticos articol! paraschivescule fa o cerere de emigrare în Ungaria și lasă-ne!!!!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  6 septembrie 2017, 18:03

@ Nica fara, ma rog, sa-i zicem frica Sunt deja cetatean de onoare al localitatilor Monsonmagyarovar si Kiskunfelegyhaza. N-am putut mai mult. Deocamdata. R.P.

Anonim (166 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 8:35

Pertinenta analiza dvs. dupa interviul luat de catre RN lui burleanu, insa altu-i motivul pentru acre va scriu. Comentariile lui Dinu Gheorghe au fost in nota obisnuita, insa conducatorului plimbaret i-a lipsit spiritul critic cand a vorbit despre FRF, Burleanu si Daum. S-a laudat ca a contribuit la formarea unei bune echipe la Tg. Mures, insa n-a precizat ca ASA a fost favorizata de arbitri in ultimul meci jucat pe teren propriu. Mesajul meu este, totusi, despre arbitrajul din Liga a II-a; am constatat pe viu ca echipa dvs. favorita a fost avantajata in primul meci al sezonului, iar echipa din Braila a mai fost "ciupita" de arbitri si cu concitadina lui ASU. Concluzia ar fi: sau au arbitrii ceva cu echipa din cel mai mare port al Munteniei, sau acestia promoveaza interesele gruparilor din centrul si vestul tarii! Inclin spre a doua varianta, altfel as suferi de mania persecutiei... A. Ce aveti de spus in acest sens, ca tot v-ati ocupat si de problema arbitrajului?

Anonim (166 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 9:17

Observ ca aproape toti cei pe care-i laudati la un moment dat "dau cu bata in balta" un pic mai tarziu; ultimul pe aceasta lista este Zidane, care si-a permis sa-i odihneasca pe cei cativa titulari care puteau face diferenta in meciul de ieri! I-a introdus abia pe parcurs, cand pe umerii lor apasa o destul de mare responsabilitate. Cand vrei sa-ti odihnesti cativa jucatori (pentru ... marele duel cu APOEL!), introdu-i de la inceput si, dupa ce fac diferenta, le dai liber! Si uite asa, intr-o vreme in care multi plang pe umerii celor de la Barcelona (mai ales in redactia Digi Sport), Zidane si-a ... creat un handicap de 4 puncte fata de rivalii catalani! A.

nica fara frica ! (21 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 18:35

@Radu Paraschivescu te-au facut aia cetatean de onoare in Monsonmagyarovar si Kiskunfelegyhaza dupa ce ai dat in romani si i-ai pupat in dos pe unguri !?.....vrei sa pari ironic si spiritual dar nu esti decat un....arogant !...chiar nu are nevoie tara asta de ......anti romani ca tine !!!! du-te invartindu-te in zonele unde esti apreciat pt ceea ce scrii impotriva romanilor si lasa-ne !!!

Comentează