Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Bambi cu talonete

Merită să delegi întruna pe cineva care greşeşte întruna?

Permalink to Bambi cu talonete
luni, 28 august 2017, 9:36

„Marius Avram a făcut ferfeniţă un meci.” Este unul dintre truismele cu circulaţie permanentă prin fotbalul primei ligi din România. Numit când „arbitrul-talonetă”, când „vărul lui Bambi”, acest bărbat cu fluier produce mai mereu impresia unei flagrante inadecvări. Simpla lui prezenţă în fenomen certifică domnia relativului. Cu puţină imaginaţie, dacă Marius Avram arbitrează meciuri de fotbal, Cristian Mandeal poate lucra la acceleratorul de particule şi Rodica Mandache e bună de trimis în cosmos.

Primul lucru pe care ţi-l spui când dai cu ochii de Avram pe teren este că-ţi vine greu să-l iei în serios. Iar prima întrebare de după încheierea meciului e „de ce?” De ce, nene Alexandru? De ce, kir Kyros? De unde până unde o asemenea persecuţie în formă continuată la adresa echipelor, a publicului, a ideii de fotbal şi de împărţire a dreptăţii? Cum e posibil să pui un încurcă-lume să descâlcească iţe?

De altfel, se prea poate ca Avram însuşi să ştie că este beneficiarul conjuncturilor şi al sistemului de relaţii din arbitraj. Că vântul care-i umflă pânzele vine din trecut, când băiatul avea un tată capabil să-l pună în fruntea ierarhiei, spre a arăta că nu există prag al imposturii. Pesemne că există în mintea lui Avram o anume conştiinţă a relei întrebuinţări. Nu de alta, dar omul se străduieşte să mimeze exact ceea ce-i lipseşte: aliajul obligatoriu de autoritate şi pricepere. La poza de dinaintea meciului FC Voluntari-Dinamo, asistenţii lui Avram au o postură cât de cât firească. Avram, în schimb, ţintuieşte lumea cu o privire sticloasă şi are o încordare vizibilă a braţelor, de parcă s-ar pregăti să intre într-un local unde clienţii se încaieră. La fiecare decizie importantă, el afişează o fermitate falsă, care dezvăluie exact ce-ar dori personajul să ascundă, adică fragilitate şi nesiguranţă. Gesturile lui hotărâte au în spate de multe ori decizii discutabile, când nu nătânge de-a binelea.

FC Voluntari-Dinamo e borna cea mai nouă a unei cariere în arbitraj ticsite de meciuri proaste. Cu toate acestea, Marius Avram nu pare rău-intenţionat. Şi nici nu dă impresia că e un arbitru aflat în solda unei echipe. Prizonier al candorii, dar şi al unei impresii despre sine nemeritat de bună, el strică meciuri democratic, aşa cum se poate convinge oricine îi cercetează parcursul. Cam toate echipele au fost fie ajutate, fie împiedicate de fluierul lui. Şi CFR, şi Dinamo. Şi Timişoara, şi FSCB. Şi Craiova, şi Voluntari.

De altfel, în meciul de sâmbătă, Avram a luat decizii proaste în ambele direcţii, numai că penaltyul dat aiurea lui Dinamo a punctat mai bine la impresia artistică. Rezumând, gesticulaţia lui Marius Avram acoperă un deficit grav de autoritate şi competenţă. În aceste condiţii, delegarea lui frecventă confirmă ideea că tot arbitrajul românesc suferă din cauza aceluiaşi deficit.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

Chivulete Mladinovici Antonie (1 comentarii)  •  28 august 2017, 9:55

Drag GSP, Nu comentez acest articol dar cred ca aveti dreptate la adresa lui Avram. Intrebarea mea este urmatoareaȘ De ce nu spuneti nimic de Chivulete, Calin, Mladinovici, Antonie? Acesti arbitri sunt delegati non-stop etapa de etapa si gresesc etapa de etapa. Pe acesti arbitri promovati de Deaconu de ce nu faceti sapaturi, sa aflati modul in care au fost promovati numai la exceptional??!!!! Ar trebui sa porniti o ancheta mai ampla sa aflati si dumneavoastra de cati arbitri si-au batut joc dl Deaconu si Kyros. O zi buna va doresc.

vasglo (2 comentarii)  •  28 august 2017, 10:09

"Bambi cu talonete"!! Hai ca asta-i tare, maestre!...-:)

Kris (4 comentarii)  •  28 august 2017, 10:40

La acest penalty Avram a fost victim credibilitatii lui Nemec,un jucator care nu se pune pe jos la orice contact.In acest caz la o usoara jenare de catre fundas a calcat pe minge si a cazut.Evident ca nu a fost penalty,dar este un factor pozitiv faptul ca unii care se vaita meci de meci gratuit nu mai primesc penalty nici cind li se rup picioarele si altii care joaca correct primesc in faze de genul celei cu Nemec.Asa ca D-le Parzschz-escu de CFR cind aveti voie sa vorbiti?

Paul (3 comentarii)  •  28 august 2017, 10:47

A fost mai ,,proaspat"meciul lui Avram.

Romanudelafar (1 comentarii)  •  28 august 2017, 11:18

@Chivulete Mladinovici Antonie Se intampla in Romania aceeasi poveste la infinit... Daca este aratat cu degetul Avram, nu incercam sa corectam greseli la el ci se gaseste cate unul sa spuna "Da, dar uite ca's si aia". Ok, o sa le vina si randul lor dar hai sa vedem ce-i de facut cu piticul asta zambaret (ce zic eu zambet, grimasa), parca ar fi angajat la circ sa distreze publicul. Revin: 1. daca un politist vine sa dea o amenda pt parcare neregulamentara, soferul ii indica alte 3 masini si remarca "dom' politist (sau Shefu') ia uite si la aia cum sunt parcati, pe ei nu-i vedeti?" 2. un pensionar la piata: dar va rog, vreau sa-mi puneti si mie in galantar tot de unde i-ati pus si celuilalt, nu le vreau pe astea!" 3. catre angajati ai primariei: "dar de ce sa ne mutam masinile ca trebuie sa cosmetizati voi copacii, nu puteti sa incepeti din capatul celalalt al strazii ca si acolo sunt copaci"

Marinspinu (1 comentarii)  •  28 august 2017, 11:26

Dar anumiti...sint trimisi intentionat sa arbitreze anumite meciuri si sa ajute anumite echipe si nimeni nu scoate o vorba.

Alex One (17 comentarii)  •  28 august 2017, 11:44

@ CMA,daca se apuca cineva de sapaturi s-ar afla si ca arbitrul Kovacs nu prea le are cu limba romana scris, dixit candva d-l Craciunescu, si atunci apare intrebarea cum promoveaza testele teoretice care cica le dau periodic cavalerii negri ? In ce limba le sustine, in greaca ?

Ardeleanul (17 comentarii)  •  28 august 2017, 12:09

Inexplicabil de ce mai este ținut, chiar dacă nu mai are ˝spatele asigurat˝, deși este un arbitru foarte slab!

bazileon (11 comentarii)  •  28 august 2017, 13:57

Domnule, sunteti ceea ce numiti dvoastra un plezirist. La TV vorbiti aiurea, ca nu cumva sa-i deranjati pe marii mitocani ai momentului. Iar jucatorii marunti, dupa o expresie preluata din lumea cazona, se numesc "tabachere" (incheietorii de pluton), nu "brichete". Brichetele sunt Lovin, Deaconu s.a. Pacat de toata citania dvoastra.

mg (227 comentarii)  •  28 august 2017, 14:34

..Matrius Avram, e mic copil, şi la propriu şi la figurat.. Cu ani în urmă, un distins om de afaceri a numit o balerină, amanta probabil, manager la o fabrică undeva, prin ţară(nomina odiosa). Cum lesne e de bănuit, fabrica a dat faliment, nefericiţii de acolo au rămas pe drumuri iar monsieur le patron a intrat la mititica, mult prea târziu şi legat de alte daravele.. Aşadar impostura e la ea acasă nu numai în arbitraj, iar Avram seniorul urmează linia predecesorilor mult mai titraţi de care se leagă adevărate filiere zonale. Iar Crăciunescu nu croncăne dezinteresat împotriva grecului care le-a tulburat uşor apele..

cezar (1 comentarii)  •  28 august 2017, 14:56

un adevarat mascarici acest arbitru....meciul voluntari-dinamo,a arbitrat pro dinamo.nu avem nevoie de acest arbitru rudimentar.Sa mearga la cules de recolte

Vardasihan (6 comentarii)  •  28 august 2017, 15:30

Ciudate articole.Întotdeauna când un arbitru greşeşte şi favorizează o rivală a stelei,imediat se dă şi un exemplu scos de la naftalină cum că acel arbitru a,,greşit"şi pentru Steaua,într-un anume meci(nu se specifică),dar se aduce aminte întotdeauna că şi Steaua a fost ajutată prin,,greşeli".Bufonilor.

Jos_cenzura (22 comentarii)  •  28 august 2017, 15:43

Are dreptate Kris. Nemec a cazut foarte spectaculos, si Avram nu cred ca si-a pus problema ca ar fi calcat pe minge. Saracul inca e naiv, considera normal ca jucatorii de fotbal sa stie si cu mingea, nu doar sa ridice haltere in sala de forta si sa faca sprinturi nenumarate ca sa iasa bine la tot felul de parametri inutili. Din acelasi unghi, din 100 de arbitri, cred ca cel putin 90 ar fi acordat penalty, crezand ca Nemec a fost dezechilibrat si de aceea a cazut. Solutia este proba video - cand se va implementa in Liga 1?

Geo (2 comentarii)  •  28 august 2017, 16:54

S-aude prin targ ca la antrenamentele echipei Dinamo se exerseaza mereu calcatul pe minge in careu ca sa poata echipa sa prinda playoff-ul. La CFR se exerseaza stranutul si tusitul in suprafata de pedeapsa pentru titlu. La Timisoara a fost cald, n-au stranutat, n-au tusit, prin urmare n-au primit... penalty.

Titu Sandronicus (18 comentarii)  •  28 august 2017, 17:25

„Marius Avram a făcut ferfeniţă un meci.” Este unul dintre truismele cu circulaţie permanentă prin fotbalul primei ligi din România." Fiind un truism este neclara dorinta autorului acestui text de a scoate in evidenta ceea ce toata lumea stie.. Respectand reteta titlului, am putea sa ne gandim la scriptologul lapalisadă!

Bagheera (2 comentarii)  •  28 august 2017, 17:44

Poate ar trebui sa promovati in ziar si arbitrii BUNI din a doua liga. Nu neaparat sa aratati cat de slabi sunt cei din prima liga. Un nume: Catalin Pana.

Gelu (9 comentarii)  •  28 august 2017, 17:46

Maestre, Scuze pentru deviere: https://www.youtube.com/watch?v=jQfiLQ0wBUY Dar Hagi NU a cerut statuie, dupa cum se poate lesne trage concluzia daca urmarim celebra conferinta de mai sus. A fost o reactie spontana, ad-hoc, creativa, comica -cum vreti Dvs sa-i ziceti - cauzata de pseudojurnalismul si mitocania aratate de presa vesnic nemultumita de echipa noastra BUNA de atunci. O asemenea aroganta, trufie nu ar fi fost niciodata urmata de indemnul candid, sincer care a urmat: "Mai tineti si voi un pic cu noi, macar acuma inainte de turneu, dupa aia puteti sa ne faceti cum vreti." Si apoi de durerea de nepus la indoiala: D-lor, se duce fotbalul romanesc, in 2-3 ani - zero." Nu mai vb de adevarul celor spuse...nu mi se pare corect ca un om de valoarea Dvs (si cred ca va pricepeti la contexte mai bine ca oricare dintre noi) sa practice indirect o asemenea manipulare ca mai jos. Cu prietenie! "El şi nu altul a lansat, cu vreo două decenii în urmă, îndemnul „să ne faceţi statuie, bă”, semn că nu era satisfăcut de gratitudinea naţiei." "Primul: ridicat, chiar şi fără voia sculptorilor, la stadiul de statuie, Hagi s-a plasat, cu un larg asentiment popular, mai presus de critici." "Şi să ne amintim că un neurochirurg ca Sergiu Stoica nu vine la televizor ca să ceară statui sau hoteluri în regim preferenţial în numele a ceea ce a făcut pentru România. "

un roman (1 comentarii)  •  28 august 2017, 17:47

Avram asta e o catastrofa , o rusine a arbitrajului romanesc !!!! Asta se intampla cand tatii isi trag odraslele lipsite de har , talent si inteligenta spre o meserie banoasa unde chiar daca gresesti nu patesti nimic si mai iei si o caruta de bani pt asta !!!!!De asta a ajuns fotbalul romanesc pe marginea prapastiei , asemenea capuse ne-au adus aici cu aranjamentele lor cu tot !!!

Alexandru Chis (8 comentarii)  •  28 august 2017, 18:01

De ce oare, de fiecare data, trebuie sa va spun: "Aveti dreptate, Maestre!"? Mai dati si dvs din cand in cand cu "oiste-n gard", ca prea ne exasperati cu acest perpetuu cu trebuie sa va gratulam, "Aveti dreptate!". Dar daca asta este, n-am ce spune decat ca... "Aveti dreptate!".

NIMANN (1 comentarii)  •  28 august 2017, 19:06

impostura in romania? ultimul exemplu al guvernului care este astazi la putere este ca a numit sef la nuclearelectrica un pusti care are 27 ani si duduie de experienta!!!!!! p.s:mai tineti minte faimoasa ministra de finante:d-na predescu din cornu? va spune ceva cornu? meritocratie,spuneti-mi un domeniu unde se aplica?

Whiteredarad (3 comentarii)  •  28 august 2017, 20:16

Pai, doar in arbitrajul romanesc se intampla "curiozitati". Doar la noi arbitrii bucuresteni pot arbitra , in Bucuresti ..un Dinamo-CFR , dar un Fesnic ne va arbitra, NICIODATA, returul, la Cluj. Nici Gaman nu va fluiera vreodata , un Craiova-FCSB, Timisoara....deja nu mai are arbitri. Hateganu ? E martelat mereu de Craciunescu & Porumboiu, sau un comentator, Angheluta...fost fotbalist mediocru,de la Digi Sport. El Hateganu fluiera azi la Botosani, miecuri la Viitorul si dumineca merge la Iasi. Urmariti-ii delegarile, e mai mult pe drumuri, nu ca bucurestenii , care merg, mai mereu, la Chiajna, la Voluntari, la Ploiesti, Pitesti.... . Balaj de aia s-a lasat ca era tot pe drumuri, Au aparut smecherasi, tip Avram, tip Barsan, tip Radulescu care stiu "pentru cine bat clopotele". A ramas Tudor, un tip la care poti sa te astepti la orice ( "in numele Domnului" - ca greseste,,,facindu-si cruce ! ! ) In rest pe prea multi arbitri romani ii cautionam ca sint prea destepti si "fura inteligent" , cind de fapt sin prosti, slabi, cel mult mediocri. Ca acela care arbitrand FCSB- Botosani nu a vrut sa dea al doilea galben la Alibec,..ca nu se cadea ( care a stricat zeci de meciuri, doar de cind ne tot ameninta cu suicidul). Astia sint, de aia clasamentele sint eronate si mincinoase.

ttv (1 comentarii)  •  29 august 2017, 9:30

daca pe vremea "procesului etapei" era o adevarata tragi-comedie ,saptamana de saptamana, in care toata suflarea arbitrilor era pusa la zid, azi, tot mai putini dau importanta acestei categorii poate si pentru faptul ca blazarea si lipsa de continut a jocului in sine e tot mai pregnanta. si nu as fi luat in seama prea tare articolul daca nu ataca un subiect mai mult decat delicat al "breslei"". spun delicat pentru ca avram, de fapt avramii, ca sunt doi in lot, au ramas poate ultimii ""pilosi"" din aia cu pedee gri ul confirmat. pentru ca batranul lor s-a zbatut atat de tare sa i duca acolo in varf ,trecand peste cadavre si facand orice compromis, fara sa tina cont de lipsa totala de aplecare catre acest sport a nici unuia dintre ei. De altfel , ca cel mai penibil paradox, nici unul dintre ei nu a avut o apropiere catre fotbal nici macar un minut, mingea si abilitatile ,fiind pentru ei lucruri nici macar complementare dar mai ales neimportante. nici nu aveau cum pentru ca au inceput drumul catre glorie pe la 15-16 ani .... Sunt genul de bugetari birocrati, care au fortat fotbalul doar la nivel de fituici,reguli si regulamente numai de ei stiute. insa din articol cel mai mult m a atras termenul de ""talonete"" pentru ca d-voastra, clar cunoscator al fenomenului, l ati folosit tocmai in ideea ca familia astora au parvenit in fotbal tocmai in vremea cand s-a trimbitat cel mai mult aspectul fizic si prezenta impunatoare pe teren... cea ce la ei ,nu se vede !din 3 nu poti face unul care sa arate ca SKOMINA....sau oricare altul !! Cat depre erori comise pe teren....ce am putea spune atata timp cat acsensiunea lui a fost o teribila eroare acum perpetuate.... Mai grav ar fi sa si activeze si el clauza de dupa 45 ! asa ca Tudor ! si poate nu pentru jucatori cat pentru televiziuni ,care nu ar avea un zoom pe masura ! atat de mic v a ramane! ganditi va ca nici cazutul in fund de la tg .mures nu l a trezit! cine ar mai putea sa o faca?

MZM (31 comentarii)  •  29 august 2017, 22:11

Toti arbitrii au grija de Dinamo, asta se stie! Mai discret sau mai... flagrant, toti o ocrotesc. Prietenii stiu de ce! Interesant este ca indiferent de arbitrajul lui Avram, echipa din Voluntari, ca de obicei, s-a predat "fara conditii"! Jocurile dintre cele doua echipe ale... PSD nu produc niciodata surprize, ci bate Dinamo de fiecare data! La scor! Si nimerni dintre ziaristi nu vede blat ca la meciurile Stelei cu Viitorul! Pai daca un arbitru ar fi dat penalti in favoarea Stelei, cand un jucator al ei... calca pe minge, atunci vedeam frumusete de comentarii, saptamani in sir! Ce complot s-ar fi descoperit! In care arbitrul era cel mai putin vinovat, tartorii fiind Becali, CCA, "Bricheta", FRF, Burleanu insusi, Arcul de Triumf, Statuia Libertatii etc.!

dracula (3 comentarii)  •  30 august 2017, 22:40

Ma professore ....daca acum acest PIRLA de Avram a facut meciul ferfelita cum sustii,tot el a arbitrat STEAUA- CSU CRAIOVA...cand Ivan a primit acea MARTELLATA in testa......noroc cu Nita ca a intervenit promt......ti ricordi professore????? Acest Avram a fluierat acel meci intr-o singura directie....atunci de ce nu ai fost revoltat ca acum????? Imi pare rau dar un cervellone ca tine ....sa fie pupincuristul lui Becali.....e strano Ciaoo professore...alla prossima

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  31 august 2017, 7:50

@ dracula Cunosc oameni care va pot ajuta. R.P.

Comentează