Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Un om în lumea lui

E posibil ca, driblând întruna, să-ţi cazi victimă ţie însuţi

Permalink to Un om în lumea lui
luni, 7 august 2017, 12:31

Presupunerile sunt la îndemâna oricui. Nu costă şi nu dor. Se poate presupune, aşadar, fără risc de tulburări neurovegetative, că lumea lui Florinel Coman nu coincide neapărat cu lumea fotbalului. Mai precis, Florinel Coman are o lume a lui, în care se visează cu mingea la picior şi îşi obţine ovaţiile altfel decât cei mulţi. Un Aduriz, un Cavani sau un Lewandowski îşi ştie bine treaba. Florinel Coman îi admiră cu un ochi, dar, procedeu complicat, îi plânge cu celălalt. Bieţii de ei habar n-au să se distreze pe teren. Cum prind mingea, cum o bubuie spre sau în poartă. E o modalitate simplă, dacă nu chiar simplistă, de a smulge aplauze. Nu tu dilatare a clipei, nu tu prelungire a anticipării, nu tu testare a nervilor. Nimic din toate astea. Buf! şi 1-0. Buf buf! şi 2-0. Sec ca un banc spus într-o distilerie scoţiană.

La Florinel Coman e altfel. E posibil ca însuşi prenumele diminutivat să joace aici un rol. Când te cheamă Florinel şi nu ţi-ai lămurit rostul pe teren, se poate spune că joci fotbalaş în mecişoare în care nu e o problemuţă dacă nu marchezi goluleţe. Cel puţin asta dă de înţeles fotbalistul Viitorului de la o vreme. Sigur, un atacant are nevoie de imaginaţie, de dribling şi poate de o anume voluptate a spectacolului. Când însă driblingul se transformă din procedeu în scop, lucrurile se complică. Iar când te crezi, la 19 ani, un fel de Ronaldo mixat cu Messi şi Neymar, te pândeşte smintirea. Florinel Coman e la ora asta o promisiune care, fără o îndreptare urgentă, se va ofili în glastra aşteptărilor. N-ar fi primul, desigur. Nu va fi ultimul, la fel de sigur. Dar ar fi păcat. Fiindcă nişte oameni (în primul rând antrenorul) şi-au pus banii şi nădejdile în el. Fiindcă recrutorii naţionalei caută oameni pentru echipa de mâine. Şi fiindcă nu poţi face din persiflare mod de viaţă fotbalistică.

În lumea din care nu se grăbeşte nimeni să-l smulgă, cu sau fără acorduri de fado, Florinel Coman ridică tribunele în picioare, e purtat în triumf după paisprezece driblinguri inutile şi i se recompensează aliajul de indolenţă şi inconştienţă cu cecuri grase, iahturi şi femei nurlii. În lumea celorlalţi, şmecheriile lui prin careu au privat Viitorul de câteva puncte şi o calificare în doar patru zile. Câţiva dintre oamenii atenţi la declaraţiile de după meciuri au observat, cu trei-patru luni în urmă, că Florinel Coman are ceva din dezinvoltura obrăznicuţă a lui Mutu. E şi asta o realizare, ce poţi să spui? Dacă însă Coman va crede în continuare că aşa trebuie tratat fotbalul, îl aşteaptă o decepţie cât groapa Marianelor. Hagi se numără printre foarte puţinii care, cu vorba lui aspră, l-ar putea smulge din divanul în care îşi trăieşte visele. Neuitând să-i spună că acest tip de fotbal şi de atitudine se cheamă, în Portugalia din care îl cheamă sirenele, fado-masochism.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Niculae Moromete (7 comentarii)  •  7 august 2017, 13:00

Faceti apel la ceea ce lipseste in general din educatia neaos romaneasca si ma gandesc la ratiune. Florinel Coman este coplesit de hormoni si pentru ca nu a fost educat rational

Paun Razvan (2 comentarii)  •  7 august 2017, 13:05

"E usor sa dai gol cand ai ocazia, orice *** face asa. " - Florinel Coma

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

shinobi (2 comentarii)  •  7 august 2017, 13:15

maestre, io nu stiu cine-i florinel coma (!)

Carol K (26 comentarii)  •  7 august 2017, 13:56

Driblingul este cel care te ajuta uneori s-o dai in poarta.Atat...Ma uitam la Messi,acolo e geniul lui,dribleaza scurt cat sa-si scoata adversarul cel mai apropiat(si mai incomod) din joc dar mintea lui lucreaza deja pentru a gasi unghiuri,inaltimi,bolte,trasoare catre poarta,intr-o fractiune de secunda a scapat si de marcaj a gasit si solutia optima s-o bage in poarta.Atunci vine marele val de urale si aplauze,alea conteaza,pe acelea le asteapta pentru ca este cel mai bun si simte pulsul tribunei...De aia tipul este atat de mare....Florinel Coman si nu doar el au un univers al lor de mingicari in batatura casei...Sa dribleze gainile,pisicile si ce mai gaseste pe acolo...Pt ca acela e jocul,te joci dea driblingul,n-aiu o poarta unde s-o bagi in vinclu...Ma uitam,si cu asta inchei,aseara la parodia de meci al FCSB cu subordonata pe linie de Judet din Chiajna...Golul lui Daniel Benzar ! Baiat matur,dornic sa dea deoparte praful care s-a pus pe el cat a trait in anonimat,dornic sa-i apara si lui numele intr-un ziar,doua....Asta-i motiveaza...Executia aceea superba,preluare cu sut plasat in vinclu a strans in ea toate nereusitele,temerile dar si ambitiile acelui tanar.Cred ca despre Florinel s-a vorbit deja prea mult,este deja o mica vedeta,este recunoscut pe strada,s-a si vazut la Benfica si toate acestea i s-au urcat la cap si i-au incetosat mintea.

JFM (14 comentarii)  •  7 august 2017, 14:13

Asta este,Hagi ii invata aproape tot dar ca sa-i maturizeze complet numai Dumnezeu poate.Daca i-ar fi vazut pe Dobrin,Marcel Raducanu sau Balaci as fi inteles ca vrea sa-i imite atat de mult i-au placut.Dar sigur nu i-a vazut asa ca nu gasesc o explicatie la ceea ce vrea el sa faca acolo.Un astfel de jucator reprezinta bucuria suprema a portarilor adversi si o piatra de gatul propriei echipe.

a dica (17 comentarii)  •  7 august 2017, 14:15

Sa sarim pe Coman pare justificat. Mai ales ca nu stim ce s-a intamplat cu el in ultimile luni (vacanta, oferte, probleme de sanatate, pregatire...). L-am vazut jucand de multe ori, si lajuniori, si n-as fi atat de dur cu el ca rateaza. Noi vedem ca trateaza unele faze cu superficialitate. El vede altfel, e un perfectionist. Daca nu crede ca o minge intra in poarta, nu trage. Incearca altceva. Nu-i iese. Noi ii reprosam ca de ce nu a tras din prima, de ce a mai incercat ceva. Asta caracterizeaza fotbalistii de rasa. Care uneori ne exaspereaza ca "aleg altceva" decat credem noi ca trebuie. Dupa meciul de la Brasov, ma tot intreb nu de ce nu a tras, ci cum de i-a sarit mingea in halul ala si de ce n-a putut s-o controleze. La fel si cu Eric: n-o sa traga niciodata la poarta cand credem noi, ci doar cand el o sa stie ca are sansa de a marca. Revenind la Coman, continui sa cred ca, matur, cu o pregatire fizica corespunzatoare si cu mintea la el, va fi un fotbalist de mare valoare.

Paun Razvan (2 comentarii)  •  7 august 2017, 15:21

Stimabile @shinobi, Floninel Coma nu exista .

florin (2 comentarii)  •  7 august 2017, 15:39

'' Hagi se numără printre foarte puţinii care, cu vorba lui aspră, l-ar putea smulge din divanul în care îşi trăieşte visele'' La Botosani, Grozavu a reusit sa-i faca asta lui Golofca. E adevarat, nu cu vorba aspra ci cu palma aspra.

Alexandru Chis (8 comentarii)  •  7 august 2017, 16:10

La varsta lor, aceste talente native sunt de multe ori predispuse la a intelege altfel viata si, mai ales, gestionarea ei. Insuflarea spiritului de lupta promovat de Hagi face, de foarte multe ori, ca tinerii sai elevi sa "sara calul" si sa creada - la un moment dat - ca lumea incepe si se sfarseste cu ei. Este si cazul lui Florinel, cel care, de la un interviu la altul, a devenit foarte agresiv verbal si a afisat o aroganta care nu-i va face bine nici lui si nici fotbalului romanesc. Este drept ca este la varsta pubertatii si ca aceasta varsta este cea mai periculoasa pentru ca are fel de fel de poteci inselatoare care te pot afunda intr-o obscuritate din care nu va mai fi capabil sa regaseasca drumul corect. Florinel este la varsta cand se poate "pierde" sau poate sa "explodeze". Totul depinde nu numai de el ci, in primul rand, de cei din jurul sau care ar trebui sa foloseasca "justa masura" si sa nu incerce sa-l scuze cu fel de fel de motive grotesti, asa cum a fost acea "pregatire la munte cu un preparator fizic". Asta sa o spuna cei de la Viitorul lui "mutu", dar nu cel de la Dinamo (desi el, ca fotbalist, in afara terenului, nu a fost un exemplu de urmat).

Jos_cenzura (22 comentarii)  •  7 august 2017, 17:06

Eu tin minte alti driblangii care erau atat de incantatori, printre care Denilson - care intr-un meci al nationalei Brazieliei cu cea a Turciei, era fugarit de vreo 7 ieniceri duri si hotarati, si totusi nu-i puteau lua mingea. Rolul lui era sa tina de minge (si implicit de rezultat), iar asta ii frustra si mai mult pe turci, care luau cartonase si nu puteau sa-i ia mingea sub nicio forma fara fault. Exista un rol si pentru cei care stiu sa dribleze, nu trebuie sa fie toti Pippo Inzaghi pana la urma (desi, sa va spun ceva, urmarindu-l intreaga cariera mi-am dat seama ca stia si sa dribleze foarte bine, mai ales ca niciun adversar nu se astepta la asta). Ar trebui sa ne bucure ca mai exista vreun roman capabil sa dribleze, in afara de Maxim si Sanmartean (care nu mai e convocat la nationala din pacate), nu imi vine minte altul. Fara dribling, nu poti trece de o aparare bine organizata, si vedem cat se chinuie toate echipele romanesti sa se apropie de poarta adversa.

Andrian (3 comentarii)  •  7 august 2017, 17:09

Un puști fără bun simț și arogant, din fericire o raritate în lumea fotbalului românesc ...?

Vardasihan (6 comentarii)  •  7 august 2017, 17:17

F.Coman trăieşte in lumea lui.bine scris.Deja el se cosideră prea bu pentru campionatul nostru,şi pur şi simplu nu-i pasă de evoluțiile din meciuri.A ajuns la concluzia că el deja a demonstrat cine e el.Acum joacă aşa,ca să aibe meciuri.El jucând incă in campionatul din România,se simte nedreptățit.Alții de vârstă apropiată cu el şi la fel de talentați,dar cu un pic mai multă gândire,nu lasă garda jos şi ajung fotbalişti.

AndreiM (1 comentarii)  •  7 august 2017, 19:53

Fotbalistul roman, trebuie tinut din scurt (a se vedea cazul Golofca). Un fotbalist mediocru spre slab, de care nu a auzit nimeni pana la 27 de ani, dupa 2 "perechi de palme" date la timpul lor, a dat vreo 10 goluri in 2-3 luni (nu cred ca avea atatea in toata cariera). Asa si cu Fl. Coman....hai sa nu ii dam palme...dar o urecheala serioasa de la antrenori/parinti/memtori/impresar i-ar prinde bine....poate si vreo 5 meciuri pe banca de rezerve....Una peste alta, e talentat, un pic peste media L1, dar pe directia actuala va fi un nou potential fost jucator de perspectiva ( vezi mitea, fratii Costea, lutu, Alexe, etc)

the_gunner (145 comentarii)  •  8 august 2017, 1:17

L-am vazut p baiatul asta de doua ori .Insuficient sa-mi formez o parere despre posibilitatile si perspectivele sale .Chiar daca este asa cum spune autorul ,sa-i acordam ,totusi, o sansa tinarului jucator . Sa nu uitam ca driblingul este sarea si piperul in fotbal . Cel mai spectaculos si iubit procedeu al acestui joc .Mi-a placut enorm Niki Dumitriu ,rapidistul care l-a facut pe Hajdu ,portarul Stelei sa plonjze in groapa cu nisip,dus acolo de driblingurile in cascada .Deasemenea , mi-a placut mai mult dribleurul Ion Ionescu decit ,sa zicem Iancu ,sau Cici Manolache,sau Oblemenco .Si n-as putea lasa la o parte cireasa de pe tort - Dobrin . Cinstit ,cine v-a placut mai mult Dobrin ,sau Tudorel Stoica ,ori Boloni ?

Silvio (1 comentarii)  •  8 august 2017, 3:05

Nu stiu daca el si-a ales numele Florinel, insa eu nu as vrea sa minimalizez comportamentul lui la unul tipic romanesc ci mai degraba eu propun sa vedem din ce mediu provine acest baiat si ce fel de educatie a primit. Pt ca astfel de comportament eu mai vazut si la Iancu, il vad si la Filip s.a., il vedem si in "Vest", la o scara mai mare, unul a jucat si pe la Steaua, Timo. Natura umana e repetitiva cand se dezvolta in aceleasi conditii. Asa ca hai macar sa-i explicam baiatului ca el are un creier pe care poate sa-l foloseasca, e pus acolo de Dumnezeu fix pt asta. Profesionalismul tine de educatie, recunostinta tine de caracter.

sundance kid (17 comentarii)  •  8 august 2017, 8:57

Cu HAGI nu tine treaba . Intrebati-l pe Cutzudean !

sorin (8 comentarii)  •  8 august 2017, 10:13

S-ar putea sa va scape un element important. A fost evidentiat de Hagi , care vorbind despre Coman inainte ca acesta sa explodeze , conditiona realizarea fotbalistica a acestuia de reusita desprinderii de metehnele locului sau de bastina - Brailita . Cine stie locurile intelege!

Lulu (1 comentarii)  •  8 august 2017, 11:48

Nu, este un cumul de factori de ne reusite si plafonare mioritica:educatia balcanica - merge si asa sau ne multumimi cu putin ,pregatirea fizica - in toate campionatele unde se transfera romani au o carenta la acest capitol - comparatii orce atacant de 19 ani din primele campionate din europa k fizic cu fizicul lui coman iar al 3-lea lucru ambitia si telul de a ajunge undeva sau cineva nu doar o vedeta locala caruia ii zambeste o piti si a reusit sa-si ia un porsch si gata - mai pe scurt viziunea ta asupra "Viitorului" tau.

Anonim (166 comentarii)  •  8 august 2017, 13:58

@ Sorin De unde sunteti, stimabile? Eu sunt din Braila si va garantez ca va surclasez in toate domeniile care conteaza, dar mai ales la capitolele fotbal si cultura generala! Informati-va inainte de a vorbi si veti constata ca Braila a dat lumii nenumarate personalitati! Domnule R.P., @ the _gunner este din Australia ( prieten al raposatului John-Corvette) si nu se cade sa- l tratati ca pe un ... Anonim din aceasta tara! A.

Anonim (166 comentarii)  •  8 august 2017, 14:07

@ Lulu LA varsta lui Coman (si in prezent ) Sterling este la fel de putinin constient de sansa pe care o are, si anime aceea de a juca la CEA mai bogata echipa din Premier League, in conditiile in care este doar un jucator rapid si, mai ales, un mare ratangiu! A.

Anonim (166 comentarii)  •  9 august 2017, 8:15

Domnule RP, ati definit bine unele stari care-l domina pe Hagi in aceasta perioada; totusi, concluziile trase la final au fost foarte dure! Sunteti sigur ca va puteti pune in situatia lui incat sa- l judecati atat de aspru? Ziaristii nostri sunt niste persoane prevenitoare, nicidecum niste fiinte avide de ratting pe seama unor personalitati, nu-i asa? A.

sorin (8 comentarii)  •  10 august 2017, 13:26

@Anonim Imi pare rau ca am citit cu intarziere postarea ta.Profesorul Ioan Munteanu intr-o monografie a cartierelor brailene spune despre Brailita:Renumele cartierului Galai-Brăila, oraş frumos, Te duci călare, te-ntorci pe jos… Un cunoscut lingvist descifra sensul celor dou versuri ca vorbind despre o afacere neizbutit. Lingvistul, strin de zona în discuie, nu auzise şi de podul de la Brilia, care urma dup o salb de cimitire, multietnice (armenesc, turcesc, lipovenesc şi italian, deoarece cimitirul catolic aparinuse bisericii ctitorite de italieni, şi, bineîneles, ortodox) şi de cântecul su care traducea de fapt o realitate: Şi la pod la Brăilia , hoii, hoii măi, mi-au furat hoii cărua, hoii, hoii, măi, şi mi-au dus-o la obor, hoii, hoii, măi,şi -au vândut-o pe un pol, hoii, hoii, măi. Las’ s-o vândă unde-or vrea, hoii, hoii, măi, că-i cărua altuia, hoii, hoii, măi… Renumele cartierului era dat de podul care-l unea de oraş şi peste care orşenii nu prea se încumetau s treac, caracterul belicos fiind afirmat mai ales fa de rivala eiNedelcu Chercea. Mi-aduc aminte c, în anii adolescenei, într -un an, defilarea de 23 August s-a fcut în Monument. Pe sear, dup petrecerea câmpeneasc, a urmat o încierare de pomin între cele dou cartiere, din tribun nemairmânând decât scheletul metalic. Totul se petrecuse sub supravegherea „atent” a miliiei care a ridicat câiva beligerani la spartul târgului" Si in aceiasi lucrare mai pune un citat din MIRCEA VASILIU : -" Renumitul cartier Brăili era faimos datorită Societăii Franco- Române, dar şi a periculoaselor găşti, la care cuitul era argumentul deselor lor conflicte. Dar cine se ducea până în Brăilia? Brăilenii evitau acest cartier"(imi cer scuze despre lipsa diacriticelor - nu este din vina mea ) Sper ca ti-am dat un raspuns complet (folosind afirmatiile facute de Braileni ilustri ) privitor la faima Brailitei. In alta ordine de idei sunt perfect de acord cu tine in privinta numeroaselor personalitati ridicate din Braila. Respect lor ! Pe tine , din pacate , nu te paste acelasi "pericol " din moment ce nu esti capabil sa distingi diferenta dintre un oras maret - Braila si un cartier al sau (cu o faima cunoscuta si in alte zari ) - Brailita . Atat

mg (227 comentarii)  •  10 august 2017, 13:57

..aş zice că la doar 19 are alibiul tinereţii. Nu cred că e doar "aur de trompetă", ci o piatră preţioasă neşlefuită. Aşteptăm bijutierul.. Nu cumva formularea corectă este "Un Aduriz, un Cavani sau un Lewandowski îşi ştiu bine treaba"? Zic şi eu, nu dau cu pixu' :)

mg (227 comentarii)  •  10 august 2017, 13:58

..oops.. 19 ani :)

Anonim (166 comentarii)  •  10 august 2017, 15:28

@ Sorin De unde si pana unde ne tutuim? Erau unele aspecte veridice in descrierile scriitorilor, IMSA intr-o perioada revoluta (acum 60-100 ani)! A.

Teacher12 (56 comentarii)  •  10 august 2017, 22:22

Florinel Coman este deocamdată într-o poziție precară şi instabilă undeva între posibilul talent şi necesara maturitate pusă în slujba echipei. În plus, având un model de tehnicitate fotbalistică , mă refer la Hagi, este mult mai greu să nu doreşti să faci "floricele" pe teren. Doar că trebuie să şi poți. Şi Coman deocamdată nu poate. Să nu se dovedească şi el doar un alt "născut talent, mort speranță".

Comentează