Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Lume, lume, două nume

Chiar dacă nu mai avem valoare, se pare că avem totuşi valori

Permalink to Lume, lume, două nume
luni, 31 iulie 2017, 9:34

Naţionala României picoteşte pe locul 42 în clasamentul FIFA şi se pregăteşte să împlinească două decenii de când nu participă la turneele finale ale Campionatului Mondial. Sigur, mai sunt şanse la baraj: 2,48% după unii, 1,56 după alţii şi 3,12 la sută după cei incurabil optimişti. Însă dincolo de fanteziile procentuale şi de neputinţa pe care o împrăştie, se pot face şi lucruri cu folos. Printre ele, forţarea câtorva jucători pentru campaniile viitoare. Indiferent de selecţioner, indiferent de alegerile pentru preşedinţia FRF. Începutul de campionat şi meciurile de cupe europene au împins în faţă doi fotbalişti cărora li s-ar cuveni mai multă atenţie decât cea primită până acum: Cristian Manea şi Cristian Ganea. Fotbalişti despărţiţi de cinci ani şi o literă. Amândoi fundaşi, adică ocupanţi la club ai unor posturi în suferinţă la naţională. Christoph Daum l-a preferat în ultimele meciuri pe Benzar ca fundaş dreapta şi a schimbat mereu pe stânga: ba Filip, ba Toşca, ba Latovlevici. Rezultatele se ştiu.

E absurdă ideea de a-i folosi pe Manea şi Ganea în meciurile rămase din grupa de calificare la CM din 2018? Nu neapărat. Cristian Manea merită şi altceva decât recordul de precocitate al unui debut fără continuare. Ajuns la CFR Cluj, Manea oferă materia primă din care un bun şlefuitor poate crea o certitudine pentru un deceniu. Complicaţiile şi sinuozităţile transferurilor precedente nu l-au deşurubat, vestiarul clujean nu pare să-l complexeze, antrenorul insistă cu el. Şi fiindcă e varianta optimă de jucător sub 21 de ani, dar poate şi fiindcă Dan Petrescu vede în el soluţia pe care alţii întârzie sau nu vor s-o descopere. La rândul lui, Cristian Ganea poate livra ca fundaş stânga al naţionalei ceea ce n-au fost în stare să ofere cei amintiţi şi întrebuinţaţi deja. În plus, Ganea trage zdravăn la poartă, iar APOEL n-a fost prima victimă. La 25 de ani, Cristian Ganea are multe dintre datele fundaşului modern, iar asta s-ar cuveni să nu-i scape selecţionerului, numească-se el cum s-o numi.

Manea şi Ganea ar putea (şi poate chiar ar trebui) să joace în cele patru meciuri pe care le mai are de jucat naţionala într-o campanie care a produs câtă frustrare, atâta mediocritate. În fond, care ar fi riscul? Locul 4 în grupă nu pare în pericol, la 3 nu prea putem ajunge, iar dacă am ajunge, ar fi de pomană. Cât despre locul 2, să le rămână celor care-l merită. În plus, Manea şi Ganea sunt două nume cu ecou în fotbalul nostru. Nae Manea, Mitică Manea şi Adrian Manea (gol pentru Poli Timişoara la Glasgow cu Celtic totuşi) aparţin unui trecut la care ne uităm cu duioşie. Pe celălalt culoar, Ionel Ganea a transformat penaltyul care a trimis Anglia acasă în 2000. Şi poate că n-ar fi rău ca numele astea două să revină în prim-plan. Unii spun chiar că ar fi nevoie.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

a dica (17 comentarii)  •  31 iulie 2017, 10:40

Ganea a fost cel mai informa jucator al Viitorului la sfarsitul campionatului trecut (revenit dupa accidentare). Continua forma buna si la acest debut de sezon. Lucru mare ca a trecut peste euforia castigarii titlului, cresterea cotei, debut la nationala, oferte etc. Arata un bun caracter. Poate invata si Tucudean...

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (169 comentarii)  •  31 iulie 2017, 11:23

Echipa care nu-l are pe Messi are nevoie in primul rind de antrenor, de un staff profesionist. Cel mai clar se vede azi la Steaua - ca sa-i raspund si lui "a dica"-, caci pe Daum multi il vad antrenor. O fi dar nu pare ca mai functioneaza, m-ar mira daca si-ar mai aminti el ce jucatori a folosit. Dupa opinia multora Nationala n-a avut niciodata antrenor ori selectioner insa noi acceptam si oricine ar fi SEF noi tot vorbim de cite un Manea si Ganea. Uite ca Daum l-a remarcat pe Enache, daca nu fundas atunci mijlocas, iar cu Lato nu sinteti iar bine informat, la Daum e mijlocas – ori atacant central, numai surprize. Sapun si-a dat trei autogoluri, asa l-a remarcat Daum ori poate stia ca si le-a dat intentionat. Joaca dreapta, il pune central, mijlocas stinga, pe Andone nu l-a folosit deloc si il baga intr-un meci decisiv unde schimba iar sistemul si echipa, daca voi ziceti ca asta mai gandeste, ca poate construi ceva, … aveti si voi probleme. --------------------- De Manea eu n-am mai auzit nimic in ultimii ani, nici nu stiu de unde l-a scos CFR iar Ganea si Benzar nu sint aia care cad la fiecare duel iar in careu, la centrari, sint vulnerabili ? Nedelcu si Marin da, astia ar putea forma un cuplu redutabil, dar acolo mai sint fotbalisti buni, consacrati, cu experienta si cred ca ar trebui totusi sa incercam sa batem tot ce mai prindem chiar daca nu mai avem sanse de calificare. Reconstructia s-o faca altul, eu cu Daum si stafful lui m-am lamurit.

cpt.ahab (26 comentarii)  •  31 iulie 2017, 11:27

Manea e un nume cu un imens ecou în fotbalul nostru, dacă ne gândim la forma sa de plural: manele. Lăsând gluma la o parte, eu l-aș mai adăuga pe listă și pe Costache. Merită forțat, așa cum i-au forțat și alții pe Hagi sau Chivu. Și a ieșit bine. Costache e și el un nume cu rezonanță în fotbalul românesc, dacă ne gândim la fostul portar Paul Costaș. :))))

Anonim (166 comentarii)  •  31 iulie 2017, 14:58

Costache nu ma va convince d

Anonim (166 comentarii)  •  31 iulie 2017, 15:04

Costache e del care a ratat monumental si a marcat in gol fortui (nici el nu stia ce intentii are)! A.

florin (2 comentarii)  •  31 iulie 2017, 16:17

In minutul 48 din meciul cu Polonia, am avut o lovitura libera din marginea careului. Aproape un minut s-au învârtit mai multi jucatori pe langa minge. In final, a tras Latovlevici in zid. N-ar strica sa fie un jucator in lot (Ganea) pentru care o astfel de lovitura ar reprezenta 2,48; 3,14 sau 1/2 dintr-un penalty.

Cristi (2 comentarii)  •  31 iulie 2017, 17:18

Morutan si Golofca de la Botosani ...... Nedelcu, Benzar si Ganea de la Viitorul ... Nedelcearu, Hanca si Anton de la Dinamo ..... Screciu si Baluta de la Craiova ... ASTIA DE CE NU AU LOC LA NATIONALA ?

Radu (2 comentarii)  •  31 iulie 2017, 17:24

Teoria e buna, dl Paraschivescu....problema s epune la continuitate. Nu sunt un admirator al actualului staff de la echipa nationala...dar dintre doi jucatori care nu-ti cofirma, il alegi pe cel cu experienta....ori experienta celor doi e "subtire"...deocamdata cei doi au confirmat, cat de cat, in meciurile cu Botosani, Poli si Pandurii...e cam putin pt echipa nationala. Suturile sanatoase de la distanta, din pacate, sunt tot mai rare...iar daca in acesta faza a cupelor europene, am avut 3 goluri frumoase...nu insemna ca asta e o regula...ba mai mult, judecand dupa statistica, a fost o intimpalre fericita. Imi palce sa cred ca nu sutneti genul de roman, care se lasa pacalit de un gol frumos...imi palce sa cred ca arpeciati constanta si consistenta in joc...imi palce sa cred ca vedeti mai mult decat o executie ( norocoasa ?), si ca apreciati mai mult continuitatea ....intinerirea echipei nationale e importanta...clar trebuie schimbat ceva...dar....cum si cu cine ..nu ne ajuta nici staff-ul..nici fotbalisti care vin din spate...apropos de realizarile celor doi susmentionati....spuneti-mi va rog daca stiti vre-un meci cu o echipa serioasa, fie el si amical, in care cei doi sa straluceasca...sau cum a fost evolutia lor, anul trecut, in cupele europene....cu tot respectul, semnez, un POLIst adearat.

FYRY (22 comentarii)  •  31 iulie 2017, 22:27

total de acord...si cum facem ? ii bagam pe gat cu ordin de sus?gen gigi ?

Jos_cenzura (22 comentarii)  •  1 august 2017, 17:55

Necalificarea porneste de la faptul ca Daum a ascultat de presa din Romania si l-a fortat pe Nicusor Stanciu. A si facut greseala capitala de a-l lasa sa bata un penalty decisiv. Daca nu se rata acel imens 11m in primul meci din grupa, altul ne era locul in grupa. Cu un pic de noroc bateam si Kazakhstanul. Nu spun ca Romania e o echipa buna, dar nici adversarele nu sunt de speriat, si am avut si ceva ghinion. Iar la nationala nu trebuie sa vina jucatori pe criterii de varsta sau de culoarea parului, ci pur si simplu cei mai valorosi si in forma jucatori. Nu credeti ca Sanmartean sau chiar Hagi la varsta lui ar aduce un plus jocului nationalei, in locul lui Razvan Marin sau Stanciu sau oricare alta tanara speranta?

brazvan (30 comentarii)  •  1 august 2017, 19:01

@anonim: fortuit ești t...it, sau doar întâmplător?

di livio (16 comentarii)  •  1 august 2017, 19:34

Mai e un Manea, Florin Manea. Impresar. El zice ca nu stie vreun club cit de cit important din Europa care sa fie interesat de vreun fotbalist roman. Asta ce-ar insemna? Ca nu mai apar jucatori de valoare in Romania. Cauza? Habar n-am. Poate gasesc cauza jurnalistii GSP.

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  2 august 2017, 5:57

...pe amandoi ii cheama si Cristian ...

Ovy (5 comentarii)  •  2 august 2017, 6:41

Asa e maestre! Aveti dreptate! Scuzata-mi fie paraschivenia, dar pe Rivaldinho de ce nu l-am forta un pic. Pare si odihnit baiatu' ca nu prinde un meci intreg la Contra in echipa, ca asta e incapatanat, nu baga jucatori pe pile sau nepotisme...

Comentează