Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Lume multă, bani frumoşi

Va reînnoda Real Madrid tradiţia marilor transferuri?

Permalink to Lume multă, bani frumoşi
luni, 26 iunie 2017, 9:42

Nopţile lui Kylian Sanmi Mbappé Lottin sunt vârtejuri de întrebări, iluzii şi nelinişti. Mbappé ştie că portretul lui, sub care scrie „wanted”, stă în destule  vestiare şi birouri. Şi că numele cu care a fost asociat la moara unde se macină zvonurile fotbalului îl au în faţă pe „însuşi”. Mbappé a fost sunat de însuşi Zinedine Zidane pentru un transfer la Real. A fost comparat cu însuşi Thierry Henry.

A uimit lumea jucând cam acelaşi fotbal pe care-l juca nu demult la Monaco însuşi Anthony Martial. A fost întrebat de sănătate de însuşi José Mourinho, care l-a antrenat pe însuşi Ibrahimovici, şi de însuşi Josep Guardiola, care l-a antrenat pe însuşi Messi. A primit complimente din partea lui însuşi Jürgen Klopp, numele de alint al charismei în fotbal. Iar dacă va ajunge până la urmă la Real, se va întâlni cu însuşi Ronaldo, însuşi Bale, însuşi Isco, însuşi Modrici, însuşi Ramos şi însuşi Marcelo. Plus însuşi Benzema şi însuşi Varane, francezi ca însuşi Zidane.

Sunt semne că afacerea se va încheia. Florentino Pérez vede în Mbappé deopotrivă un plasament rentabil şi un exponat de vitrină. Iar dacă cifra de transfer a lui Paul Pogba a depăşit suta de milioane de euro, lucrurile pot sta la fel şi cu noul produs de export al lui Monaco. E o nebunie? Foarte posibil.

E o sfidare? Din multe puncte de vedere, da. Dar investiţia şi profitul nu se împiedică de reproşuri etice sau umanitare. Pe Florentino Pérez nu-l interesează foametea din Africa, bolile din India şi refugiaţii din Siria. Dacă a dat camioane cu bani pe Ronaldo sau Bale, nimic nu-l opreşte s-o mai facă o dată. În plus, a trecut destul timp de când Real Madrid n-a mai achiziţionat o vedetă. Şi chiar dacă Mbappé nu se poate compara cu greii Realului, ceea ce a făcut până la optsprezece ani îl recomandă pentru o mutare în grădina luxuriantă a Castiliei.

Dacă lui Pérez i se cer bani, lui Kylian Mbappé i se pretind, pe lângă fotbal, două lucruri greu de găsit la un postadolescent: discernământ şi luciditate. Dacă le va avea, Mbappé va fi conştient că nu toată lumea îl va primi cu încântare la Madrid. Asensio şi Morata, printre alţii, vor avea tot dreptul la o grimasă în locul zâmbetului de bun-venit.

Pe de altă parte, Mbappé se va hrăni cu promisiunile lui Zidane şi se va aştepta să joace mult, chiar dacă asta ar însemna pentru antrenor renunţarea treptată sau bruscă la un consacrat din atac. Pe de a treia parte, memoria îl obligă pe Mbappé să ţină cont că Thierry Henry a avut nevoie de Arsenal ca să ajungă la Barcelona şi că Martial n-a uluit lumea la Manchester United în mandatul lui Mourinho, care, e adevărat, nu prea l-a dorit. E lume multă şi se învârt bani frumoşi în jurul lui Mbappé. Totul e să nu-i tremure pixul la semnătură şi să-şi păstreze capul bine înşurubat pe umeri. Ca să poată aspira la statutul de „însuşi”.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Anonim (166 comentarii)  •  26 iunie 2017, 10:46

Aveti dreptate cu Mbappe, prea tanar sa reziste la astfel de tentatii, dar Perez si ceilalti au o experienta colosala in domeniu! Totusi, se cheltuiesc sume colosale si pentru portari, mijlocasi defensivi si fundasi, care nici macar nu genereaza profiturile (in domeniul marketing-ului) pe care le au asigurate numele mari din atac; prin urmare, Mbappe va avea un aport pe ambele planuri (sportiv si comercial) si nu va fi o investitie inutila (oricum, este mai eficient decat Asensio, a dovedit-o si in Liga Campionilor)!

Carol K (26 comentarii)  •  26 iunie 2017, 11:26

Cand o sa avem 4-5 echipe formate doar din jucatori de la 100 mil in sus putem sa spunem ca nu ne mai intereseaza fotbalul,ce rost are sa ne mai pierdem timpul ?

mg (227 comentarii)  •  26 iunie 2017, 13:18

Cred c'ar fi şocantă trecerea de la viaţa tihnită din principat, unde nici grija taxelor nu te bântuie, la agitatul Madrid unde corida şi fiscul fac încă victime.. E ca şi cum te-ai trezi deodată strivit în fotoliu de acceleraţia rachetei la lansare, tu care te-ai dat doar cu trotineta. Tre' să fii nesimţit ca să te chemi cu adevărat fotbalist, se spune. Asta ar putea fi şansa lui Mbappé. Dacă însă e un sensibil care nu va dormi nopţile de grija de a nu dezamăgi fanii, prietenii, patronul, antrenorul şi coechipierii, va fi greu pentru el. Cu atâţia bani pe cap, s-ar putea să aibă şi vise cu conturi bancare Offshore.. Pas cu pas, spunea cineva, dar cine mai are răbdare..

Ilie (86 comentarii)  •  26 iunie 2017, 18:21

Ce bine ca scrieti despre fotbalul international, dl. Paraschivescu. Acolo e Fotbalul si valorile lui. De acolo ai ce povesti. Cit despre subiectul propriu zis, parerea mea este ca Mbappé este de Real Madrid. L'avenir le dira

Gianfranco (1 comentarii)  •  26 iunie 2017, 19:48

Deci... il vreti la Steaua?

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  26 iunie 2017, 20:30

...asa este R.M. nu a mai achizitionat o vedeta de mult timp ...si chiar daca l ia pe negrul acesta mititel ...tot nu cumpara o vedeta ...

Teacher12 (56 comentarii)  •  26 iunie 2017, 21:43

Grija noastră e dacă ajunge cutare de la Viitorul la fcsb sau dacă cfr mai cumpără încă 11 jucători, în cel mai rău caz, de ce dinamo nu face transferuri. În rest, nu prea ne afectează o nouă (posibilă) vedetă la Madrid, exceptând situația în care suntem fani RM. Oarecând, James nu era o mare vedetă dar tricourile cu numele său s-au vândut foarte bine, mai ales în rândul fanelor. Real îşi permite asemenea fantezii financiare. Concluzia, bani bagi, bani scoți. Iar Mbappé este un mic pion în jocurile neştiute ale lui Don Florentino. Dacă va confirma, va fi bine pentru el. Dacă nu, asteptăm un nou copil minune, mai mult pentru fani, de pe la Copenhaga, Praga sau Ovidiu.

sorin (9 comentarii)  •  27 iunie 2017, 2:19

Bine ca intereseaza pe Barca cand trece de la UNICEF la Qatar! Ipocrizia este cat casa la Barca...dar sunt sigur ca ati vazut-o si pe aceea!

Titu Sandronicus (18 comentarii)  •  29 iunie 2017, 9:57

Despre "camioanele cu bani" isi da cu parerea "insusi" neica nimeni, cel care aduna, cu greu, o duzina de cititori. Pana si Ioanitoaia are mai multi ... P.S. "Nopţile lui Kylian Sanmi Mbappé Lottin sunt vârtejuri de întrebări, iluzii şi nelinişti" Asta e o dezvaluire de budoar ? Pentru ca, altfel, e greu de presupus de unde ar avea cineva informatii despre ce face individul noaptea..

Comentează