Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Dacă tot vorbim de sistem

Campionatul European de fotbal stă, de la o vreme, sub autoritate iberică. Sigur, fără Andorra şi Gibraltar, care înseamnă deocamdată schi, cumpărături şi poze cu maimuţa. Spania şi Portugalia, în schimb, domină turneele finale de la Euro. Prima a câştigat […]

...

Baraj? Nu, bagaj

După un fotbal mărunt, nu-ţi rămâne decât să te întorci la calcule mărunte. Iar calculele spun că mai sunt şanse pentru baraj. 1,146%, se aprind optimiştii. 0,742%, îi ponderează lucizii. Oricum, nu trebuie pierdută speranţa. La cum arată fotbalul românesc, […]

...

Ochi de Şoim, Pană de Fotbal

Până în deceniul trecut, a spune „challenge” în tenis era o provocare. Hawk-Eye, ochiul electronic proiectat de englezi iniţial pentru cricket, a apărut totuşi şi la meciurile de tenis. Fără traume, fără mişcări de protest, fără întrebări muiate în bănuieli, […]

...

Era TASu’, bă!

V-a fost dor de noi? Unii sărbătoresc, alţii proclamă. Unii cântă şi dansează, alţii murmură şi şuieră. Unii fac fotografii, alţii fac mărunţel din buze. Şi unii, şi alţii se consideră campioni. Întrecerea s-a încheiat cu două învingătoare. Sau cu […]

...

Complot şi bănuială

Iuda, Guy Fawkes, Claus von Stauffenberg, Iago şi baciul ungurean, plus cel vrâncean, participă la ultimele etape din Liga I. Palmaresul în ale complotului le justifică şi chiar le reclamă prezenţa. Play-off-ul devine un ghem de urzeli greu de desluşit […]

...

Dacă tot vorbim de sistem

Problema nu e dacă avem ce învăţa de la spanioli, ci dacă avem cum

Permalink to Dacă tot vorbim de sistem
luni, 19 iunie 2017, 9:28

Campionatul European de fotbal stă, de la o vreme, sub autoritate iberică. Sigur, fără Andorra şi Gibraltar, care înseamnă deocamdată schi, cumpărături şi poze cu maimuţa. Spania şi Portugalia, în schimb, domină turneele finale de la Euro. Prima a câştigat în 2008 şi 2012, iar a doua în 2016, după ce în 2012 a pierdut la lovituri de departajare semifinala cu Spania. Victoriile iberice nu vorbesc doar despre talent, şansă şi conjuncturi, ci şi despre un sistem de articulare a performanţei. „Sistem”, o ştim bine, e un cuvânt care în România trezeşte crispare şi bănuieli. Cheia lui de percepţie e peiorativă.

Sistemul românesc nu te ajută, ci te împiedică. Lupta cu sistemul e în România o imagine de mult banalizată, în care sistemul e o dihanie colectivă care paralizează elanurile şi iniţiativele individuale. Iar când lucrurile nu sunt îndeajuns de rele, intră în scenă rima preferată a sistemului: blestemul (al autostrăzilor, al inundaţiilor, al defrişărilor, al politicienilor corupţi etc.).

În Spania şi Portugalia (dar nu numai, vezi cazul islandez), sistemul îşi redobândeşte conotaţia bună. Fotbalul de aici nu e beneficiarul unor regimuri utopice. În schimb, îl slujesc oameni care pricep mecanismele performanţei şi se ocupă profesionist de ele. Naţionalele de tineret sunt un bun exemplu de rost şi traiectorie. Sâmbătă, 17 iunie 2017, la Gdynia, lumea a văzut la lucru nu doar pe foarte posibila campioană a Europei la echipe sub 21 de ani, ci şi pe posibila campioană europeană la seniori din 2020.

În ediţia în care, poate n-aţi uitat, urmează să găzduim şi noi câteva meciuri. Spania-Macedonia 5-0 (cu o echipă a Macedoniei care, culmea, n-a arătat rău) a fost făgăduiala promoţiei antrenate de Albert Celades pentru ce va fi. Preluarea ştafetei nu mai e clişeu, ci realitate. Naţionala lui De Gea, Ramos, Alba şi Busquets are continuatori pe care se poate conta. Ce vine din urmă nu e, ca la tineretul nostru, o formă fără fond, ci o echipă în toată puterea cuvântului. Marco Asensio marchează în joacă trei goluri cu Macedonia după ce înscrie în finala Ligii Campionilor cu Juventus. Denis Suárez, Saúl Ñiguez sau Bellerin au deja rutina şi respiraţia marilor meciuri. În poarta Spaniei stă Kepa Arrizabalaga, un băiat cu figură de licean şi reflexe feline, care l-a scos din poarta lui Athletic Bilbao pe însuşi zeul basc Gorka Iraizoz. Iar la rezerve pot fi găsiţi Iñaki Williams, Oyarzabal, Castro, Soler sau Ceballos, oameni care n-au avut deloc apariţii meteorice în La Liga. Plus un portar ca Pau López, care a ajuns la Tottenham. Plus Mikel Merino, de la Borussia Dortmund.

Un personaj din romanul „Anii frigului” de Dan Stanca spune la un moment dat despre cer că este „expresia verticală a viitorului”. Poate că nu e întâmplare felul în care rămâne cerul iberic senin pe perioade atât de îndelungate.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

monk (1 comentarii)  •  19 iunie 2017, 9:54

Radu, m-ai ametit cu atitea virgule. Asensio nu-mi place deloc. Are picioarele scurte la fel ca Isco :))) Sper sa scape Zidane cit mai repede de ei.

maximuspqr (31 comentarii)  •  19 iunie 2017, 10:08

hoban,grigore,moti,pintili,bourceanu,bicvalvi,latovlevici,etc....prefer sa nu preia nimeni asa stafeta.

ManX (1 comentarii)  •  19 iunie 2017, 11:48

@maximuspqr. Si ce sa faca? Sa dea tot ei ture pe pista cu stafeta-n mâna pâna nimeresc în poarta? :) România a devenit satelitul fotbalului.Stafeta a fost pierduta cu mult timp în urma. Am trecut la orientare turistica. Turcia,Emiratele Arabe,China....etc...

Dr. Dan Patru Tudosie (11 comentarii)  •  19 iunie 2017, 12:21

In Spania, dopajul la nivel de copii si juniori e mai dezvoltat decat in Germania la nivel de prima liga. L-au executat pe Fuentes cand a inceput sa vorbeasca, insa lucrurile sunt clare. Si nu ma refer doar la fotbal. In toate sporturile practicate de o masa decenta de oameni sau cu mize mari, spaniolii rup dopajul in doua. Au ajuns principalii contracandidati ai americanilor pentru suprematie. Spaniolii aia de la U21 nu joaca din talent sau din antrenamente dure, ci din dopaj sistematic de cand aveau 13-14 ani.

mg (17 comentarii)  •  19 iunie 2017, 13:15

..mi-aţi înseninat ziua spunând "echipe sub 21 de ani" şi nu "under 21". Asta dovedeşte, dacă mai era nevoie, că nu faceţi parte din sistem... Cât despre învăţat de la alţii.. Suficienţa alor noştri nu prea lasă loc de speranţe în sensu' ăsta. Cei vechi, care ne-au adus în halul ăsta, se dau victime. Cei mai tineri, cu pete la rever sau în locuri mai ascunse, dau "dezinteresat" poveţe la tv, despre ce trebuie făcut ca să meargă bine fenomenu'.. "Naltu-i ceriu şi senin// Leru-i Ler şi linu-i lin"

Andrei (3 comentarii)  •  19 iunie 2017, 14:34

@ monk Mai știu eu pe unul cu "picioarele scurte" căruia îi atârnă în spate atâtea Baloane de Aur că nici nu le poate duce ;). Pe Asensio, cu puțin noroc (pe care sper să-l aibă), îl văd ca pe un mare, foarte mare, fotbalist. Are niște calități fantastice.

nypd (3 comentarii)  •  19 iunie 2017, 17:37

@Dan Patru Tudosie: dottore! (vorba unui clasic in viata) dopajul nu te invata cum sa stai in ghete si nici cum sa te spargi in figuri prin cluburi. Nu ca dopajul n-ar fi dar si aici exista nuante: ai nostri tineri se dopeaza cu shaorma si sarmale! In fond, ne pierdem vremea puscand la iluzii.

ovidiu_3003 (74 comentarii)  •  19 iunie 2017, 18:45

...la noi selectia se face pe pile ...ce cauta I.Hagi la nationala ?...nu i asa ca nu i nimeni mai bun ca el ?

helioglobalus (8 comentarii)  •  19 iunie 2017, 18:48

@Dan Patru Tudosie: Să presupunem că aveţi dreptate, chiar nu există testări antidoping la nivel juvenil? Şi cum se face că şi la seniori confirmă dopaţii ăştia? Sau ]i prind numai pe alde Neaga şi Mutu? Oameni răi, domnule, şi masoni pe deasupra!

Sile (2 comentarii)  •  20 iunie 2017, 9:16

***

viny (1 comentarii)  •  20 iunie 2017, 10:23

Ianis Hagi joaca la fiorentina primavera meci de meci, a jucat chiar 2 meciuri la echipa mare, nu vad de ce e o problema ca a fost convocat la echipa U21, repet, nu la echipa mare, la U21, pe cine sa cheme? pe Petre care rupe cazinoul in 2 la 20 de ani? Ianis Hagi si-a meritat convocarea la lotul U21

BarfaDeTeatru (3 comentarii)  •  23 iunie 2017, 2:35

Domnule Radu Paraschivescu - mai dat gata la cuvantul "sistem". Acest cuvant este strain celor care au furat fotbalul Romanesc, stim cu toti cine sunt, niste ne-educati. Acest "sistem" contine multe "REGULI", ceea ce la ciorditorii, *** si lingusitorii generatiei lui Ilici Iliescu este contra religiei lor. @ Dan Patru Tudosie - Tia zis cativa indeajuns. Stii hai ca ma faci curios, DAR, cum oare fraierii astia din OCCIDENT rezista fara accidentari, si daca are vreo accidentare (intre varsta aproximativa 18-25 ani) se recupereaza 200% si in timp record? Iar Romanasii nostrii (dar si multe societati din Estul Europei cu sportivii lor) nu pot sa tina pasul, arata de parca au iesit ieri ***, o recuperare ii tine departe de teren cam 1-3 ani, etc.. etc.. Deci este si mancarea care cei din Romania au ramas in urma (pentru sportivi).

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.