Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Money, Gianni, Money!

Cupa Mondială din 2026 va fi organizată de Canada, Statele Unite şi Mexic. Asta înseamnă că vor fi trei cuvinte de deschidere, nu unul. Dac-ar fi avut umor, FIFA şi principalul ei agent de turism, Gianni Infantino, şi-ar fi amintit […]

...

Sârb între croaţi

Laudele îl acoperă pe Bale, disperarea pe Karius. E atât de simplu, de dramatic şi de uman, încât nu se cade să insişti. Trebuie lăsate să treacă nopţi, să dispară cearcăne, să se scurgă timpuri şi anotimpuri înainte ca viaţa […]

...

Ragazzone şi trei coincidenţe

Macazul e de extracţie cameruneză şi se numeşte Thomas N’Kono. Până să-l vadă apărând la Cupa Mondială din Italia 1990, micul, dar încă de pe atunci înaltul Gianluigi Buffon joacă mijlocaş. Când îl vede ferecând poarta în faţa Argentinei, Buffon […]

...

Înjurătura-vura

Dan Petrescu e captiv în ditamai impasul. Când pierde, înjură. Când face egal, înjură. Când învinge, înjură. După fiecare meci al lui CFR Cluj, ar roşi până şi laptele la auzul atâtor măscări. Băgările, scoaterile şi ritualurile copulatorii au ajuns […]

...

Fotbal în frac şi cu joben

Pe 11 iulie 2010, la golul marcat de Andrés Iniesta Luján în minutul 116 al finalei de CM Spania-Olanda, José Antonio Camacho răcneşte la microfon „Iniesta de mi vida!”. Camacho nu ştie că mai are un an până să devină […]

...

Era TASu’, bă!

Play-off-ul s-a terminat. A fost palpitant, enervant şi în general mediocru

Permalink to Era TASu’, bă!
luni, 15 mai 2017, 10:34

V-a fost dor de noi?
Unii sărbătoresc, alţii proclamă. Unii cântă şi dansează, alţii murmură şi şuieră. Unii fac fotografii, alţii fac mărunţel din buze. Şi unii, şi alţii se consideră campioni. Întrecerea s-a încheiat cu două învingătoare. Sau cu niciuna. După arbitrajele lui Găman şi Feşnic, decizia va veni din partea unui alt arbitru. A unui Herr de la TAS, fără fluier şi spray pentru trasat linia zidului, dar înotând prin speţe şi regulamente. România a bătut deja potecă la TAS: tricouri, culori, palmares, depunctări, retrogradări, repromovări. De toate pentru toţi consumatorii de vodevil, şaradă şi bâlci. Parcă lipsea totuşi ceva. Şi, iată, „ceva”-ul e pe punctul să aterizeze pe birourile din Lausanne, sub forma unei jalbe purtate în proţap de FCSB.  Sobrietatea helvetă va avea, în fine, prilejul să se facă ţăndări în faţa  mesajului: „V-a fost dor de noi? Atunci vă rugăm să ne lămuriţi cine e campioana. Noi zicem că noi, ei zic că ei. Am jucat, am încheiat play-off-ul şi nu ştim pe cine să premiem. N-ar trebui să fie complicat, dar este. A, sigur, avem regulamente,  numai că fiecare le citeşte după cum îi convine. Ştiţi, românii sunt o naţie de interpreţi şi hermeneuţi. Nu ne lăsaţi aşa, faceţi lumină şi dreptate.”

Confuzius şi Kim Ir Gino
Dacă nu se ştie câştigătoarea, deşi s-a înmânat trofeul, se ştie, în schimb, numele perdantei: Liga Profesionistă de Fotbal. LPF a izbutit să facă dintr-un sport simplu o cauză complicată şi un triumf al echivocului. Întrebat ce-ar face dacă i s-ar încredinţa sarcina guvernării, filosoful chinez Confucius şi-a început răspunsul astfel: „Cel mai important pas este să numeşti corect lucrurile”. LPF guvernează, împreună cu FRF, peste fotbalul din România. Însă din bibliografia sa nu face parte Confucius, ci mai degrabă Confuzius. Împreună, această sursă fără contur şi neatenţia juriştilor prăbuşesc finalul de campionat în grotesc şi absurd. A numi corect lucrurile înseamnă şi a formula regulamente simple, fără strop de ambiguitate. Când un regulament se pretează subînţelesurilor şi deducţiilor multietajate, totul devine speculabil, adică relativ. Liga a redactat texte prin copiere neglijentă şi n-a găsit de cuviinţă să precizeze un set de norme de aplicare a regulamentelor preluate de afară. Corolarul acestui concurs de paşi greşiţi este autoizolarea preşedintelui LPF, care, în numele echidistanţei, preferă strălucirea prin absenţă. Lăsând în seama angajaţilor redactarea unui comunicat de presă măgulitor până la slugărnicie. Comunicatul este o mostră de umor involuntar-subaltern şi aminteşte de un textuleţ plasat prin anii 1970 sub fotografia unui derdeluş de la afişierul Ambasadei Coreei de Nord: „Acesta este locul în care tovarăşul Kim Ir Sen s-a dat cu sania în copilărie, cultivându-şi curajul revoluţionar”.

La trecutu-ţi şleampăt, mare Viitorul
Trebuie scris negru pe alb: Albă ca Zăpada există doar în literatură şi în film. N-o căutaţi în Liga I, mai cu seamă în play-off. E pierdere de vreme. Fiecărei echipe i se pot reproşa destule, inclusiv Viitorului. Iar un campionat virusat de arbitraje submediocre sau partizane, de meciuri suspecte, de orezării şi patinoare încadrate fraudulos la categoria „terenuri de fotbal”, de antrenori de paie, de preşedinţi care contrazic marţi ce au apucat să declare luni şi de patroni care fac agenda altor cluburi nu putea sfârşi decât căutându-şi dreptatea la străini. La străinii aceia pe care, altfel, îi facem cu ou şi cu oţet când avem impresia că ni se amestecă prin treburi. Şi Viitorul? Ce fel de campioană e, meritată sau nu? Meritată, vezi bine. Măcar pentru că, spre deosebire de rivala ei din ediţia asta, a fost o echipă construită în principal prin creaţie de laborator intern, nu prin achiziţie discreţionară.

Comentarii (59)Adaugă comentariu

kla2005 (1 comentarii)  •  15 mai 2017, 11:20

"Meritată, vezi bine. Măcar pentru că, spre deosebire de rivala ei din ediţia asta, a fost o echipă construită în principal prin creaţie de laborator intern, nu prin achiziţie discreţionară." Cu alte cuvinte, nu ar mai trebui investiti bani in jucatori de pe plan intern... Cu alte cuvinte, nu mai platiti aproape 2 milioane pe un jucator de pe plan intern, platiti 500.000 de pe un strain Laboratorul ala intern, dle Paraschivescu, a fost finantat tocmai prin achizitiile discretionare ale unui singur club...Steaua. Steaua a fost clientul principal, in rest...cam subtire!

haideusicfr (7 comentarii)  •  15 mai 2017, 11:33

Au mai existat precedente din pacate: Rapidul incepuse in Liga 1 ,a jucat vreo doua meciuri ,dupa care a retrogradat. De la TAS cred. CFR-ul a fost penalizata intr-o editie cu nu mai putin de 24 puncte!. La penibilul meci U-CFR ,intrerupt din cauza "studentilor" in min 30 la scorul de 1-0 ptr CFR ,TAS a " decis" sa se rejoace meciul de la inceput de la scorul de 0-0! Asa ca nu m-as mira de orice decizie.Desi eu vad Viitorul Campioana !

haideusicfr (7 comentarii)  •  15 mai 2017, 11:35

Ce inseamna LPF si FRF ? Facute din securisti incompetenti "atenti" la ..atentii. De ce nu se comaseaza cele doua institutii ,cu oameni integri ,competenti ? Sa nu mai fie vorba de o a treia numita TAS si pe care n-o intereseaza nimica bun in Romania ?

haideusicfr (7 comentarii)  •  15 mai 2017, 11:40

Parca vad ca CFR va iesi din insolventa . Dintr-o data ! Si-a jucat " rolul" ,Larie et .co si-au jucat rolurile de non-combat si CFR va capata ceea ce asteapta cam de multisor.

Radu Paraschivescu (2143 comentarii)  •  15 mai 2017, 11:41

@ kla2005 Coman, Vana, Nedelcu, Casap etc., etc., etc. R.P.

adi_stelistul (11 comentarii)  •  15 mai 2017, 11:45

Titlul e mai mult decat inspirat. Textul e, evident, bun - ca de obicei. Chiar am studiat textele regulamentare ieri. Incredibil cat de evident trebuia sa fie pentru orice persoana cat de cat atenta si responsabila scaparea din regulament. In mod normal cand se face un regulament se numeste o echipa condusa de un manager de proiect care ar trebui sa ia in calcul toate scenariile posibile. Cat de greu era sa-ti imaginezi ca in regulament s-a strecut o formulare echivoca ce poate exploada candva? Se vede ca imposibil, dupa efectele pe care le avem. Ne va lamuri TAS-ul candva, dar doar in speta asta. Ca pentru a ne lamuri sa scapam odata de tarele noastre nationale, de "merge si-asa"-ul strabun nu cred ca ne va lamuri nici TASu'.

Cortes (10 comentarii)  •  15 mai 2017, 12:24

Ce speță e asta? Nu au ce judeca la TAS. Viitorul e campioană. FCSB e penibilă ca de obicei.

Vali (6 comentarii)  •  15 mai 2017, 12:26

Este unul dintre efectele negative ale experimentelor facute pe seama sistemului competitional . In afara interesului creat in jurul meciurilor din ultima etapa , credeti ca sistemul play-off/play-out a adus un plus in ceea ce priveste calitatea fotbalului din prima liga sau a eliminat suspiciunile privind corectitudinea unor meciuri, mai ales in final ? Nu este normal ca echipa campioana sa fie desemnata si premiata (chiar daca rivala contesta suprematia acesteia), dar campionatul sa nu se fi incheiat ! In zona play-out inca se mai joaca ! De ce s-a reluat campionatul pe 2 Februarie, in conditii total improprii (ger, terenuri inzapezite), si s-a incheiat pe 12 Mai pentru echipele din zona play-off ?! Daca se va mentine acest sistem de disputare a a campionatului, cred ca stabilirea punctajului fiecarei echipe care intra in play-off / play-out, dupa incheierea programului tur-retur, sa se faca tinand cont de rezultatele inregistrate numai cu celelalte echipe din cele zone ale clasamentului . Cred ca, astfel, ar fi evitate nemultumirile pe care le creaza injumatatirea punctajului acumulat la incheierea campionatului tur/retur . De asemenea, la departajarea echipelor aflate la egalitate de puncte, ar putea fi luate in considerare rezultatele inregistrate intre ele in tote meciurile jucate in cele doua faze ale campionatului . In plus, cred ca s-ar evita, in timpul primei faze a campionatului, pierderea subita de combativitate a unei echipe in fata celei de la care a avut parte de "omenie" in urma cu 2-3 ani ( ca de la "fin" la "nas" ! ) .

MZM (19 comentarii)  •  15 mai 2017, 12:31

Achizitia discretionara de care vorbiti cu repros, la adresa lui Becali, desigur, a tinut, in ultimii 10 ani, Liga 1 in viata. Practic Becali a finantat celelalte echipe, majoritatea falimentare, cumparind jucatori de le acestea. Aceasta politica "discretionara" a finantatorului Stelei, de a cumpara jucatori din tara, nu de afara, a facut ca Liga 1 sa nu se desfiinteze. Pentru asta, personajul respectiv (altfel, cam nefrecventabil, ce-i drept!), ar merita si un cuvant de bine. In legatura cu campioana, intrebarea care se pune nu este daca e meritata sau nu, ci daca e... legala, in conformitate cu regulamentele FRF. Faptul ca LPF s-a grabit sa considere campioana pe Viitorul, nu are nici o valoare pana la verdictul TAS. Steaua este campioa dupa actualul regulament al FRF, dar si eu cred ca Hagi si echipa lui ar fi meritat sa castige, desi jocurile Viitorului cu CSU si CFR nu pot fi trecute la... cinstite.

Carol K (24 comentarii)  •  15 mai 2017, 12:44

La final de campionat FCSB are in meciurile directe 1 victorie(sunt doua in regular dar am inteles ca tot ce e acolo se pune la jumatate),1 infrangere si un egal(in play off)...Deci egalitate perfecta.Ce facem ? Mergem in editia trecuta de campionat sa vedem cum stam acolo cu rezultatele directe ca sa decidem campioana ? Cat de ridicoli sunt,toata lumea stia ca rezultatele din Play Off stabilesc ierarhia in Play Off cum era si normal iar ei se duc ca pomanagii sa revedince si rezultatele din Regular pt ca vezi doamne nu se scrie nicaieri ca nu e asa....Becali,mai pierdut iesi asa chiar daca ti se da la masa verde titlul,dupa aia cum te aperi de ura generala a tuturor inclusiv a machidonilor tai ?...Vei fi ultimul om daca faci asa ceva,sa furi munca si bucuria acelor copii de la malul marii si mai ales a nasului tau pentru ca niste umflati de la Liga si Federatie au dormit pe ei si n-au facut niste modificari desi ele au fost facute publice.Odios,mai rau de atat nici cei mai mari dusmani ai tai nu te puteau aduce.

mg (104 comentarii)  •  15 mai 2017, 12:46

Da, am căutat-o pe Alba ca Zăpada şi nu era. Cică a plecat să se bronzeze, pe litoral. Piticii încă nu se întorseseră de la săpat(au "servit-o" pe maşteră..). Aşa că m-am hotărât să trec la 'Scufiţa Roşie', deşi se zvoneşte că e combinată cu lupu'..

Radu Paraschivescu (2143 comentarii)  •  15 mai 2017, 13:20

@ mg Iar lupul o face de ***. De Miorita. R.P.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian (1 comentarii)  •  15 mai 2017, 13:30

Oare ce-o sa zica TAS-u' cand o vedea ca au jucat 3 meciuri cu numele Steaua si unul cu FCSB? :-)

bulănelu (4 comentarii)  •  15 mai 2017, 13:47

Excelent, maestre. Fac o remarcă arhitectonică la clădirea TAS-ului. Da, e o arhitectură profund templieră, masonică, bilderbergă, illuminată. În acest frumos castel "de Béthusy" cu două turnuri octogonale, fac legea supremă în sport nu niste "Herren" normali, ci niște feroci masoni în grade destul de mari (nu militare, nici Celsius, ci aritmetice de la 1 la 33). Deh, și Burleanu e un mason, dar de grad destul de mic, inferior, prins acum cu mâța-n sac de superiorii lui din cantonul Vaud, localitatea Lausanne. Să vedem cum scoate basmaua curată Burleanu ăsta în fața superiorilor lui masoni. Poate că va fi avansat în grad pentru aplicarea vorbei "divide et impera" chiar prin neimplicare în decizie. Poate va fi degradat pentru incompetența crasă atât a lui, a subalternilor lui juriști, a juriștilor din LPF, cine știe? Îl vor pune pe Burleanu să construiască un templu masonic în buricul Bucureștiului, ca pedeapsă? LOL

Titu Sandronicus (17 comentarii)  •  15 mai 2017, 13:48

Mult zgomot pentru putina branza..

Alex (1 comentarii)  •  15 mai 2017, 13:49

Regulamentele au fost facute in curtea din spate a sediului, la gratar. Murdari de mustar pe camasile scumpe, prostii de ei, nu s-au gandit ca se va ajunge la o situatie de genul acesta unde conteaza chiar si o virgula. ´Lasa ba ca merge s-asa!!!´. -´Ia zi ba Gino, ce scriem aici?´ -´SCRITI ma ce vreti!´ -´Bine ba.´ Cam asa se fac regulamentele la noi in federatie.

gabipetre (31 comentarii)  •  15 mai 2017, 14:09

Acu', cum ar fi sa bage Hagi dopul inapoi la sampanie? :) Ce campionat vesel, ce fotbal penibil!

Andrei F (34 comentarii)  •  15 mai 2017, 14:43

,, Ce fel de campioană e, meritată sau nu? Meritată, vezi bine. Măcar pentru că, spre deosebire de rivala ei din ediţia asta, a fost o echipă construită în principal prin creaţie de laborator intern, nu prin achiziţie discreţionară.,,Aici m-ati pierdut!Sa fi vrut sa spuneti prin ,,laborator intern,, academia,pepiniera proprie?...Pai GSP ne spune ca nu putea proceda altfel in acest an...La ,,achizitii discretionara,,iarasi...adica pe cine vroiati sa-l aduca Becali ca sa nu fie asa?Totusi daca diferenta o faceti intre patroni eu spun ca e cam acelasi lucru:amandoi au facut ce au vrut!Pe cei care-i sufla in pinze lui Hagi poate ar fi bine sa citeasca ce a spus Stelea despre perioada Viitorul...Dar desigur...vai ce reactii are MM!Nu conteaza ca la ultimul meci comentatorul meciului spune despre Hagi ca a iesit din spatiul tehnic,ca s-a certat cu cei de pe banca CFR-ista,ca a certat nu stiu ce jucator...Desigur ...exista si o mare diferenta intre cei doi patroni...Doar unul a pariat pe tineri si a fost Rege si asta a facut diferenta...Pentru ca ne mintim cand tot repetam ca Steaua nu a jucat nimic in acest campionat si nu vedem ultimele 3 meciuri ale Viitorului cu Steaua,Craiova si CFR...Sau poate fara ultimele 2 echipe ...Ca asa au vrut ele!..

Dr. Dan Patru Tudosie (13 comentarii)  •  15 mai 2017, 14:54

Ma bucur ca ati scris, va salut! Problema cu TAS-ul, din punctul meu de vedere, e total gresit inteleasa de romani. Majoritatea microbistilor, daca nu cumva aproape toti, au impresia ca e chiar un tribunal acolo, o instanta precum o judecatorie de sector. Nimic mai fals. TAS e doar o adunare de case de avocatura sub un nume si e agreata de FIFA si UEFA, care vor sa fie stat in stat. Cu riscul de a pati ceea ce a patit Universitatea Craiova, absolut toti cei care se considera nedreptatiti ar trebui sa mearga la instantele de judecata de pe teritoriul Romaniei. TAS, FIFA, UEFA si FRF nu au cum sa treaca peste o decizie dintr-o instanta de judecata.

Ilie (68 comentarii)  •  15 mai 2017, 15:12

Dl. Paraschivescu, mizeria noastra de campionat de-abea acum devine interesanta !

Vasco (72 comentarii)  •  15 mai 2017, 15:17

As fi curios cine a zis-o primul pe asta si cand:"Ca la noi ,la nimeni..."E valabila mereu si de cand lumea.

Gabi (2 comentarii)  •  15 mai 2017, 15:17

"Când un regulament se pretează subînţelesurilor şi deducţiilor multietajate, totul devine speculabil, adică relativ" şi adaptată la pseudo-sistem juridic din România. "Când o lege se pretează subînţelesurilor şi deducţiilor multietajate, totul devine speculabil, interpretabil adică relativ". Au avut din ce să se inspire! Aşa parlament, aşa legi, aşa jurişti LPF, FRFşi din alte "comitete şi comiţii", aşa regulamente! Totul este un fiasco cu iz de ciuşcăreală şi telemormăneală, cu bla-bla-işti şi penali de toate felurile (foşti, prezenţi şi viitori) care se întrec în arpehămeală. Să-mi arate şi mie cineva un text de lege, regulament sau ce-o mai fi el, simplu, direct, cu subiect - predicat- complement - atribut, fără interpretări şi norme metodologice de aplicare! Există? Nu cred! Nu am văzut!

mickey13 (2 comentarii)  •  15 mai 2017, 15:24

Până la urmă totul ţine de LEGALITATE. Mai precis de modul în care o terţă parte, judecând (drept sau strâmb - nu prea contează) după nişte regulamente, legi şi/sau hotărâri, ia o decizie într-o direcţie sau alta. Nu-i vina niciuneia că LPF-ul a făcut regulamentul pe genunchi (aşa cum spunea cineva mai sus - la un mic ş-o bere) fără să ia în calcul toate scenariile posibilie. Dacă ar fi dupa mine, egalitate de puncte se treduce printr-un meci de baraj, sau chiar două - tur-retur. Dar nu-i după mine. Frumos ar fi ca, după tot circul astă din ultimele zile, Jiji să-l declare el învingător pe Hagi, chiar dacă se consideră nedreptăţit (pe bună dreptate, de altfel). Dar nu-l văd pe Jiji făcând gestul ăsta. Până la urmă cei doi se bat pt traseul de Ch.League - fie ruta campioanelor (considerat mai accesibil), fie non-campioanelor (un fel de bau-bau!). Pe de altă parte, dacă ar fi s-o luăm strict legal, cererea Stelei este PERFECT îndreptăţită. Aşa cum echipa a fost deposedată de marcă, siglă, stadion şi nume datorită unei hotărâri judecătoreşti care, CULMEA, s-au luat dupa nişte hârtii incomplete sau văzute ca incomplete... (vezi domne nu s-a specificat în mod expres când i s-a dat pe mână echipa lui Jiji că, pe lângă lot, loc în divizia A nu a primit şi emblemă, marcă şi palmares. FIX din acest motiv, adică întocmire defectuoasă şi incompletă a actelor, au avut câştig de cauză Talpan & Co). Din păcate singurii care au de suferit sunt suporterii, nu Jiji sau fotbaliştii sau gloriile! DOAR SUPORTERII! Dacă s-ar întocmi un clasament DOAR între cele 6, Steaua (refuz s-o numesc altfel) ar fi fost lider cu 37 de puncte, iar (surpriză, sau nu...) Dinamo pe 2 cu 32 de puncte. Viitorul ar fi fost doar pe 3 cu 31 de puncte deoarece s-a încurcat mai puţin cu echipe codaşe! Concluzia, TAS-ul lui nea elveţianul să ne lumineze acolo unde noi am întunecat!

Fane (14 comentarii)  •  15 mai 2017, 15:35

Dupa terminarea primei parti a campionatului,s-au injumatatit punctele,iar in play-off s-a intrat cu golaveraj 0-0.Asa ca meciurile din campionat nu mai intra in nici o discutie,doar cele din play-off.Numai ca ne place sa ne dam grozavi,sa despicam firul in patru,de dragul scandalului,ca mahalagii in poarta ulitei.

VASILE (1 comentarii)  •  15 mai 2017, 15:56

POLI TIMISOARA DE CE AFOST PENALIZATA PTR BAREM SI PTR SEZONUL REGULAR SI PENTRU PLAY-OFF. ACUM SE TINE CONT DOAR DE PLAY-OF,CICA ASA ZICE REGULAMENTUL CA E ALT CAMPIONAT. DA ,PENTRU UNII , NU PTR ALTII.....

sorin (2 comentarii)  •  15 mai 2017, 17:47

@Vasile 1. poli timisoara nu mai exista de vreo 15 ani. Atunci, Zambon a desfiintat clubul 2. poli de care vorbesti tu e in realitate Recas, asa cum poli din liga a doua e aek fulgerul bragadiru 3. poli (recas) a fost penalizata la fel ca si ASA Tg Mures si CFR din cauza datoriilor. In plus, recasul retrogradase lamentabil si nu-si facuse nici macar baremul de puncte in sezonul trecut 4. FRF si LPF le-au facut un mare favor celor de la poli (recas) pentru ca le-au permis sa joace in Liga 1, desi retrogradasera dupa evolutii lamentabile. In mod normal ar fi trebuit sa promoveze UTA, dar Aradul a avut mai putina influenta in frf decat temeswarul

bobi (1 comentarii)  •  15 mai 2017, 19:29

Campionatul Național al Ligii I se va desfășura în 3 faze: • Faza 1 - Sezonul regular - sistem tur-retur; • Faza a 2-a - Play-off (6 echipe) și Play-out (8 echipe) – sistem tur-retur; • Faza a 3-a – Joc de baraj pentru promovare/evitarea retrogradării. Nu e nimic interpretabil, viitorului i s-a dat campionatul in mod ilegal ,nu scrie campionatele nationale , e negru pe alb . I

lulutzu (1 comentarii)  •  15 mai 2017, 19:32

LPF s-a cam facut de rasul lumii prin ambiguitatea decretelor si comunicatelor lor pripite. Iata cum s-ar putea rezolva problema omeneste: Tass da decizia ca STEAUA este campioana dar filantropul Becali nu-si manjeste mainile cu un titlu adjudecat pe teren (?) de Viitorul. Viitorul Campioana cu felicitarile de rigoare! Steaua pe locul doi, cu urarile de rigoare. Dreptatea va iesi la iveala in Liga Campionilor!

17 Nentori Tirana (149 comentarii)  •  15 mai 2017, 19:56

1.- Nu ne spuneti opinia personala. Cine a cistigat campionatul ? Gino are febra mare, gripa aviatica, Burli e galant si trece de dragul lui Becali peste comisiile sale (si peste raspundere), dar R P ce are ? Nu vrea ori nu este in stare sa citeasca un regulament si sa le spuna oamenilor simpli cine este campioana ? Asteapta sa-i spuna doamna Stanciu ? Normal ca trebuie sa decida altii, niste Herri care ar fi in stare sa aterizeze la Budapesta ca sa se documenteze, daca nici cei care ne dau pilule de limba nu ni se destainuie. 2.- De ce porniti de la idea ca Regulamentul este prost formulat ? Deci toata natia interpreteaza texte, inclusiv R P, caci faptul ca nu vreti sa cititi un text clar si sa-l acceptati ca atare, faptul ca presupuneti de la inceput ca textul e gresit si ar trebui sa fie altul, arata ca ati dori alt text, alte cuvinte, deci cititi si interpretati cum doriti. Ati dori ca in loc de „campionat“ sa fie scris „play off“ ! Uite ca nu e, sta insa scris „play off“ in ROAF de cite ori este nevoie. --------------------------------------- PS cei care (n-)au copiat Regulamentul si oameni din partea FRF - ultima oara chiar „prietenul“ Vochin care a numit in repetate rinduri Steaua club de bisnitari - au avertizat LPF ca ei au scris corect „campionat“ dar se pare ca stiti cum sint romanii, le spui degeaba, ei inteleg tot ce vor !

armion (1 comentarii)  •  15 mai 2017, 20:05

Daca echipele veneau in play-off cu rezultatele din sezonul regulat, cred ca atunci puteau fi luate in considerare toate meciurile directe .

Rareș (2 comentarii)  •  15 mai 2017, 20:35

Senzația mea e că titlul trebuia scris astfel: Era TAS-u', bă!

ovidiu_3003 (95 comentarii)  •  15 mai 2017, 20:56

LPF trebuie desfiintata ...este condusa de un personaj sinistru ...asa ca Elena Ceausescu ...

mg (104 comentarii)  •  15 mai 2017, 21:56

@R.P. Asta pentru c'a înghiţit-o pe bunicuţa la cină, deşi medicul (sau vânătorul ? E o confuzie totală în basme de la o vreme..) îi recomandase iaurt de *** cu fructe de pădure, seara.. :)

Bogdan (1 comentarii)  •  15 mai 2017, 22:04

Susţin sus si tare, deşi vă admir ca scriitor,ca Viitorul nu merită să fie campioană, de ce?fiindcă acum n ani a Primit o Mare Omenie de la Steaua de Bucuresti altfel era in liga secundă.Pe cine nu lasi să moară nu te lasă să trăiesti..Gigi trebuia sa stie asta si să-i trimită direct in serie B, acolo unde meritau sa fie.Iar acum ultimele doua meciuri au fost Mari Omenii de la Olteni, respectiv de la Clujeni..

tarkus (1 comentarii)  •  15 mai 2017, 23:01

Cu toate ca ma asteptam din nou la un articol anti-stelist, am citit, usor ridicind din sprancene, a mirare, pana la capat. Pacat ca hermeneutica dizolva ideea. Imi permit sa citez chintesenta: "Liga a redactat texte prin copiere neglijentă şi n-a găsit de cuviinţă să precizeze un set de norme de aplicare a regulamentelor preluate de afară." "A numi corect lucrurile înseamnă şi a formula regulamente simple, fără strop de ambiguitate." " Fiecărei echipe i se pot reproşa destule, inclusiv Viitorului. Iar un campionat virusat de arbitraje submediocre sau partizane, de meciuri suspecte ...." Tolontan a sintetizat-o mai l obiect ieri: cand, in loc sa gandesti si sa scrii un regulament, copiezi de la altii, esti in buda. (citat interpretat) Acun oricat am specula noi fani sau hateri Steaua, (pen'ca fani Viitorul sunt putini), decizia sta la 3 Herri de la Lausanne. Se cam stie ca Herr-i de-acolo judeca in ton cu interesele de marketing a UEFA, sarada ar fi: ce serveste marketingu mai bine? Valva cu academia si afacerea marelui jucator, ajuns campion de la absolut 0 in 8 ani (respect pentru munca lui, in orice caz), dar care face fassss dupa 2 infrangeri cu multe goluri la zero, sau aia, care, orisicat, mai aduna niste lume pe stadion si la tv?

sundance kid (11 comentarii)  •  16 mai 2017, 2:42

Intr-o tzara unde Videanu si prietenul lui jucau table pe una din plajele de la monte carlo si fsunau soferul din bucuresti sa mearga urgent la shorli sa comande citiva mici si apoi sa se opreasca la otopeni cu destinatia monte carlo ce sa ma mai surprinda ! Orice e posibil . Unii imi reproseaza ca prea ma " dau mare " cu civilizatia din Occident ca nu prea e asa ! Acum serios . Ca civilizatie nu aveati ce cauta in U.E !

Ramon (2 comentarii)  •  16 mai 2017, 8:42

și așa se duc banii insuficienți pentru jucători în buzunarele avocaților. S-a duelat Iancu cu Zambon și au câștigat avocații. Nicuna din cele două echipe nu mai există. S-a duelat Concordia cu Rapid și ultimii nu mai există, adică echipa cu cei mai mulți suporteri, cândva. Acum s-a trezit, încă odată, Jiji să facă circ. Și ce bine e să ne uităm la circ, nu că Hagi este nașu lui Jiji și Steaua are de unde să renunțe la un titlu, să mai ia și alții. Și să vă mai zic una: in niciun campionat de până acum, nici în 1933, când erau 14 meciuri de jucat, nu au marcat românii mai puțin decât in aceste 36 de etape. Niciun român nu a marcat, pe moment, mai mult de 11 goluri, iar golgheter este albanezul Llulaku cu 16 goluri, care a plecat astă iarnă de la teatrul Liga I

Valentin (1 comentarii)  •  16 mai 2017, 9:33

Dupa valoarea lotului si a jocului, dar si dupa mascarada din meciurile Viitorului cu CSU Craiova si CFR, ca sa nu mai vorbim de bulanul din meciul direct cu Steaua si aportul clar al arbitrajului, Viitorul lui Hagi nu merita sa fie campioana ! Adevarata campioana este Steaua, fie ca ne convine, fie ca nu ne convine. Atata timp cat exista un regulament care precizeaza ca trebuie luate in calcul toate meciurile jucate intre cele doua rivale din acest campionat, atunci trebuie sa respectam acest regulament...punct ! Discretionara s-a dovedit a fi Liga profesionsta de fotbal, care a incalcat abuziv acest regulament dupa care ...cica isi conduce activitatea, fiind muma pentru Viitorul si ciuma pentru Steua !

ofsaid (2 comentarii)  •  16 mai 2017, 10:21

cum sar toti fecebistii la gatul lui hagi,unii pe fata altii pe...dos.ce a facut refele pe malul marii este o mare minune si o mare lectie pnetru tori sforarii si toti alergatorii cu valiza de bani dupa cei carora,chipurile,trebuiau premiati ca sa moara pe teren in fata viiyotului,la propriu si la figurat.iti provoacas greata tot circul regizat de oier,scenariul fiind facut de penalistul mm,omul adus pe banca stelei numai penrru simplu fapt sa provoace discotdie,sa sara la arbitri,sa mearga la ei in cabine sa-i injure,sa-i besteleasca fara ca onor burlica si ai lui m,acar sa zica doua cuvinnte despre atmosfera de la acest club condus de un *** dar priceput in a aplica dictonul divide et impera.diferenta este clara,undeva a existat un laborator=academie in adevaratul inteles al cuvantului iar in alta parte o taraba unde erau adusi pe pret de dumping jucatori de la adversari aflati in dificultati finaciare,mafiotii lucrau ca fratii lor de la benzinarii si prodiucatorii de energie luans "sclavi"pe nimic si apoi vanzandu-i,adcica pacalindu-i pe altii pentru buzunarele lor.crezul lui becali l-a dat pe fata insusi el,io vreau sa intru in grupele chl sa iau bani,sa-mi acopar investitiile care in nici-un caz n-au fos superioare incasarilor,cu alte cuvinte el si-a dus la implinire crezul ascuns,adica public spunea ca el sponsorizeaza echipa cand in fond se dovedea contrariul.laso moarta nene jiji ca...macane,ti-ai desfiintat propriul centru de copii si juniori,ai recunoscut public ca-ti pare rau ca nu te-ai ascociat cu nasul la academia care ti-a suflat titlul si acum strigi cu infocare ca e hotie pe fata ceeace ti s-a intamplat,insa fariseismul din tine a plecat spre media,il felicit pe nasul pentru ceeace a obtinut la navodari dar noi suntem campionii....mediocritatii jalnice adaug euai mers pe muntele atgos invartind margelel tainice,te-ai rugat acolo ca dumnezeu sa te ierte pentru toate pacatele facute,ai facut un legamant ca vei devebi ub on curat,bun in sensul ca arunci ceva ban i la sarantonci pentru ati crea o alta imagine.esti perfid prea credinciosule...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

exidpol (13 comentarii)  •  16 mai 2017, 10:26

ca deobicei o scăldați, ca un ziarist exeget nu ar trebui să cereți părerea TAS ...să nu ne lase aşa (adică cum: nehotărîți, proști, incompetenți, bezmetici...) să facă lumină şi dreptate; ar trebui să vă spuneți părerea tranșant, cu curaj, cine are dreptate, nu să așteptați părerea altora (care sigur vor răspunde că - voi (adică noi) să decidem); dar, ca orice ziarist român imparțial, plutiți cu curul în două luntrii (ale regelui și finanțatorului...); păcat...

exidpol (13 comentarii)  •  16 mai 2017, 10:37

-Alex a rezolvat problema pe blogul lui Alin Buzărin...

Radu Paraschivescu (2143 comentarii)  •  16 mai 2017, 10:57

@ exidpol Va multumesc pentru sfaturi. Daca mai aveti, va rog sa nu ezitati. R.P.

Teacher12 (39 comentarii)  •  16 mai 2017, 13:42

INTREBARE IN ATENȚIA DOMNULUI R.P. Orice profesor de limba română de pe la vre-o şcoală pierdută prin inima Bărăganului sau orice ziarist (pe bune) ar putea corecta întregul text al ROAF. Dar, nu ar fi normal. Normalul nostru mioritic. Dacă am avea nişte legi clare, ar fi uşor de stabilit cine, ce, cum. Aşa, putem abera interminabil şi putem interpreta în favoarea cui vrem. E uşor să arunci pisica moartă în curtea finului/naşului/vecinului. Ați auzit de ceva clarificări ale regulamentului după evenimentul Rapid - Chiajna? După distrugerea Craiovei? Nu, şi nici nu veți auzi, nici după evenimentul Viitorul - Fcsb. Mergem înainte (???) cu elan de Salva Vişeu. Domnule Paraschivescu, sunteți o persoană cunoscută şi aveți legături puternice atât cu exprimarea corectă căt şi cu fenomenul aşa zis sportiv. Ce ziceți, vă băgați la corectat ROAF? Vă susțin(em) public!

Anonim (166 comentarii)  •  16 mai 2017, 14:22

@ Teacher 12 Daca tot faceti referire la profesorii de limba de romana de prin Baragan, ma vad obligat sa va corectez: "vreo", nu "vre-o"! @ R.P. Sunt materiale de-le dvs. pe care nu pot sa le mai comentez (si pentru ca nu-mi mai raspundeti de foarte mult timp!), pentru ca sunt remarci personale (cu Real, Isco, Modric, Marcelo, Rodriguez) sau enunturi de principii moral-civice! N-am dubii, Viitorul este campioana si sper sa se intareasca pentru Ch. League, altfel nu prea ar face fata preliminariilor! In fine, am ajuns si eu prin zona Pompei-Napoli, vizitand doar situl arheologic si orasul in care Maradona este unadevarat zeu! A.

mg (104 comentarii)  •  16 mai 2017, 16:26

@Radu Paraschivescu "Nea Alecu, nea Alecu / Tunde ***&berbecu' / Şi berbecu' tot striga / Nu mai tunde oaia_mea"..că dă lapte din care se face un iaurt bun, cu fructe de pădure...

Timm (1 comentarii)  •  16 mai 2017, 16:42

@Ramon Esti prost informat Iancu a castigat tot in razboiul cu Zambon. Si Poli Timisoara exista cu nume, culori, palmares istoric. Iancu le-a cedat drepturile, apoi a urmat un proces si le-au castigat definitiv ca sa nu mai fie discutii. Care Poli le are? Cea din B sau cea din A? Te las sa te documentezi nu merge totul gratis.

cpt.ahab (23 comentarii)  •  16 mai 2017, 16:55

Pentru mine, lucrurile sunt simple. 36 de meciuri, Viitorul 69 de puncte, FCSB 67. Dar nu asta e important. Una dintre funcțiile benefice ale sportului o reprezintă educarea competitorilor în spiritul acceptării demne a înfrângerii, dar și a gestionării cumpănite a victoriei. FCSB a demonstrat, nu o dată, că nu dispune de oameni apți în a accepta înfrângerea cu eleganță. Dincolo de dimensiunea (ne)sportivă a apelului la TAS, mă irită comportamentul lui Becali față de Hagi, care nu-i altcineva decât (deseori)binefăcătorul său de-a lungul timpului. Un om care l-a introdus în anturajul fotbalului, care l-a nășit, l-a împrumutat cu o avere la începutul anilor '90, care l-a ajutat și cu parodia de regim semi- deschis din închisoare, primește drept răsplată din partea lui Becali o umilire ca antrenor al FCSB și o contestare penibilă a marii sale reușite ca manager- om bun la toate la Viitorul. Altceva nici nu mai contează pentru mine, ca suporter. Dacă factorul uman al sportului e strivit de barosul poleit cu aur al business-ului, acest domeniu ajunge să-și nege rațiunea.

Teacher12 (39 comentarii)  •  16 mai 2017, 19:52

Pentru Anonim, scuze pentru vre-o. Mea culpa, corect e vreo. În altă ordine de idei, Viitorul campioană, ok, dar eventualele deplasări din cupele europene vor fi nişte simple excursii de shopping.

Teacher12 (39 comentarii)  •  16 mai 2017, 19:56

P.S. N-am intenționat să jignesc nici un profesor de limba română din Bărăgan.

Anonim (166 comentarii)  •  16 mai 2017, 20:38

@ Teacher12 In regula! Sunt din Baragan, dar nu-s profesor de limba romana! A.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord