Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Era TASu’, bă!

Play-off-ul s-a terminat. A fost palpitant, enervant şi în general mediocru

Permalink to Era TASu’, bă!
luni, 15 mai 2017, 10:34

V-a fost dor de noi?
Unii sărbătoresc, alţii proclamă. Unii cântă şi dansează, alţii murmură şi şuieră. Unii fac fotografii, alţii fac mărunţel din buze. Şi unii, şi alţii se consideră campioni. Întrecerea s-a încheiat cu două învingătoare. Sau cu niciuna. După arbitrajele lui Găman şi Feşnic, decizia va veni din partea unui alt arbitru. A unui Herr de la TAS, fără fluier şi spray pentru trasat linia zidului, dar înotând prin speţe şi regulamente. România a bătut deja potecă la TAS: tricouri, culori, palmares, depunctări, retrogradări, repromovări. De toate pentru toţi consumatorii de vodevil, şaradă şi bâlci. Parcă lipsea totuşi ceva. Şi, iată, „ceva”-ul e pe punctul să aterizeze pe birourile din Lausanne, sub forma unei jalbe purtate în proţap de FCSB.  Sobrietatea helvetă va avea, în fine, prilejul să se facă ţăndări în faţa  mesajului: „V-a fost dor de noi? Atunci vă rugăm să ne lămuriţi cine e campioana. Noi zicem că noi, ei zic că ei. Am jucat, am încheiat play-off-ul şi nu ştim pe cine să premiem. N-ar trebui să fie complicat, dar este. A, sigur, avem regulamente,  numai că fiecare le citeşte după cum îi convine. Ştiţi, românii sunt o naţie de interpreţi şi hermeneuţi. Nu ne lăsaţi aşa, faceţi lumină şi dreptate.”

Confuzius şi Kim Ir Gino
Dacă nu se ştie câştigătoarea, deşi s-a înmânat trofeul, se ştie, în schimb, numele perdantei: Liga Profesionistă de Fotbal. LPF a izbutit să facă dintr-un sport simplu o cauză complicată şi un triumf al echivocului. Întrebat ce-ar face dacă i s-ar încredinţa sarcina guvernării, filosoful chinez Confucius şi-a început răspunsul astfel: „Cel mai important pas este să numeşti corect lucrurile”. LPF guvernează, împreună cu FRF, peste fotbalul din România. Însă din bibliografia sa nu face parte Confucius, ci mai degrabă Confuzius. Împreună, această sursă fără contur şi neatenţia juriştilor prăbuşesc finalul de campionat în grotesc şi absurd. A numi corect lucrurile înseamnă şi a formula regulamente simple, fără strop de ambiguitate. Când un regulament se pretează subînţelesurilor şi deducţiilor multietajate, totul devine speculabil, adică relativ. Liga a redactat texte prin copiere neglijentă şi n-a găsit de cuviinţă să precizeze un set de norme de aplicare a regulamentelor preluate de afară. Corolarul acestui concurs de paşi greşiţi este autoizolarea preşedintelui LPF, care, în numele echidistanţei, preferă strălucirea prin absenţă. Lăsând în seama angajaţilor redactarea unui comunicat de presă măgulitor până la slugărnicie. Comunicatul este o mostră de umor involuntar-subaltern şi aminteşte de un textuleţ plasat prin anii 1970 sub fotografia unui derdeluş de la afişierul Ambasadei Coreei de Nord: „Acesta este locul în care tovarăşul Kim Ir Sen s-a dat cu sania în copilărie, cultivându-şi curajul revoluţionar”.

La trecutu-ţi şleampăt, mare Viitorul
Trebuie scris negru pe alb: Albă ca Zăpada există doar în literatură şi în film. N-o căutaţi în Liga I, mai cu seamă în play-off. E pierdere de vreme. Fiecărei echipe i se pot reproşa destule, inclusiv Viitorului. Iar un campionat virusat de arbitraje submediocre sau partizane, de meciuri suspecte, de orezării şi patinoare încadrate fraudulos la categoria „terenuri de fotbal”, de antrenori de paie, de preşedinţi care contrazic marţi ce au apucat să declare luni şi de patroni care fac agenda altor cluburi nu putea sfârşi decât căutându-şi dreptatea la străini. La străinii aceia pe care, altfel, îi facem cu ou şi cu oţet când avem impresia că ni se amestecă prin treburi. Şi Viitorul? Ce fel de campioană e, meritată sau nu? Meritată, vezi bine. Măcar pentru că, spre deosebire de rivala ei din ediţia asta, a fost o echipă construită în principal prin creaţie de laborator intern, nu prin achiziţie discreţionară.

Comentarii (59)Adaugă comentariu

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  17 mai 2017, 15:31

"Radu Paraschivescu (2061 comentarii) • 16 mai 2017, 10:57 @ exidpol Va multumesc pentru sfaturi. Daca mai aveti, va rog sa nu ezitati. R.P. 17 Nentori Tirana (139 comentarii) • 16 mai 2017, 12:12 Comentariul tău așteaptă moderare. (de 28 de ore !) Chiar copiat, regulamentul trebuie citit si respectat intocmai, nu interpretat ! ----------------------------------- @Tarcus - Vreau sa-ti spun din experienta ca nu ai dreptare cu presupunerea despre cum vor gandi Herrii, aici are dreptate R P. ... " Dar sa-ti spuna mai departe R (S) P. Merci Radu Saddam Popescu pentru cenzura. Oare pentru parul ala cret ai avut nevoie de bigudiuri ?

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  17 mai 2017, 16:52

@ 17 Nentori Tirana Chiar credeti ca am reflexe de cenzor? Am mai spus, n-as face asa ceva nici daca mi-ar sta in putinta. In plus, imi place sa-i vad pe oameni cum se insulta pe ei insisi crezand ca-i insulta pe altii. Pe urma, daca jignirile dvs. au aparut, cu tot cu bigudiuri, inseamna ca nu ati fost cenzurat. Va doresc mult bine. R.P.

vasco (93 comentarii)  •  17 mai 2017, 18:08

Urez succes DNA si fiscului !Numai asa actuala situatie din fotbalul romanesc va inceta,numai asa vor disparea elemente corupte,infractorii ,evazionistii.Nu Burleanu e de vina ci toata clica de mafioti care au dus la situatia asta.Nici conducerea federatiei engleze sau a celei germane nu ar face fata fara masuri dure de intronare a unui climat al legii si disciplinei.Daca nu,falimentul!!!!

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  17 mai 2017, 21:04

Ma faceti Mincinos ? La mine scrie inca „16 mai 2017, 12:12 Comentariul tău așteaptă moderare.“ Iar asta de 30 de ore. Daca l-au vazut toti, dupa sa zicem 24 de ore, presupun ca cenzurati in schimburi, si la mine a ramas in moderare, atunci sa-mi explicati greseala. Ca nu cenzurati – „reflexe“ e o jignire profunda ce-o aduceti unor oameni, colegi, care gandesc atunci cind taie, nu taie din reflexe, nici masinile care sint facute tot de oameni - ati mai spus-o si altora de cel putin zece ori, este onoare sa va citesc mereu, asa ca eu va cred ca nu va injositi cu munca de jos. Tocmai asta este problema, e de zece ori mai rau: nici macar nu sinteti lasat sa cenzurati ! In plus, dati impresia ca nu stiti nimic de munca de jos, cine si de ce cenzureaza. Daca stiti, deci imi pare doar ca faceti pe niznaiu , va rog sa ne spuneti si noua cine cenzureaza si de ce. Domnule, - Saddam Popescu era altul, era o gluma – va anunt cu respect ca eu scriu pe Blogul lui Radu Paraschivescu – nu scriu oriunde – caci printre altele, text si comentarii bune, am incredere in el. Rezulta ca nu scriu altuia, altei firme, care sa ma cenzureze, sa-mi faca profilul, sa-mi stocheze datele si adresele, pe care sa mi le mai si vinda. Va anunt cu respect – doar ca pareti asa de naiv – ca va faceti partas la incalcarea Constitutiei, dreptul la libera exprimare, secretul corespondentei, iar daca nici macar nu va intreseaza cine face ce vrea cu textul meu mai gasesc eu cu siguranta niste infractiuni. Asa ca lasat-o mai mole cu jignitul, altora, ca macane. Sa fiti fericit ca va citeste lumea si isi mai si pierde timpul comentind. Cum ziceati de Steaua, ca nu mai are nici spectatori, ca o echipa fara spectatori, ca ati numarat odata trei, … cum as numara la Craciun daca as citi. Aveti spectatori, sinteti util si lauti si bani, poate aveti spectatori mai multi ca Plesu. Merci. Cu placere. In plus aveti acces la multi oameni simpli. Una manita, prin comparatie, caci poti spune ca Plesu scrie degeaba. E ca zero contributie. Caci aia care citesc stiu in proportie de 90% ce au de facut. Merci. Cu placere. -------------------------------------------- PS la textul de ieri, ora 12:12 nu tin. Mai bine ca nu a aparut, nu-mi plac destainuirile. Apropo „destainuiri“, aveti dreptate – as zice ca mi-ati dat o idee buna - dar metoda cu *** o gasesc ca o inventie fenomenala, as dori s-o patentez, ma ajutati s-o patentez ? In schimb va promit ca n-o sa auziti niciodata destainuirile lui R D P ! „*** … as putea scrie 1001 de pagini.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anonim (166 comentarii)  •  18 mai 2017, 8:59

@ R.P. Mai nou, vad ca raspundeti doar la comentariile rautacioase sau laudative. Pe cei care comenteaza neutru sau cu moderatie nu-i luati in seama, din lipsa de timp, desigur! Sa va fie de bine! A.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  18 mai 2017, 17:42

@ 17 Nentori Tirana E ultima mea interventie pe tema asta. Imi scriu articolele de acasa si le trimit saptamanal Gazetei. Nu lucrez la GSP, nu fac drumuri la GSP (cel mult unul pe an, pentru diverse hartii), nu stiu ce modus operandi are GSP in privinta moderarii si cine se ocupa de asta. Lucrez cu norma intreaga la o editura si am cateva colaborari, printre care si cu GSP. Atat. Nu am stofa, vocatie si apucaturi de cenzor. Ma credeti, bine. Nu ma credeti, asijderea. R.P.

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  19 mai 2017, 19:04

Atentie cititori, R P va transmite pentru a zecea dar ultima oara ca el doar trimite articole, nu cenzureaza, nu stie cine si de ce cenzuraeza, nu cunoaste „regulile jocului“. Iar asta de citi ani ? El scrie, usturoiul intra in cont, nici merci nu zice. El nu are „reflexe de cenzor“. El lucreaza cu norma intreaga la o EDITURA, nu se coboara atit de jos. Cu Gazeta nu are nimic, asa ca va roaga „plictisit“ sa nu-l mai suparati. --------------------------------------- @Anomin. Asta ca sa nu creada cineva ca-mi raspunde mie. Eu i-am transmis ca i-am citit de zece ori „niznaiu“ standart, ca il cred, dar mi se pare mult mai grav. Rezum, ca a fost prea lung pentru unul care lucreaza. De fapt ma citez: 1.- „reflexe“ e o jignire ce-o aduceti colegi care gandesc atunci cind taie, nu taie din reflexe, ( nu-i suna Pavlov si taie) – ati mai spus-o si altora de cel putin zece ori, asa ca eu va cred ca nu va injositi cu munca de jos.“ Deci i-au spun multi ca un catelul isi bate joc de noi dar el nici ustoroi n-a mincat … mie imi „miroase“ a *** de ambele parti. Ramine: R P e prea sus, cenzorii prea jos, ei nu „se deranjeaza“ ! 2.- „Tocmai asta este problema, e de zece ori mai rau: nici macar nu sinteti lasat sa cenzurati ! In plus, dati impresia ca nu stiti nimic de munca de jos, cine si de ce cenzureaza.“ O fi blogul meu si eu nu stiu ? Am mai scris ca am incredere in R P, ca mie mi-au facut de data asta cenzorii un bine, dar e posibil ca noi sa scriem iar R P sa nici nu poata citi. Cea ce ar fi iar grav, dar nu vede oricine. --------------------------------------- PS R P nu face bine Gazetei cu acesta atitudine de Primadona. Nu-i mai trimiteti usturoiu pe cont, sa vina sa-l ia in mina, sa citeasca si sa semneze si el regulile jocului. Noi il onoram citindu-l. Asta e iar greu, nu intelege oricine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anonim (166 comentarii)  •  20 mai 2017, 8:35

@ 17 Nentori Il cred, nu se coboara intr-atat incat sa cenzureze comentarii ale cititorilor, ceea ce nu-l exonereaza de critica din ultimul meu mesaj. Am inceput sa-l citesc asiduu pentru ca respecta orice opinie si raspundea tuturor; din pacate, si-a pierdut acest ... reflex, ca sa-l citez! A.

Wulan Sari (1 comentarii)  •  12 august 2017, 2:06

Buna, Numele meu este Wulan Sari Sunt din Satu Mare in Romanan. Vreau să mulțumesc mult doamnei Loana George, care ma ajutat când eram victima unei fraude în mâinile creditorilor falși. Am pierdut aproximativ 45.000,00 £ pentru că aveam nevoie de un capital mare de 200.000,00 £. Aproape că am murit, nu aveam unde să merg. Afacerea mea a fost distrusă și în acest proces aproape că mi-am pierdut fiul. Nu am putut să stau așa ceva din nou. În mai 2017, un prieten mi-a prezentat-o ​​pe o creditoră bună, doamna Loana George, care în cele din urmă mi-a ajutat să obțin un împrumut de la o companie bună și mi-a prezentat-o ​​pe CEO GARANTY TRUST LOAN și am aplicat pentru 150.000 £. Glumă sau o fraudă, dar am primit împrumutul meu în mai puțin de 24 de ore numai pentru 2% fără garanții. Sunt foarte fericit pentru că am fost salvat de la a deveni sărac la cineva din Satu Mare în Romanan agian, așa că jur că voi continua să depun mărturie pe internet despre cum am primit împrumutul meu. Cred că și alți oameni mărturisesc același creditor. Ai nevoie de un împrumut de urgență? Contactați o mamă bună rapid prin e-mail: [email protected] Puteți să mă contactați dacă aveți nevoie de alte informații prin e-mail: [email protected] Încă o dată vă mulțumesc tuturor că ați citit mărturia mea și că Dumnezeu poate continua să ne binecuvânteze pe toți și să ne dea viață lungă și prosperitate Toate cele bune Doamna Wulan Sari

Comentează