Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Complot şi bănuială

Fotbalul e stricat de scenariile, bănuielile şi ticluirile pe care le provoacă

Permalink to Complot şi bănuială
luni, 8 mai 2017, 10:31

Iuda, Guy Fawkes, Claus von Stauffenberg, Iago şi baciul ungurean, plus cel vrâncean, participă la ultimele etape din Liga I. Palmaresul în ale complotului le justifică şi chiar le reclamă prezenţa. Play-off-ul devine un ghem de urzeli greu de desluşit şi de explicat.

Printre altele, fiindcă echipele nu par doar în slujba propriilor interese, ci şi în ale altora. Şi fiindcă o variantă de complot e anulată de alta, ceea ce complică imaginea de ansamblu şi împinge unele raţionamente în fundături. Încă nu se ştie cine va lua campionatul, însă, parcă mai mult ca în alte ediţii, câştigătoarea pare să aibă nevoie de complici. Majoritatea celor implicaţi în play-off invocă un joc cu agendă dublă, trecând voios şi amnezic peste amănuntul că fac parte din el. Chiar asta dă chip unei întreceri infestate şi infectate.

Iată câteva afirmaţii:

1. „Marius Avram a dezavantajat Craiova cu FCSB fiindcă, se ştie, tatăl lui e prieten cu Valeriu Argăseală”.

2. „Marius Avram e duşmanul FCSB, în ciuda relaţiilor tatălui, fiindcă, iată, a avantajat-o pe Dinamo refuzând două penaltiuri CFR-ului”. (Se sare peste amănuntul că Marius Avram nu e în solda cuiva, ci pur şi simplu strică meciuri din cauza lipsei de calitate).

3. „Craiova trimite juniorii la meciul cu Viitorul ca răzbunare a patronului oltean împotriva FCSB, al cărei patron a jignit în schimbul altor jigniri, dintr-un program de meci”.

4. „Astra se predă cu Viitorul pentru că are rapidişti care vor campioană pe oricine, minus FCSB”. (Astra e arătată cu degetul pentru o înfrângere cu 3-2 de către o echipă care pierduse pe acelaşi teren cu 3-1).

5. „Florin Lovin îşi ajută unii colegi de la Astra la negocierea viitoarelor contracte cu FCSB”.

6. „Miriuţă e dinamovist declarat, normal că-i dă meciul lui Dinamo”.

7. „Contra şi Reghecampf sunt naş şi fin, normal că o să facă o combinaţie”.

8. Hagi şi patronul FCSB sunt naş şi fin, normal că îşi vor reactiva circuitele închise temporar ale ticluirii”.

Complotul se simte minunat în compania bănuielii. În mentalul maladiilor româneşti de tranziţie, suspicionita se plasează pe primul loc ca incidenţă, devansând scenareea, duplicitoza şi caprovecinita. Iar bănuiala românească din fotbal e năprasnică, fulminantă, fără apel şi recurs. De fapt, bănuitorul din fotbalul nostru nu mai bănuieşte, ci ştie de-a dreptul.

El nu operează cu presupuneri, intuiţii, impresii, presentimente sau informaţii puse cap la cap. Impulsul dubitativ nu-l colindă, iar bănuiala lui prinde corp de certitudine, ceea ce e paradoxal de-a binelea. Dacă în mod normal suspiciunea se leagă de supoziţie şi de nesiguranţă, românul trăitor în fotbalul de azi bănuieşte ştiind şi acuză bănuind. Detaliul care scapă atenţiei multora e că, indiferent cum se va numi, campioana va ieşi în arena europeană defilând în cârje.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Vasco (93 comentarii)  •  8 mai 2017, 11:02

Finalul spune tot!Fotbalul romanesc nu mai e in carje,e in caruciorul cu rotile!Bineinteles ca de vina e Burleanu!!!

Șerban (7 comentarii)  •  8 mai 2017, 11:14

N-aș zice că: „Detaliul care scapă atenţiei multora e că, indiferent cum se va numi, campioana va ieşi în arena europeană defilând în cârje.” Astra a mers decent 2 ani consecutiv, cu lotul subțiat mult anul trecut. Eu, de când avem echipa Burileanu, am senzația că există o dirijare a arbitrajelor - bănuiesc în scopul creșterii nr. de spectatori. Se pare că se mai „scapă caii” și se încurcă ițele! Așa că, în fapt, cam scade nr. spectatorilor. Sper ca noul Rapid și noul Petrolul să revigireze situația, dar, sincer, îmi doresc ca Becali să se lase de fotbal. Atunci vom vedea festivalul insolvenților în lupta pentru evitarea participării în cupele europene.

mg (227 comentarii)  •  8 mai 2017, 11:17

.."caprovecinită" sau nu, când vezi că oltenii îşi "rodează" toţi juniorii cu Viitorul, ai o strângere de inimă şi te gândeşti că, poate, CraiOlguţa nu e tocmai fecioară.. E "Cronica unei morţi anunţate". Pănâ şi Mihai Rotaru sau Gigi Mulţescu ştiu însâ ce se va'ntâmpla la sfârştul zilei..

Googol (1 comentarii)  •  8 mai 2017, 11:18

Lăsați domnu' Paraschivescu, nu ne mai luați prin învăluire. Blaturile există și se văd chiar din avion. O asemenea mizerie ca la ultimele două meciuri, CFR-Dinamo/Craiova-Viitorul, nu cred că s-a văzut vreodată în România. Jocurile sunt făcute contra Stelei.

dan (9 comentarii)  •  8 mai 2017, 11:20

Cred ca Miriuta va trimite titlul in Groapa !!! Ce ziceti de asta ?

JFM (14 comentarii)  •  8 mai 2017, 13:01

Am si eu o informatie pe sursr : Cica pustii lui Hagi ar merita cu prisosinta titlul pt ca au avut o prestatie constant buna,joc ofensiv,spectaculos si aerisit....Ce ziceti de "presupunerea" asta ? :)))

Titu Sandronicus (18 comentarii)  •  8 mai 2017, 14:03

Vorbi şi nea Ion, că şi el e om..

Cauc Ion (1 comentarii)  •  8 mai 2017, 15:01

Am si eu o intrebare pentru toti ziaristii care au trait si au scris in perioada 1966-2016 : dintre echipele care au castigat titlul de campioana a Romaniei cate au castigat cinstit fara aranjamente cu arbitri,oameni politici,ministere sau mai cu bani.? Eu urmaresc fotbalul din 1968 si cred ca au castigat campionatul in teren doar UTA,Petrolul,F.c.Arges,Rapidul si Universitatea Craiova.

LEFTER POPESCU (23 comentarii)  •  8 mai 2017, 15:44

Domnule Paraschivescu, nu-l mai plangeti pe GIGI VALIZA pentru ca nu aveti argumente. Intotdeauna v-am admirat prestatiile in emisiunile tv, dar cand tu esti suspectat si penal (GIGI VALIZA) ca arunci cu teancuri, sacose si valize de bani in jucatorii echipelor adverse, ca sa castigi titluri nemeritate ,fara ca Liga sau FRF sa miste vreun tendon, nu e firesc de luat in seama .

miky (1 comentarii)  •  8 mai 2017, 17:35

JFM , cred ca avem aceiasi sursa , detin aceeasi informatie ! Steaua vrea sa castige meciurile si campionatul doar ca statistic au 60-65 % posesie in meci dar 0 (zero ) suturi spre poarta .De Dinamo nu zic nimic deoarece cel putin in play-off au jucat fotbal . Daca nu-l aduceau pe Contra erau in play-out acum .

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  8 mai 2017, 17:44

...in fotbalul romanesc sunt blaturi chiar daca nu avem probe ...cel mai cunoscut este fcsb-viitura 2-5...

MZM (31 comentarii)  •  8 mai 2017, 17:54

Domnule R.P., m-as fi asteptat mai degraba sa nu abordati subiectul coruptiei din play-off-ul in curs. Daca l-ati atacat, totusi, ar fi trebuit sa faceti unele precizari personale si nu generalitati si citate din... ce zic altii. Varianta aceasta cu "de toate pentru toti" trebuia sa i-o lasati lui Nea Ovi, pentru ca dansul este specialist in materie (ca sa nu zic maskirovka!). M-as fi asteptat din parte dv. sa fi observat ca: 1. Patru echipe din play-off (Dinamo, CFR, Craiova si Astra) s-au coalizat impotriva uneia (FCSB) sa o impiedice sa castige campionatul. (Faptul ca FCSB nu a invins clar, pe teren, pe toate cele 4 si a pierdut multe puncte nu schimba coruptia celor 4 in act de caritate!); 2. Doua echipe (FCSB si Viitorul) nu se dedau la fapte ilegale in acest play-off, chiar daca echipa lui Hagi a primit cadou de la Craiova 3 puncte. Hagi si echipa lui sunt beneficiarii conjuncturali ai conspiratiei contra FCSB. 3. Arbitrii actioneaza in sensul interesului... general, adica sa nu ia FCSB campionatul, dar ei nu pot impiedeca o echipa sa... piarda un joc cand ea doreste cu ardoare acest lucru (vezi cazul CFR-Dinamo 0-3 sau Craiova-Viitorul 0-1) 4. De ce nu se accepta arbitri straini? Cel putin la ultimele 3-4 etape?!; 5. De asemenea, m-as fi asteptat sa sa va amintiti ce spunea antrenorul Astrei cu cateva luni in urma: "Sa dea Domnul sa ajunga Astra in play-off si atunci o sa vedeti circ!" Atentie, urmeaza jocul Dinamo-Astra! 6. Ce ar zice UEFA daca ar afla ce se intampla in campionatul nostru? Apropo de arbitri, nu stiu cine arbitreaza diseara jocul Astra-Fcsb. Oricine ar fi, acesta stie ce are de facut. Sa vedeti ploaie de cartonae galbene si rosii. Sau 11 m. Impotriva carei echipe? Dv. ce credeti?

bulanelu (4 comentarii)  •  8 mai 2017, 18:17

Nimeni din presă nu îl apreciază pe Gheorghe Mulțescu pentru "botezul" în Liga 1 a mai multor tineri, pentru a le da încredere în propria lor valoare, chiar cu posibila campioană. Ce e rău în asta? Toți tinerii promițători trebuie promovați cândva, chiar într-un meci oficial (chiar și fără miză pentru Craiova)? Atunci când? Într-un amical cu Langusta Mangusta Afrodita Anortoză Limassol, într-un cantonament de vară, poate?

cpt.ahab (26 comentarii)  •  8 mai 2017, 18:59

Tot la capitolul zvonuri nefondate: Dan Lăzărescu este specialist în arbitraj.

Ionel (1 comentarii)  •  8 mai 2017, 19:27

D-le Paraschivescu, cu tot respectul pentru dumneavoastră, mărturisesc faptul că, plecând de la acest articol la care adaug comentariul, îmi vine în minte proverbul românesc "Nu este mai mare orb decât cel ce nu vrea să vadă și mai mare surd decât cel ce nu vrea să audă". Dacă după meciurile : ---- CFR-Dinamo (cu așa zisa gafă a portarului T.Marc, făcută desigur pentru a-i da dreptate lui Helmut Duckadam care spunea la pauza meciului că este cel mai bun atacant al echipei Dinamo este tocmai portarul T. Marc....) ---- Craiova-Viitorul (despre echipa de juniori a Craiovei .....despre care nu am decât cuvinte de laudă.....) puteți vorbi despre "scenaree, duplicitoză şi caprovecinită "pentru a evita să vorbiți despre ceea ce se vede din avion......cred că a fi fost mai bine să nu fi scris acest articol.....În situații de acest tip, cred că tăcerea este cel mai bun lucru..... Mi-a făcut plăcere, de multe ori, să vă ascult vorbind despre fotbal, am înțeles că aveți o preferință pentru o echipă alb-roșie (și nu este nimic rău în asta...) dar după meciurile mai sus pomenite (fiindcă sunt foarte recente și explicite, nu că n-ar fi și altele)...........dacă scrieți ceea ce scrieți.... sunteți pentru mine o deziluzie....

ccc (9 comentarii)  •  8 mai 2017, 21:19

Da, poate ca 70-80% din banuieli, scenarii sau cum vreti Dvs. sa le numiti sunt nefondate. Dar cand in play-off ai antrenori care declara public ca vor face orice ca Steaua sa nu ia campionatul - si se conformeaza! - mi-as aduce aminte de un alt proverb: "nu iese fum fara foc". Dumneavoastra personal, chiar nu aveti nici o umbra de indoiala? Sunteti complet imun la toate "maladiile" pe are le enumerati? Asta ar fi un subiect pentru "cercetatori" !

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 mai 2017, 21:25

@ Ionel Daca vedeti in mine un suporter al lui Dinamo, dati-mi voie sa rad cu lacrimi. Dar fiindca va simt stelist, va invit sa revedeti primele doua goluri ale FCSB in acel 3-0 cu Astra de la Bucuresti si sa-mi spuneti daca observati ceva anume. O, Doamne. Eu, dinamovist (asta daca nu cumva credeti ca tin cu UTA). Rad si ma crucesc. Ieri la piata am auzit pe cineva spunand altcuiva, la trecerea mea prin apropiere, ca as fi stelist. Am ras si atunci, dar, recunosc, nu ca acum. Va las sa va traiti deziluzia. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 mai 2017, 21:25

@ cpt. ahab Nu e prima data cand ma faceti sa ma simt racorit. Multumiri. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 mai 2017, 21:26

@ MZM Va multumesc ca-mi spuneti ce si cum ar fi trebuit sa scriu. Invat in timp ce-mi predati. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 mai 2017, 21:28

@ LEFTER POPESCU Sunteti sigur ca ati citit articolul? Il plang pe Becali? Serios? Unde si cum? R.P.

Mihai Marian (6 comentarii)  •  9 mai 2017, 10:44

Peste tot citestc comentarii ale FCSB-istilor in care toata lumea comploteaza impotriva lor.Mai lipseste ca regina angliei sa l trimita pe James Bond sa apara noaptea prin cantonemntul celor care merita titlul si anume FCSB ,sa faca in asa fel ca unii jucatori de seama sa fie "lichidati "sa nu poata etala fotbal european ,sa poata castiga titlul.Numai niste oameni subtiri la minte pot gandi asa,ca toata lumea s a coalizat contra lor.Chiar daca ar fi asa,oare nu voi prin astfel de mentalitate si jigniri pe care le aduceti zi de zi incepand de la conducatori,antrenori,jucatori,suporteri fata de ceilalti?Prea multe arogante din partea voastra.La mizeriile voaste nu va uitati?Si daca ar fi pe teren,ce mare joc a etalat FCSB,in acest play off,sau in sezonul regulat ,de sunteti asa frustrati ca sunteti furati,ca toti s au coalizat impotriva voastra?Am vazut meciul cu Astra de aseara.Niste penibili,cazuti fizic ,care la mijlocul reprizei a doua inotau pe teren,iar astra nu a facut nimic sa dovedeasca ( cu exceptia lui Ionita ll) ca vrea s o bata pe FCSB.Asta nu poate fi catalogat in aria meciurilor strategice?FCSB nu merita nici locul ll la cum a jucat in aceasta stagiune,dupa parerea mea.O echipa slaba,in ciuda nemelor care au jucat in teren.Nimic impresionant.Da,daca FCSB etala un joc stralucitor,deborda de fantezie pe teren,marca 5 goluri pe meci din care arbitrul anula 4,mai spuneam,dar am vazut o echipa lesinata aproape meci de meci,fara orizont,fara ceva strluctor in ea.in modul de a se mica pe teren.Deci de unde atata coalitei imptriva voastra,cand voi nu jucati mai nimic?E prostia unora din cap,incepnad cu conducerea aceste clone!Dovada ce a spus un antepostac mai sus ca Astra o sa moara pe teren ca sa piarda FCSB campionatul,coalitia impotriva FCSB...Uite,nu a fost asa si daca ai un gram de rautate si esti din tabara conspirationistilor,tradatorilor,etc, poti spune ca Astra a stat capra sa castige FCSB.Vei de capul vostru!V ati pierdut simtul realitatii.Nimeni in Romania nu mai are voie sa castige nimic de voi,de parca voi meritati totul pentru ca sunteti sau va trageti din defuncta Steaua.Asa capitan,asa mateloti!Toti proti pana la unul.Daca a sabotat cineva FCSB ,acela a fost JIJI .Nimeni altcineva!S a saturat lumea de arogantele voastre,de fitele lui de mare patron,de felul cum jigneste,cum arunca cu injuriii,cum nu respecta competitia..Voi v ati atras ura celorlalti.Acum primiti ponoasele,asta daca intradevar exista o coalitie impotriva voastra.Cand a ti hotit voi campionate si altii s au plans,le ati tar in barba si v ati batut joc de ei.Acum e randul vostru,sa simta si corasonul vostru ciuda,frustrarea ...

Andrei (13 comentarii)  •  9 mai 2017, 15:10

R.P., asa, ca de la dinamovist (sic, nimeni nu-i perfect) la polist, respectele mele, domnule!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 mai 2017, 18:25

@ Andrei Multumesc. Si reciproca. R.P.

Teacher12 (56 comentarii)  •  9 mai 2017, 20:32

Oameni buni, Radu Paraschivescu este unul dintre puținii oameni care prezintă obiectiv, clar și ironic situația fotbalului (sportului) actual. Avem mai multe blaturi decât o cofetărie de la Flavour Town. Singura sa greșeală este faza cu cârjele. Din preliminariile europene nu vor ieși în cârje, nici în scaun cu rotile ci pe targă. Felicitări R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 mai 2017, 0:01

@ Teacher12 Multumesc, ma rasfatati. R.P.

israelian (3 comentarii)  •  11 mai 2017, 10:02

DE ce nu scrie nimeni de OVIDIU HOBAN DIN NAȚIONALĂ CARE A IEȘIT CAMPION A 2-A OARĂ CONSECUTIV CU HAPOEL BEERSHEVA DIN ISRAELa PRIMIT ÎNSEMNELE DE CAMPION IERI SEARĂ CU TRICOLORUL ÎNFĂȘURAT PER CORPUL SĂU.cÂȚI ROMÂNI AU MAI REALIZAT PESTE HOTARE AȘA CEVA?TOLONTAN TREBUIA SĂ SCRIEC DESPRE PREZERVATIVE....DAR NU DESPRE AȘA O FRUMOASĂ REALIZARE A UNUI ROMÂN PATRIOT ȘI NU ...PATRIOTARD CA CEL POMENIT PLIN DEURĂ ȘI VENIN.

mitenka (8 comentarii)  •  12 mai 2017, 15:59

@RP De data asta da, foarte foarte bun Isco. Si nu pentru golul marcat. Legatura cu articolul acesta? Niciuna.

Comentează