Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Pedepsit prin promovare

Blestemul românesc de dragoste cântat de Maria Tănase a ajuns în Vest. După un popas însoţit de chirurgie textuală, pe piaţă au apărut versurile de jale şi aoleu „Cine iubeşte şi lasă / Pe Manchester City-acasă / Fără jenă şi […]

...

Dacă tot e cu poezii, Arghezi

Şobolanul surprins înotând pe culoarul 7 al bazinului „Lia Manoliu”, umăr la coadă cu sportivele din lotul de junioare, te poate trimite, dacă te afli în dispoziţia cuvenită, direct în poezie. De ce? Fiindcă aşa îşi sărbătoreşte antrenorul Gazului Metan […]

...

Cine-i invalidul?

O imagine valorează o mie de cuvinte, spune clişeul muls din înţelepciunea chineză. Da, dar, vedeţi dumneavoastră, uneori o imagine valorează o mie de interjecţii. De exemplu: Penu râzând ca apucatul când blochează un handbalist din RDG, Nadia aterizând de […]

...

Boicot şi nu prea

„Anglia şi alte trei ţări ameninţă cu retragerea de la Mondiale.” Scrisă aşa, ştirea alarmează. Luată la bani mai mărunţi decât cei primiţi de Serghei Victorovici Skripal de la MI6, ea arată cum se poate înfrăţi ipocrizia sportului cu cea […]

...

Allegri ma non troppo

De sâmbătă seara, Juventus conduce fără a fi pe primul loc. Ciudăţenia se va rezolva în restanţa cu Atalanta. După victorie, Juventus îşi va îmbogăţi colecţia de titluri, iar Napoli va culege elogii pentru estetică şi reproşuri pentru naivitate. Nimeni […]

...

Discordie şi iscordie

Despre cum arată o echipă bolnavă de iscopatie

Permalink to Discordie şi iscordie
luni, 1 mai 2017, 9:30

Francisco Román Alarcón Suárez, zis Isco, n-a jucat în meciul Real-Valencia, câştigat de-a buşilea de Real. Operatorii l-au filmat de câteva ori pe bancă, parcă pentru a da de înţeles că locul lui nu e acolo.

Şi, în mod normal, nu e. Isco a decis două dintre ultimele trei meciuri din campionat ale Realului, iar păstrarea lui ca rezervă pare un afront adus nu doar logicii, ci mai ales esteticii.  Isco e unul dintre numele de azi ale plăcerii de a juca fotbal, aşa cum, păstrând proporţiile, au fost Ronaldinho ieri şi fraţii Laudrup sau Baggio alaltăieri. Raporturile lui cu mingea respiră atracţie şi tandreţe.

Niciun antrenor cu scaun la cap n-ar putea să se dispenseze de un asemenea fotbalist, mai ales în vremea asta a golanilor şi a nainggolanilor. Isco are eleganţă de dansator, tehnică de lucrător în filigran şi imaginaţie de poet romantic. Nu-l poţi exila pe tuşă decât dacă eşti orb, incompetent sau rău intenţionat. Sau dacă o antrenezi pe Real Madrid în primăvara lui 2017.

Responsabil de traseul Realului, Zinedine Zidane îşi atrage mai mult reproşuri şi mai puţin elogii, ca orice antrenor ajuns într-un vestiar prestigios şi volatil. În calitatea mea de suporter, îl tratez frecvent cu bombăneli şi scrâşnete, mai cu seamă la ceasul concesiilor negustoreşti (forţarea lui Bale cu Barcelona).

Iar când nu-l văd pe Isco în echipă mă întunec. Isco, Marcelo şi Modrić sunt singurii jucători ai Realului care mă ridică deasupra încrâncenărilor de etapă şi fac din mine un admirator nepătimaş al talentului şi al inteligenţei. Şi totuşi, absenţa periodică a lui Isco (şi nu doar a lui) se justifică.

Nu numai fiindcă distanţa sporeşte dorul, ci mai ales pentru că Real încă are de lucru şi în campionat, şi în Liga Campionilor. Rotaţia jucătorilor e antipatică, dar necesară. Isco nu poate ţine ritmul în toate meciurile, aşa cum s-a văzut în returul sfertului cu Bayern, când a jucat palid şi încercănat.

Pe de altă parte, ferice de cel care dispune de o asemenea bancă de rezerve, pesemne cea mai bună din La Liga. Şi ferice de cel are găseşte în el resurse de a-şi suspenda memoria, de a se uita pe sine. Zidane a fost unul dintre esteţii fotbalului, indiferent unde şi cât a jucat. Într-o lume neapăsată de mize şi de camioane cu bani, antrenorul Zidane l-ar forţa pe Isco, tocmai fiindcă ar vedea în el o prelungire, poate nu chiar cu atâta har, a jucătorului Zidane.

Ar fi o lume a iscordiei, a unui tărâm pe care se pot practica la nesfârşit giumbuşlucuri şi piruete. În lumea de azi, iscordia nu e posibilă. Iar cine antrenează un asemenea talent trebuie uneori să intre în discordie cu sine, de dragul rezultatului. Fiindcă suporterul are inimă mare, dar memorie scurtă. Şi l-ar crucifica pe Zidane dacă, lăsându-l pe Isco să zburde meci de meci, ar încheia sezonul fără trofeu.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

xtra (2 comentarii)  •  1 mai 2017, 10:18

Isco, un jucator banal. Modric, bunicel spre mediocru. Marcelo, o *** cu fatza umana. Trebuie sa fii fanatic Real Madrid sa te incante acesti trei jucatori.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

victor L (48 comentarii)  •  1 mai 2017, 10:47

" În calitatea mea de suporter, îl tratez frecvent cu bombăneli şi scrâşnete". Corect, dar marturisesc ca folosesc si alte rime :P Si, aparte: trebuie sa nu ai habar de fotbal ca sa nu iti placa Isco, Modric ori Marcelo. Eventual un extraterestru ;)

Mihnea (1 comentarii)  •  1 mai 2017, 10:54

Draga XTRA, se pare ca privesti fotbalul cu superficialitate.

marius (1 comentarii)  •  1 mai 2017, 11:42

Si mie imi place foarte mult Isco.Pacat ca nu joaca mai mult.Ma tem sa nu ajunga ca Higuain care a fost nevoit sa plece pt ca nu era titulaar ,desi Realul nu aveaa si nici acum nu are un "goleador"de calibrul sau.

FYRY (22 comentarii)  •  1 mai 2017, 12:01

xtra...tu esti fan bowling...sigur.

Lucian (2 comentarii)  •  1 mai 2017, 12:19

Domnule Paraschivescu, daca ati fi antrenor la Madrid in ce pozitie l-ati juca pe Isco? Si in locul carui titular actual? Eu il admir pe Isco dar il inteleg pe Zidane. Si cred ca fotbalistul este pe cat de talentat pe atat de ghinionist, cel putin in acest sezon. In 4-3-3 Isco nu e extrema iar ca si interi Modric si Kroos aduc stabilitate echipei chiar daca nu sunt atat de spectaculosi, ca si Casemiro in spatele lor. Cred ca in vara Zidane are de luat o decizie importanta: fie schimba sistemul ca sa-i faca loc lui Isco, fie il inlocuieste pe Kroos post pe post, fie il retrage pe Kroos in locul lui Casemiro ca sa intre Isco inter, fie il lasa sa plece pentru ca e pacat sa tii pe banca un asemenea jucator. Pentru binele jucatorului si pentru frumusetea fotbalului sper sa aleaga una din primele trei optiuni si nu pe a patra sau continuarea situatiei actuale.

Cristian (2 comentarii)  •  1 mai 2017, 12:59

Xtra...ori ești de o incompetență crasă în ale fotbalului, ori te uiți la curling! Băi nene...trebuie să ai multă nesimțit să faci asemenea afirmații!

xtra (2 comentarii)  •  1 mai 2017, 16:18

Jucatori ca Isco sunt cu zecile in Spania. Nu are nimic iesit din comun, cu exceptia mersului ridicol si a unui rictus ciudat.

ovidiu_3003 (92 comentarii)  •  1 mai 2017, 18:22

...xtra...ia spune ne si despre jucatorul Hagi ...ce parere ai ...ca sa vedem daca te pricepi la fotbal...fii curajos ...

Anonim (166 comentarii)  •  1 mai 2017, 18:27

@ R.P. Si eu prefer echipa cea mai galonata in Liga Campionilor in detrimentul altora din La Liga, insa n-as considera ca cei trei fotbalisti enumerati de catre dvs. sunt reprezentativi, decisivi, de nelipsit din angrenajul lui Zidane; Isco a fost decisiv in unele meciuri din La Liga, dar acestea sunt insignifiante pa langa cele din Liga Campionilor, impotriva unor cluburi precum Bayern, Atletico, Dortmund sau Sporting, meciuri in care Ronaldo, Benzema si, poate, Ramos (i-ati uitat realizarile din finalele cu echipalui Simeone?) au facut si vor face diferenta! Cu Marcelo sunt de acord, dar Isco si Modric nu vor fi decisivi pentru Real in meciurile cu Atletico si, eventual, in finala; Isco este exceptional pentru La Liga, dar atat! Iar pe croat il admirati in virtutea faptului ca sunteti ... slavofil si pentru ca-i experimentat si tehnic, insa, repet, nu este decisiv aproape nicioadata! Si l-ati uitat pe Rodriguez, caruia i-ati dedicat un material elogios nu cu mult timp in urma! A.

mihail (6 comentarii)  •  1 mai 2017, 18:58

@anonim : Rodriguez , niciodata ; Modric , da ; Kroos , da . Dar domnul Paraschivescul este prea ocupat , sa vada adevarul ( vezi cazul CSM - Ferencs) este ocupat cu misiunea de a se pune bine cu ziaristii engleJi ( hihihi!!) ! Cand va avea voie sa sa scrie fara tutela si cenzura ,atunci va scrie ce crede cu adevarat!

Anonim (166 comentarii)  •  1 mai 2017, 20:19

@ mihail Nu-l apreciez in mod deosebit pe Rodriguez, dar dl. Paraschivescu - da, cel putin in trecutul nu prea indepartat! A.

mitenka (7 comentarii)  •  3 mai 2017, 15:57

Si uite ca avut sansa Isco Disco sa joace titular intr-un meci mare...si alaturi de deja clasicul iesit-din-forma Benzema, a fost singurul care nu a impresionat. Se poate oare sa se priceapa ZZ mai bine la fotbal decat noi, chibitii? Sa fie oare posibil asa ceva?!

Radu Paraschivescu (2114 comentarii)  •  4 mai 2017, 11:05

@ Mitenka Isco Disco a avut 98 de pase reusite din 100. Neimpresioant, stiu. La una dintre cele doua pase gresite, lui Benzema i-a fost lene sa se demarce. M-am declarat singur chibit, inainte s-o faceti dvs. R.P.

Marcovici (179 comentarii)  •  4 mai 2017, 12:50

Isco știe fotbal și nu uită să ne amintească asta, chiar dacă nu de fiecare dată. Păcat că nu mai e prin zonă Illaramendi, părea un talent mare, se pare că nu s-a integrat. Isco joacă magistral, dar cu condiția să fie pe teren Kroos, Marcelo și Modric. Nici de Asensio sau Lucas Vazquez nu aș scăpa la vară, să se mai coacă. Iar pe Morata îl văd mult mai în formă decât Benzema. Articolele despre fotbalul european sunt mult mai reușite decât câte un necrolog intern. Felicitări, RP!

Mitenka (7 comentarii)  •  5 mai 2017, 2:50

@RP Chiar ma gandeam ( temeam) sa nu o luati prea personal si sa nu fiu inteles gresit. Sa le iau pe rand. Nu luam textul articolului " la tinta ". Dimpotriva, dumneavoastra ati explicat si argumentat de ce ii este greu lui ZZ sa joace uneori cu Isco. Ma " luam " de intreaga isterie din randul suporterilor Real, care scuipa in san " blasfemie" de fiecare data cand Isco nu este titular. Partea cu intelesul gresit... imi place Isco si, nu, nu a facut un meci rau, dar clar departe de Mesia din meciurile cu Gijon sau Alaves, deci departe de asteptarile celor ce credeau ca in el si doar in el sta speranta. Fata de ce au putut juca marti Ronaldo, Modric, Ramos sau Marcello, a fost departe. Si cele 2 pase gresite au fost singurele filtrante incercate. Sper ca m-am facut mai bine inteles.

Radu Paraschivescu (2114 comentarii)  •  7 mai 2017, 9:37

@ Mitenka A, nu, n-am pus la suflet Ati facut observatii corecte. Multumiri. R.P.

Comentează