Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Por favor, ce mama naibii

Arbitrii din Spania: nu cavaleri ai fluierului, ci ai fluierăturilor

Permalink to Por favor, ce mama naibii
luni, 10 aprilie 2017, 9:06

Înţelepciunea populară recomandă să stai strâmb şi să judeci drept. Arbitrii spanioli din prima ligă, cu gustul lor pentru rocade, preferă să procedeze pe dos. Nu trece etapă fără boroboaţe de arbitraj care, prin comparaţie, fac din Marius Avram urmaşul lui Solomon. Arbitrii români pierd la evaluarea intrinsecă, dar câştigă în clipa când sunt raportaţi la omologii lor din Spania. Liga Stelelor stă la discreţia unor oficianţi în cel mai bun caz ageamii şi în cel mai rău corupţi sau de rea-credinţă.

Oricum ar fi, raportul dintre prestigiul şi prestaţiile arbitrilor nu se schimbă, iar asta e de neînţeles pentru minţile candide. În mod normal, fiecare prestaţie ratată ar trebui să ducă la o diminuare a prestigiului. Nu se întâmplă aşa. Distanţa dintre prestigiu şi prestaţie rămâne aceeaşi, iar corul indulgenţilor psalmodiază clişeul greşelii omeneşti care, nu-i aşa?, conferă fotbalului frumuseţe şi parfum. „Perseverare diabolicum” nu le spune nimic coriştilor. De la Inchiziţie încoace, latina e în pierdere de viteză în Spania.

Nici Jesús Gil Manzano nu pare la curent cu ce se întâmplă când persişti în eroare. Brigada lui a făcut franjuri meciul Màlaga-Barcelona. Un tuşier cu vederi, dar fără vedere a semnalat ofsaid şi le-a mâncat un gol valabil andaluzilor, pentru ca Gil Manzano însuşi să mute în afara careului o dublă agresiune comisă asupra lui Sergi Roberto în careu. Barcelona a meritat să piardă, dar asta nu trebuie să facă uitat arbitrajul repetent al lui Gil Manzano. Şi totuşi, se prea poate ca singura lui pedeapsă să fie ceea ce englezul numeşte „a slap on the wrist”.

Adică o dojană de ochii lumii şi apoi fuga-fuguţa la următorul meci. Însă Gil Manzano e un un nufăr al arbitrajului spaniol dacă-l pui alături de Mateu Lahoz şi Clos Gómez. Aici vorbim deja de arhitectura fraudei. Orice simpatizant decent al lui Real Madrid va fi roşit, de bună seamă, după Real-Betis, când, la 0-0, Keylor Navas a încercat să-l dezmembreze pe Darko Brasanac, iar Mateu Lahoz a comunicat omenirii că nu s-a întâmplat nimic şi că nu există sancţiune dacă nu există faptă. Asta în timp ce despre arbitrajele penale ale lui Clos Gómez se pot scrie disertaţii.

Fotbalul spaniol trăieşte de ani buni într-un paradox ridicol. Naţionala a fost campioană mondială şi europeană, echipele de club au zeci de trofee europene, Barcelona şi Real rulează batalioane de vedete şi totuşi arbitrajul e prăpădit şi submediocru. Gil Manzano, Clos Gómez şi Mateu Lahoz umplu astăzi locurile eliberate de Itturalde Gonzáles, Mejuto Gonzáles şi Medina Cantalejo. Ceea ce înseamnă că sublimul fotbalului din Spania nu poate avea decât explicaţii literare. În ţara luptei cu morile de vânt, fotbaliştii şi-au dat seama că e mai simplu să îmblânzeşti vântul decât să opreşti morile.

Comentarii (31)Adaugă comentariu

oy (1 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 9:32

Ce tendetios! Va adresez urmatoarea rugaminte: La urmatorul meci al Bacelonei, cand arbitrii vor gresi din nou, in favoarea B, scrieti inca un articol in care sa precizati acest lucru. Nu de alta, dar cineva ageamiu, ca mine, poate interpreta randurile de azi ca o lamentare, aparuta la unul dintre putinele meciuri in care Barca nu e impinsa/ajutata sa castige de catre arbitrii.

dodo (5 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 9:38

Domnu Radu, nu am inteles cand ati absolvit jurnalismul si ce pregatire va recomanda sa comentati fotbalul la TV si ziare.

mg (227 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 9:51

@dodo ..mai citeşte şi tu o carte..

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 9:55

@ dodo Nu? Ma mir, era simplu de inteles. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 9:57

@ oy Definiti, va rog, "tendentios" (cu toate literele incluse). Sunt un fan declarat al Realului, ceea ce nu ma impiedica sa constat ca arbitrajul spaniol e execrabil. Daca ati inteles altceva, ma declar nevinovat. R.P.

Carol K (26 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 11:35

Oricat de titrat ar fi fotbalul spaniol(lucru de necontestat) cel insular place mai mult.Chestie de gust...O lamurire daca se poate.Vad ca cei care se pricep la fotbal spun la TV cand "sezonul REGULAT ", cand "sezonul REGULAR" ! Daca tot folosesc Play Off/Play Out,in engleza,atunci musai trebuie sa fie folosit "REGULAR" ! Poate sunt acceptate ambele variante,in Cismigiu sigur sunt acceptate amandoua dar totusi la un post atat de important precum Digi ar trebui sa se opteze pentru cea corecta.

Titu Sandronicus (18 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 11:39

Il luati peste picior pe ***, cerandu-i sa defineasca cuvantul tendentios "cu toate literele incluse" dar in biografie scrie "Nu vede incompatibilităţi enorme..". Definiti "incompatibilitati" si apoi explicati in ce masura pot fi "enorme"..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cpt.ahab (26 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 15:55

Și ca distracția să fie maximă, să ne reamintim intervenția lui M. Stoica după ultimul fost-cândva-derby. Se făcea că Patrick Petre trebuia să primească un penalty în acel joc, iar M. Stoica, modest, cu bun simț și obiectiv, ca întotdeauna, a găsit cu cale să ne citeze dintr-un titan al arbitrajului mondial, anume Muniz Fernandez. Care Muniz? Cel care nu acordă penalty-uri dacă notele pentru impresia artistică nu sunt convingătoare, dacă aterizarea de pe urma contactului, altminteri evident, este fără telemark. Sincer, ori de câte ori mă înfurie arbitrajul românesc, gândul că există pe lume altul și mai și, cel spaniol, mă calmează instantaneu.

Cetatean (2 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 16:17

" @ oy Definiti, va rog, "tendentios" (cu toate literele incluse). " Ironia ieftina este caracteristica celor cu mintea limitata.

mihail (6 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 17:16

S-ar putea sa ma repet : corb la corb nu-si scoate ochii ! Ce apetit pentru ironie aveti , in cazul celor care va scriu , dar cand e vorba de colegi de-ai dumneavoastra , batista pe tambal !Cel putin cei care va scriu nu au pregatire superioara in limba romana;de amintit si cazul(articolul )marelui ziarist C. Geambasu , care a gasit de bonton sa ironizeze niste fotbalisti (Grigore si inca cineva , imi scapa ) pentru limbajul incorect gramatical pecare , cei doi , il foloseau .Halal observator , nu l-am auzit sa fie la fel de vehement in cazul unor ziaristi sau comentatori , cel putin la fel de certati cu limba romana . Doua exemple va dau :Ilie Dumitrescu , exemplificarea expresiei " forma fara fond" si urmatorul exemplu :https://www.youtube.com/watch?v=w14c2cCHYcA !! Sunteti subiectiv , v-ati pierdut un cititor , pacat .......

mihail (6 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 17:17

"pe care" , scuze

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 20:51

@ Cetatean Jignirea este caracteristica celor care, jignind, se jignesc. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 21:30

@ mihail Fara ironie: fireste ca sunt subiectiv. Un articol care da expresie unui punct de vedere este prin excelenta subiectiv. Totul e sa nu fiu incorect. Si nu cred ca sunt. R.P.

Anonim (166 comentarii)  •  11 aprilie 2017, 8:28

Unii sunt atat de ... partinitori cand vine vorba despre fotbalul spaniol, incat extrapoleaza pasiunea (pentru Barcelona si "Furia roja") lor la toate esaloanele si la toate persoanele implicate in soccer-ul respectiv. Da, arbitrii spanioli sunt slabi, dar si cei englezi gresesc deseori. Pentru unii: mai bine ironic si subiectiv, decat vulgar, agramat si arogant! @ R.P. Un anumit meci de aseara m-a umplut de nervi si amaraciune; s-au confirmat parerile despre prestatiile jucatorilor perdanti, mai ales in cazul unuia, levantin prin origini si ... implicare! A.

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  11 aprilie 2017, 13:52

@Anonim Stimate domn anonim, azi ermetim ? N-am decriptat. Ce si cine v-a suparat ieri ? Va intreb caci m-ar interesa. Sincer. Cu „arbitrii spanioli sint slabi“ nu sint de acord. Urmaresc acest campionat, stiti foarte bine ca sint fan Barca, dar Barca cind a pierdut chiar a meritat sa piarda. A fost si ajutata, ca si Real, ca orice echipa care are o istorie si fani multi. Eu cred ca arbitrii gresesc peste tot. In general din RESPECT. Consider Respectul o calitate. Arbitrul e om, nu e masina, as dori sa-l avem ca om in continuare, sa putem vorbi despre el, ca despre oameni. Pare ca apreciez unele greseli ale arbitrilor ? Nu, cred ca nu gresesc intentionat, iar uneori cind gresesc in favoarea Barca ori Real o fac din prea mult Respect. Cit Respect exista in Romania, in general, stiti mai bine. „Alta intrebare“ nu am. -------------------------------------------------------- Nu cred ca trebuia atacat chiar azi Avram. Observ ca Avram si Istvan Covacs au ramas tot ciuca batailor, desi lega si ei 4-5 meciuri bune, Covacs chiar cu arbitraje de manual. Lui Avram ii spuneam eu balerin caci Steaua nu apuca sa joace efectiv nici 30 de minute pe meci cu el la centru. Fluiera si faultul vintului. Ne-a mincat meci de meci si ne-a tot refuzat penaltiuri clare. Era culmea si o lipsa de respect monumentala sa dea penalti unei Clone bolsevice la o simpla agatare reciproca in careu, fara legatura cu mingea care zbura aiurea, in care a mai fost implicat si un berbec fara pic de minte ! Din fericire am vazut putin din prima repriza unde Clona a avut ocazii monumentale. Ce rezultat a influentat Avram chiar acum cind a arbitrat si el fotbal nu baschet ori balet ? Ce vina are el ca Clona n-a dat 3 goluri in prima repriza ? Eu am vazut repriza secunda in care Clona n-a existat ! Pacat ca Reghe l-a mentinut pe teren pe Enache, singurul care provoaca iar discutii. Mare noroc ca Avram l-a „decriptat“ pe Mazarache !!! Felicitari domnului Avram. 17.

Anonim (166 comentarii)  •  11 aprilie 2017, 14:19

@ 17 Nentori Am vrut sa fiu amabil cu dl. Paraschivescu, de aceea am postat mesajul de mai sus. Totusi, sunt convins ca arbitrii spanioli sunt printre cei mai slabi, cel putin din primele 5 campionate ale Europei! In rest, fiecare cu parerile si pasiunile lui! A.

MZM (31 comentarii)  •  11 aprilie 2017, 20:27

Mi-a parut rau ca Barcelona a pierdut acel joc si inca la un scor indiscutabil, 0-2! Sigur ca meritau sa piarda, dar mi-a fost mila de ei. Par obositi, nu atat fizic cat mai ales mental, par suprasaturati de fotbal si de performante. Sper sa-si revina in meciul de asta seara cu Juve!

Anonim (166 comentarii)  •  12 aprilie 2017, 6:43

@ 17 Nentori Dl. R.P. raspunde doar cui nu este amabil fata de dansul, m-am lamurit. M-am lamurit si cu Barcelona: adio CL anul acesta, adio campionat! A.

cpt.ahab (26 comentarii)  •  12 aprilie 2017, 14:04

@ Anonim: Lucrurile păreau lămurite de multă vreme în privința realizărilor Barcelonei în acest sezon. Calificarea cu cântec în fața PSG-ului n-a făcut decât sa amâne sentința în UCL. În campionat mai sunt destule șanse, teoretic, practic, tot cam atâtea câte mai sunt și în UCL. A venit scadența pentru managementul catastrofal din ultimii ani, era inevitabil. Barcelona actuală mai trăiește din zilele faste pe care le mai prind Messi și Suarez. Apărarea este o veșnică problemă, dar în acest an și mijlocul a devenit la fel de problematic. Rakitic nu mai joacă nimic, Rafinha e mai mult accidentat, Busquets și Iniesta par tot mai uzați, cu gândurile în altă parte. De Andre Gomes ce s-ar putea spune? Eroare de sistem, daună totală. De la academie nu mai urcă nimic valoros, iar campaniile de transferuri sunt tot atâtea mostre de obtuzitate managerială. Aș fi preferat ca Sergi Roberto să nu înscrie acel gol cu PSG-ul!

Anonim (166 comentarii)  •  12 aprilie 2017, 15:07

@ cpt ahab Buna analiza, se vede ca sunteti un suporter al catalanilor. Mie-mi place Barcelona, dar nu echipa, ci orasul! A.

OVIDIU (13 comentarii)  •  12 aprilie 2017, 16:49

Este adevarat ce spuneti despre aceste arbitraje, dar sa ne aducem aminte de (nomina odiosa !) Alexis Ponnet, Kim Milton Nielsen, Lubos Michel ... numitorul lor comun se cunoaste ...

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  12 aprilie 2017, 18:48

@Anonim, multumesc pentru raspuns. De, levantu e la moda, mustata de Saddam are. Cam asa e cum spuneti, a fost mereu boier nea Radu. Trebuie sa-i intindeti niste curse. Musca, pac, il pedepsiti. In orice caz nu te poti supara pe el. E de-al nostru. Eu mai cred. Trei poate da oricind Barca. Problema este cu primitul, daca Juve da unul atunci Barca trebuie sa dea cinci. Pacat, a avut ocazii destule. La 3-1 nu mi-as fi facut probleme, dar asa trebuie sa joace iar riscant. Nu cred ca-mi puteti spune alta echipa care ar mai crede in calificare.

Anonim (166 comentarii)  •  12 aprilie 2017, 20:45

@ 17 Nentori Nu ma refeream la dl. Radu; dansul a inteles perfect despre ce-i vorba! Credeti ca Allegri si fundasii torinezi sunt atat de slabi/abulici precum omologii lor din paris? Barca n-are sanse sa marcheze de 3 ori! Nu stiu de ce nemtii si Barcelona sunt considerati ab initio (mari) favoriti, cand realitatea este cu totul alta (Dortmund este condusa cu doua "lungimi")! Real nu se va face de ras precum Barcelona! A.

Anonim (166 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 7:39

@17 Nentori Am avut dreptate, Real nu s-a facut de ras! Mai mult, argogantii bavarezi meritau aceeasi soarta ca Arsenal (un 1-5, dupa ce problema calificarii nu se mai punea), insa Neuer si ratarile madrilenilor i-au scutit de umilinta! Oricum, au simtit pe propria piele ce inseamna sa evoluezi in inferioritate numerica in fata unei echipe bune! A.

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 14:22

@Anonim. FCBayern nu mai poate fi catalogata de ani buni drept o echipa aroganta. A trecut vremea. S-au civilizat si ***. Nu stiu cine a considerat-o favorita in meciul de ieri, cu portar abia revenit, fara stilpul apararii si fara atacant central. Cu Ancelotti care merge pe experienta si tactica exagerata. Real are jucatori experimentati de talie mondiala, nu poti sa-i surprinzi cu rezervele lor, adica Martínez (deplorabil), Lahm –Vidal (muschi si in cap), Alonso (cine e ???) (63. Bernat), Ribéry (66. Costa), Thiago, Robben – Müller ( e virf ?) Coman, unii de calitate indoielnica, altii trecuti bine. Nici Kimmich n-a jucat, dar nici lot nu mai are FCB. E ca Astra dar cu bani, au un minus mare si la transferuri. Hoeneß deabia a revenit din ***, dar eu cred ca a lipsit prea mult si Sammer, care bolnav fiind a preferat sa plece de la echipa, iar FCBayern n-a putut sa se reinventeze. ------------------------------------ FCBarca e altceva. Fara nevoie de antrenor. Barca ori da, ori nu da. Norma e cinci cind le merge jucaria, adica cind reusesc toti jucatorii sa intre in joc. Eu mai sper. Vom vedea.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anonim (166 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 15:03

@ 17 Nentori Daca nu-s aroganti, atunci cum sunt, daca i-au umilit pe cei de la Arsenal, in conditiile in care calificarea era transata? Poate nesimtiti, daca au profitat de eliminarea injusta (se daduse 11 m, nu se impunea o dubla pedeapsa) a lui Koscielny si de greselile intentionate ( a lui Sanchez, de exemplu) ale unor londonezi! Oricum, Ribery si Robben sunt foarte, foarte buni, cum nu vor fi niciodata multi dintre eci adusi in ultimul timp! Oricum, cand te uti pe site-urile de pariuri, nemtii au cote destul de mici la victorie, uitandu-se ca evolueaza impotriva unor echipe foarte valoroase! La fel, Juve avea aproape 1,5 la pronostic dublu (1X), deci bookmaker-ii sunt niste habarnisti! A.

Anonim (166 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 18:11

Nu ma pot abtine sa nu comentez ce scriu unii (relativ la un alt material) despre fabulosul campionat al Spaniei, in care, chipurile, Bayern ar iesi pe 5 sau pe 6! Sa fim seriosi, in afara de Atletico, Real si Barcelona, spaniolii n-au cu cine defila! Sevilla a fost eliminata de Leicester, Bilbao s-a facut de ras cu niste ciprioti, Villareal abia a scos-o din carti pe Steaua si a fost surclasata de Roma, iar Valencia este o gluma (proasta)! Cine stie, Leicester ar putea-o elimina chiar pe Atletico, facand inca un pas spre o finala, la fel cum facea o alta campioana a Angliei venita din liga a doua, Nottingham Forest! A.

Teacher12 (56 comentarii)  •  15 aprilie 2017, 21:14

Arbitrajul spaniol e varză, dar nu decide campioana. Arbitrajul românească e catastrofal şi a decis ultimele câteva (cate oare???) ediții ale impropriului numit campionat românesc. Explicații posibile: Arbitrii nu văd bine - deci nu ar avea ce căuta în arbitraj. Arbitrii nu cunosc regulamentul - deci nu ar avea ce căuta în arbitraj. Arbitrii vor să ajute anumite echipe - deci nu ar avea ce căuta în arbitraj. Arbitrii sunt PUŞI să ajute anumite echipe - deci... Las la alegerea arbitrilor români sau spanioli să-şi aleagă varianta corectă sau să vină cu altă explicație.

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 10:46

@Anonim, se poate ! Paste fericit stimate domn. Paste fericit domule Radu Paraschivescu. Paste fericit tuturor celor care scriu aici. Paste fericit tuturor. Dati navala la cozonaci. ------------------------------------------------- Am luptat, am apucat. Am vazut insa ca altii au ramas fara si priveau dezorientati ca nea Radu citeodata cu alta intrebare. E baiat bun. Rog frumos vecinii sa-i duca o bucata de cozonac si doua oua albastre, ca el e mai firav si mai putin bagaret si poate nu are. --------------------------------- PS daca am gresit, a mai fost cite o litera in cozonac, n-am gresit intentionat.

Anonim (166 comentarii)  •  19 aprilie 2017, 10:43

@ 17 Nentori Nu cred ca se poate califica Barca! Chiar daca au fost greseli de arbitraj, imi pare bine ca Bayern a constatat, din nou, ca este foarte greu sa rezisti in 10 oameni. Toti fac caz de eliminarea lui Vidal, insa mai nimeni nu s-a lamentat, la vremea respectiva, pentru dubla pedeapsa (11 m si eliminare lui Koscielny) din meciul Arsenal-Bayern, la 1-0 pentru londonezi! Bavarezii au fost salvati de Neuer de la o mare umilinta in fata propriilor suporteri, desi ar fi meritat-o! A.

Anonim (166 comentarii)  •  19 aprilie 2017, 13:32

@ 17 Nentori Ar mai fi ceva: germanii au avut cel putin 3 momente in care n-au fost dezavantajati de catre arbitri - un 11 m imaginar, la Munchen, un 11m dubios (aseara), precum si un fault asemanator, in careul lor, la care arbitrul n-a acurdat nimic! A.

Comentează