Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Hagi şi dreptul la părere

Gheorghe Hagi a promis că-şi va drămui părerile în public

Permalink to Hagi şi dreptul la părere
luni, 3 aprilie 2017, 10:13

Iluzia perfecţiunii
„Nu mai comentez deloc, absolut deloc. Nu mai pot să îmi dau cu părerea, asta simt. Cred că deranjez prea tare.” Hagi îşi repede vorbele ca pe nişte berbeci de asalt în redutele pe care le vede înălţându-i-se în faţă. E nervos (tocmai a pierdut încă un meci cu Astra) şi, cum se întâmplă la supărare, nedrept.
Atacă susţinând că se apără. Se retrage pentru a reveni. Fierbe în el necazul celui care simte că i se clatină, oricât de puţin, piedestalul. Hagi nu e perfect, dar curtează perfecţiunea. Nu e singurul prins în hora orgoliului care poate să întemeieze, dar şi să surpe. Iluzia înălţimii perpetue îi colindă pe mulţi artişti, iar Hagi a fost, în felul lui, artist.

Din empireul driblingurilor şi şuturilor lui, după atâtea decenii de fotbal, el coboară acum pe pământ, tot mai des, spre a dojeni. Câteodată pe drept, alteori fără temei. Şi nici asta nu trebuie să mire. Să fim sinceri, fiecare dintre noi s-a lăsat pradă impulsurilor şi a spus (făcut) lucruri de regretat ulterior. Fiindcă asta ne e firea. Greşim, călcăm strâmb, judecăm pripit. Şi, mai devreme sau mai târziu, ne recunoaştem slăbiciunile.

Să nu fim exemplari
Se întâmplă destul de rar ca mândria să coabiteze armonios cu înţelepciunea. Cuplată la ambiţie, mândria l-a propulsat pe Hagi printre cei mai buni fotbalişti ai României şi, la un moment dat, ai lumii. Era pe vremea când Hagi era tânăr şi, se ştie, înţelepciunea e dizgraţioasă în prezenţa despletirii juvenile.

Nu-i poţi cere unui tânăr, mai ales unuia talentat peste măsură, să fie rezonabil şi aşezat. Cu vârsta însă, mândria trebuie dresată şi pusă în slujba altor cauze. Aici Hagi mai are de lucru – asta în ideea că-l va interesa s-o facă. Altfel, va continua să se considere de necontrazis. Şi va pierde: simpatizanţi, anvergură şi credibilitate.

Un om care nu se lasă contrazis şi sfătuit îşi complică viaţa. Vanitatea şi trufia sunt capcane în care se calcă uşor şi din care ori ieşi schilodit, ori nu mai ieşi. Rostirile radicale ale lui Hagi imploră uneori contraziceri imediate. Iar asta înseamnă dialog, nu contestare oarbă. Puncte de vedere diferite, nu atacuri. Schimburi de idei, nu jigniri.

Când Hagi spune „România nu poate fi niciodată în lumea treia”, te simţi dator să-i şopteşti că lucrurile trebuie nuanţate. Că în unele domenii România asta frumoasă şi iubită se prezintă onorabil, chiar bine, iar în altele (spitale, şcoli din mediul rural, corupţie, infrastructură rutieră, analfabetism funcţional şi mortalitate infantilă) jalnic. România nu e exemplară, iar trăitorii ei, printre care şi Hagi, nici atât. Exemplaritatea e privilegiul sfinţilor.

Nevoia de păreri
E nevoie de părerile lui Hagi în materie de fotbal? Fără îndoială. Dacă nici Hagi nu ştie fotbal, nu mai ştie nimeni. Omul respiră, mănâncă şi visează fotbal. Nu de azi-de ieri, ci de vreo patru decenii. Prin urmare, punctele lui de vedere sunt oricând necesare.

De altfel, Hagi e solicitat mereu la emisiuni şi la interviuri, ceea ce înseamnă că „nu mai pot să îmi dau cu părerea” e un alint şi nimic altceva. O mimare a persecuţiei. Când te doare ceva, te duci la medic. Când vrei să vorbeşti despre fotbal, Hagi este unul dintre interlocutorii cei mai avizaţi.

Cu două condiţii. Prima: să accepte că fiecare om e pe rând bun şi rău, că greşeala şi vulnerabilitatea se găsesc în însăşi plămada noastră. A doua: că tot ce spunem este interpretabil şi, de cele mai multe ori, interpretat.

Nu doar părerile lui Hagi se bucură de acest tratament, ci atâtea şi atâtea lucruri: un roman al lui Camus, un tablou al lui Magritte, un film al lui Bergman, o poezie filozofică sau un articol de ziar.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

mg (227 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 10:56

..super articol ! E o plăcere să vă citesc, sau să vă urmăresc comentariile pe teme culturale, lingvistice sau sportive.

Tavi (2 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 11:44

Super articol. Ati punctat exact in doza optima adevaruri (partial) subintelese. Si tocmai pentru ca sunt subintelese, ele nu mai sunt intelese cu adevarat.

lord belial (11 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 12:20

pareri aveti dumneavoastra, dlor ziaristi. hagi are opinii.

Carol K (26 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 12:38

Văzând în jur la alţi atâtea bisericuţe şi cooperative el neavand parte decat de ostilitatea publicului de acasa lovit in orgoliu prin faptul ca nu a preluat din mocirla Farul alegandu-si propriul proiect,de cea a autoritatilor locale constantene care nu concep un parteneriat in care cuvantul "şpagă" să dispară din orice fel de formulă contractuală,atacat de presa locala si chiar centrala,respins la inceput din Olimpul noilor instalati la FRF,cu cel mai bun prieten si sprijin moral in detentie,Hagi a clacat la capitolul comunicare,s-a retras in cetatea lui (Academia) si a inceput munca de jos,de la firul firului ierbii.S-a izolat in munca lui titanica,in grijile lui financiare etc De la o vreme a inceput sa mai scoata capul afara,mandria ca a construit singur ceva bun,trainic si de perspectiva l-a scos din nou la lumina.Pentru el este un nou inceput de comunicare,de relationare cu cei de afara.Lasati-i o perioada de adaptare,isi varsa si el nervii din cand in cand,e om,e un bun profesionist,e unicat in fotbalul asta din ce in ce mai putin atractiv....E Hagi !

Carol K (26 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 12:38

"la altii"...scuze

Alexandru Chis (8 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 14:06

Maestre, de ce strici orzul pe giste? Stie Hagi cine au fost Camus, Magritte sau Bergman? Cit despre literatura, pictura sau cinematografie, "Regele Hagi" ar trebui sa se exprime "o leca" mai bine in limba asta a noastra neaosa pentru "Ca sa ne fie bine, sa nu ne fie rau"! Cantitatea de trufie, de vanitate, de mindrie bolnavicioasa si de narcisism sunt in cantitati incomensurabile in mintea "Regelui". Oare de ce i se spune "Rege"? Cumva Dobrin nu a fost si el tot un "Rege al balonului"? Dar Ozon? Dar alti maestri ai balonului? Ei nu pot fi comparati cu "Nemuritorul Hagi"? Observ ca in ultima perioada de timp - de cind in aceasta tara se cinta pe mai multe voci ca este musai, ca trebuie, ca Viitorul sa cistige campionatul - Hagi este tot mai tifnos si pus pe harta daca "ceva" ii sta impotriva visului sau de marire. De ce nu se gindeste obiectiv consecintele, pe termen lung, a unei actiuni de "incurajare prin orice metode" a actiunii de cistigare a camionatului de echipa din Ovidiu? Cita reprezentativitate va avea aceasta echipa in Europa, in afara de cea legata de o anume curiozitate pasagera? Ce mari fotbalisti proveniti din "Academie" au spart tiparele in Europa? Citi s-au adaptat? Vad ca nu este sezon competitional in care "marfa de export" cu eticheta "Academia Hagi" sa nu fie "returnata" ca avind grave "defecte de fabricatie". Cu timpul, Hagi va deveni tot mai arogant, tot mai morocanos si cu tifna in fiecare dialog pe care il poarta, daca interlocutorul cuteaza sa-i arate, nu Doamne-Ferste sa-l calce "pe batatura"?! In aceasta pestrita lume a fotbalului, in care devorarea este "la ea acasa", Hagi a simtit ca se poate strecura spre primul titlu de campion national cu copiii sai, fofilindu-se abil printre celelalte competitoare care se devreaza una pe cealalta - aidoma cazanului cu smoala din Iad - bazindu-se pe principiul potrivit caruia "mai bine il impingi in fata pe altul mai slab, decit sa cistige un anume "dusman de moarte" cu care esti la cutite"! Prea se cinta, in ultima vreme, pe "n" voci: Viitorul campioana. Numai ca "jocurile" nu intodeauna sunt sortite succesului pentru ca, din fericire, nu mai exista un Jean Padureanu si o anume "Cooperativa".

catio (8 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 14:09

Foarte corect punct de vedere, domnule Paraschivescu! Indiscutabil, Hagi este una dintre cele mai avizate voci cand e vorba de fotbal, insa exista un faimos dicton latin ce spune asa: "Amicus Plato, sed magis amica veritas". Ar fi in beneficiul lui Hagi ca dumneavoastra, jurnalistii, sa-l mai trageti uneori de maneca atunci cand derapajele sale sunt exagerate. Nici chiar "Regii" nu au totdeauna dreptate.

aldo_m (3 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 15:07

cineva pomenea de proiectul farul si cuvantul spaga ,omul are dreptate dar sa ne intrebam cum a luat hagii hotelul din mamaia ,apoi marele hagi a jucat cu echipa lui in europa unde ziaristii n-au scris un cuvintel critic la ESECUL regelui ,apoi regele a exportat multi jucatori si VEDEM CA NU PRE CONFIRMA AFARA SI NICI LA FCSB regele ca sa devina si el antrenor batos a trebuit sa-si faca echipa LUI sa faca multe blaturi cu gigi si cu arbitri ca apoi sa zica si el ca e antrenor acum ar vrea la nationala ,pai regele a mai fost la nationala si era gol de continut ce sa caute hagi la nationala sa aduca acolo toti jucatorii de la echipa lui sau pe cei de la gigi ,un mare antrenor e piturca asa cum era piti a calificat nationala de tineret apoi pe cea mare ,regele nu mai are rabdare daca tot zice ca e bun ar trebui sa inceapa sa antreneze echipa de tineret ca tot creste el tineri si daca acolo reuseste sa i se dea echipa cea mare ca doar l=a sapat mult pe boloni a luat=o SI CE A FACUT REGELE -NIMIC

a.a.a (3 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 15:46

Din păcate, Hagi și-a pierdut mult din coroana moralității la acel 2-5 din Ghencea. Și, iarăși din păcate, cu absolut fiece respirație pe care o consumă se așteaptă să-i fim datori, să ne executăm zen style ori să ne dăm ochii peste cap la revelațiile sale și, eventual, să plecăm capul îngenunchind. Personal, în afara respectului (dar un respect demn, nu habotnic!) nu mă simt dator cu absolut nimic lui Hagi! Și nici România, românii nu cred că-i datorează ceva.. Să fim sobri! - pentru tot ce a făcut pentru România, Hagi a primit înapoi (poate înzecit!) tot ce și-a dorit: faimă, adulație, mit și bani! Să nu uităm că lumea îl cerea președinte prin '94... Nimeni, indiferent de merite, nu poate cere chiar toate adevărurile, dreptățile, energiile, vibrațiile și mătăniile doar pentru el! Pentru că acel "„nu mai comentez deloc, absolut deloc. Nu mai pot să îmi dau cu părerea, asta simt. Cred că deranjez prea tare" asta face: cere! Poate mai subtil decât batând cu pumnul în masă, dar cere, impune atenție și atitudine. Felicitări pentru excelentul articol! Și puteți sau nu să strâmbați din mustață, că, da - dreptate avem toti, dar nu deodată și nici la fel. O zi bună!

DT (17 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 15:54

Cand nu accepta Romania ca facand parte din lumea a 3-a, se refera desigur la lumea fotbalului... Si eu cred ca Hagi n-ar trebui sa fie deranjat de titlurile articolelor cand mai toate stirile incep cu ...senzational. Si sa-si vada de treaba. Poate nu i-ar strica sa aiba un pic si din nesimtirea unora. Ce nu stie sau nu vrea sa inteleaga, ca in lumea asta ziaristului trebuie sa-i zambesti si cand te injura in fata. Altfel, razboiul e pierdut, caci armele sunt la el!

DT (17 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 15:57

aldo_m, nu stiu ce hram porti, dar esti profund nedrept. Niciun sambure de adevar in comentariul tau. Doar venin...

alex (9 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 16:09

Bună ziua! Vă mulțumesc pentru acest articol! Da, este un articol cumpătat, din care, cei care au de învățat pot învăța, iar cine nu...pauză! Am auzit placa răsuflată că ,,noi am făcut pentru România....),,! Oare gratis? Da, ne-au oferit bucurie, dar imediat după ce și-au oferit-o lor....cu tot cu relații, influența, bani si ...,,nemurire,,! Domnul Hagi a muncit pentru bani lui! Asta e clar! Domnul Hagi și-a investit banii lui! Asta e clar! Dar ce nu îmi este clar, de ce ar trebui să-i fim recunoscători și datori pentru acest lucru? Nu îl face gratis, iar din dorința (firească) de a-și recupera investiția se poate naște acel Gheorghe Hagi de care dvs. pomeneați în articol, cel fără de statuie! Domnul Hagi îmi lasă un gust amar de căte ori citesc la televizor pe buzele lui, în timpul meciurilor, cuvinte calde de iubire catre mămicuțele jucătorilor dumnealui! Să nu uite domnul Hagi că și domnul Mititelu și-a nenorocit propria echipă transformându-se într-un despot luminat al locului! Omul le știa pe toate! El era peste tot! Când lași impresia că ești, patron, președinte de club, antrenor principal, antrenor secund și chiar medic....nu mi se transmite un mesaj că poți construi o echipă, pentru că, nu prea văd echipa! Se prea poate ca Steaua să fi scos din lupta la titlu echipa Dinamo, pentru echipa Viitorul? se prea poate! Se prea poate ca Tamaș să fi luat intenționat cartonașul roșu în meciul direct? Se prea poate! Se prea poate ca Viitorul să câștige campionatul pentru a fi mai ușor de scos bani pentru cheltuieli! Poate! Dar ceea ce cred eu este că dacă fotbalul românesc va continua așa, va intra în hibernare ca cel ungar! PS. Poate domnul Gheorghe Hagi îî va cere o părere între patru ochi domnului Paraschivescu, și nu atât pentru înțelepciunea dânsului, cât pentru vorba sa domoală care întârește fiecare din cuvintele dumnealui spuse! O zi faină și înțeleaptă să avem!

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 16:47

Se impunea de mult ca tema „Hagi si dreptul la parere“ sa fie discutata. Felicitari domnule Radu Paraschivescu.

Petro Burgener (23 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 21:38

Domnule Paraschivescu aveti dreptate! Dar nu cred ca Hagi va intelege! @17 Nentori Tirana cumva aceeasi persoana cu 17 Nenthori?

Alexandru Chis (8 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 23:48

Incheiam o postare anterioara la materialul dvs cu fraza, citez: "Numai ca "jocurile" nu intodeauna sunt sortite succesului pentru ca, din fericire, nu mai exista un Jean Padureanu si o anume "Cooperativa". Ei bine, m-am inselat amarnic! Si, din pacate, am fost nevoit sa asist si la "spectacolul" jalnic de la Digi care a avut, printre "actori", si persoana dvs. Va intreb dle Paraschivescu: "Cum v-ati simtit? V-a placut aceasta susanea? Chiar ati aplaudat-o? Va stiam un om vertical si nu imi imaginam ca tocami dvs sa intrati in aceasta "hora a desertaciunilor". As fi dat orice ca persoana dvs sa nu participe la aceasta jalnica "punere in scena". Chiar nu ati intuit ca dupa simulacrul de meci de la Ovidiu, din Cupa, va urma "actul II" la Giurgiu? Va banuiesc de multe, dar de naivitate, nu! Veti constata ca joi, aceasta penibila Astra, care a facut aceasta jalnica punere in scena - chiar, nu ati intuit ca va fi un blat ordinar? - isi va da sufletul pe teren in meciul cu FCSB. Tare v-as ruga sa nu mai scrieti articole in care sa incercati sa aduceti in discutie "etica" acestui ***, numit "Regele Hagi" sau verticalitatea acestui *** care, din pacate, a fost declarat "antrenorul anului 2016". Noapte buna, daca o veti avea, pentru ca eu am vazut ca "Tata Jean" a inviat din morti!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alexandru Chis (8 comentarii)  •  4 aprilie 2017, 6:06

Chiar va credeam vertical dar, asa cum am spus mai sus, m-am inselat! Si acum va rog sa gasiti ceva "acuzatii grave" in aceasta postare si sa "moderati textul" intrucit constat ca... se poarta!

Anonim (166 comentarii)  •  4 aprilie 2017, 9:02

@ R.P. As remarca parcimonia cu care dati unele calificative; concret, am in vedere vocabula "... Hagi a fost, în felul lui, artist". Cred ca merita din plin calificativul respectiv, poate precedat (sau urmat) de termenul "adevarat". As mai remarca si faptul ca aducerea in discutie a fostului mare fotbalist reprezinta un fel de ... relansare pentru orice jurnalist, Hagi nefiind o persoana care sa te lase indiferent! In rest, as observa, cu amaraciune, consecventa unora in a-si exprima ura viscerala fata de cel mai mare fotbalist roman; ce rau v-a facut Hagi, domnilor? A.

Costin (4 comentarii)  •  4 aprilie 2017, 20:09

Incepem sa reproducem texte literare marca Tov. Hagi!

Vasco (93 comentarii)  •  5 aprilie 2017, 7:56

Articol pertinent,la subiect si de un foarte mare bun simt.Dupa parerea mea Hagi omul e departe mult,mult de tot de ceeace se poate numi bun simt .I s-a suit la cap mai mult decat normal ,apelativul.porecla de "Rege",una mai aproape de lumea manelistlor decat de a bunului simt.Caracterul egoist al lui Hagi s-a dovedi nu odata si pe teren si in culisele selectiilor la nationala,apartenenta sa la clanul machidon fiind una fireasca....Am avut in trecut momente cand l-am iubit,dar au fost si momente cand a incurcat jocul.Cand ii aud pe el si pe cumnatul evazionist clamand cat de multe au facut ei pentru fotbalul romanesc...NU ,nu ati facut nimic pentru fotbalul romanesc,doar ati jucat fotbal,nu ati muncit din greu la tara sau in uzine(cum v-ar fi recomandat intelectul),ati castigat bani grei,la care nu viseaza oameni cu studii si care fac lucruri cu adevarat folositoare societatii...In plus ati facut jocuri murdare impotriva selectiei unor jucatori la fel de buni ca si voi,Craioveanu,Tim Timofte si altii,facand prin asta deservicii fotbalului romanesc.Ati jucat un sfert de finala la CM 94 si vreti ca natiunea sa va faca statuie,sa va dea hoteluri,sa va faca selectioneri si presedinti la Liga sau la FRF..in vreme ce voi mai faceti un blat,***,o numire de selectioner,o demitere de selectioner...Doar VOI,VOI,VOI...Ne-am cam saturat!Pentru fotbalul romanesc n-ati facut decat ca ati castigat bani,afacerea "Academia" avand acelasi scop...De ce nu a mers scoala Gica Popescu daca e asa de mare manager?Ce ar trebui sa revendice generatiile de beckenbaueri? Sunteti prea de bun simt domnule Radu Paraschivescu.Adevarul trebuie spus pana la capat,doar asa poate fi de folos.Chiar daca poate parea "crima de lezmajestate"...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Teacher12 (56 comentarii)  •  15 aprilie 2017, 20:55

Trist e că nimeni nu are curajul să spună public, în fața unei audiențe mari, că nici Hagi nu e perfect. Orice atac, oricât de mic, la adresa lui Hagi este automat rupt în bucăți de binevoitori sau de linguşitori . BRAVO domnule Paraschivescu pentru articol!!!

Comentează