Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Sempre a loro

Juventus a mai traversat un meci cu cântec. Cu cântec de jale

Permalink to Sempre a loro
luni, 13 martie 2017, 9:32

După ani de căutări, fotbalul italian din jurul lui Juventus Torino şi-a găsit deviza. Ea a ţâşnit vineri noaptea din gura lui Gianluigi Donnarumma şi dă titlul articolului de faţă. „Non e possibile, sempre a loro!” şi-a strigat exasperarea portarul lui Milan, după ce arbitrul Daniele Massa a dat un penalty ceţos pentru Juventus în minutul 97. „Polemica”, „rabbia” şi „vergognoso scandalo” au fost, spun statisticienii, cuvintele cel mai des folosite în siajul acestui meci pe care Juventus părea să nu poată să-l câştige, deşi jucase mai bine. Avocaţii piemontezilor invocă un penalty pe care Massa l-ar fi putut da lui Juventus, dar situaţiile nu pot fi comparate. Un penalty dat în toiul luptei lasă timp celui pedepsit să revină. Un penalty neclar în minutul 97 pune lespedea pe meci şi deschide robinetul discuţiilor, bănuielilor şi amintirilor.

De fapt, nu-ţi trebuie o memorie de elefant pentru precedentul caz de „sempre a loro”. Cu doar nouă zile înainte de Juventus-Milan, în semifinala de cupă Juventus-Napoli, Paolo Valeri a preschimbat, ca un arlechin din vechile farse ale Italiei, un 2-2 în 3-1. (Se ştie, arlechinii sunt îmbrăcaţi pestriţ, dar văd lucrurile în alb şi negru.) Povestea a durat zece secunde, câte au trecut de la un penalty refuzat lui Napoli până la un penalty făcut cadou lui Juventus, după ce Reina a jucat mingea şi Cuadrado a plonjat în piscina din careu. „Ce se întâmplă e nociv pentru fotbalul italian”, a răbufnit după meci Cristiano Guintoli, directorul sportiv al lui Napoli.

Însă nu e singurul lucru nociv şi nu doar el împiedică Italia să aibă rezultate europene importante. Un alt lucru nociv e supremaţia lui Juventus chiar şi scoasă de sub umbrela arbitrilor. Dincolo de ajutorul lor, Juventus are toate datele performanţei: echipă bună, transferuri înţelepte, stadion frumos şi plin, imn muzical, marketing de ispravă. Diferenţa valorică dintre Juventus şi celelalte e netă, oricât i-ar displăcea unuia sau altuia. Roma, Napoli şi Inter sunt inconstante şi par zăvorâte în convingerea că orice ar face, e zadarnic. Milan stă departe, Lazio seamănă cu o gaşcă de zurbagii, Fiorentina nu mai contează, iar Atalanta se ocupă cu surprizele şi cu deraierea celor mai mari ca ea. Juventus e omogenă, stabilă şi greu de zdruncinat. „Sempre a loro” poate să însemne, în logica asta, şi că victoriile trag la ea ca muştele la miere. Şi e cu atât mai greu de priceput de ce ţin arbitrii morţiş să se compromită. Conspiraţioniştii  mestecă tot felul de ipoteze din care nu lipseşte Mafia, numai că explicaţia e facilă şi inconsistentă, cât timp ai doar tunul acuzaţiei, nu şi muniţia dovezilor. S-ar putea, pe de altă parte, ca „rabbia” de azi împotriva lui Juventus să-şi aibă originile în mizeriile din trecut ale lui Luciano Moggi şi ale reţelei sale de complici.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

mitenka (8 comentarii)  •  13 martie 2017, 13:51

O echipa pe care o detest sincer pentru trecutul sau. Imi amintesc si acum meciurile transmise de protv pe vremuri din serie A cu Juventus luptandu-se la titlu cu Interul lui Ronaldo. Nu aveai cum castiga cu ei, traiai cu senzatia ca sunt in stare arbitrii sa ia mingea cu mana si sa o bage in poarta adversa, daca era nevoie. DAR... Au si platit pentru trecutul lor. Si au luat-o de la capat, construind singura echipa cu adevarat competitiva din prafuitul campionat italian. Cu mult mai multe argumente pozitive decat altele. Chiar in ultimele sezoane, in orice clasament al greselilor pro de arbitraj, nu sunt pe primul loc. Doar ca in continuare, se face mult mai mult tam-tam pentru o greseala in favoarea lor. Si ajungem asa la meciul cu pricina. Ca se trece prea usor peste penaltiul neacordat, ca se omite offsideul milimetric (centimetric?) de la golul milanezilor...hai ca inteleg. Dar sa se spuna si sa se insiste ca penaltiul a fost acordat in minutul 97?? Cand de fapt a fost acordat in 94:20, adica cu 20 de secunde doar dupa expirarea minutelor aditionale? Asta in conditiile in care faza era in desfasurare (foarte putini arbitrii opresc meciul in timpul unei faze) si in cele 4 minute fusese o eliminare care automat irosise aproape un minut. M-as fi asteptat de la siteuri tabloide la astfel de prezentari truchiate, nu de la dumneavoastra. Diferenta intre un penalti acordat corect in min 94:20 si unul "neclar, in min 97" cum il prezentati, este poate exact diferenta in trecutul urat si prezentul frumos al acestei echipe.

Carol K (26 comentarii)  •  13 martie 2017, 16:09

La Juventus hotia e regula,nu mai surprinde pe nimeni.Nu stiu cum se face ca tocmai impotriva Milanului fura cel mai mult poate de invidie ca intr-un clasament UEFA al trofeelor europene marele rival o conduce detasat.Italia e doar pe 4 in Europa la coeficienti si asta pentru ca Juventus cu metodele deja consacrate s-a abonat la titlu dar in Europa n-a confirmat desi a furat si acolo,poate sa fie si asta o dovada ca oricat de titrata esti acasa in Europa te bat toti pt ca acolo nu vin arbitrii italieni sa bage mingea in poarta adversa.

cristian (3 comentarii)  •  13 martie 2017, 16:47

Juve domina net campionatul Italiei prin valoarea sportiva, cel putin in ultimii 10 ani. Pentru domnul Carol K care afirma ca Juve nu a confirmat in Europa , situatie care ar confirma "hotiile" interne, am o veste proasta: in ultimii 20 ani, Juve a avut 6 participari in finala (ultima acum 2 ani), si 1 titlu continental. Modest, desigur.

Stefan Patriche (3 comentarii)  •  13 martie 2017, 17:24

Un banc mai vechi spunea ca Ronaldo, pe cand juca la Inter, a fost primit in audienta de Papa Ioan Paul al II-lea care, declarandu-se mare fan al brazilianului, s-a oferit sa-i indeplineasca o dorinta. Prima a fost "O autostrada de la Milano la Rio" ca "sa puna" Ferrari-ul pe ea cand e dor de Ronaldinha. Papa i-a spus ca nu e tehnic posibil, dar cand a auzit-o pe a doua -Sfinte Parinte faceti cumva ca sa nu mai fie Juventus mereu ajutata de arbitri- s-a scarpinat sub toca si a intrebat, "Auzi Ronaldo, cu cate benzi ziceai sa fie autostrada aia?"

Costi (1 comentarii)  •  13 martie 2017, 17:53

Draga mitenka spui de trecutul lui Juve si ca Interul cu Ronaldo era de nebatut fara ajutorul arbitrilor... hmmm daca poti un pic sa te uiti ce echipa avea atunci Juve si unde au plecat dupa scandal majoritatea si inca ceva cati jucatori de la Juve au fost in finala World Cup din 2006?

MihaiS (18 comentarii)  •  13 martie 2017, 17:57

Domnule Paraschivescu, regulile arbitrajului sunt subiective, nu va lasati inselati de regulamente si legi. A fost penalty domne la de Sciglio in minutul 97, a fost penalty pentru Juve. Invers, desigur, nici vorba, daca aceeasi faza se petrecea in celalalt careu nu era penalty. Discutie asemenatoarea daca va aminti cu hentul de la Steaua-Craiova, chipurile hent in afara lui 16m, dar penalty indiscutabil.

Ionut (1 comentarii)  •  13 martie 2017, 18:28

Nici nu stiu de unde sa incep. Sunt un juventin fervent si nascut dintr-o mare tragedie a fotbalului european - Heysel. De atunci iubesc doua echipe ce si-au impartit tragedia. Pentru mine este simplu, pentru un drughi sau ceilalti poate sunt bun de una coltelatta, dar cam asta este povestea mea pe scurt. Donnarumma este tanar, dar poate ar trebui sa ii aduca cineva aminte ca echipa al carei blazon il saruta, a fost si ea penalizata in celebrul Calciopoli. Napoli la fel, Maradona era pur si simplu un drogat la momentul lor de glorie. Dar unii au memoria scurta, ma refer la cei din fotbalul italian. Iar apropo de acest alt masacru care a fost Calciopoli se uita un lucru esential. La Juve veneticii sunt plecati din momentul rusinii, la Milan unii sunt inca prezenti. Plus ca exista unele detalii foarte importante in completarea frazei de mai sus, dar sunt curios daca le sesizati. Sau le cunoasteti. Nimic nu scuza ce a facut Moggi, dar sa nu uitam ca Juventus este mai mult de atat. Sincer, mi-ar trebui zile sa spun ceea ce simt, de aceea o sa ma rezum la o singura intrebare: de ce marii campioni care sunt Buffon, Chiellini, Del Piero, Marchisio, de Ceglie si furia ceca Nedved, azi in bord-ul lui Juve si meci de meci langa Andrea, de ce acesti campioni au ramas la Juventus in serie B si nu au parasit corabia rusinii? Raspunsul il gasiti in intrebare...

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  13 martie 2017, 20:02

...Fiorentina nu mai conteaza pentru ca nu l baga in teren pe super starul roman I.Hagi capitan la 15 ani in Ro ...care le ar castiga singur toate meciurile ...ce prosti fiorentinii acestia care dau 2 mili pe un semi zeu si l tin pe banca ...e ceva putred la Firentze ...

exidpol (14 comentarii)  •  13 martie 2017, 20:25

-invocand aranjamentele broscarilor vreti cumva sa le justificati pe ale noastre? ca altfel nu vad de ce va preocupa ....ghiumbuslucurile lor...

Liviu (7 comentarii)  •  13 martie 2017, 20:34

Imi aduc aminte de meciul care a decis titlul din 98. Penalty clar la Ronaldo refuzat, iar faza imediat urmatoare penalty inventat pt. Juventus. Erau pe atunci Ceccarini si Moggi. Dar in 82 cand i-au furat titlul Fiorentinei erau? Dar astazi mai sunt? NU! Modul in care Juventus fura an de an e deja clar. Uneori mai apare la cate 20-30 de ani un Moggi ca tap ispasitor. Precizez ca foarte greu vezi fani Juventus care sa recunoasca. Daca ii intrebi acum de ceea ce se intampla intre anii 95-2005, vor da vina pe Moggi, dar daca ar fii fost atunci intrebati (cei mai batrani, desigur), ce credeti ca ar fii spus? De altfel, a scris Cristi Geambasu un articol interesant saptamana trecuta despre celebra "Remontada" si au inceput vreo 70% sa-l atace ca "n-are suflet"...deh, indrazneste sa loveasca in Zei! Eu unul rar am vazut hotie ca acolo, m-am abtinut sa comentez insa stiind ca este inutil. N-avem ce face, marketingul si alte interese decat cele sportive sunt prioritare... Poate sa castigfe Juve si 0 de titluri la rand, si tot nu vor valora sportiv cat titlurile castigate in 87 si 90 de Napoli, sau in 91 de Samp. Sufleteste mi-as dori sa-i vad batuti de doua ori la Napoli in zilele ce vor urma, dar si la Roma. Domnule Paraschivescu, eu unul va multumesc ca scrieti despre asa ceva, ca altfel credeam ca "mi se pare".

Liviu (7 comentarii)  •  13 martie 2017, 20:44

@Ionut, confunzi grav problema "Maradona" din acei ani. De altfel acel deceniu, 85-95, este cel mai frunos din oistoria fotblului italian si perioada in care de deaprte erau cei mai valorosi in lume. Atunci erau totul altfel, era mai frumos. Hai, sa-ti zic ceva...cum necum, in Europa, Juve a avut probleme cu echipele din propria tara (adica nefiind arbitrii italieni...) unde au fost batuti si de Cagliari, si de Napoli (ce remontada!!! ca tot e la moda si ce gol De Napoli!). Vezi tu, forta celor de la Napoli s-a diminuat dramatic dupa Maradona, si exista pe youtube meciurile Napoli - Juve din perioada de dupa 90 pana prin 94....urmareste-le rezumatele cand ai vreme si vei vedea de ce Napoli nu reausea sa-i bata, desi plecase Maradona si venise dincolo Baggio... vei vedea cum Napoli nu erau lasati sa castige meciurile.

Constantin (7 comentarii)  •  13 martie 2017, 21:29

Nu sunt fan al vreunei echipe italiene, dar job-ul m-a obligat in ultimii ani sa ma tot plimb prin "cizma". Nu am am vazut echipa mai detestata si mai injurata de proprii conationali decat Juventus. Si asta chiar si in Piemont, in localitati aflate la cativa kilometri de Torino. Cand i-am intrebat pe fanii adversi de ce ii urasc asa de mult pe juventini, toti, indiferent daca tineau cu Inter sau cu Lecce, mi-au spus acelasi lucru: din cauza sprijinului desantat pe care il au din partea arbitrilor. Trist, dar adevarat, oricat s-ar supara suporterii alb-negrilor...

andre pitzi (1 comentarii)  •  13 martie 2017, 22:09

Comentariile mai bune decat articolul. Hmmm....

Lucian (1 comentarii)  •  13 martie 2017, 23:49

Cata incompetenta! Sa mentionezi de 2 ori ca Juventus a primit un penalty in minutul 97, cand acesta a fost acordat in 94:08. Tinand cont ca in minutul 93 a fost acordat un cartonas rosu. Daca macar ai fi scris stirea uitandu-te la meci, nu doar din auzite sau citind alte surse. Daca nici atunci nu se dadea cartonas rosu, la un asemenea hent, atunci cand!? Ai mentionat de penalty-ul neacorat lui Juventus, dar de golul lui Milan din ofsaid, nu? Rusine sa iti fie! Data viitoare sa parasesti corabia rusinii si sa scrii un articol uitandu-te la fazele implicate!

splendini (16 comentarii)  •  14 martie 2017, 4:15

Avem prea mari pretentii, dle Paraschivescu, daca, macar undeva in corpul articolului, ne traduceti si noua din limba italiana? Inteleg ca ati fost incantat de titlul gasit si asteptam un viitor articol cu titlul in romaneste si restul textului in italiana, ca doar geanta latina suntem, intelegem noi.

Calin (2 comentarii)  •  14 martie 2017, 8:45

Ha ha ha:)))) Suporterul subiectiv iese din nou din corpul lui paraschivescu:)))) Juventus dezavantajata clar in ambele partide cu milan din campionat, dar raducu e orb si poate dornic de click-uri. In tur gol anulat gresit lui juve la 0-0, in retur penalty neacordat la dybala, gol marcat din offside de milan, pasalic iertat de rosu...

Calin (2 comentarii)  •  14 martie 2017, 8:58

Si acum minciunile: - penalty in minutul 97:)))) Nici vorba. Minutul 95 in timpul regulamentar. - "un penalty refuzat lui Napoli până la un penalty făcut cadou lui Juventus, după ce Reina a jucat mingea şi Cuadrado a plonjat în piscina din careu." Nici vorba. Analizele de dupa meci arata clar ca nu a fost 11m pt napoli iar cel la Cuadrado a fost corect acordat. Domnule Paraschivescu, va discreditati total cu articolele astea pline de ura si minciuni:) Va mai si crede cineva:))) Totusi cred ca a fost un articol menit sa atraga trafic...

Gabi (1 comentarii)  •  15 martie 2017, 15:25

Domnule Paraschivescu, nci macar o privire aruncata spre Bernabeu? Inainte de Juve, nu vreti mai bine sa vorbim de echipa dvs de suflet tinuta in brate de arbitri pe primul loc in Primera? In ultimele trei partide din patru, Real Madrid a beneficiat din greu de presupusele erori ale arbitrilor (atentie! meciuri castigate la limita, asadar nu la doua- trei goluri diferenta). Sa o luam pe rand: la 2-1 pt Villarreal, Madridul primeste cadou un penalty (final, 3-2 pt Real). La 3-1 pt Las Palmas, inca un penalty inventat pt Madrid (final, 3-3). La 0-0 cu Betis, portarul Navas iertat de o eliminare monstruoasa, apoi penalty neacordat echipei din Sevilla la faultul lui Carvajal (final, 2-1 pt Real). Si pot sa mai continui daca doriti. Asadar, despre ce mai vorbim? Despre Italia si Juventus, cand pe Bernabeu scapa un jucator de la Betis singur cu portarul, este luat cu fulgi cu tot si aruncat doi metri in aer si Mateu Lahoz se face ca ploua? O zi buna va doresc si va salut cu respect.

radu (2 comentarii)  •  16 martie 2017, 15:45

Salut, Atat timp cat Milan si Inter continua sa se complaca in mediocritate, discursul va fi mereu acelasi. Din pacate, cand vine vorba despre faze la limita/dubioase, Juve, ca prin ''minune'', este cea care cade mereu in picioare. Or pentru a evita sa revedem mereu acelasi film, e nevoie ca Milan si Inter sa cumpere jucatori adevarati, atrenati de mari manageri. Si mai important in Italia, e 'la società'. E ceea ce a facut diferenta intre Juve si MIlan/Inter in ultimii anii. La rossoneri, spre exemplu, domneste un haos de neimaginat. Penalty-ul acordat lui Juventus a fost de-a dreptul sacandalos. (La fel ca si prestatia Milanului). Si mai obscene au fost cele necaordate lui Albiol si Icardi, in capionat. Repet, sigura sansa o reprezinta un rival puternic, capabil sa mearga la Torino si invinga grazie jocului si a valorii superioare. Momenat, nu e cazul. Altfel, in caz de echilibru pe gazon, decide, infailibil, partida al 12-lea om al lui Juventus. Numai bine.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  16 martie 2017, 16:21

@ Gabi Am aruncat o privire cu cateva saptamani in urma, arhiva e martora Dar daca tot ati adus vorba, ati uitat de golul dat de Bakambu din ofsaid lui Real, cand era 1-1? Dar de golul anulat aiurea lui Ronaldo cu Betis etapa trecuta, pentru un ofsaid care n-a fost? Dar de penaltiurile NEdate lui Real (vreo trei intr-un singur meci, cu Malaga, mi se pare)? De ce vedeti doar o fata a monedei? In ce-l priveste pe Lahoz, si despre el am scris, intr-un articol care se cheama "Alibiul Lahoz". Omul e un pericol pentru arbitraj, la fel ca Clos Gomez si alti cativa din Spania. E tara unde se greseste ireal de mult in arbitraj. Dar nu cred ca doar Real e avantajata sau ca Real e doar avantajata. Iar daca din intamplare tineti cumva cu Barcelona, poate imi explicati putin arbitrajul de la Barca-PSG. Au trecut zile in sir si tot nu l-am priceput. R.P.

Comentează