Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

O chestiune de „n”-uri

Despre cum îţi baţi joc de bani şi de oameni

Permalink to O chestiune de „n”-uri
luni, 6 martie 2017, 9:54

„E un fotbalist cu o personalitate peste vârsta lui, cu o maturitate peste ceea ce-i arată buletinul. Are valoare, e spontan, are iniţiativă. (…). Va fi un briliant al fotbalului românesc şi al echipei naţionale.” Declaraţia îi aparţine lui Roland Nagy, fostul antrenor al lui Dennis Man.

„Dennis este un jucător de viitor, care în scurt timp va ajunge titular. Are viteză şi tehnică bună, şi loveşte foarte bine mingea cu capul. Ne va ajuta mult şi fiindcă trebuie să îndeplinim această cerinţă cu jucătorul Under 21”. Declaraţia îi aparţine lui Laurenţiu Reghecampf, actualul antrenor al lui Dennis Man.

Acestea sunt vorbele şi nimic nu le poate contrazice, în afara faptelor. În anul de graţie 2017, briliantul cumpărat de Steaua de la UTA Bătrâna Doamnă pe bani frumoşi şi priponit cu o clauză de reziliere de 50 de milioane de euro a jucat la prima echipă a Stelei cât mine, cât administratorul de la trei sau cât pensionara de la 2. Adică 0 ore, 0 minute şi 0 secunde, ceea ce aşterne o salbă de semne de întrebare şi de exclamare la sfârşitul clauzei de reziliere.

Sigur, costă mult şi dacă vrei să-i cumperi pe Nainggolan, Cavani sau Neymar jr., însă oamenii ăştia joacă meci de meci. Achiziţionarea lor e prohibitivă din motive limpezi. În cazul lui Dennis Man, lucrurile se mută fie în zona misterului, fie a glumei proaste. Cum să blochezi cu o asemenea sumă un om care, în anul în curs, s-a ilustrat doar prin discreţie? Şi de ce să impui acest prag neverosimil pentru cineva pe care nu-l bagi în seamă?

Explicaţia retragerii pe bancă a lui Dennis Man prin cumpărarea lui Alibec e un simplu alibi. Nu se poate spune că nu joacă Dennis din cauză că joacă Denis. Cei doi nu sunt rivali pe post. Iar dacă Alibec merită să joace fiindcă e, cu toate hibele lui, omul cel mai valoros al Stelei, Man ar merita şi el măcar câte o jumătate de oră la două meciuri.

În fond, i s-au dat mai multe şanse lui Tudorie, ale cărui raporturi cu fotbalul sunt în cel mai bun caz străvezii. Eclipsa Man e atât de pronunţată, încât lumea nici măcar nu ştie dacă omul mai e sau nu la Steaua. Poate e bolnav, poate a emigrat, poate s-a îndrăgostit de o făptură de pe Alpha Centauri, poate s-a apucat de patristică sau de pictură.

Clevetitorii şuşotesc despre un plus pe care Steaua ar trebui să-l achite arădenilor dacă Man ar juca zece meciuri până la vară. Ar fi un motiv meschin şi dezonorant. Sau poate că Man e pedepsit pentru declaraţia involuntar ofensatoare pe care a făcut-o la venirea la Steaua: „De aici vreau să ajung în fotbalul mare”.

Însă pentru aşa ceva e suficient să atragi atenţia în particular. Nu e cazul să te răzbuni sau să condamni la exil pe tuşă. În prezent, Dennis stă şi Denis joacă. Totul pare o chestiune de „n”-uri. Atâta doar că, la nici 19 ani, Dennis Man e silit să deprindă alfabetul ratării. E un lucru nedrept, care confirmă că în România până şi briliantele pot rugini.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Alexandru Chis (8 comentarii)  •  6 martie 2017, 11:27

Am urmarit evolutia lui Tanase in meciul cu ASA si m-am intrebat de ce lui Man nu i se acorda o sansa, ca lui Tanase? Pentru ca "briliantul Tanase" a costat o mica avere? Dar, vorba Ziditorului din "Luceafaru": "Ei doar au stele cu noroc/Si prigoniri de soarte/ Noi nu avem nici timp, nici loc/ Si nu cunoastem moarte"! Chiar asa, managerii FCSB "Nu au nici timp, nici loc"? Ei bine, cit de curind vor intelege si amarul anti-sens al expresiei: "Noi nu cunoastem moarte"! Pentru ca, dupa evolueaza echipa in utimul timp, "Din umbra, moarte-ai paste"!

mg (227 comentarii)  •  6 martie 2017, 12:14

..poate pentru unii patroni transferurile ţin loc de de transhumanţă :) Cred totuşi că intenţiile au fost bune prevăzându-i-se un viitor strălucit. Că nu i se dau şanse este mai degrabă "meritul" antrenorului, sub bagheta căruia n'am văzut să răsară ceva notabil în curtea Stelei, dimpotrivă. Au deraiat pe rând Tade, Golubovici, Aganovici, Enache, Boldrin, De Amorim... şi finalmente jocul în sine. Gurile rele zic că singura tactică e de fapt sufocarea adversarului iar de când cu plecarea acelui preparator fizic n'au mai rămas decât orgoliile rănite, mulţi nervi şi vorbe de ocară.. Cam puţin pentru cineva care se credea în stare să fie şi selecţionerul naţionalei în timpul liber...

Marius-Traian (2 comentarii)  •  6 martie 2017, 12:23

Nici eu nu inteleg, mai prastie ca Boldrin sau Achim n-are cum sa fie. Si daca face meciuri slabe oricum nu o sa se vada diferenta, deci nu inteleg ce asteapta oamenii de la Steaua.

Calin Cristea (1 comentarii)  •  6 martie 2017, 13:43

Foarte bun articolul...nimeni nici nu aduce vorba de acest foarte talentat fotbalist.L am urmarit la Uta...daca va fi folosit putin cate putin va ajunge foarte bun.Dar nu la fcsb...aia is bat joc de el.Pacat.

Burebista (8 comentarii)  •  6 martie 2017, 14:01

A facut mare greseala sa mearga la fosta Steaua... mai ales in momentul de fata cu brambureala si haosul momentan... fiind sioriginar din acelasi sat cu Roli si copilarind cu el , jucand fotbal cu el il cunosc foarte bine si ii dau crezare la ceea ce spune ... daca nu i se da vreo sansa lui Dennis, eu cred ca trebuie sa plece urgent de acolo la o echipa unde sa joace meci de meci... poate CFR, ca vad ca aia sunt pusi pe treaba... in rest, articol de nota 10.

Cosmo (22 comentarii)  •  6 martie 2017, 16:00

Ce i-a trebuit lui man să meargă la Steaua??? Inca n-a arătat nimic în fotbal, și la nici 20 de ani a vrut să ajungă în ograda lui jiji??? Ce credea, că rupe norii? :)

Titu Sandronicus (18 comentarii)  •  6 martie 2017, 16:15

Domnule Paraschivescu va complaceti intr-o situatie cel putin jenanta, continuand sa numiti Steaua o echipa ce a pierdut nu numai palmaresul dar si dreptul de a folosi acest nume. Pentru edificare puteti consulta site-ul Inaltei Curti de Casatie si Justitie precum si pe cel al Curtii de Apel Bucuresti. Cu atat mai trista este atitudinea d-voastra in conditiile in care chiar ultrasii stelisti, cei ce iubesc cu adevarat Steaua, s-au delimitat de aceasta echipa. De altfel la asa zisa "revolutie ros-albastra" mediatizata intens de GSP, din motive evidente, au participat mai putin de 200 de oameni! P.S. Materia juridică din care face parte obiectul dosarului prin care echipa lui Becali a pierdut palmaresul este PROPRIETATE INTELECTUALA. Aceste doua cuvinte nu va mai spun nimic, domnule Paraschivescu?

”IO” (2 comentarii)  •  6 martie 2017, 18:50

Stiu ca faceti o emisiune in care aduceti in fata natiunii greselile gramaticale de tot felul....Ce as vrea sa va spun este ca dv nu faceti greseli gramaticale ...dar de interpretare da...Este vorba de FCSB....nicidecum de ''STEAUA'''. STEAUA nu l-a cumparat pe MAN. ZILE BUNE VA DORESC.

exidpol (14 comentarii)  •  6 martie 2017, 18:55

-văd că musiu se face că plouă în cestiunile majore, nici nu aduce vorba că a fost o lucrătură (al câtelea n?) prin care au fost eliminați medieșenii...;

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  6 martie 2017, 19:05

@ exidpol Musiu va roaga sa-i explicati o cestiune majora: cum sa scrie musiu duminica la 12.00 despre un meci care se joaca duminica intre 20.30 si 22.30? Musiu asteapta lamuriri si va multumeste. Musiu

Dolgoruki (1 comentarii)  •  6 martie 2017, 19:24

mare talent acest man.Unde sa joace la steaua acum cand meciurile s-au redus fata de toamna?In fata lui Alibec, Gnohere, Tanase sau Boldrin? Toti astia sunt peste el desi prind si zile mai slabe.El daca era baiat destept ramanea la uta si se putea transfera la anul sau peste 2 ani la steaua.Pentru ca altii nu il cumparau, nu au de unde

Popescu (1 comentarii)  •  6 martie 2017, 19:43

Becali v-a platii scump pt. comportamentul sau fata de MAN.

a.a.a (3 comentarii)  •  6 martie 2017, 19:44

Bună seara! Problema pe care o supuneți discuției trebuie întoarsă pe toate fețele numai și numai într-un anumit context - respectiv, găunosul patrulater patron-bani-antrenor-bani. Pe rând spus, patronul, cel pe care-l știm cu toții, cu bunele și cu relele, relele, relele sale, visează doar bani. A spus-o chiar dânsul în nenumărate rânduri. Aici se oprește sfera sa spirituală - în cifre. Sfinte sau nu. Însă, când foarte, foarte rar uită de mirosul verde-roz, ambiția sa (observată, surprinzător, de foarte puțini oameni) este aceea de-a justifica pofta și reușita financiară prin... cunoștințe fotbalistice. Da, el încearcă să justifice eventualul câștig bănesc prin pricepere sportivă, nu prin monopolul valutar pe care-l deține în România, liga 1. Referindu-ne acum la antrenor, acesta se simte vădit într-o competiție de pricepere fotbalistică cu patronul. Când, în mărinimia-i Athos-ică, patronul îi lasă (o dată la cinci etape) mână liberă antrenorului, acesta începe să-și facă de cap, sperând să-i dovedească șefului superioritatea sa în înțelegerea fenomenului cu artex. Ce mai contează că a zăpăcit mai toți jucătorii, mutându-i, învârtindu-i, pescuindu-i de prin și prin toate zonele terenului?! Odată și odată, Moke va marca din poziția de portar, Ovidiu P. va apăra trei penalty-uri din postură de atacant, iar Tamaș va marca o dublă direct dintr-o crâșmă de Dorobanți. Și atunci, antrenorul va câștiga lupta priceperii cu patronul. În paranteză și cu repetiție spus, ce mai contează că antrenorul, până să vină la Steaua, nu a avut decât un retur reușit pe la Chiajna, iar odată ajuns la mastodontul fotbalului românesc s--a trezit fără rivale financiare și cu un guru al pregătirii fizice? Ce mai contează că în acel context până și croitorul de echipamente ar fi câștigat tot ce se putea câștiga? În C.V scrie negru pe alb că ale sale sunt performanțele. Ale sale, ale soției... Să fim sobri - familia e familie! Așadar, se poate rânji superior la orice conferință de presă, se pot lau în barcă jurnaliștii, poate chiar se și pot scuipa, dacă ne gândim cu câtă prețiozitate bea meci de meci din sticla aia de vod... ăăă, apă. Trecem mai departe și ajungem la bani. Sau la bani, bani, bani, bani. Bani! Și aici atingem substanța articolului de mai sus - drama (și chiar e o dramă, una sportivă, dar dramă) acestui talentat tânăr jucător, Dennis Man. Evident că acei o sută de mii de euro (parcă despre această sumă e vorba) cântăresc jumătate de motiv pentru care el ratează uneori până și banca de rezerve. O sută de mii sunt o sută de mii chiar și pentru patron, iar ei, banii, nu pot fi risipiți decât pe vreme de potop și ridicare de case, câci doar atunci presa e cu ochii-n șase și porțile Raiului se deschid. Cealaltă jumătate de motiv o dă țeapa numită Tănase. Un jucător mai lipsit de calități decât acest jucător (lipsit de calități raportat la prețul monstruos de transfer!) nu am mai văzut de la Cristian Tănase. Aceeași gleznă fină (și atât!) necesară preluării, pentru că a prelua corect mingea este prima condiție ca să te poți face de râs. Vă mai amințiți ce s-a întămplat cu Tănase? A fost ținut titular pâna a ajuns la națională, unde i-a fost ridicată valoarea de transfer. A fost ținut pe teren, chiar dacă, de multe ori, jocul său semăna cu tortura versificării a lui Adrian Păunescu, în speranța că unul, Tănase, va ajunge în Vest, iar altul de-a dreapta lui Eminescu. Ei, vechiul Tănase este noul Tănase. Vechiul Tănase a ținut pe bancă tineri mai talentați decât el (Ochiroșii, de exemplu), iar noul Tănase îl ține pe Man. De ce? Pentru că "bani-bani-bani" și pentru că " eu-antrenor-genial, eu-cel-mai- bun, eu-etern-agasat-trufaș, eu-nu-semnianalfabet, eu-gândesc -muuuult-mai-bine-decât-vorbhesc-chiar-dacă-acest-lucru-nu-e-tocmai-posibil. Așadar, patron-bani-antrenor-bani. Și pe undeva, pierdut în ceastă puturoasă văgăună, un real talent. Tânăr, cu elan, deci cu n modalități de a fi distrus. Asta că să încheiem in zodia lui "n". Felicitări nu doar pentru articol, ci și pentru abordarea unui subiect care chiar poate face diferența. Seara bună!

exidpol (14 comentarii)  •  6 martie 2017, 20:00

stimate domn, - eu așteptam să scrieți (și să vorbiți) despre corupție (adică blaturi) imediat după meciurile cu pricina or, văd că nu aveți de gând să o faceți (a trecut o zi...); că altfel interveneam atunci și acolo... ; (că tot veni vorba, nu vă deranjează atunci când, chiar lângă dv,l comentatorii meciurilor transmit că ...echipa (cutare) a început ...să verticalizeze mingile?; adică trag ...lumânări?, că eu asta înțeleg...);

ottonelu (4 comentarii)  •  6 martie 2017, 20:45

un musiu - un monsieur doi musii - deux messieurs

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  6 martie 2017, 23:00

@ exidpol Am vorbit despre coruptie de nu stiu cate ori. Am si scris. Am invocat de minimum cinci ori la televizor conflictul de interese de la FCSB (Reghecampf antrenor, sotia impresar al jucatorilor de la alte echipe). Pacat ca imi reprosati ca nu fac lucruri pe care de fapt le fac. Concluzia e simpla: nu ma urmariti, dar ma acuzati. Ma rog, e dreptul dvs. Cat despre exprimarea anumitor colegi sau comentatori, nu numai ca ma deranjeaza, dar am dedicat o "Pastila de limba" exact acestor verbe: a verticaliza si a cadra. Exista pe site. Sunteti exact in situatia de mai sus. Si acesta e dreptul dvs. R.P.

Silvio (1 comentarii)  •  7 martie 2017, 1:51

Va stimez si va apreciez domnule Radu Paraschivescu si va urmaresc cu placere atunci cand sunteti invitat la digisport. O intrebare pt dumneavoastra, daca-mi permiteti va rog, cati jucatori tineri (sub 20 de ani) a promovat Reggae la Steaua? Bomba atomica, cu, care ne ameninta acum cativa ani a ajuns in liga 2a, a avut grija Reggae de el. De asemenea un lucru foarte deranjant, este modul flegmatic in care raspunde intrebarilor in care este pusa in discutie nemultumirea acestora fata de jocul Stelei. Dupa care il pui pe Alibec sa puna video-ul acela feisbuc in care cerea suporterilor sa vina la meci si sa sustina echipa. Acestia vin intr-un numar mai mare decat de obicei, iar tu ii tratezi cu fundul. Eu unul nu mai inteleg nimic. Don pacate, imo, Steaua a ajuns o cocina.

BD la munte (4 comentarii)  •  7 martie 2017, 6:37

Excelent articolul, felicitari! Daca nu a semnat cu anomalia prodan, atunci e clar de ce nu joaca

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  7 martie 2017, 11:20

„Despre cum îţi baţi joc de bani şi de oameni“ „care confirmă că în România până şi briliantele –(mai aveti desigur citeva pietre nestemate in cap) - pot rugini.“ La cintar cu: ca cintareste greu un cap briliant in media. Altii care nu i-a pilule de limba fac fracturi de logica si ar trebui sa ***. Nu scrie asa in constitutie ? *** ! -------------------------------------------------------------- Puteti sa-mi explicati de ce imi cenzurati integral postarile ? Desigur ati mai raspuns: nici usturoi n-am mincat, nici gura nu-mi miroase. ***. ---------------------------------------------------- @a.a.a – de trei ori prima litera a … daca scriu poate cenzurati - „Felicitări nu doar pentru articol, ci și pentru abordarea unui subiect care chiar poate face diferența. Seara bună!“ Curat se merge la culcare. „Am invocat de minimum cinci ori la televizor conflictul de interese de la FCSB (Reghecampf antrenor, sotia impresar al jucatorilor de la alte echipe).“ Cu constiinta curata se merge la culcare. Doar la FCSBecali ? Daca era antrenor la Fulgerul Bragadiru Timisoara se putea ? Daca divorteaza se poate ? Parca spuneati ca la FCSB B antreneaza, B cumpara si vinde, B contacteaza bine regulat jucatorii si antrenorii altor echipe. Hai sa-l taiem in trei, ca oricum nu ia pastile de limba, ca sa aiba voie sa aiba si alfabetul proprietati. Doar daca se spinzura poate scrieti, saracu turcu, ca roman nu era, n-a avut nici o vina, dar tot in sensul ca n-a avut nestemate in cap. @Silvio „Va stimez si va apreciez domnule Radu Paraschivescu si va urmaresc cu placere atunci cand sunteti invitat la digisport. O intrebare pt dumneavoastra, daca-mi permiteti va rog, … Reggae … Bomba atomica, … Reggae de el. De asemenea ... iar tu ii tratezi cu fundul. - (sint mai delicat cu fondul problemei ? )-... Don pacate, imo, Steaua a ajuns o cocina.“ Atentie R P, nu ma cenzurati cu "cocina", eu doar am citat ce v-a uns sufletul si ...Curat. Aceasta postare chiar ca trebuia transmisa tuturol care iau pastile ! @BD la munte „Excelent articolul, felicitari! Daca nu a semnat cu anomalia prodan, atunci e clar de ce nu joaca.“ in plus cu p mic de la ... dar O anomalie in plus nu strica. Va confirma. Va inalta ca chibit. V-a coboriti printre noi muritorii de rind.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

exidpol (14 comentarii)  •  7 martie 2017, 14:22

d-le RP -degeaba scrieți ...la ziar, dacă în ziar apar zilnic n articole despre gigi becali nu vă va băga nimeni în seamă... (cu toate că, susține cineva, ...condeiul a ucis mai mult decât sabia)

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 martie 2017, 17:38

@ exidpol Ieri imi reprosati ca nu scriu. Dupa ce v-am asigurat ca scriu, imi spuneti ca scriu degeaba. Reusiti sa intrati in contradictie cu dumneavoastra insiva. Nu-i de colea. Felicitari. R.P.

Teacher12 (56 comentarii)  •  8 martie 2017, 18:52

Man este doar unul dintre zecile de eşecuri financiar-fotbalistice ale patronului FCSB. De multe ori aceste eşecuri s-au datorat chiar patronului, uneori ajutat de diverşi impresari. Redacția lui Man ar trebui să fie un joc convingător la antrenamente sau plecarea. Păcat că Man nu realizează ce înseamnă un an pierdut. Şi mai grav e că antrenorul nu încearcă să scoată maximul sau măcar minimul din acest jucător (de perspectivă???). Un jucător mediocru mai poate fi vândut. Un jucător decor nu.

Comentează