Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Fals în declaraţii

Când pozezi în înţelept, există riscul să devii caraghios

Permalink to Fals în declaraţii
luni, 20 februarie 2017, 10:51

E imprudent să tragi concluzii din scoruri. Poţi să ajungi în impas şi în confuzie. Faptul că Roma bate Astra şi Villarreal cu 4-0 nu înseamnă că Astra e egală cu Villarreal. După cum victoriile europene ale Astrei în deplasare nu garantează încă una peste trei zile la Genk. Statistica şi jocul probabilităţilor pun între paranteze imprevizibilul, adică tocmai ciotul de care se împiedică aliotmanul speranţelor, calculelor şi pronosticurilor. Ricoşeul, autogolul, devierea şi dezechilibrarea nu sunt procedee, ci mărunte accidente de parcurs, care te pot urca în tării sau coborî în genuni. Tot ce se pregăteşte o săptămână la antrenament se poate compromite într-o clipă de neatenţie sau de ghinion. Aşa a fost dintotdeauna, aşa va fi şi de-acum încolo. Sunt lucruri pe care nu le poţi controla. Există, pe de altă parte, şi lucruri pe care e de datoria ta – fotbalist, antrenor sau ziarist – să le ţii sub control. Iar aceste lucruri sunt cuvintele.

Din acest punct de vedere, ce s-a spus după Astra-Genk de joi a fost mai contrariant şi mai răsucit decât meciul în sine. Daniel Niculae a socotit că scorul de 2-2 acasă a fost pozitiv pentru Astra, ceea ce declanşează automat două întrebări: 1. Dacă 2-2 e un scor pozitiv, 1-0 sau 2-0 cum ar fi fost? Şi 2: Dacă 2-2 acasă a fost pozitiv pentru Astra, cum a fost 2-2 în deplasare pentru Genk? Spre înlesnirea răspunsului corect, se poate porni de la ideea că „pozitiv” nu are grad de comparaţie şi că nu e logic ca un scor, mai ales cu goluri marcate de oaspeţi, să fie perceput la fel de ambele echipe.

Florin Lovin a răspuns la prima întrebare de mai sus fără măcar să-i fie pusă. „E mai bun un 2-2 decât ar fi fost un 1-0, la 1-0 ne-am fi apărat, aşa însă trebuie să ieşim la joc”. Declaraţia suferă de un romantism care dă de pământ cu aritmetica, câtă vreme egalul cu goluri încasate acasă n-are cum să cântărească mai greu decât victoria la zero. Sigur, Lovin a încercat să pompeze curaj în vinele colegilor, numai că asta nu se face zbughind-o din realitate, ci străduindu-te s-o înfrunţi de pe poziţia optimă.

Acelaşi Lovin i-a imputat antrenorului lipsa de tact şi de sensibilitate pentru scoaterea lui Sergiu Buş din teren la 16 minute de la trimitere. „Aşa ceva nu se face, omul ăla are familie şi se simte umilit. Eu n-aş proceda aşa niciodată.” Replica e valabilă doar dacă o aşezi în scenariul unei dramolete la care firile sensibile scot (şi la urmă storc) batista. În fotbal, indiferent dacă te cheamă Şumudică sau Conte, nu poţi cere inimii să facă treaba creierului. În noiembrie 1983, la meciul decisiv Cehoslovacia-România de la Bratislava, Mircea Lucescu l-a înlocuit pe Augustin la zece minute după ce-l trimisese în luptă. România a obţinut egalul care a trimis-o la Euro 1984, iar selecţionerul a remediat din mers ceva care nu funcţionase conform aşteptărilor. Fără să se pună problema ostilităţii sau a umilirii.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Lucian (1 comentarii)  •  20 februarie 2017, 11:47

Personal, consider ca este o fapta corecta fata de jucator si care ar trebui sa il ajute. Antrenorul i-a oferit o sansa iar el nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor! Acum stie si el asta, trebuie sa se orienteze catre un loc potrivit, profesional. Daca nu il folosea deloc, frustrarea ar fi fost si mai mare, pentru ca jucatorul traia cu impresia ca poate face fata si nu primeste sanse, ca are antrenorul ceva cu el. In alte domenii, avea demisia scrisa si isi cauta de munca, avantajul lui este ca mai ramane la Astra pana in pauza competionala ... si e mare lucru sa stai printre fotbalistii de top dintr-o tara, timp in care incaseaza salarii frumoase.

daniel (17 comentarii)  •  20 februarie 2017, 13:46

eu il creditez pe lovin, cu urmatoarea observatie: daca astra pierdea cu 2-4, atunci erau calificati, fiindca erau obligati sa stea necontenit numai in careul advers, la genk...ca sa fiu rautacios, as zice ca ,,asta a invatat lovin la steaua". zic asa, ca stelist!

Titu Sandronicus (18 comentarii)  •  20 februarie 2017, 15:52

" Când pozezi în înţelept, există riscul să devii caraghios " Gura pacatosului adevar graieste..

Cetatean (2 comentarii)  •  20 februarie 2017, 17:59

Moamaaaa, ce tare ! Ce analiza ! Cine s-ar fi gandit la asa ceva? Sa fii in stare sa "diseci" ce-a spus marele filosof Niculae.. Nene Paraschive, zi bre sincer, ai scos-o din capul propriu sau te-a ajutat Ioanitoaia ?

OVIDIU (13 comentarii)  •  20 februarie 2017, 18:23

De ce numai duminica spre luni editoriale ? Cat despre Lovin, amintiti-va reactia de aprobare, dupa ce militase indelung - merita s-o mai revedeti undeva, nu stiu unde, la momentul respectiv au tot reluat-o televiziunile - de langa Arbitrul-Bricheta, cand acesta a oprit meciul...

robertino2 (8 comentarii)  •  20 februarie 2017, 18:32

Am fost la meci, a fost frig, am facut peste 2 ore din Bucuresti - e greu sa treci de Piata Sudului, la ora de varf. :) A meritat efortul, a fost un meci frumos. Parerea mea este ca Sumudica a gresit schimbarile. Au iesit Niculae si Ionita, un varf si un mijlocas dreapta si au intrat 2 varfuri - Bus si Florea. Florea a incercat sa joace mijlocas dreapta, fara succes, logic. Si-a indreptat greseala, scotand un varf si introducand un mijlocas de banda - Nicoara.

Anonim (166 comentarii)  •  20 februarie 2017, 18:38

Astra a facut 0-0 cu Roma, pe teren propriu, pe cand cei de la Villareal au pierdut cu 4-0! Curat pleziristi, si ei si Celta, pe care i-ati laudat pentru jocul lor spectaculos! In general, spaniolii joaca la rezultat, altfel nu ajungeau pe primul loc in ierarhia europeana pe puncte; in aceste conditii, cele 3 infrangeri din saptamana trecuta (dintre care 2 cu 0-4) reprezinta un bilant nemaintalnit si umilitor pentru iberici, cu care nu-mi amintesc sa se fi ..."laudat" in trecut! I-au mai "scos" un pic favoritii dvs., printr-o victorie importanta contra napoletanilor, dar impresia generala este deplorabila! A. In fine, daca judecam dupa cele 3 victorii anterioare (cu West ham, Plzen si Austria Viena), nu s-ar zice ca nu sunt motive de speranta pentru returul de la Genk! A.

Teacher12 (56 comentarii)  •  20 februarie 2017, 22:03

Schimbările le face antrenorul. Punct. Pentru cei sensibili, există şah, ikebana, mandolina sau altele. Şumudică este principalul responsabil pentru rezultat aşa că el decide cine şi cât joacă. Iar Lovin să-şi vadă de joc. Punct (scuze pentru repetiție). În alte ordine de idei, felicitări lui Radu Paraschivescu pentru articolele pe care le scrie. Cui nu-i convin, să nu le citească. Era să scriu iarăşi, punct.

comentario23 (6 comentarii)  •  21 februarie 2017, 0:20

Lovin si-a depasit clar atributiile; dar a si a reusit sa evidentieze una dintre carentele lui Sumudica- faptul ca este uneori prea permisiv cu jucatorii sai. Si-l poate cineva imaginand pe Iniesta reactionand similar la vreo schimbare de-a lui Luis Enrique? Cat despre referirile lor la meci, n-as fi surprins ca ceea ce au spus era identic cu ceea ce credeau ca spun. Ar fi interesant de facut o traducere exacta a ceea ce vor sa transmita unii jucatori sau antrenori. De multe ori Hagi are idei foarte bune, insa nu cred ca-l avantajeaza exprimarea.

Bogdan (2 comentarii)  •  21 februarie 2017, 9:25

Domnule Paraschivescu, din lipsa de inspiratie sau plictiseala v-ati apucat sa judecati intelectual fotbalistii? Toata lumea stie ca au un IQ redus, de ca le invartiti cutitul in rana? Bun sau rau, acest egal al Astrei a contribuit la coeficientul Romaniei, in timp ce marea noastra Stea, se face de ras!...o spun ca fost stelist!

Petro Burgener (23 comentarii)  •  23 februarie 2017, 15:16

Avand in vedere performanta Astrei de a juca in primavara europeana, adica un nivel destul de ridicat pentru o echipa romaneasca, cred ca ceea ce declara Niculae, ca 2-2 acasa e un rezultat pozitiv, e normal! Pentru Astra, la acest nivel, orice rezultat in afara de infrangere, e pozitiv! Avand in vedere adversarul Astrei, cred ca orice rezultat e posibil in retur! Asta e parerea mea! In rest, articolul ca de obicei foarte bun si la obiect.

Comentează