Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Zidanilo

Halal Madrid! Y nada mas!

Permalink to Zidanilo
marți, 31 ianuarie 2017, 9:53

Zi Danilo şi ia-ţi gândul de la victorie. Zi Danilo şi pregăteşte-te pentru ce-i mai rău. Zi Danilo şi aşteaptă prăpădul. Zi Danilo şi smulge-ţi părul din cap. Toate astea dacă eşti suporter al Realului. Dacă nu, dacă ţii cu Barcelona sau cu Sevilla, felicită-l pe Florentino Pérez pentru achiziţie şi urează-i multe înainte. De fapt, cu Pérez, cu Calderón sau cu alţi patroni, Real a risipit destui bani pe transferuri-dilemă, care i-au stupefiat pe suporteri şi i-au înveselit pe rivali. E cu atât mai stranie opţiunea, cu cât Real ţine la ştaif şi la vitrină. Şi-atunci, unde trebuie căutată explicaţia pentru apariţia în echipă a unui Woodgate, a unui Illaramendi, a unui Mamadou Diarra sau, acum, a acestui brazilian zâmbitor şi confuz, care încurcă porţile, tricourile şi în general tot ce se poate încurca?

S-a speculat despre valoarea de breloc a lui Jonathan Woodgate, transferat la pachet cu Michael Owen în avanpremiera unei sponsorizări consistente de la British Petroleum. S-a scris şi s-a vorbit despre pasiunea catenaccistă a lui Fabio Cappello pentru Diarra (adus în 2006 pentru 26 de milioane). Până la urmă, orice are o explicaţie, fie ea fotbalistică sau comercială. Există motive pentru care chinezii pompează zeci de milioane în Tévez sau Witsel. Există motive pentru care Mourinho a strâns câteva săbii şi le-a pus să dea examen pentru postul de ocupant al tecii. Şi există aşteptări. Logice, plauzibile, realiste. Ei bine, întreb, din fotoliul unde-mi mănânc sănătatea pentru Real: ce aşteptări suscită Danilo Luiz da Silva, în afară de autogoluri, candori de marcaj, faulturi anapoda şi centrări în peluză? Ce vede Zinedine Zidane la el? Dar Florentino Pérez? Rog să nu mi se spună „la Porto juca bine”, fiindcă argumentul şi-a dovedit lipsa de temei la chifla precedentă: aducerea lui Asier Illaramendi Andonegi la Real, în schimbul a 32,2 milioane de euro. Şi Illaramendi juca bine la Real Sociedad. Poate o face şi acum, odată întors, după regulile jocului de larg interes „cu basc, fără basc”.

Sigur, Danilo e ceva mai ieftin decât Illaramendi: doar 31,5 milioane. Non-profitul pare asigurat, fiindcă, la banii ăştia, Danilo joacă sensibil mai prost decât Illaramendi, iar consecinţele se văd imediat, frecvent şi ireparabil. În plus, Danilo merită avansat la rangul de Zidanilo, câtă vreme se bucură de sprijinul straniu al lui Zinedine Zidane. Când te ştii cu infirmeria plină şi când Danilo şi-a dovedit limitele de atâtea ori, Zidane ar fi putut, măcar în meciul cu Celta, să-l încerce pe Nacho pe dreapta şi pe Coentrao pe stânga. N-a făcut-o, iar Real s-a retras din cupă. Împreună, Zidane şi Danilo au acum timp să afle despre titlul unui volum al lui Dan C. Mihăilescu: „Stângăcii de dreapta”. Nu e cu fotbal, dar li se potriveşte.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Mario (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 11:34

Tu el que escribe este articulo tan "rumano" eres mas falto de información/lógica que un mono de habla . Para escribir un articulo , primero hay que informarte y segundo contrastar la información . Hablas de Real Madrid como si por la mañana te tomas el café con Florentino , a medio día comes con Jose Angel Sanchez y por la noche te acuestas con el "Buitre" . Anda fiera , ponte a estudiar , y te diré una cosa que a lo mejor te sirva para el futuro ....hazte fontanero , , hazme caso , seguro lo harás mejor . Saludos "pringado"

Dan (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 11:45

Hmmm. Mergea bine articolul pana la mentionarea lui Coentrao. Coentrao? Coentrao?? Coentrao??? Cum asa? As fi curios sa dezvoltati planul tactic in acest sens...

tomas orzan (3 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 12:27

Stangaciile unui Danilo sunt compensate din plin de abilitatile unor Borbalan si Lahoz, care joaca extraordinar pe Bernabeu si rup picioarele si in deplasare, tinand complexatii astia de Inchipuiti, ca Realisti nu pot sa le spun, pe primul loc. Asa ca dom presedinte investeste in esential, cum o face si cu dona Fiscal de Bernabeu care stopeaza sau urgenteaza dosare de evaziuni in functie de culori. S-a reorientat don Florentino dupa modelul unui alt mare strategnumit Moggi. Asa ca Danilo poate sa joace la fel cum a facut-o si pana acum, titlul e asigurat, dupa atatia ani de umilinte a venit momentul revansei,chiar daca e obtinut fraudulos! Faceti-i si o poezie, domnule poet, acestui brav presedinte, o oda tipic madrilena, si Torquemada a avut laudatorii lui!

calin (2 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 14:27

Campionatul spaniol editia 2016-2017 e distrus total de arbitrii. Real Madrid e favorizata incredibil, iar Barcelona si Sevilla sunt furate ca in codru. In Romania comunista era mai bine, ca Dinamo si Steaua erau ambele favorizate si mai era o concurenta onesta intre ele doua. Acuma in Spania e o rusine.

Bogdan (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 16:30

Sa nu uitam de Gravesen.dezastru.

Dr. Dan Patru Tudosie (13 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 16:58

Se pare ca domnul Paraschivescu a suparat rau de tot un spaniol. Sunt curios cum a ajuns aici :)).

Anonim (166 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 17:15

As zice ca Danilo nu-i singurul fotbalist care nu-i de Real Madrid; Kovacic, de exemplu, ce realizari a avut in multele meciuri in care Zidane l-a introdus in teren? Mai mult decat cei doi si cei din alte generatii, deziluzioneaza fotbalistii cumparati pe bani grei din Premier League; n-as incepe cu Pogba, dar Xhaka, Bony, Fernandinho, Fernando, Otamendi, Leiba, Elano, Can, Sane, Firmino, Can, si multi altii pot fi enumerati fara probleme. Danilo este folosit cand lipseste Carvajal, pe cand gafeurul albanezo-elvetian de la Arsenal lipseste doar cand ispaseste vreo suspendare, fapt deloc rarisim! Real a castigat pe merit punctele puse in joc si s-a vazut acest lucru inclusiv la Barcelona si pe Vicente Calderon! Am inteles (n-am vazut decat secvente din acel meci) ca Barcelona nu merita sa castige cu Betis, insa arbitrii au decis infrangerile cu Celta si cu nou-promovata Alavez sau cele 6 "egaluri", inclusiv pe teren propriu? A.

tomas orzan (3 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 17:30

Anonim comenteaza cum ii e si numele, nu a vazut meciul, decat secvente, dar a inteles.....din ce oare? ca Barcelona nu merita sa castige cu Betis. Un comentariu pe masura numelui ales, plin de curaj si ....personalitate.B.

Anonim (166 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 17:31

Inca ceva: afirmatia cu incurcatul portilor este exagerata, i se poate intampla oricui, chiar si lui Ramos, recent! La Danilo a fost un carambol, in timp ce Ramos a avut o executie nereusita!

liviu (2 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 18:49

Tu asta de ai scris ce ai scris: schimba-ti meseria, caci asta nu e de tine!

donuci (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 19:33

De ce atata frustrare Mario? Oricine are dreptul la o parere, si a avut o parere foarte corecta. Nu iti inteleg problema.

Anonim (166 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 21:13

@ tomas orzan Am vazut secventa cu golul neacordat Barcelonei, fiti fara grija; totusi, in celelalte meciuri in care Barcelona a pierdut puncte multe si pretioase tot arbitrii au fost de vina? A.

Teacher12 (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 21:23

Fanii Realului pot sta liniştiți, la banii care se învârt pe acolo, nu prea contează cine joacă sau ce joacă. Important e să străluceşti (nu neaparat pe teren!), să vinzi tricouri, să apari în reclame. Iar pentru plebe, sau mă rog, fani, Hala Madrid. pe de altă parte, BBC poate trage echipa, o vreme, după aceea, mai trebuie şi ceva tactică. Nezidanistă.

Teacher12 (56 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 21:25

Fanii Realului pot sta liniştiți, la banii care se învârt pe acolo, nu prea contează cine joacă sau ce joacă. Important e să străluceşti (nu neaparat pe teren!), să vinzi tricouri, să apari în reclame. Iar pentru plebe, sau mă rog, fani, Hala Madrid. pe de altă parte, BBC poate trage echipa, o vreme, după aceea, mai trebuie şi ceva tactică. Nezidanistă.

Andrei (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 22:10

Tomas, tu tii cu Barca nu e asa? :) . Da, din pacate Danilo a venit sa asigure o concurenta pentru Carvajal dar este din ce in ce mai neaigur pe el....Trebuie aa admitem totusi ca este o concurenta mare la Real si orice greseala te scoate din joc daca nu ai un mental puternic.Nu mai am sperante la Danilo....asa cum am avut la Coentrao cand a venit (saracul....si el e depasit rau de tot de joc). Cea mai buna solutie pentru ei ar di sa forteze un tanar de la B acolo, pana isi revine Carvajal. La transferuri echipele mari isi iau tot mai multe tzepe (si vecinii de la Barca le au pe ale lor: Arda Turan, Aleix Vidal, Paco Alcacer...., iar toti cei enumerati jucau excelent la echipele lor anterioare).

Madalin (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 22:22

Tomas Orzan, iti înțelegem frustrarea, deoarece esti suporterul unei echipe aflate in umbra marelui Real mai bine de o suta de ani, dar articolul era despre Danilo, asa ca încearcă sa-ti verși veninul in alta parte. In alta ordine de idei, ii inteleg suferința domnului Paraschivescu, deoarece ma încearcă aceleași sentimente cand il vad pe Danilo titular. Suntem foarte multi cei care consideram ca nu are loc nici macar pe banca de rezerve. In momentul in care aflu ca e titularizat, stiu ca, pe langa ca Real Madrid o sa joace cu un om in minus, adversarul joaca in 12. Mario, încearcă sa nu mai pierzi timpul cu jigniri total gratuite aduse unui jurnalist fantastic. Nu inteleg de ce iti consumi energia aiurea. E pacat.

Jánosi Mihály (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 23:22

N-a uitat brusc fotbalul Danilo avea si perioade bune!

MihaiS (18 comentarii)  •  1 februarie 2017, 12:15

Marturisesc ca nu inteleg articolul... Sau faceti niste supozitii pe care doar ca nu le rostiti cu voce tare, in sensul ca banii astia de transferuri sunt de fapt comisioane si alte plati de afaceri, paralele cu fotbalul si dincolo de intelegerea noastra... Danilo e pur si simplu un esec, un transfer ratat, cum sunt atatea. Era la Porto printre cei mai buni fundasi dreapta si a ajuns la Real, nu vad ce e curios. A jucat rar, dovedit ca nu te poti baza pe el si probabil va pleca la vara. Postul de fundas dreapta e in general descoperit (Barcelona n-are unul, Valencia la United, Zabaleta la City, Milanul nu poate scapa de Abate de 7-8 ani...). Apoi, Illaramendi mie mi se pare super fotbalist. Ca nu e de Real e alta discutie. Cand a venit jucase in CH League cu Sociedad, era spaniol si tanar, gasesc ceva firesc in toata afacerea de la vremea respectiva..

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  1 februarie 2017, 16:00

Cit ne … pe noi grija de Zi..asta al vostru, Zidragnealo isi face treaba zilnic. Ba mai da lovituri si noaptea, pa la 1:30. Zi..asta al tau doarme linistit. In plus, daca Ziasta al tau viseaza ceva de dimboviteni e doar ca are si el buzunare. S-au fumat si subiectele cu Ianis, sfaturile catre Hagi, incompatibilitatea Anei Maria ? Se cam termina si cu fotbalul in Romania. Bine ca DIGI transmite campionate puternice. Oare DIGI, acolo unde aveti un scaun rezervat, se bucura ca ne oferiti azi informatii perfect gramaticale despre aceste campionate, aici, … pe castane de la gazeta ? Daca da, asa cum banuiesc, fac oamenii de acolo o mare greseala caci cu Zi..politicienii astia fara mama, fara tata, de un cinism de neimaginat ii paste si pe ei ceva. ----------------------------------------- Nea Radule, uite ca alti filozofi si laudatori ies in strada, nu le ajunge ca scriu. „Sport“ citesc toti, da pa Liiceanu si pa Plesu aproape nimeni. Iar aia care citesc stiu oricum ori tocmai de-ai dracului voteza cu Udrea - ca doar pensionarul ala peltic, ceva cu Crrist-cioiu, a si recunoscut ca a votat doar asa de-al dracului. Te citeste lumea tata, zice lumea ca esti inteligent iar tu le freci chiar azi ridichea cu Ziasta al tau. Mai ramine sa prezinti cum te plimbi mataluta p-acolo, asa cu nostalgie si admiratie, in stilul lui Craciun, in timp ce niste *** inclina gheata ca aluneci spre est cind te intorci. Daca mai primesc europeni. Hai, fi mataluta voluntar spectator la *** ca am auzit ca da Olguta, minc … , da drumu la caldura si n-o sa-ti inghete picioarele. Iar la *** nici nu-i asa frig ca la Pruneea, la piimaru de Iasi am vrut sa zic. Desigur ca nu pentru o clona te deranjezi, faci efortu pentru echipa lu Pandele. Merita si Firea, ca daca nici asta nu-i poeta … Ca la Timisoara, pina cind Fulgeru Bragadiru ajunge sus, la echipa lu Robu desigur ca n-ai ce cauta. La Giurgiu nu mai sint tantari sa te manince, Suncudica te cunoaste, o sa fi singuru spectator, mai joaca Pan-durii – inca, asa ca ar bine sa te grabesti -, Botosani, Dinamo. Da tata, uite, du-te la Dinamo, iti vinde Mutu bilet la casa ca sa-i vezi pe Lazar si Rotariu. Cluj e departe tata, n-a vrut Binomu sa-ti faca drum pina in strainatate iar daca mai ninge doi cm nu ajung nici trenurile. Tot Binomu. Si mai joca si Steaua. Te intelegem tata, mai ales ca s-ar putea sa dai de colega AMP, care nu scrie rau deloc. Si mai ales ca azi tema acolo e rasul mustatilor. Una i-a infierbintat si i-a unit chiar cu U, „streasina de ***“, asa ca s-ar putea sa nici nu ai loc acolo.

tomas orzan (3 comentarii)  •  2 februarie 2017, 0:02

Stimabile Madalin, sper ca esti stimabil si nu ca unul mai celebru, descendent din lautar cu staif, nu inteleg de ce vorbesti despre tine la plural, esti vreo Majestate si n-am stiut? Incearca sa vorbesti numai in numele tau, cel putin atata vreme cat nu te vor mandata si altii s-o faci in numele lor. Cat despre suta de ani de glorioasa istorie a Realului nu cred ca esti cea mai indreptatita persoana sa mi-o reaminteasca si sincer cred ca nici n-ai trait-o personal pe de-a-ntregul ca sa te iau drept martor ocular imposibil de contrazis, in concluzie mai lasa tonul didactic al spuselor tale pentru altadata sau pentru persoane de genul c ronaldo care ar da doi bani pe emfaza ta gratuita!

alex (22 comentarii)  •  2 februarie 2017, 8:10

Totdeauna, inca din anii 70, am asociat ca stil de joc pe barca cu Steaua si pe Real cu Dinamo. Sa fi fost de vina tricourile, (vizionam meciurile la oteleviziune alb-negru)? Se poate. Dar, maestre, Barcelona a avut cei mai mari fotbalisti ai lumiiin componenta ei: Cruyff, Maradoma, Ronaldo, Ronaldinho, Rivaldo, Chavi, Iniesta, Messi, Alves, Neymar, etc... Cum sa nu tii cu catalanii?

cpt.ahab (26 comentarii)  •  3 februarie 2017, 16:28

Ei, dar nici Barca nu o duce mai bine, cu ai sai Aleix Vidal, Andre Gomes, Digne sau Paco Alcacer. Cred ca in anumite momente ale alchimiei ceresti, Zeul Fotbalului tine sa mai incurce licorile prin retorte, ca nu cumva sa avem hegemonii totale. Mintile managerilor celor doi corifei mai trebuie impregnate cu derivate... halucinante, nu halogenate. @tomas orzan: Frumoase comentarii! Felicitari!

Anonim (166 comentarii)  •  4 februarie 2017, 14:05

@ alex Barcelona a inceput sa castige tarziu Liga Campionilor, cand Cruyff devenise antrenor si Maradona plecase de mul timp, deci pe plan international a stat mult timp in umbra Realului! Iar in ultimul sfert de veac cele doua cluburi sunt la egalitate - cate 5 trofee! Ronaldo Nazario Lima a jucat si la Real, inca mai multe sezoane decat la Barcelona!. Si Real se mai poate lauda cu Kopa, Di Stefano, Amancio, Puskas, Santillana, Figo, Raul, R. Carlos, Gento, H. Sanchez, Zidane, Cr. Ronaldo, Bale si altii! QED!

Comentează